Fórum témák
» Több friss téma |
Helló! Ha igaz a 2 usec/osztás, akkor a jel periódusa kb. 5 us, freki 200 kHZ. Van kapcsolóüzemű tápod a rendszerben? Esetleg egy rosszul szűrt, vagy alig terhelt LDO is okozhat ilyet, mert bármily fura, de ma már azok is valamilyen szinten kapcsolóüzemben működnek, bár inkább 1 MHz környékén. Esetleg oszd meg a kapcsolási rajzot, ha nem titok, könnyeben tudunk neked segíteni hol szedheti össze a zajt. Azonban a 1,5V-os csúcsingadozás a tápban elég aggasztó, kiül a mérendő jelre is, így nem csoda, hogy ugrál az ADC értéke.
Szia! Igen, van egy LDO a rendszerben, TLV 1117-33. Utána van egy 10 µF elko, és a többi, ahogy írtam. Direkt akkuról üzemeltettem, épp a kapcsolóüzemű tápok által keltett zavarok miatt. Kapcsolási rajz nincsen, fejből építkezek, meg rém egyszerű a rendszer. Van egy ADC bemenet, rajta egy feszosztó. Van 7 +2+1 kimenetem. 7szegmenses kijelzőhöz, a két közös anódhoz és egy a dotpoint. A tápfeszültséget pedig a fent említett ic szolgáltatja.
Szia!
Ha nem jól csináltad meg a NYÁK-ot vagy a vezetékezést, akkor a hétszegmenses is tud ilyet csinálni, mert rángatja pl. a föld potenciált ( pl. közös a kijelző és a kontroller testje, a kijelző áramát átvezeted a kontrollerhez menő GND vezetéken is!) ! Steve
Az LDO elé tegyél 10µF-ot, a kimenetére 100µF-ot, minél közelebb a lábakhoz. Továbbá én megpróbálnám, hogy az LDO kimenetét leterhelem 470 Ohm-mal, mert így túllépi az adatlapban megadott min. 5 mA kimeneti áramot. Nézd meg így is a tápot.
szerk.: mondjuk a kijelző miatt biztos, hogy többet fogyaszt 5 mA-nél az egész, így ez a rész lehet tárgytalan. Jobban meg kell szűrni a tápot. Nagyobb elko és esetleg valami pici soros induktivitást neki. A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2012
Szia! a 100 µF megoldotta a gondot, nincs ripple a tápfeszben. Köszönöm a segítséget. Viszont valami még mindig nem ok. Az adc bemenete így néz ki: jel(0-5V)-> 4,7k-> ADC in->10k -> föld. A feszosztó után beraktam egy 10 nanós fóliát. A bemeneten is megszűnt a ripple, viszont ha lehúzom a földre a feszültség nem esik le 0V-ra, hanem megmarad 1V körül. Valami ötlet? Köszi!!
Próbáld kisebb ellenállással lehúzni földre az ADC in bemenetet.
Bekapcsolt belső felhúzó ellenállásra gyanakszom, de pontosan nem írtad le, hogyan húzod le a földre, mekkora ellenállással és konkrétan a uC bemenetét, vagy a jelet tekered le 0V-ra?
Erősen javaslom, hogy legalább magadnak csináld meg a kapcsolási rajzot, akár kézzel papírra. Sokkal könnyebb a hibakeresés és ha esetleg 2-3 év múlva majd javítanod kell ezt a kütyüt és azóta nem foglalkoztál vele, akkor nagyon valószínű, hogy nem fogsz emlékezni rá, mit miért, hogyan kötöttél
Szia.
Még régebben kérdezted, hogy megépítette-e valaki ezt az analizátort. Találtam itthon egy panelt, nem tudom mi volt, amiben 23k256-os eepromok voltak, 10db., ezért összedobtam. Az első tapasztalatok, sajnos rosszak. A program, nálam, minden ~100-ik olvasásra mutat csak valamit. Lehet, hogy valamit én állítottam be rosszul a PC oldali szoftverben, bár nem túl sok mindent lehet elrontani a beállításnál. Az MSP szoftverben be kell állítani az UART sebességet, mert alapban nem jól van megadva. Most csak kb ennyi jutott eszembe. De ha akarsz egy olcsó, egyszerű logikai analizátort, amit sok-sok funkcióval ki lehet egészíteni, lásd, akkor tudom ajánlani ezt. Csak egy plusz eepromot kell mellé venni, és tökéletesen működik. Hobbi szintre szerintem elég. A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2012
Idézet: Én úgy értettem a kártya leírását, hogy már rajta van a szükséges EEPROM. Mi kell még mellé? Azért érdekelne, mert én is fontolgatom a beszerzését... „Csak egy plusz eepromot kell mellé venni”
Az ami a kártyán van, nem jó! Vagyis nem ismeri fel.
Sajnos elég kevés fórum, irodalom foglalkozik ezzel, ezért nekem is beletelt egy pár napba, hogy rájöjjek a turpisságra. A lényeg: A kártyán egy 24c128-as eeprom van, amit a PC szoftverek nem tudnak lekezelni, se a Saleae Logic, se a lentebb említett USBee, sőt, még a saját SuiteUSB nevű programja/drivere se kezeli. Ezért ki kell cserélni egy "kisebbre" 24lc/c02- max 16. Ezután már jöhet egy kisebb "szenvedés", ugyanis ebbe az eepromba be kell írni az "azonosítót". Én egyszerűen megoldottam. Megjött a kártya, eeprom ki, felprogramozott eeprom be, öröm és boldogság. Az eepromba, Saleae logic-nál 0000-tól kezdve "C0 25 09 81 38 00 00 00 FF FF - végig FF -et kell írni, USBee- nél "C0 A9 08 05 00 84 23 00 FF - FF". Így az Usbee mindegyik progija megy, kivéve a szkóp. De van funkciógen, frekimérő PWM logic stb..., A SL iy gyönyörűen üzemel. lásd kép. Kb ennyi. De mindezek ellenére, szerintem nagyon megéri!
Rendeltem én is egyet, remélem karácsonyig megjön
Nekem "rekord" idő alatt megjött. 9 nap. Hozzáteszem, attól az eladótól, már rengeteget ezt-azt rendeltem.
Ha bármilyen segítség kell majd hozzá, szólj. Én már kipróbáltam "mindent" mire összeállt a kép.
Leírnád, hogy mi ez a panel és hogyan lehet működésre bírni? A 24LC64 -s eepromokkal szerelteken is cserélni kell a chipet?
Köszi a linkeket, ezeket még nem is láttam.
Idézet: „nem muszáj cserélni az EEPROM-ot” Ez igaz, ki van vezetve, ezért majd megpróbálom egy g2231-el helyettesíteni az eepromot. Akkor nem kell cserélgetni, a VID, PID azonosítókat az eepromban. moderboy: Hogy pontosan mi ez, nem tudom.(valami 8051-es mikrovez. azt hiszem.) Még a nyár elején kellett volna egy logikai analizátor, és ez a kis kártya, az ára miatt, megtetszett. Megjött, és kb 1 heti vacakolás után a legalsó fiókba landolt. Most volt nálam egy Szlovák ismerősöm, és meglátta ezt a kártyát, és mondta, hogy neki is van, és, hogy milyen jól működik. Ő mondta el a megoldást, amit lentebb már leírtam. Ami a lényeg, hogy biztosan működik, és nem egy vagyonba kerül, lásd USbee SX $150, és ugyan ez a felépítése, és jó a PC oldali szoftvere (tudásra értem).
Volt már róla szó itt a forumon, nagyon jó alternatíva arduino helyett. Én is használtam már sokszor, még nem volt vele baj.
Sziasztok.
Ha már itt kezdtük a témát, akkor még egy utolsó bejegyzés, "helyesbítés" a CY7C68013A-56 EZ-USB FX2LP USB 2.0 fejlesztőkártyával (logikai analizátor) kapcsolatban. Átfutottam az Icserny által linkelt leírást/fórumot, és egy-két dolgot végigpróbáltam, a 24c128-as eeprommal. Sikertelenül! Se a Saleae Logic, se az USBee programot nem tudtam vele működésre bírni. Nálam! csak az eeprom csere segített, vagy ahogy Icserny írta, külső eeprom használata. Az eepromokból a ST24c02, 24lc04, 24c16, 24lc16-os típusokat próbáltam, a lényeg, hogy 3,3V-ról menyen, és mindegyikkel ment, mind a két program. De, és itt jön a helyesbítés, amit lentebb írtam az USbee programhoz azonosítót, az csak az USBee ZX-hez jó!! Idézet: Ezen kívül még szükséges az is, hogy:„a lényeg, hogy 3,3V-ról menjen...” - 8 bites címzésű legyen (nem pedig 16 bites címzésű, mint pl. a 24c128) - az A0 címmel lehessen elérni Ebben a blogban BWF2 hozzászólásából derülnek ki ezek (March 8th, 2012 on 11:13 am).
Sziasztok! Némi segítségre lenne szükségem, mert lassan géprombolást rendezek...
Az alábbi programrészletnek az lenne a feladata, hogy gombnyomásra csipogjon (jelen esetben) 4-et. Ha a főprogramban hívom meg a beep rutint, akkor működik is, ha közben gombot nyomok se akad el. Azonban ha a bill. kezelő rutinba teszem a beep() meghívását megakad a progi, méghozzá a beep rutinban, ahol arra vár, hogy a beep_delay számláló 0 legyen. Az beep_delay értéke nem csökken. Olyan mintha a timer megszakítás megállt volna.
Valakinek ötlet? A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2012
Idézet: Hát persze, hogy megáll, hiszem megszakításból hívod meg, ahol hivatalból tiltva van az összes maszkolható megszakítás!„Olyan mintha a timer megszakítás megállt volna.” Szervezd át a programot úgy, hogy az interrupt kiszolgáló függvényben ne legyen sem késleltetés, sem más, blokkoló, vagy hosszabban időző függvény meghívva! Például: Ha úgyis van rendszeres timer megszakítás, akkor mintavételezd a nyomógombot abban!
Hmmm. Szomorúan hallom Azt hittem, hogy a megszakítások prioritásuktól függően egymástól függetlenül végrehajtódnak. Ez "kicsit" bonyolítja a helyzetet. 2200+ soros progi, amit erre alapoztam. A terv az volt, hogy a timer megszakítás nem fut, csak ha bill. megszakítás érkezik. A pollingot el akartam kerülni. Most úgy néz ki muszáj leszek szanaszét szemaforozni a progit, csak hát a RAM véges. Nah meg egy rakás counter változóra is szükség lesz.Úgy néz ki az LMP mód ugrani fog, mert a ROM is véges, így is cipőkanalas a program. Köszönöm a segítséget. Lehet erőt veszek magamon és újraírom az egészet...
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2012
Idézet: Annak sincs akadálya. Például az első nyomógomb megszakításkor, az azt kiszolgáló eljárásban engedélyezed a timer megszakításait, a nyomógomb megszakításait viszont letiltod. A nyomógomb újabb megszakításait pedig csak a timer engedélyezi - egy idő múlva. Így a szoftveres pergésmentesítés és az energiatakarékos mód is megoldható. „A terv az volt, hogy a timer megszakítás nem fut, csak ha bill. megszakítás érkezik.”
Újragondolom a dolgot és nekiállok. A pergésmentesítés shiftregiszter-szerű módon lesz megoldva. A többit még átgondolom. Köszönöm a segítséget. Szoknom kell még ezt a MC-t. Biztos lesznek még buta kérdéseim
Sziasztok.
Egy kicsit értetlenül nézem a logikai analizátor által "kirajzolt" UART kommunikáció jeleit/értékét. Nem értem, hogy mi az a '0' nulla? A Channel 2, az MSP430g2553 által küldött adat/tok a PC felé. A küldés prog részlete:
Ha viszont egyszerre több adatot küldök, akkor nem jelenik meg.
Az s[4] -nek nem adsz értéket.
Valóban. Ezt jól elnéztem.
Köszi a választ!
Sziasztok!
Annyi lenne a kérdésem, hogy ha több ADC konverzió szeretnék futtatni, hogy tegyem? Mintaprogramból kinéztem, hogy kell beállítani több adc csatornát.
Eddig itt tartok. Valaki elmondaná mi az az MSC? az előző programomban nem volt benne és úgy is működött. A 3 konverzió mit jelent pontosan? 3-szor olvassa be és átlagolja? Most jön a neheze. A szokásos while(1) ciklusban hogy indítom el az egyik majd a másik konverziót, és hogy tudom felhasználni az értékeket? Ha valaki tud valami használható irodalmat azt is megköszönném. Uli
Még egy kérdés. Tudnátok ajánlani valami végfok szerűt amit használhatok msp430-cal?
Mondjuk jelen pillanatban 12V/10 A-t szeretnék kapcsolgatni. Kösz |
Bejelentkezés
Hirdetés |