Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)

Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   65 / 97
(#) gtk válasza kadarist hozzászólására (») Feb 3, 2012 /

Volt palyaadat frissites. Emlekszem, hogy keskenyebb savval korabban keszitettem hamisszines kepet. Na, majd a tovabbi kiserletek folyaman kiderul, hogy mi a problema.
(#) kadarist válasza gtk hozzászólására (») Feb 3, 2012 /

Ennél a vételi rendszernél a keskenysávúság csak hátrányokat szül, mert a viszonylag nagy frekvencialöket miatt könnyen sávhatáron kívülre eshet a vivő frekvenciája. Ilyenkor szokott durván torzított kép keletkezni.
(#) gtk válasza kadarist hozzászólására (») Feb 3, 2012 /

ui: a keskeny savot a demodulatorral kapcsolatosan irtam.
(#) kadarist válasza gtk hozzászólására (») Feb 3, 2012 /

Én meg a kf-erősítővel kapcsolatban írtam, aminek az utolsó fokozata az FM-demodulátor.
(#) gtk hozzászólása Feb 5, 2012 /

Sziasztok ! Az idozona nem megfelelo beallitasa miatt nem volt terkep a korabbi felveteleken.
A demodulator savszellesseget meg jobban szethuzva most sikerult csinalnom egy hamisszines kepet is.Bővebben: Link Tole jobbra a hamisszines.
(#) Ferkógyerek válasza gtk hozzászólására (») Feb 5, 2012 /

Ez már elég jó lett.
Főleg ahhoz képest, mennyire keletre volt tőlünk a pálya.
(#) gtk válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Feb 5, 2012 /

Szia ! Felvettem a nyugati athaladast is, az nem jott olyan jol. Erosen muhold forgasra utal a kep,.. Kint telepitett erositovel majd meg javul a helyzet.
(#) szendi001 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Jobban utána néztem az IC kérdésnek. Eredmények:BA403 =TIA7130p=KA2245=LA1150
Ehhez választottam AN7112=TA7313=LA4140 1 wattos hangégfokot. A teljes modul így nagyon kultúrált felépítésű, annó úgy szólt mint a gép, de Manhattan stílusban volt építve. HQ ban van mindkettő fillérekért, de nekem Gyöngyösre is meghozzák szerdára.
(#) Novak válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 11, 2012 /

Az LA1150 remek választás, tavaly én is tettem vele egy kísérletet, messze vert nálam minden addigit. (csak akkor nem műholdvevőhöz készült)
Ha megvagy vele, várjuk a képeket
(#) szendi001 válasza Novak hozzászólására (») Feb 12, 2012 /

Rajzoltam hozzá doksit. Ha esteleg valaki meg akarja próbálni a kísérleteket 2-szet IC-t rendeltem és tudok még hozatni ha kell. Ehhez van FONT end IC is, így adja magát, hogy SIP alakú IC vel építnei az első keverőt elé egy BF981-el végleges rádió épülhet.
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 12, 2012 /

Front-end megoldási példa a fentihez.Bővebben: Link
(#) szendi001 válasza Novak hozzászólására (») Feb 12, 2012 /

Fotóztam ebből a nyákból. Megtaláltam az eredeti Manhattan nyákot is. Holnap az első dolgom lesz összeállítani meló után. Az eredeti verzió bontott tv ből épült külföldön siralmasan alul szerszámozott körülmények között. Most van wobbler és Fm szignál is, így valós adatokat tudok megosztani.
(#) szendi001 hozzászólása Feb 13, 2012 /

Mellékelten küldöm a teljes kapcsolási rajzot a SIP verzióról.
(#) Panhard hozzászólása Feb 13, 2012 /

Ma küldték fel a MASAT-1 műholdat. Nem lehet annak a jelét is fogni ezzel a vevővel? (persze kicsit áthangolva 437,345 MHz-re.) Bővebben: Link
(#) gtk válasza Panhard hozzászólására (») Feb 13, 2012 /

Annak az adoteljesitmenye nem merheto ossze NOAAval. 137->437M, "kicsit athangolva" ? :] Lehetne nyitani egy ilyen topicot. Viszont szerintem MASAt vetelhez mar komolyabb antenna kell, foleg ha megnezed mekkora felulete lesz egy cross dipolnak ezen a frekin..
(#) pucuka válasza gtk hozzászólására (») Feb 13, 2012 /

Mivel rádióamatőr műhold, a rádióamatőr topikban foglalkozunk vele.
Bővebben: Link
(#) Panhard válasza pucuka hozzászólására (») Feb 13, 2012 /

(#) gtk hozzászólása Feb 13, 2012 /

Bevasaroltam rezcsobol, QFH-nak. (fekrendszer rezcso) Kezzel egesz jol alakithato. Gondolkodom, hogy hogyan lehetne tokeletesre egyenesiteni, vagy egyaltalan szukseges-e ?
Itt talalhato egy QFH meretezo.Bővebben: Link A "Bending radius"-al gondban vagyok, sehogy sem ertem hogy mi az, honnan meddig meri.

Kép355.jpg

(#) amatorke hozzászólása Feb 14, 2012 /

Szerintetek ezzel lehetséges a vétel ?
Terméseztessen egy ehhez szükséges antennával
Elméletben 1-450 Mhz ig működik

urh_vevo1.gif

(#) kadarist válasza amatorke hozzászólására (») Feb 14, 2012 /

Szia!
Sajnos a szupreg-vevők nagy vételi sávszélessége nem engedi meg az efféle vételt, mert a zavarjelek elnyomják az értékes információt.
(#) pucuka válasza amatorke hozzászólására (») Feb 14, 2012 /

Vétel éppen lehetséges, de nem ebben a sávban. Az ebben a sávban történő vételhez sokkal érzékenyebb vevőkészülékre van szükség.
(#) amatorke hozzászólása Feb 14, 2012 /

És meglevő rádiót menyire nehéz áthangolni?
Illetve melyiket könnyebb a mai digitális-szabályzósokat vagy inkább a régiket?
(#) pucuka válasza amatorke hozzászólására (») Feb 14, 2012 /

Attól függ milyet. Egy közönséges műsorvevőt nem lehet, de általában az áthangolás nem elegendő, átalakítás kell, a speciális adásmód miatt. De ha olvasgatod a topikot, magad is rájöhetsz, hogy többen milyen kacskaringós úton, sok próbálkozás után jutottak használható vevőállomáshoz. Dehát, ez a szép benne,
(#) amatorke hozzászólása Feb 15, 2012 /

Én még rádiózás terén elég kezdő vagyok úgyhogy ilyet 0rňl építeni nem hiszem hogy tudnék de itt böngészgetve láttam jónéhány sikeres átépítés
Abban szeretnék tanácsot kérni hogy mégis hogyan induljak el? és persze miből lehet még viszonylag kevés átalakításal és műszerezettséggel elindulni?
(#) pucuka válasza amatorke hozzászólására (») Feb 15, 2012 /

Mindezek ellenére azt tanácsolnám, hogy kezdőként építs műsorvevő készüléket a 100 MHz -es sávra. Ezt viszonylag kis műszerezettséggel is megteheted, és építés közben megtanulod, hogy mi a jelentősége a sávszélességnek, milyen adásmódok vannak, azokat hogyan lehet demodulálni, hogyan lehet az érzékenységet növelni, mit jelent a keverés, stb. Ezekhez itt a fórumon is találhatsz információkat, de a neten is keresgélhetsz
(#) szendi001 hozzászólása Feb 15, 2012 /

Jelentem, elkészült a KF fokozat. Megérkezett 2 db KIA7130 as IC-is. Az FM szignállal való párosítás után küldök pár szkóp ábrát az átviteléről. A nyák felette a régi verzió elbontás után.

kf.png

(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 18, 2012 /

Kimértem. Teljesen jól teszi a dolgát. Jobban viselkedik mint a TBA120. Most építem az első keverő fokozatot. Az NE612 es keverő fokozat nem indul jól, a 137 Mhz es előerősítő be van mérve, így már csak egy másik keverőre koncentrálok.
(#) gtk válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Szia ! Miben viselkedik jobban mint a TBA120 ? Mit jelent az hogy nem indul jol a kevero ?
(#) szendi001 válasza gtk hozzászólására (») Feb 19, 2012 /

Jel zaj viszony, illetve indíthatóság szempontjából.A TBA120 nak sokféle verziója van más láb kiosztással. Ezzel maradéktalanul tisztában kell lenni, különben szívás van. Itthon nem olyan gáz beszerezni, de külföldön nagyot szenvedtem a típusok különbözőségén. TV Kf modult átalakítva egyébként jól megy a dolog, de szimplán szubjektív okokból nem szeretem, mert a másik egyszerűbb, és hangra tényleg jobbnak tűnik.
Az NE 612 ket, kinyírtam egy párat magasabb tápfesszel, iletve néhány hibás nyákkal Az előnye a mostani cumónak za alábbiakban mondható el: LA1150 AN7213 AN7112E összesen 450 Ft a HQ ban. az NE 612 drága és nehéz beszerezni.SIP tokozás(jobb RF felépítés lehetséges) van egy teljes rádióra való IC-m, ha valakinek kell szívesen elküldöm kisérletezésre) A Front-End fokozatnál gyári ajánlás szerinti nyákot ma csinálom.
(#) szendi001 hozzászólása Feb 19, 2012 /

Szól a Petőfi a rádión, kiváló hangminőség. Össze kell gyártani egy PLL-el és jön a magasabb frekvenciás teszt.
A tranzisztor a sima BC547 a kf részben.
Következő: »»   65 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem