Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   182 / 579
(#) Janó bácsi hozzászólása Nov 6, 2011 /

Üdv mindenkinek. Ahelyett, hogy a Puskás börzén lennék, itthon dolgozom. Ládarádióhoz, későbbi felhasználásra csináltam két 10 nF-os kondit, "korabeli" kinézetre. Egy régi papír kond. házát felhasználva készült, esztergáltam hozzá réz végeket, hogy csavarosan legyen rögzíthető, nyomtattam rá feliratot, és átlátszó öntapadós szalaggal ragasztottam rá, hogy fényes legyen. Az egész a végén pill. ragasztóval van rögzítve, széttéphetetlen (kipróbáltam!) Most akár csavarral, akár forfüllel beépíthető. A többi a képeken.
(#) frecsko válasza frecsko hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

Sikerült kipróbálnom a végfok részét a rádiónak. Szólt szépen.
A 10nF-os kondi előtt elvágtam a vezetéket és a discman kimenetét kötöttem oda.

Vastagan bekereteztem egy részt ami számomra nem tiszta. A középmegcsapolásból kijövő vezeték egy 100Ohmos és egy 25µF-os kondival van a testre kötve és úgy megy tovább a 2x50µF-os pufferkondira. Namármost a pufferkondi alu házas ami a rádió fém szerkezetéhez van csavarozva ami maga a test. A pufferkondi alu háza a negatív és a két kivezetés a pozitív rajt ha jól tudom.
A módosított rajzon lehet látni, hogy én hogy oldottam meg a dolgot.
DE szeretnék felhomályosítást kérni ha esetleg nem jó.
(#) hatvanasjocó válasza frecsko hozzászólására (») Nov 6, 2011 /

Az elkót szigetelten kell felcsavarozni! Az elkó testjét meg oda vissza ahol volt. Ahogy átkötötted úgy nem alakul ki a végcső negatív előfeszültsége.
(#) frecsko válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Nov 7, 2011 /

Az elkó nem volt szigetelve, rá volt szorítva a fémházra. Az elkón nincs test kivezetve, max az elkó alu borítására tudok valamit ráerősíteni. A -5V az miért fontos a végcsőnek?
(#) Janó bácsi válasza frecsko hozzászólására (») Nov 7, 2011 /

Így volt eredetileg. Bakelit alátét plusz fém alátét forrfüllel.
(#) hatvanasjocó válasza frecsko hozzászólására (») Nov 7, 2011 /

Janó bácsi válasza helyénvaló. A kellő előfeszültség nélkül a cső árama megnövekszik, torzít és rövid időn belül tönkremegy.
(#) Lázár Péter hozzászólása Nov 7, 2011 /

Egy kérdésem lenne hozzátok. Régi vinyl lemezeket lehet langyos vízzel lemosni. Hozzájutottam jó sok darabhoz, viszont a borítás ahogy egyben volt átnedvesedett, és ráadásul még meg is gombásodott itt ott. De a borításokat kidobtam viszont a lemezek hibátlanok. Sajnos van aminek sérült a lemez közepén lévő matrica is de majd lesz vele valami. Szerencsére nem karcosak, és szép állapotú a barázdás rész. Viszont a papírmaradékok eltávolítására gondoltam a vizet. Ha van jobb ötlet szívesen veszem
(#) MateKrisz hozzászólása Nov 7, 2011 /

Sziasztok,

Egy régi rádiót újítok fel, típusa R999F. Végül is családi darab, dédpapámé volt. Gondoltam egyszerűbb 2-ből csinálni 1-et így Vaterán találtam egy ugyanolyant, meg is vettem, de vesztemre abban sem volt már eredeti a hangszóró. A mi eredeti hangszórónk be van szakadva sajnos A poén az, hogy a gyári kapcsoló-hangerő poti is kéne, de az sem jó abban amit vettem. Amúgy a miénk működik, de csak valamiért nagyon halk az egész. Még csa k ma ugrottam neki, de majd kinyomozom mi is lehet. Most csak egy két rossz alkatrészt cseréltem ki ideiglenesekre, hogy valami történés legyen. Hol találok ilyen hangszórót és kapcsoló-potit ill. melyik típusban lehetett még? Csatolok pár képet a rádiókról.
(#) Janó bácsi válasza Lázár Péter hozzászólására (») Nov 7, 2011 /

Egyszerű szappanos, mosószeres vízzel, puha körömkefével, vagy ecsettel, le lehet mosni, csak a végén tiszta esővízzel, vagy desztillált vízzel kell átöblíteni, hogy ne maradjon rajta a száradás után vízkőfolt. Bevált dolog, egy időben gyakran mostam lemezeket, a minőségi másolatok készítése miatt. Üdv.
(#) Lázár Péter válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 7, 2011 /

Köszönöm akkor bátran nekiállok.
(#) MateKrisz hozzászólása Nov 7, 2011 /

Ez a kép lemaradt

DSC02483.JPG

(#) frecsko válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Nekem a bakelit alátét és a forrfül lemaradt. Valaki már piszkálta a rádió úgy látszik.
Köszi a képet, meg is csinálom gyorsan.
(#) frecsko válasza MateKrisz hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Nekem a VT R646-os Velence rádiómban pont ilyen van.
(#) EcoPityu válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Janó Bá' !
Írtam pár sort róla...

Amúgy nagyon ötletes volt a papírkondenzátor kihelyettesítő, felújító technológiád! Gratulálok, itt kezdődik az igazi restaurálás!

Pityu
(#) frecsko válasza EcoPityu hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Szia EcoPityu!
Jó lett a cikked, Gratulálok.
(#) oregtamas0202 válasza MateKrisz hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Üdv MateKrisz !
Kapcsolós potméterem van új és bontott is .
A hangszóró javítható , kérdezd Janóbácsit , Ő újat is csinál nemhogy azt a kis szakadást !
Portalanít , letisztít , majd elől vagy hátúl pici fót , alkoholos filc és KÉSZ IS .
Öreg T.
(#) Janó bácsi válasza EcoPityu hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Írtál pár sort, de HOVÁ?? nem találom.
(#) Janó bácsi válasza MateKrisz hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

A hangszóró papírját gondosan, le kell tisztítani, majd közepéről a porvédőt ki kell venni. Ehhez valamilyen oldószer kell, legjobb a nitrohigító, kromofag, vagy körömlakk lemosó stb. Ha ez meg van akkor a lengőtekercset filmmel ki kell támasztani, be kell közepezni, majd ha már fixen áll akkor a szakadt részeket kissé át kell nedvesíteni, az eredeti alakra vissza kell hajlítgatni, és valamilyen egykomponensű vizes ragasztóval, pl hidegenyv, Palma fa stb. ecsettel felvitt ragasztóval át kell ragasztani. A Palmafa azért jó, mert alakváltozás nélkül átlátszóra szárad. Jó barkácsolást.
(#) hatvanasjocó válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Ez a linkje:Bővebben: Link
(#) MateKrisz válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Köszi, szerintem kelleni fog egy új darab
(#) MateKrisz válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Üdv Janó Bá',
Köszönöm a leírást, megveszem a szükséges cuccokat és neki is ugrok
(#) Janó bácsi válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Meglett a cikk Kösz.
(#) ticseboy hozzászólása Nov 8, 2011 /

Üdvözletem! A Philps 66A-ba egy kicsit talán több van mint egy sima kondicsere. Próbálok kiigazodni a káoszba, és szerintem az a 100ohm-os ellenállásnak 1,5K-nak kéne lennie. Ja, és a kondi csak 2*20uf-os volt, a 32-32 és egy 50uf helyett.. Nem tudom, hogy a kép visszaadja e?
(#) oregtamas0202 válasza MateKrisz hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Üdv !
Az első a régi , de van újabb is .
Öreg T
(#) ticseboy válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Azon vagyok mester!!! Köszi a rajzot de én könyvből nézem. Egy kicsit soknak tünik a fölös vezeték.
(#) frecsko válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Átépítettem ahogy mondtad. Megvan a -4,84V.
Szereztem egy CCIR- OIRT konvertert, összedugtam a rádióval, de semmit nem tudtam rajta befogni. Műszerezettség nélkül, hogy tudnám szóra bírni?
(#) pucuka válasza ticseboy hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Nem hiszem, hogy fölös vezeték lenne, előbb utóbb megtalálod mindegyik helyét.
(#) oregtamas0202 válasza ticseboy hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Üdv !
Hát kitudlak segíteni egy 2x33mF MM kondival.
De csak a jó öreg gépbe!
A kondi adatai : (1) = 31.7mF /215mOhm Memoria=20
(2) = 29.9mF / 35mOhm Memoria =24
Mindez minden formázá nélkül.
Egy-két aprócska horpi van rajta ,de hasonló idős mint jómagam.
Öreg Tom

Kondi.jpg

(#) gkari válasza frecsko hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Az R646-nak nincs URH sáv vételi lehetősége, ha erről a rádióról van szó, persze, hogy nem szól így sem!
(#) Janó bácsi válasza frecsko hozzászólására (») Nov 8, 2011 /

Sajnos egy kicsit már öreg vagyok, és nem fog olyan jól az agyam. Szóval: mi köze egy Oirt-CCIR-t konverternek egy 646-os Velence rádióhoz??
Következő: »»   182 / 579
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem