Fórum témák
» Több friss téma |
Én 10.7 MHz-helyett nagyobb, pl 100MHz-es jelet javasolnék inkább. Igy messzebb lesz a keverés első felharmónikusa az alapjeltől, könnyebb szűrni. A KF generátort meg megépíted külön...
Szia!
Változtass a szerelésen, esetleg építs az emitterbe egy 10 ohmos elenállást, amit blokkolj át egy 10 nF-os kondival. Rakj pufferkondit a tápba, és esetleg használj még fojtótekercset az elem után. Aztán még a kollektorellenállást is növelheted az erősítés csökkentése érdekében. A 14mA kollektoráramot ne lépd túl! A BFR91A-nak még jobb paraméterei vannak, és mindössze 1,5 dB zaja 5mA-es kollektoráramnál, 30 mA-nél is csak 2,2 dB.BFR91A
Szia Atesz!
Mibol lehet megallapitani, ha gerjed? Lesuketul, vagy van hangja is? Eleg pici az aram ami gondolom megno gerjedeskor. Udv Joe
Hello!
Ezt csináltam meg nyákostól de nem az igazi: Valószínű felharmónikust gerjeszt és az zavar. http://rfcircuits.blogspot.com/2008/09/40-900-mhz-signal-amplifier-...r.html komolyan miért nem lehet kipróbált kapcsolást feltenni. akkor nem kellene szívni vele.
Nem kell mérgelődni. Ez a szakma már csak ilyen. A linken levő kapcsolás biztos ki volt próbálva, valószínűleg működött is, és neked is fog működni, ha egy kicsivel több energiát fordítasz rá.
Nem árt tudni, hogy kb 30 megától fölfelé, bonyolódik a helyzet, az RF áramkörök működését a frekvencia növekedésével, (a hullámhossz csökkenésével) egyre jobban befolyásolják a környezeti paraméterek, szórt kapacitás, szórt induktivitás, parazita elemek impedanciái. Ezeket csak gyakorlattal lehet "belekombinálni" a kapcsolásba, bizonyos szemléletet igényel. Pl.: a tranzisztorok paramétereinek jelentős szórása van, ha csak a bemeneti impedancia, és a visszaható impedancia (miller kapacitás) egymásrahatását nézzük, akkor bizony előfordulhat, hogy bizonyos frekvencián pozitív visszacsatolás lesz, és akkor be is gerjed az egyszem tranzisztorunk. Különösen veszélyes a szélessávú eszközöknél. Ennek elkerülése igen gondos tervezést igényel, (h, s, y paraméterek, és frekvenciafüggésük, minden valamire való RF tranzisztor adatlapján valamelyik paraméter rendszer szerepel) mégis előfordulhat, hogy az éppen beszerzett tranzisztorral gerjedni fog, egy másikkal nem. 300 MHz felett kezd átfordulni az elosztott paraméteres világba, 3GHz felett már csak ez van, az összekötö vezetékek egyre inkább tápvonalaknak tekintendők. Úgy nézem, neki is gondjai voltak a gerjedéssel, erre utal a kimenetet terhelő 120 Ohm, induktivitás komplexum. Próbáld meg megnövelni a bázison levő kapacitást, 3.3, 4.7, 6.8 pF ra, ezzel lehet kompenzálni a Miller kapacitás hatását. Ehhez a művelethez már igen jólesne egy spektrum analizátor. (volt már a praxisomban, hogy egy BC 107 tranzisztor 700 MHz en gerjedt, volt is szivattyú)
Köszi a tippeket majd kipróbálom .
Közben ma megcsináltam a másik kapcsolást is .
Üdv mindenkinek!
Engem az érdekelne hogy esetleg kinek lenne egy eladó,működő beállított darab?Mert ezt sem megépíteni,beállítani meg aztán végkép nemtudnám. Nekem pedig nagyon kellene egy ilyen rádió,ha nem is most de a késöbbiek folyamán biztosan.
Üdv!
WxtoImg ügyben szeretném segítségedet kérni.Visszaolvasva látom ezt használod. Valamit nagyon elnézhetek,de kizárólag ezzel a progival nem boldogulok.Régebben vett wave-val tesztelem(többi progival tökéletes a kép).Olvastam hogy reg.-et említettél de csak fizetőset találok, ezért megvárom még leszámol és indul(free).Location:Budapest,Hungary. Update Keplers-re válaszone.Próbáltam slant korrekciót stb... File-Auto process és ez a kép fogad:
Szia!
Rossz a szinkronizálás. Valamit a szinkon menüben kellene állítani. Én sajnos nem használtam ezt a progit. Én wxsat-oztam.
Na igen.Még csak ki sem tudtam billenteni ebből a rossz szinkronból, hogy vagy nagyobb,vagy kissebb legyen a hiba.Wxsat jó kis progi, egyszer nem fordult elő vele probléma.APTdec.-rel úgyszintén.
Azonban csak hajt a kiváncsiság.Főleg azért hogy másoknak elsőre indul ,én meg itt szerencsétlenkedek vele. :pardon1: Az autómatice feldolgozást látni kellene.A kép színétől a kontrasztig mindent állítgat csak a szinkront nem.
A többi programnál is ez a fájl volt a minta? Arra gondolok, hogy nem-e a mintavételezési freki más ennél a felvételnél. 11 kHz-es mintavétellel megy a wxsat.
Ez is volt, és a többinél bevált.Arra gondoltam ,hogy nem 11Khz-ről táplálkozik, de mást ez sem engedélyez.Úgy emlékszem viszont hogy direkt felvétellel is volt próbálva.
Lehet valami regisztrációs probléma,bár értelme kevés lenne.(lehet használni,de mégsem lehet)
Lehetséges. Én wxsat-os vagyok. Jó, megbízható, ingyenes progi. Az országokat meg a partvonalat nem jelzi, de talán nem is ez a lényeg.
Normális képnél nem is kell országhatár, mert a kép magáért beszél.Régebben említetted a hamiskás csaló szineket,na ennél van dögivel és még a hőmérséklet szemléltetésére sem lehet fogni,mert ahogy néztem a telemetriából következteti ki a progi, hogy hol kell zöldnek,ill. kéknek lennie.Amit díjaznék az a 3D-s ábrázolása,de ahogy kivettem keményen fizetős.
Meg kell hagyni azonban, vannak eléggé jól sikerültek:
Bővebben: Link
Szia!
Én is WXtoImgt használok. Semmi problémám nem volt vele. Regisztrálni nem kellett úgy is frissítette a térképet. Próbáld meg esetleg az Options menübe a Resync parancsot. Ezzel az audio fájlal sem működik?
Nem a telemetriából veszi a színinformációkat. Furcsának tűnhet, de a képrészletek fényességéből következtet a program a felszín színére. A z infravörösből kinézi azokat a képrészleteket, ahol felhő van. Ezekkel a továbbiakban nem foglalkozik, itt meghagyja fehérnek. Ahol nincs felhő, ott a legsötétebb mindig a kék szín (a látható tartományú képcsatorna árnyalata alapján) utána a zöld, végül a sárga a legvilágosabb. Ez a visible videocsatorna nem lineáris színátvitele miatt van így. Ahhoz, hogy viszonylag korrekt színösszeállítású képet kapjunk, megfelelő fényerő kell (nyári időszak), és jó hang-amplitúdó beállítás.
Tökéletes lett a kép!Örök hála.
Még nem tisztázott okokból lehet a vevőm csinált valami fázis torzítást,amit a progi nem tudott korrigálni. Vezetékeket már széthúztam,de mikor jobb és több idő lesz átrágom rajta magam.
Köszönöm a javítást,nem voltam tisztában vele.Akkor hasonló az APTdec.-hez.Láttam képet róla egy kissé már nekem is sok volt a szín,pedig kedvelem árnyaltabban.Most azonban, már én is ki tudom majd tapasztalni.
Hozzáteszem ha tíz felvétellel nem próbáltam akkor egyel sem,különböző holdakról.(persze ugyanazzal a vevővel)
Most már több mint valószínű, hogy a hangkártya okozza a problémát.Visszajátszva elcsúszik a kép.
Szia!
A kerdes azon mulik, hogy mikor kellene igazan. Van par bevalt konstrukcio lasd a hozzaszolasokat a forum elejen, es a par oldallal ezelott becsastolt teljes kapcsolasi rajzot NE612 vel. En elszoszmotolok a reszletekkel meg mas dolgokkal, de ez a verzio nagyon jol epitheto volt es elsore megszolalt rajta par muszorszoro ado. En meggondolnam az epitest: Minden nap egy fokozat atlagban 7 db alkatresz Manhattan stilusban: 1. nap LM386-os hangvegfok kb fel ora 2. nap TBA120 szinten 3. nap NE612 egy ora 4. aztan kap az elejebe egy BF981 et Nem igazan kell muszer ehhez, es tuti adnak tanacsot a foruon ha nem indul. Lasd linket az epitesi metodusrol, nem kell nyak csak egy paka meg par alkatresz es nemi turelem. Ettol fuggetlenul valoszinuleg talalsz radiot keszen, kit-et is csak nemelyik draga. Ha valaki kedvet kap, jo barkacsolast! Udv Joe Bővebben: Link
Megépítettem a BFR90-es előerősítőt (csak BFR96-tal), igazából teljesít is szépen, elégedettebb vagyok vele, mint a BFG135-tel épített erősítővel, viszont sajnos amit tartottam az beigazolódott. A vétel alatt többször is hallottam a vevőben repülős beszélgetéseket. Ilyenkor a repülők adása teljesen elnémítja a műhold gyenge jelét, erre az időre gyakorlatilag fehér csíkok jelennek meg a vett képben.
A lényeg, hogy valóban jobb eredményt adott, a BFG tranyóval felépített változatnál.
Szia!
A bemeneti sávszűrőt kellene fejleszteni A BFR előtt, a keresztmoduláció csökkentése érdekében. Nagyon fontos a kollektoráram helyes beállítása! A BFR91A még jobb...
Sziasztok!
Megosztanám veletek a ma délelőtti szenvedésem eredményét. Kapcsolódva atesz34 hozzászólásához, miszerint gerjed a rajz alapján megépített erősítő , és ezért a nem kiforrott kapcsolás a hibás. Az előerősítőm több mint két hete jól működik deszkamodell szinten. A végleges áramkörhöz új nyákot terveztem és az egészet árnyékoló dobozba építettem. Ám amikor kipróbáltam észrevettem hogy gerjed (nyitott bemenetnél is -30dBm-et mértem a kimenetén). Gondoltam a nyákon végzett apróbb változtatások miatt, ezért kiforrasztottam az egészet a dobozból és beraktam a már bizonyított deszkamodellt. A dobozban az is gerjedt. Végigpróbáltam az összes kritikus pontot, de nem találtam meg a gerjedés okát. Elkezdtem egy darab réz szalaggal áthidalgatni az egymástól távolabb eső de azonos potenciálon lévő GNDket (bár a képen látható hogy kétoldalas és szinte teljesen GNDvel kitöltött nyákot használok). A végén eljutottam a kimeneti BNC csatlakozó aljzathoz, ahol a nyák tervezésekor egy kis hibát vétettem, nem "lógattam" ki a dobozig a nyákot. Ez okozta a gerjedést, bár a BNC aljzat fém része a dobozon keresztül test potenciálon van, mégsem volt ez elég és csak akkor lett tökéletes, ha közvetlenül a nyákról áthidaltam egy réz szalaggal. Ebből is látszik milyen apróságokon múlik a siker, főleg ha ilyen nagy határfrekvenciájú tranzisztorokat használunk. És az RF technika nem az a "majd kapcsolásirajz alapján megépítem mert már csináltam pár nyákot" kategória.
Udv Feri!
Hat ez egy "on"(lemez) rezonator lehetetett 500 Megara. Azt hiszem megjegyeztem egy eletre a tapasztalataidat az esettel. Gratulalok a hibakereseshez! [OFF] Segitseget szeretnek kerni a korabban emlitett EK91 Hetenyi fele wobblerhez. Pici fekete feher TV kepcsove van beepitve, de adatlap alapjan nem tudom meghatarozni a futo feszultseget, eredeti rajzon 75 ohm van 15 Voltal sorban...Tanacstalan vagyok +-15 volt van de kulon futo trafot kapna. Ki tudom merni valahogy hideg ellenallasbol majd 1.5 voltal megfutve a gyari feszt? Kinai minivizor szintu TV csove volt. Kep jon holnap arrol ahogy all. Joe
Szia!
Mindig 6,3 volt a fűtőfeszültség a ff. képcsöveknél, de legtöbbször a színeseknél is.
Szia!
Idézet: „Mindig 6,3 volt a fűtőfeszültség a ff. képcsöveknél,” Csak ha nagyképernyős. Kisképernyőséknél a legváltozatosabb lehet. Általában 10-12V a leggyakoribb, de Magyarországon is több olyan TV-t forgalmaztak, aminek 1,5V volt a fűtőfeszültsége.
Én még nem találkoztam más fűtőfeszültségűvel. A 6,3V-os érték egy bevett standard. Nyugodtan valószínűsíthetjük egy ismeretlen csőnél is. Melyik típust forgalmazták 1,2V-al? Valamelyik Szovjet Elektronika VL-t?
Több kisképernyős kínai vacakkal találkoztam másfél voltos fűtőfeszültséggel.
De a Minividi is ilyen volt. Az említett m17-11gr képcső pedig 12V-os fűtésű, a mellékelt táblázatban benne van a B&W lapon.
Köszönöm a táblázatot! Jó, hogy tanulhatunk egymástól! Már csak azt kellene tudni, hogy Józsi barátunknak milyen csöve van
|
Bejelentkezés
Hirdetés |