Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   205 / 581
(#) zapkorte hozzászólása Feb 16, 2012 /

Tertakoncert 529K
(#) küzmös Gergely válasza Molnár Gergely hozzászólására (») Feb 16, 2012 /

Szia! Ez egy glimmlámpa. Modulos fekete-fehér készülékben használták pl:Orion AT961 . A fénypont kioltására egy trükkös megoldást alkalmaztak. "A fénypont elkerülésének egyetlen módja,a képcső lezárása kikapcsoláskor. Mindaddig lezárva kell tartani a képcsövet,amig a katód le nem hül,emmitáló képessége meg nem szünik. Ezt úgy oldották meg hogy az R801 (2,2Mohm) fényerő-szabályozó potencióméter talppontját a sorkimeneti transzformátor impulzustekercséből származó -70V-os negatív feszültségre,tetejét pedig a GL 201 (NG6110) glimmlámpán át a képcső segédrácsfeszültségét is szolgáló pozitív tápfeszültségre kötik. Kikapcsoláskor a pozitív segédrácsfeszültség az R214 (270k) ellenállás terhelésének hatására gyorsan leesik.. A negatív tápfeszültség terhelését csak a mint egy 3Mohm eredő ellenállású fényerő-szabályozó lánc képezi, emiatt az előzőeknél lényegesen lassabban csökken. Amikor a két tápfeszültségforrás különbségi feszültsége a glimmlámpa gyújtófeszültsége alá esik, az kialszik. A képcső rácsára a fényerő-szabályozó potencióméter talppontján maradó, 100V-nál alig kisebb negatív feszültség jut,amely lezárja a sugáráramot. Miután negatív tápfeszültség terhelése a glimm kialvásánál megszünik, a maradék feszültség a C605 (1,5nF) kis veszteségü stiroflex kondenzátorban viszonylag hosszú időn át tárolódik és a képcsövet is lezárva tartja" idézet vége Gyurkovics Attila: tv-áramkörök mérése és beállítása
(#) Puklee válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 16, 2012 /

Szerintem is glimm emlékszem régen mikor még volt csöves tévénk abban is volt.
(#) endrusz válasza remington hozzászólására (») Feb 16, 2012 /

Szia!Van három ilyen készülékem,az egyiknek a doboza elég ramaty állapotban van ugyhogy bontva lesz .Ha kell valami szivesen segitek.Üdv pali
(#) teknikus válasza teknikus hozzászólására (») Feb 16, 2012 /

Tekercs, "bizbasz", PY
(#) Vales válasza zapkorte hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Üdv!
Nem semmi ez a TV! Emlékeim szerint a VT "robbanós" Color Star is Raduga alapú volt, csak a VT egységes tuner, a hangszóró és a káva volt magyar benne. Egyébként, ha az TV adás, hogy lehet színes? Ez már kétnormás volt annó, vagy van valami PAL->SECAM konvertered?
(#) Janó bácsi hozzászólása Feb 17, 2012 /

Üdv mindenkinek.
Matrjoska:
Tavaly megígértem, hogy retró csövet fogok "gyártani". Egy fűtésszakadt ismeretlen gyártmányú cső lett az áldozat a 20-as évekből. Óvatosan lefeszítettem a foglalatát, majd egy PB lángforrasztóval lemelegítettem az üveg alját. Szerencsésen törött le, összerakás után sem látszik repedés az üvegen. Ezután egy ECC 85 -nek meghosszabítottam a lábait, és egy szintén leszedett oktál cső aljába forrasztottam be. Ez átmérőben megegyezett az eredetivel, csak 4 helyett 8 lába van. A csövet a rádióban kipróbáltam, majd műgyantával ráragasztottam a régi cső bontott üvegét. Száradás után kapott egy kis arany matt lakkot, és kész lett. A többi a képeken.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Többi kép: Most már csak kellene rá valami szép felirat, vagy embléma, ezen még agyalnom kell. Üdv.
(#) frecsko válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

A getter kimaradt belőle
(#) Molnár Gergely válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Nagyon jó lett!!! Tiszta gyári.
(#) Vales válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Ez nem semmi, elismerésem!
(#) gkari válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Azta!!! Tipusjavallat: WJNOS
Gratula!
(#) kisgeri válasza zapkorte hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Üdv! Gratula a Radugához! Ha jól sejtem ez már régóta a tiéd, szépen helyrehoztad! A Tertakoncert se kis darab, ennek a belseje T 528/529 MG-vel megegyezik, csak más a kivitelezése, többféle is készült.
(#) Puklee válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Ez igen! Talán egyszer én is eljutok erre a szintre hogy ilyet készítsek.
(#) Janó bácsi hozzászólása Feb 17, 2012 /

Köszönöm az elismerő szavakat, jó szívvel elraktam. Valójában 3 csövet gyártottam az elmúlt napokban, a karácsonyra magamnak csinált ládarádió csöveit cseréltem le ilyen cső, a csőben megoldásra. Most jobban hasonlít az eredeti állapotára, meg az új csövekkel kicsit jobb is lett az egész készülék. Üdv.
(#) ticseboy hozzászólása Feb 17, 2012 /

Üdvözletem az uraknak!
Hozzám kerüllt egy Standard Rádió (a többi tipusát még nem tudom, ha van), és elég, "szó szerint": ramaty állapotban. Nem tudom érdemes e vele foglalkozni, bár nekem tetszik. A kérdéseim, érdemes rendberakni, ritkaság, jó készülék?
(#) Janó bácsi válasza ticseboy hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Standard hármasszuper.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

(#) ticseboy válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

A linken lévő sem túl jó állapotú, gonolom nincs elárasztva vele a "piac".
(#) kisgeri válasza ticseboy hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Szia! Ez egy Standard Hármasszuper, gyönyörű készülék még így is. Asztalos munka lesz vele rendesen, de szerintem megéri! Háromféle létezett ezen a néven, de a csövezés típusa meghatározza. Mivel varázsszemes, ez a 3033 számot viseli. A csövei: EZ3, ECH3, EF9, EBL1 és EM4.
Itt a kapcsolási rajz.

szerk: közben Janó bácsi megelőzött.
(#) remington válasza ticseboy hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Szerintem az ilyen régi készülékeket érdemes megpróbálni rendbe rakni!
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Ez bizony nagyon szép lett gratulálok hozzá.
(#) Gafly válasza remington hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Ha ki akarod dobni, szóljál mert megyek elkapni
(#) ticseboy válasza remington hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Akkor nekiugrok, bár időm nem sok van. Nem tudni, hogy a 70 évéből mennyit töltött ilyen állapotba, gondolom, már néhány hetet kibír mire jobbra fordul a sorsa.
(#) zolika60 válasza ticseboy hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Ne gondolkozz, ess neki. Biztosan ez is szép lesz. Pláne ha az asztalos szakmát is gyakorlod egy kicsit.
(#) frecsko válasza ticseboy hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Ha nem akarsz küszködni én szívesen megbirkózom vele
(#) ticseboy válasza frecsko hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Megküzdök vele, lesz ami lesz!
A hozzászólásokból itélve érdemes lesz.
(#) frecsko válasza ticseboy hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Sok sikert!
(#) Molnár Gergely válasza ticseboy hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Szép rádió.Meg lehet csinálni,csak nagyon vigyázz a szúvakkal!!! főleg ha még mindig él benne egy pár!Megint tönkreteheti a felújított dobozt.Én azt ajánlom a szúvas részeket távolídzsd el.
(#) maci80 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Feb 17, 2012 /

Gratulálok Janó bácsi! Mindig meglepsz bennünket valami szuper alkatrésszel újítással! Köszönjük! :kalap:
Következő: »»   205 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem