Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)

Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   26 / 97
(#) Novak válasza atesz34 hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

Ha visszaolvasol pár hozzászólással korábbra, akkor ott kibeszéltünk egy-két előerősítőt.
Nálam jelenleg az antennánál közvetlenül ott van egy BFG135-tel felépített előerősítő, illetve a koax alsó végén, az SA612-es előtt egy BF998-as MOSFETes előerősítő is.
De a komplett kapcsolást nem is olyan rég feltöltöttem, pár hozzászólással lejjebb megtalálod. Annyi, hogy egy fojtó lemaradt a rajzról (koax alsó vége és a 12 V között).
(#) Novak hozzászólása Márc 7, 2010 /

Feltöltöttem a képeket a vevőről és az antennáról
KÉPEK
(#) kadarist válasza Novak hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

Szia!
Először is gratulálok a vevődhöz!
Az antennához egy pár észrevétel. A reflektorfal szerintem elhagyható, valamint a vascső közelsége zavaró impedancielmászást okozhat. A dipólelmek végeit lapítsd el a végkapacitás csökkentése érdekében.
(#) Ferkógyerek hozzászólása Márc 7, 2010 /

Ma nekem is sikerült elkapnom a NOAA17-et. Izraeltől Észtországig közel tiszta volt a vétel. Az antennának azért még kell keressek valami magasabb pontot, mert így egy földbe szúrt 2m-es karón az összes háztető "belehallatszott" a vételbe. Meg a programmal is ismerkednem kell, egy fehér tejföl az egész kép.
(#) kadarist válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

Szia!
Melyik programot használod?
(#) Ferkógyerek válasza kadarist hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

Wxsat
(#) kadarist válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

Állítsd be a hangfrekis jelszintet a vett kép szürkeségi skálája alapján. Ha jó a jelszint, akkor csak a legvilágosabb sáv fehér.
(#) szendi001 válasza Novak hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

Hat ez uber jo! Nincs azzal a papirral semmi gond, teszt uzem. A szolo is tetszik, ha megunod a telepitest veszel par furtot
Lehet, hogy elkerukle a figyelmemet, de milyen kapcsolas alapjan mukodik a pll resze? A masik forumon volt tema a pll zaja nem visz bele tul sok zajt vagy ilyesmi? Eleg zoldfulu vagyok pll ugyben amiert erdeklodom az a hogy eleg egyszerunek tunik es nem smd, tehat egy kort megerne ez a verzio is.

Jelenleg a wobbler tapjaval vergodok, sikerult elernem vegulis trafo nelkul egy lepcsos negyszog jelet, vannak olyan szkop abraim amit megmosolyogtok, de sajnos lemerult a gep szoval csak holnap. Ha ilyen tipusu gerjedeseket terveznem kene, komplett kisvasut hangeneratorom lenne

Udv Joe
(#) Novak válasza kadarist hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

Szia, köszönöm az észrevételeket. Az antennavégeket pedig el akartam kalapálni, pont miattad. Valamikor már korábban is említetted, hogy érdemes őket ellapítani. Elfelejtettem. Ahogy időm engedi, pótolom.
Egyébként milyen vascsőre gondolsz? A képen látható vascső, amihez az antennát tartó fa és PVC rúd van erősítve, az a keresztdipóltól 2 méterre van, teljesen alatta. Innen is bezavarhatna?
A reflektort már nem szeretném levágni, ha egyszer dolgoztam vele. A vételen gondolom nem ront. Legalábbis remélem. Hely meg van neki, elfér...
(#) kadarist válasza Novak hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

Persze, ha messze van a vascső, akkor nem gond. A reflektorral csak annyi bajom van, hogy némi irányítottságot visz az iránykarakterisztikába. Persze ez lehet előny is, mert főleg a merőleges vételnél vannak polarizációs gondok. Azok a jó kis helixek...
(#) Novak válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

Hasznos dolog ez a karton papír. Egy darabig csak össze-vissza lógtak a panelek az asztalomon, de meguntam, mert egy levágott alkatrészláb könnyen a NYÁKok alá mehet, a hiba okát meg kereshetem. Meg ha kellett a hely, csak a macera volt vele, lepakolni, visszatenni óvatosan, hogy ne szakadjon szét semmi... Ez így teljesen korrekt a tesztelés idejére. De örülök hogy neked is tetszik.
A PLL-em innen van. Egyetlen "hibája", hogy a NOAA19 még nincsen benne a memóriájában, így azt nem tudom venni egyelőre.
A zajról nem tudok nyilatkozni, mert őszintén szólva nem volt lelki erőm kipróbálni PLL nélkül, trimmer ellenállással beállítgatni. Kényelmesebb a PLL, túlságosan is hozzászoktam.
(#) szendi001 válasza Novak hozzászólására (») Márc 7, 2010 /

Ha szepen megkerlek el tudnad kuldeni a nyaktervet? Ahogy nezem at kellenem masolnom kulonben sprintbe.

Megneztem a javasolt oldalt es talaltam 3 fele pll kapcsolast is. Beirtam ebay-be es minden ic van szinte ingyen, szoval szeretnek megprobalkozni a heten ezzel a verzioval. Baratinak tunik, egy oldalas nyak, 628-as mikrovezerlo. Nem akarom Ferkogyerek verziojaval kezdeni a barmolast...

Ezen a linken vannak a pll verziok. A tied a TSA5511 es?
Bővebben: Link
(utolag vettem eszre hogy a fooldalt adja be, balra kell keresni a projektek kozott)
Azt elfelejtettem irni , hogy az olasz fll digitalis resze megy de problemaim adodtak az oszcillator reszevel. Szerencsere ket nyakot csinaltam, megprobalkozom megegyszer vele a heten. Lassan eletet lehellek a francia M3362 es radioba is.

Udv Joe
(#) Novak válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 8, 2010 /

A vevőhöz nem jó egyik TSA5511-es verzió sem, mert mindegyik csak 50 kHz-es lépéseket tud. Így sem a 137,62-re, sem pedig a 137,91-re nem lehetne beállítani.
A 16F628-as mappában van egy SAA1057 WSat nevezetű rajz, na lényegében azt építettem meg.
Ehhez kellene a nyákterv is?
(#) Ferkógyerek hozzászólása Márc 8, 2010 /

Sziasztok!

Ma ezt sikerült rögzítenem. Algériától Skóciáig tiszta volt a vétel.
Nagyon jó ez a WXtolmg program.

NOAA.jpg

(#) Novak válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Márc 8, 2010 /

Gratulálok, nagyon szuper lett a kép!
De látom a berajzolt országhatárok el vannak csúszva. Ehhez frissítened kell a Keplerst (File-Update Keplers). Ha jól emlékszem regisztrálnod kell hozzá, de kb 2 perc az egész. A frissítést pedig minden vétel előtt érdemes elvégezni, és akkor nem lesznek ilyen elcsúszási problémák.
Egyébként milyen vevőd van?
(#) kadarist válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Márc 8, 2010 /

Tényleg nagyon jó! Gratulálok!
(#) Ferkógyerek válasza Novak hozzászólására (») Márc 8, 2010 /

Köszi! Kipróbálom ezt a frissítést.

A vevő egy tesztelés alatt lévő friss fejlesztés. Felépítésében hasonló a tiédhez. Három hete csiszolgatom, a harmadik próbanyákon vagyok túl.
Az előerősítő egy BFG65T-vel (RTÉK 1996) azután egy BF996 majd egy SA605 keverő+detektor és az univerzális PLL. De még ez sem a végleges kiforrott verzió. Eredetileg ki akartam rakni az egész rádiót az antenna alá és távirányítani a PLL-t. De ma nem volt befűtve a műhelyben (szemben a tegnapi teszttel) és a demodulátor LC körét eléggé utána kellett hangolni, így ugrik a tervem. Jelenleg az előerősítő kint van az antennánál a többi rész pedig a műhelyben.
(#) szendi001 válasza Novak hozzászólására (») Márc 8, 2010 /

Szia!

Koszonom a tanacsot az ic-vel kapcsolatban, igen ahhoz a verziohoz kellene panel amit van ertelme megepiteni kifejezetten sat ra. Megnezem tudok-e szerezni IC-t es mennyiert.
Ma szereztem ket pici kapcsolouzemu tapot a wobblerbe, a kenyeres doboz oldalaba szegecseltem sint, egesz korrekt lett. Tapasztalatbol jelezem, hogy a tomszelence kivaloan alkalmas muszerdobozbol a halozati zsinor kihozasara, nem is torik nem is jon ki, valoszinu koaxot is erdemes igy vinni radioba vagy erositobe az oszlop alatt, ha nem kell bontani a kotest.
Megy az 555 is holnaptan indul a nagyfesz proba. Ugy tunik azert eltart meg egy darabig amig ezzel merek-kf eket.
Valtozik a QTH ket het mulva kert is lesz, nagyobb eselyem van antennat telepiteni.
Udv Mindenkinek
Joe
(#) Novak válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 9, 2010 /

Szia, csatolom a nyáktervet. Eagle 5.4-ben készült. Ha esetleg úgy jobb lenne, akkor fel tudom rakni majd PDF-ben is.
Annyival kell majd kiegészíteni még a dolgot, hogy az SAA1057-es tápjai és a föld közé közvetlenül forrassz be egy 10-100 nF-os kerámia kondit, különben nem lesz jó.
Nekem 2 napomba telt mire rájöttem...
(#) szendi001 válasza Novak hozzászólására (») Márc 9, 2010 /

Koszonom a gyors informaciokat. Az IC eleg huzos arban volt Ebay-en, de megprobalok utana menni a hetvegen. Le kell toltenem egy szabad Eagle-t is.

Udv Mindenkinek.
(#) Kera_Will válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 10, 2010 /

Lehet hogy 1 szabad Eagle verzió nem fogja szeretni az 5.4 verziójú Eagle brd filét!

5.4es Eagle-t kellene keresned ...

Eagle sajnos ilyen ... lásd az Eagle-al foglalkozó kb 3-4 darab topicot ... itt a HE oldalon.
(#) szilva válasza Kera_Will hozzászólására (») Márc 10, 2010 /

Van szabad Eagle mindenféle verziószámmal. Csak a lopott, törött progival készült rajzokat nem szereti, de azokoat a hivatalos Eagle sem szereti, nem csak a szabad.
(#) szendi001 válasza Kera_Will hozzászólására (») Márc 10, 2010 /

Koszonom Mindenkinek a tanacsokat. Eddig meg nem volt olyan bdr file amit nem nyitottam volna meg, ha kell floppyn szikevel
(#) (Felhasználó 54221) hozzászólása Márc 10, 2010 /

Rendes rádiót hogy lehet átalakítani ilyenné?
(#) kadarist válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Márc 10, 2010 /

Olvass vissza a topic elejére. Én is áthangoltam egy műsorvevőt erre a célra. Hozzáteszem: kezdőknek nem ajánlott.
(#) (Felhasználó 54221) hozzászólása Márc 10, 2010 /

ja, nem olyan egyszerű?
(#) kadarist válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Márc 10, 2010 /

Nem egyszerű, sőt: bonyolult. Inkább építs előbb egy detektoros rádiót. De ez már OFF.
(#) szendi001 hozzászólása Márc 10, 2010 /

Udv Mindekinek!

Nezegettem a lehetseges lokal oszcikat ebben a savban. Hangolasi celra hol erdemes megmodulali fm ben pl. egy pll kontrollalt oszcit? Azon kezdtem el gondolkodni hogy a pll nem huzza-e vissza a modulaciot...
A tervem az volt hogy egy par pf kondival sorosan modulalom az bazis kort egy varikap segitsegevel. Ez a megoldas mukodik is a sokszorozos aramkoromnnel.
Kell egy kevero es egy alacsonyabb frekin modulalt tranzisztoros oszci ahhoz hogy szignalkent mukodjon az eszkoz?

A kerdes azert merult fel, mert az egyik PLL IC nagyon olcso es eleg konnyet tudnek csinalni egy szinte kvarcstabil referencia oszcit a bemeno korok hangolasara, de nem tudom megmodulalni egyelore.
Az FM modulacios problema felmerult a GDO-nal is, a varikap elhuzta a kalibralt savot...

Koszi elore is a tanacsokat!
Joe
(#) szilva válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 10, 2010 /

Szerintem a PLL-ben a hurokszűrő időállandóját ha a moduláció legkisebb frekvenciája alá tervezed, akkor nyugodtan meg lehet modulálni a nagyfrekis oszcillátort is.

Én elgondolkodtam egy olyan megoldáson szignálgenerátor ügyében, hogy építek egy 10.7MHz-en működő modulált generátort, valamint egy 100MHz környéki modulálatlan, hangolható másodikat, és a kettőből keverem ki az FM sávbeli mérőjelet. Ennek talán az lenne at egyedüli értelme, hogy a sáv bármely pontján a modulációs löket ugyanakkora, kalibrált lehetne, ezt csak egyszer kell bemérni a 10.7MHz-es generátorban. Járulékos haszna pedig az lenne a megoldásnak, hogy a KF részek méréséhez is lenne egy kalibrált, 10.7MHz-es mérőjelem. Persze mind a nagyfrekis, mind a KF generátort lehetne PLL-lel stabilizálni.
(#) atesz34 hozzászólása Márc 11, 2010 /

sziasztok!

Tegnap megcsináltam a BRF90el összállított itt megjelentetett erősítőt.
Lás csodát tegnap a nooa 17 es este zaj nélkül jött szinte üvöltött a vevő.
Néha gerjed az mitől lehet 9vos elemmel működik.
Következő: »»   26 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem