Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   205 / 206
(#) pedro7 válasza CIROKL hozzászólására (») Vas, 19:22 /

Minimum 5db alátámasztó lenne felfúrva.Ha kell átmenő csavar is mehetne, 38-as lyukacsos tégla.
De ha már hegeszteni kell, akkor 50x50-es L vas (szög vas ) is jó lehet.
A hozzászólás módosítva: Vas, 19:25
(#) CIROKL válasza pedro7 hozzászólására (») Vas, 19:24 / 1

Van speciális tipli a lukacsos téglához de inkább átmenő csavart mondanék !
A hozzászólás módosítva: Vas, 19:24
(#) Kinka István válasza pedro7 hozzászólására (») Vas, 19:24 /

Én 20x40-es zártszelvényből készítettem derékszög formát hegesztve, azzal toldottam meg az szobai asztalomat. 100kg-ot simán elbír két elem. A te hosszodra legalább négy konzol szükséges.
(#) Bakman válasza pedro7 hozzászólására (») Vas, 19:25 / 1

2b: Zártszelvényből derékszög hegeszteve, extra átlós merevítéssel (minimum a távolság 1/3-áig kinyúlva). A falba ragasztott min. M10-es menetesszár, zártszelvényt ahhoz húzod hozzá, függőleges tartónként min. két rögzítési pont. 3500-as asztalhoz minimum négy ilyen. Én 50 x 50-es zártszelvény alá nem mennék, esetleg 40 x 40-es, de az már 3-as falú.
A hozzászólás módosítva: Vas, 19:25
(#) pedro7 válasza Bakman hozzászólására (») Vas, 19:29 /

Nem fontos szerintem a zárt szelvény, az L vas is elég merev.
Csak az a kérdés mennyire mozogna az eleje? Mert azt nem szeretném.Akkor már inkább zártszelvény keret lábakkal.
(#) Bakman válasza pedro7 hozzászólására (») Vas, 19:40 /

Én meg sem próbálnál szögvassal vagy hajlított laposvassal, messze nem olyan merevek, mint a zártszelvény. Kinka István is erről győzköd. Egyszer csináld meg, de akkor legyen normális.
(#) Suba53 válasza pedro7 hozzászólására (») Vas, 19:58 /

Van mellette egy mechanikai asztal, stabil, robusztus lábakkal? Amin lehet kalapálni, satut rögzíteni, pontozóval furathelyet jelölni, stb?
Mert akkor tarthatják akár pillangók is a "gyengeáramú" asztallapot, bár egy combosabb tápegység esetén izzadni fognak szegények rendesen.
De ha nincs, akkor előbb utóbb megbánod a lábatlanságot.
A hozzászólás módosítva: Vas, 20:01
(#) pedro7 válasza Suba53 hozzászólására (») Vas, 20:03 /

Jelenleg a garázsban van a mindenes műhely. Furás, flexelés,hegesztés + elektronika.
Úgy néz ki, hogy lehetőség adódna, az elektronikai részt beköltöztetni a jó meleg házikóba.( Kánaán )
Olyasmit álmodtam meg mint a "Mend it Mark" új műhelye.Csak ott az asztallap és a polcok is alá vannak támasztva.

Igazából az átlós merevítést, a hegesztést, és az átmenő furatos rögzítést szerettem volna megúszni, de a véleményekből úgy látom, jobb ha engedek, mert akkor lesz igazán stabil.
A hozzászólás módosítva: Vas, 20:11
(#) Suba53 válasza pedro7 hozzászólására (») Vas, 20:15 /

Jó döntés.
(#) Alkotó válasza pedro7 hozzászólására (») Vas, 20:51 /

Ne lábakkal támaszt alá, hanem valamilyen jól kitalált olyan alkalmassággal, amit aztán tárolásra tudsz használni. 80 cm-es mélységhez nekem a fiókok tűnnek ideálisnak.
(#) pedro7 válasza Alkotó hozzászólására (») Vas, 20:58 /

Lesz alatta 2db 7 fiókos tartó, de az nem éri el az asztallap magasságát.
Mozgatni terveztem.
De ha minden kötél szakad és nem lenne stabil még alá lehetne rakni 2db lábat az 1/3-ad 2/3-ad részre.
(#) mikrodigit válasza pedro7 hozzászólására (») Vas, 23:34 /

Az én asztalom is "lábatlan", eléggé stabil, de csak 60 cm széles. A tartó 25x25-ös zártszelvény hegesztve, a saroknál laposvassal merevítve. A függőleges rész 40 cm hosszú és a falban 10-es tipli tartja. Ennél gyengébbet nem érdemes csinálni.
A hozzászólás módosítva: Vas, 23:35

P1010409.JPG

(#) pedro7 válasza mikrodigit hozzászólására (») Hé, 0:32 /

Ilyesmire gondoltam .
Az eléggé stabil az mit jelent ? Az asztallap eleje mozog ?
(#) mikrodigit válasza pedro7 hozzászólására (») Hé, 9:39 /

Gyakorlatilag nem mozog. Az igazsághoz tartozik, hogy ez csak 130 cm széles és a másik végén egy hagyományos íróasztallal is össze van kötve.
Az asztallap egy konyhai munkalap, ez erős, jól tisztítható és a páka sem árt neki.
Utólag jöttem rá, hogy a tartóhoz kell az a laposvas merevítő is. Ez nem a zártszelvény közepén van, hogy a csavarokhoz hozzá lehessen férni.
(#) CIROKL válasza mikrodigit hozzászólására (») Hé, 9:58 / 4

Nálam is egy konyhai munkalap lett felhasználva asztal gyanánt, 4 db fa lap lett a láb.
Sajnos a falra rögzités kissé gondot okozott volna sima tiplikkel nem mertem lengőbe rakni a fal átfúrás meg nem lehetséges mert a másik oldal bevan épitve.
(#) Alkotó válasza CIROKL hozzászólására (») Hé, 11:40 /

Ne sajnáld a fali konzol hiányát. A Te megoldásod nagyon stabil.
Viszont a konyhai munkalappal kapcsolatban kérdezem, mert nekem nincs tapasztalatom (egy van, de az szélsőséges). Ha egy ilyen lapot mondjuk csak 1,5m-enként támasztunk alá, akkor nem fog a forgácslapokhoz hasonlóan -akár a saját súlyától- meghajlani? A konyhai beépítéseknél is sokkal sűrűbb az alátámasztás. Amikor én falhoz támasztok egy nagyobb méretű bútorlapot, akkor egy-két hónap múlva még ebben az egyhén dőlt helyzetben is lesz rajta egy kis ívelődés.
(#) CIROKL válasza Alkotó hozzászólására (») Hé, 11:50 /

Nálam kb90cm ként van alátámasztva , a .unkalap 30mm , majd kiderül meddig lessz viszonylag egyenenes, ha tapasztalok vetemedést akkor majd kivédem ...
(#) Alkotó válasza CIROKL hozzászólására (») Hé, 13:21 /

Egyáltalán nem biztos, hogy a konyhai pult is meghajlik. Csak a normál bútorlappal vannak ilyen tapasztalataim, és mint írod a munkalap vastagabb, sőt a szerkezete is lehet eltérő.
(#) ktamas66 válasza Alkotó hozzászólására (») Hé, 18:40 /

Nekem 120cm-t hidal át, nem görbült meg. A falon fut egy párnafa, az végig alátámasztja, a sarkot is csak az tartja.
(#) compozit válasza Alkotó hozzászólására (») Hé, 20:12 /

Hogy meghajlik, vagy nem, azt nem tudom, de mire a mosogatónak kivágtam dekopirral a helyét, két fűrészlap megpusztult. ( Irwin )
Ha jól emlékszem, a munkalapból is van kétféle vastagságban. Van amelyik jobban kopásálló, meg a meleget is jobban bírja. Nálunk 8 év után semmi karc, vagy ilyesmi nem látszik rajta. Cserébe jó drága.
(#) Suba53 válasza CIROKL hozzászólására (») Hé, 20:24 /

Klassz kis műhely, viszont a faliórád furcsán mutatja az idő múlását.
(#) SALáta hozzászólása Kedd, 7:22 / 2

Műhely polc

Sziasztok! Új műhely asztal/polc.
Kap még 2 darab 40x40 zártszelvényt, mert sokkal jobb lesz ha nem a lábakon lesz az asztal.
Csinálok valamit hogy jobban férjek+ 1 polcrész. Erre még kevesebb fér. Ez egy soha véget nem érő körforgás .
(#) nagym6 válasza mikrodigit hozzászólására (») Kedd, 8:43 /

A laposvas merevítést én a saroktól minél távolabb tettem volna, annál stabilabb.
(#) Alkotó válasza nagym6 hozzászólására (») Kedd, 9:14 / 1

Én is odébb tenném, illetve nem is használnék ilyesmit asztalnak (vagy ha igen, akkor sokkal erősebbet). Ez a megoldás inkább könyvespolcnak, vagy befőtteket tartó polcnak való az éléskamrában.
Egy asztallapnál nem zárható ki hogy esetleg, rá kell koppantani valamire, de úgy általában is alapvető egy fokozott terhelésre számítani. Nyilvánvalóan nem egy lakatosipari vasasztal satuval a cél, de akkor is ki kell bírnia a kávéscsésze súlyát, vagy esetleg egy csinos hölgyemény "gyömöszölését".
(#) mikrodigit válasza nagym6 hozzászólására (») Kedd, 9:25 /

Igazad van, hogy stabilabb lenne, de az asztal alá pakolt holmikat, dobozokat, a lábamat esetleg jobban akadályozná, ezért lett csak ekkora (kb. 15 cm a faltól). A gyakorlatban ez is elégnek bizonyult.
(#) nagym6 válasza Alkotó hozzászólására (») Kedd, 10:30 /

"gyömöszölését" Ettől be is lenghet rezonánsra ez az asztal, még lengéscsillapító mindenképpen ajánlott.
(#) erbe válasza Alkotó hozzászólására (») Kedd, 10:35 /

Ha az utolsó célra is használni akarja, csak SMD IC-ket hagyjon széjjel. A DIP tokos lábai szúrnak.
(#) compozit válasza nagym6 hozzászólására (») Kedd, 12:40 /

Nem kell lengéscsillapító, mert kedvező tömeg esetén a rezonancia kialakít egy nagyon kellemes ritmust...

Egyébként egy munkaasztalnak világos színűnek kell lennie, különben az apró alkatrészeket nehezen lehet megtalálni.
A hozzászólás módosítva: Kedd, 12:42
(#) Alkotó válasza compozit hozzászólására (») Kedd, 12:44 /

Korábban nem is gondoltam ez mennyire fontos. Fehér asztallapot cseréltem le barnára, és bizony azóta használok egy fehér papír alátétet ha apró dolgokkal vacakolok (de az sem mellékes, hogy nem látok jól).
A hozzászólás módosítva: Kedd, 12:47
(#) compozit válasza Alkotó hozzászólására (») Kedd, 13:41 / 1

Ahol dolgozol, vagy csak a hobbidnak élsz, nem lehet semmi csillogó. Nem lehet túl nagy kontraszt az egyes tárgyak által visszavert fényerejében. A szem, az igaz, hogy alkalmazkodik hozzá, - egy darabig, - de mindenképpen károsodik. És a napszemüveg sem csak divatcikk. Pláne a mostani világban, egyenes út vezet a túl erős napsugárzás miatt a makula degenerációhoz.
Következő: »»   205 / 206
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem