Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   201 / 581
(#) fegyvermester válasza (Felhasználó 20218) hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Jaja, ilyeneket néztem én is anno a nixie csöveimhez, csak még nem szántam el magam
Köszi!
A 4 nap az nem rossz, eddig a legjobbam az 2 hét volt, mondjuk Taiwan-i indulással.
(#) kisgeri válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Szia! Lehet lesz, csak túrnom kell érte. Mennyi kéne? Nekem is kelleni fog még olyan, ami teli-érintkezős, E1T csőhöz. Holnap feltúrom a garázst, megnézem.
(#) gkari válasza Molnár Gergely hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Ha a varázsszem "nyitva",de AM-en sem szól(1-2m. antennával sem),akkor valószínüleg a modulátorfokozat gerjed(-het), okai lehetnek: ECH rossz, hullámváltó kontakthibás, ECH munkaponti eleme(i) hibás(-ak), KF hangolóelem(ei) hibá(i), sőt, lehet rossz az EBL is. Ha PU-ra kapcsolva -tapizva-"brummog", akkor a hangrész nagyjából jó,innen hátrafelé kell tapogatni. Ezen topicban már többször szó volt ezekről-olvass vissza!
(#) kisgeri válasza fegyvermester hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Szerintem felesleges rendelni sokkal olcsóbban megvan. Nézd meg ezt ötletnek, aztán kicsit igényesebb kialakításnak meg ezt. A furat ami kell neki 1.5mm átmérőjű.
(#) (Felhasználó 20218) válasza fegyvermester hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Ebből már 200db körül forrasztottam be, soha semmi gond nem volt velük, ezért is ajánlottam.
(#) _BiG_ válasza fegyvermester hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Ilyen dekatronom nekem is van, kettő
Szerencsére foglalattal, de ezeket a csövekhez tartom (szándékom felhasználni őket).
Ha lenne fölösleg, adnék, vagy ha tudnék forrást.

Javaslom, hogy próbáld meg az ATX-es PC alaplapi tápcsatlakozóra menő kábeldugót (24 pólusú) szétbontani. Ha jól sejtem, annak elég kicsi az érintkezője. Ha ezeket megfelelően pozicionált porrpontú nyák-ba forrasztod, akkor tán jó csatlakozót tudsz belőle csinálni.

A működése nem olyan bonyolult. Kell neki 4-500 V tápfesz, egy nagy anódellenállás (1 MOhm körül), a katódokra meg kicsi ellenállás, általában 120-150 ohm - ezekről lehet levenni a kimenőjelet.

A segédelektródákra meg időben eltolt negatív feszültségimpulzusok, amik nagyobbak, mint az anódfeszültség (amit az anódon mérsz gázkisülés közben, a neve égőfeszültség) és a gyújtási feszültség különbsége - olyan 100-120 V, a töltőgáz (csőtípus) függvénye.

Ezt egy-egy feszültségosztóval elő lehet állítani az 50Hz-es tápfeszből (csak az anódfeszültséget kell egyenirányítani), az eltolást meg az egyik, a közös pontra menő osztóellenállással párhuzamosan kötött 10-20nF-os kondival lehet előállítani.
Ezáltal a párhuzamos RC tagra kötött vezérlőelektródán később következik be a gyújtófeszültség és így a segédelektródák egymásnak adják át a gázkisülést, utána az meg a következő katódra ugrik, mert már az lesz közelebb és negatívabb, mint a begyújtott segédelektróda feszültsége.

Néhány link: Decatron Clock Project, GC10B/S CV2271 (ETL) Dekatron counting tube, Dieter's Nixie World ez utóbbinál keress rá azEZ10-re, van pdf, 3 is

Konkrét:
Dieter's EZ10B Dekatron Spinner
Dieter's B13B Dekatron Spinner

Amint az utóbbiakon látszik, Dieter valami olyan megoldást gondolt ki, hogy a nyák-ba valamilyen csövecskéket (csőszegecs?) forraszt, ami adja a kontaktot a csőlábnak. De ehhez nagyon precíz pozicionálás kell, mert elrepedhet a csőfej, ha feszül.
(#) _BiG_ válasza kisgeri hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Köszi! :worship:
Nekem is E1T-hez kéne, meg van egy ilyen "nagyfejű" dekatronom is.
Ha már egy felesleges van, annak már örvendek
Privátban megegyezünk
(#) fegyvermester válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Szerencsés vagy, nekem csak a csöveket sikerült beszereznem, sajnos a srácnak nem voltak foglalatai.

Köszi a magyarázatot, így már oké. Dieter oldalán picit belekavarodtam (mondjuk ebben közrejátszhatott az is, hogy kicsit félkómásan néztem este ).
Foglalatnál az ő megoldására gondoltam, a prec IC foglalatok "tüskéi" ilyenek, csak persze picik ehhez.
ATX tápcsatim nincs, viszont D-SUB akad pár, holnap elő is keresem és kipróbálom (kisgeri köszi a tippet!!).

Köszi!!

Idézet:
„ATX tápcsatim nincs,”

Dehogynem lehet neked olyan. Csak kell egy vagy több rossz ATX táp! Az alaplapra menő nagy csati kell neked.
Vagy esetleg a floppy-ra menő kicsi tápcsatlék is jó, bár elég vékonyka, de hátha.
Kutass, keress, valami havernál csak van fölösleg, kidobandó, mert hibás, vagy kicsi már és vett nagyobbat a hiperszuper - de energiaéhes - új monitorkártya miatt...

Meg ha nagyon szeretnél, úgyis lesz, mert kívánságműsor az élet

Kipróbáltam most ATX csatit, elég bizonytalan, nem elég erős a kontaktus. Attól függ mennyire tágult meg, van amiből magától kiesik a csőláb. A nyákba forrasztás is kérdéses, hogy hogyan sikerül.
(#) kisgeri válasza fegyvermester hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Amit láttál az nagyon stabil, azokat a csöveket akár fejjel lefelé is lóbálhattam volna, akkor sem esik ki. Egy tipp akkor még: kísérletezni jó lesz használt D-sub is, viszont nyákba tenni újakat tegyél, amíg nem ónos, könnyen be lehet pozicionálni. Ja és majd kísérletezd ki: ne túl passzosra fúrd a másfeles lyukat, kicsit alaposabban, különben nagyon szorul a pin és szétmegy a kezed, mire belerakod.

Fogóval összébb lehet nyomni.

De lehet vékony acéldrótból szorítót, egyfajta rugót hajlítani rá. Pepecs meló, meg nagyító kell hozzá, viszont a cél a fontos. A drótot nem az érintkezőn kell meghajlítani, hanem külön valami erős acélrudacskán, pl. megfelelő átmérőjű vékony óráscsavarhúzó szárán. Az kemény.
Ha nem ötvözött acélt használ az ember, akkor azt forrasztani is lehet és nem jön le az érintkezőről

A nyákba beforrasztást érdemes a csőlábra húzott, ezáltal helyesen pozicionált érintkezőkkel végezni. Ha nyákba teszi, csak egyszer kell forrasztani, a további forrasztási pontokhoz fóliarajzolatot kell csinálni.

Ha nem konkrét áramkörbe kerül a "foglalat", hanem különálló, homemade foglalatként fog létezni, akkor célszerű a további csatlakoztatást szolgáló forrpontokat megerősíteni csőszegeccsel és azt forrasztgatni, hogy le ne jöjjön a fólia.

Igen, ez igaz, meg lehet csinálni végül is. Az viszont amit írsz igaz, én is így csináltam, hogy a csővel pozicionáltam be, és úgy forrasztottam véglegesre. Viszont fontos odafigyelni, hogy ne legyen túl sokáig melegítve ezáltal a csőláb is, mert elrepedhet az üveg.

Igen, ehhez kell tudni forrasztani: jó előkészítés, jó páka, jó forraszanyag, jó folyasztószer...

Érdemes előbb valami másik, rossz csővel csinálni mondjuk egy novál foglalatot és így gyakorolni.

Nem érdemes a ritka, nemigazán pótolható csövet veszélyeztetni.

Ebben igazad van, lehetne, az oldalon is árul valaki egy rakás tápot (csatlakozóstól). Viszont D-SUB-om tuti van, így az egyszerűbb.
Sajna haveroknak is mindegyszálig notijuk van és a régi gépek már a fene tudja hol vannak.

Idézet:
„De lehet vékony acéldrótból szorítót, egyfajta rugót hajlítani rá. Pepecs meló, meg nagyító kell hozzá, viszont a cél a fontos.

Tetszik, de feleslegesen pepecs, ha jó a másik is
Szemmel nincs gond, 0402 SMD-ig kalibrálva van

A foglalat nyákban pozicionálását megfogadom, már szívtam meg másnál e módszer hanyagolását.
(#) csinidani hozzászólása Feb 1, 2012 /

Sziasztok!
Egy kicsit OFF kérdésem lenne,de szerintem ide (is)kapcsolódik.(A kezdő kérdésekbe nem mertem berakni)
Mostanában kezdtem el igazán foglalkozni a régi rádiókkal,bár eddig is érdekeltek.Egyszerűen lenyűgöznek!-Jó,tudom 13 éves vagyok,így nem túl hihető hogy érdekel az ami még bőven nagypapám idejében volt,de tényleg gyönyörűek.Az újbóli rajongást Lázár Péter Rádió história című írása hozta meg,amiben egy VT B545 felújítását -végül átépítését- mutatta be.Vagy háromszor átolvastam.
Bocsánat a hosszú bevezetőért,most jöjjön a lényeg:
Elhatároztam,hogy párat magaménak akarok tudni.A kérdésem az lenne,hogy hol lenne érdemes elkezdeni a gyűjtögetést?Gondolok itt:öreg szakik,lomtalanítások,nyugdíjas ismerősök körbekérdezése.Még mi lehetne a járható út?Pénzt hajlandó vagyok belefeccölni,de nem akarok túl sokat értük kiadni.Az első rádióm már megvan,egy Videoton Melodyn R 4900,nem mertem még kipróbálni állapotban.Sajnos nem mindegyik forgatógombja eredeti.
Válaszaitokat köszönöm!
Dani
(#) _BiG_ válasza csinidani hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Ismerek egy öreg bácsit, kint lakik Tahiban, neki még tán van eladó rádiója, meg sok cucca is van hozzá.
Ősszel jártam nála utoljára, nem tudom, most hogy áll.
Főleg szépen felújított készülékei vannak, de akad tán még javításra váró is.

Meg van Vaterán is sok féle.
(#) fegyvermester válasza kisgeri hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Szép kis nixie-k, látszik is rajtuk, hogy jól passzolnak a helyükre.
Hasonlóan gondoltam, szerencsére nem drága dolog egy D-SUB csati.

Beforrasztás, üvegrepedés nem probléma, elfüstöltem már egy kevés cint, plusz sajna volt egy repedt példány is a csövek közt, abban kárt nem tudok már okozni.
A külső lábak elosztása meg ránézésre egyeznek a PCF201-es lábaival, azért se kár

Köszönöm a segítségeteket!!
(#) Norberto válasza csinidani hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Halihó!

Szerintem példaértékű, hogy 13 évesen ennyire érdekel valami konkrétum a világból, nem úgy, mint azok esetén (sokan vannak) akiknek az egész életét a Fésztyúk és az azon lévő játékok töltik ki.
Ahogy említetted, idősebb szakik és lomtalanítások a megfelelő célpont. Az előbbieket bármikor megkérdezheted, utóbbiak pedig csak tavasszal indulnak meg országszerte, télen nemigen szokott lomtalanítás kezdődni. Úgy érzem, hogy még elég fiatal vagy, úgyhogy bőven lehet majd időd ilyesmire szebb idők esetén, ha jól osztod be a tanulnivalókat délutánonként. Sok kitartást, sok szép gyűjtött, felújítandó rádiót, és örömteli restaurálásokat kívánok!

Nagyon nézd meg, tényleg passzol-e! Nehogy feszüljön, mert reped.
(#) fegyvermester válasza csinidani hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Szia!

Ha rendeznek a környéken bolhapiacot, ott is érdemes nézelődni, hébehóba még fellelhető régi rádió (sajna egyre ritkábban, már amerre én járok).
Az ár más kérdés, ilyen helyen alkudni kell

Valamint ahogy _BiG_ írta, Vaterán nagyon sokat árulnak, sokat néhány ezresért megkapsz már (bár ezekkel általában foglalkozni is kell, nem keveset).

Vigyázni fogok, de mint írtam van egy rossz, ami nagyban megkönnyíti a dolgom.
(#) csinidani válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Köszi!
Egy két mestert azért én is körbekérdeztem,de nekik is csak felújított rádióik voltak,olyan áron,hogy csillagokat láttam..Egy ajánlaton elgondolkoztam,egy gyönyörű Videoton rádió volt,csövek meg hangszóró nélkül,de a háza,potijai,kapcsolói kiváló állapotban voltak,ötszázért egy öreg mesternél.Gondoltam hogy csinálok belőle egy Ipod dokkolót,egy HI-FI ből átvett elektronikával,de aztán beláttam hogy egy 50,60-as évekbeli rádión szinte ízlésrontónak hat egy Ipod,így nem csináltam meg,bár lehet hogy egyszer majd rávisz valami.Másnap a dobozt előttem tíz perccel vitték el,így maradt az egész"projekt"..
(#) _BiG_ válasza csinidani hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Ebben a hozzászólásomban van link ahova feltöltöttem egy könyvet pdf-ben, jól fog jönni.
Ugyanazon az oldalon sok-sok, mondhatnám rengeteg infó van könyvek formájában. Töltögesd le és olvass
Meg régi újságok (Rádiótechnika), egész időutazás

Ha lesz időm szkennelni, töltök még föl.

A bácsi címét meg megírom privátban.
(#) csinidani válasza Norberto hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Köszönöm!
Éppen a padlás túráimat tervezgetem,hátha majd valami kincsre akadok.Lomtalanításra meg még várni kell,de amikor látom hogy a "tezsvírek" előttem vernek szét egy lemezgyári(?) kivetítőt,meg ősrégi műszereket,na akkor igazán ideges voltam..
(#) csinidani válasza fegyvermester hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Köszönöm szépen!
Nézelődtem,de nem láttam még ilyet felénk..Majd talán egyszer
(#) csinidani válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Köszi szépen!Ez nagy segítség nekem.Régi RT talán van a padláson,de nem sok.Most akarom megvenni a legfrissebbet,de nem láttam sehol,még a megállóban lévő trafikban se ahol szoktam venni.
(#) fegyvermester válasza csinidani hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Ne add fel, a remény hal meg utoljára (ezzel vigasztalom én is magam sikertelen "vadászat" után )
A "riszájkling matadorokkal" meg nehéz felvenni a versenyt

Amúgy, ha van lehetőséged kinézni börzére ("Börze" topicban találsz címet), ott is lehet kérdezősködni az uraktól, hátha van nekik olyan, amitől szívesen szabadulnak és nem a Standard kategóriás horrorárú (de gyönyörű) készülék.
Másnem láthatsz sok szép dolgot
(#) csinidani válasza fegyvermester hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Köszi!A bolhapiacon gondolkodtam,hátha kimegyek majd.
(#) Puklee válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Nincs mit. Persze ha időközben akad vagy találok akkor szólok.
Következő: »»   201 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem