Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Szia! Ez egy glimmlámpa. Modulos fekete-fehér készülékben használták pl:Orion AT961 . A fénypont kioltására egy trükkös megoldást alkalmaztak. "A fénypont elkerülésének egyetlen módja,a képcső lezárása kikapcsoláskor. Mindaddig lezárva kell tartani a képcsövet,amig a katód le nem hül,emmitáló képessége meg nem szünik. Ezt úgy oldották meg hogy az R801 (2,2Mohm) fényerő-szabályozó potencióméter talppontját a sorkimeneti transzformátor impulzustekercséből származó -70V-os negatív feszültségre,tetejét pedig a GL 201 (NG6110) glimmlámpán át a képcső segédrácsfeszültségét is szolgáló pozitív tápfeszültségre kötik. Kikapcsoláskor a pozitív segédrácsfeszültség az R214 (270k) ellenállás terhelésének hatására gyorsan leesik.. A negatív tápfeszültség terhelését csak a mint egy 3Mohm eredő ellenállású fényerő-szabályozó lánc képezi, emiatt az előzőeknél lényegesen lassabban csökken. Amikor a két tápfeszültségforrás különbségi feszültsége a glimmlámpa gyújtófeszültsége alá esik, az kialszik. A képcső rácsára a fényerő-szabályozó potencióméter talppontján maradó, 100V-nál alig kisebb negatív feszültség jut,amely lezárja a sugáráramot. Miután negatív tápfeszültség terhelése a glimm kialvásánál megszünik, a maradék feszültség a C605 (1,5nF) kis veszteségü stiroflex kondenzátorban viszonylag hosszú időn át tárolódik és a képcsövet is lezárva tartja" idézet vége Gyurkovics Attila: tv-áramkörök mérése és beállítása
Szerintem is glimm emlékszem régen mikor még volt csöves tévénk abban is volt.
Szia!Van három ilyen készülékem,az egyiknek a doboza elég ramaty állapotban van ugyhogy bontva lesz .Ha kell valami szivesen segitek.Üdv pali
Tekercs, "bizbasz", PY
Üdv!
Nem semmi ez a TV! Emlékeim szerint a VT "robbanós" Color Star is Raduga alapú volt, csak a VT egységes tuner, a hangszóró és a káva volt magyar benne. Egyébként, ha az TV adás, hogy lehet színes? Ez már kétnormás volt annó, vagy van valami PAL->SECAM konvertered?
Üdv mindenkinek.
Matrjoska: Tavaly megígértem, hogy retró csövet fogok "gyártani". Egy fűtésszakadt ismeretlen gyártmányú cső lett az áldozat a 20-as évekből. Óvatosan lefeszítettem a foglalatát, majd egy PB lángforrasztóval lemelegítettem az üveg alját. Szerencsésen törött le, összerakás után sem látszik repedés az üvegen. Ezután egy ECC 85 -nek meghosszabítottam a lábait, és egy szintén leszedett oktál cső aljába forrasztottam be. Ez átmérőben megegyezett az eredetivel, csak 4 helyett 8 lába van. A csövet a rádióban kipróbáltam, majd műgyantával ráragasztottam a régi cső bontott üvegét. Száradás után kapott egy kis arany matt lakkot, és kész lett. A többi a képeken.
Többi kép: Most már csak kellene rá valami szép felirat, vagy embléma, ezen még agyalnom kell. Üdv.
A getter kimaradt belőle
Nagyon jó lett!!! Tiszta gyári.
Ez nem semmi, elismerésem!
Azta!!! Tipusjavallat: WJNOS
Gratula!
Üdv! Gratula a Radugához! Ha jól sejtem ez már régóta a tiéd, szépen helyrehoztad! A Tertakoncert se kis darab, ennek a belseje T 528/529 MG-vel megegyezik, csak más a kivitelezése, többféle is készült.
Ez igen! Talán egyszer én is eljutok erre a szintre hogy ilyet készítsek.
Köszönöm az elismerő szavakat, jó szívvel elraktam. Valójában 3 csövet gyártottam az elmúlt napokban, a karácsonyra magamnak csinált ládarádió csöveit cseréltem le ilyen cső, a csőben megoldásra. Most jobban hasonlít az eredeti állapotára, meg az új csövekkel kicsit jobb is lett az egész készülék. Üdv.
Üdvözletem az uraknak!
Hozzám kerüllt egy Standard Rádió (a többi tipusát még nem tudom, ha van), és elég, "szó szerint": ramaty állapotban. Nem tudom érdemes e vele foglalkozni, bár nekem tetszik. A kérdéseim, érdemes rendberakni, ritkaság, jó készülék?
Standard hármasszuper.
A linken lévő sem túl jó állapotú, gonolom nincs elárasztva vele a "piac".
Szia! Ez egy Standard Hármasszuper, gyönyörű készülék még így is. Asztalos munka lesz vele rendesen, de szerintem megéri! Háromféle létezett ezen a néven, de a csövezés típusa meghatározza. Mivel varázsszemes, ez a 3033 számot viseli. A csövei: EZ3, ECH3, EF9, EBL1 és EM4.
Itt a kapcsolási rajz. szerk: közben Janó bácsi megelőzött.
Szerintem az ilyen régi készülékeket érdemes megpróbálni rendbe rakni!
Ez bizony nagyon szép lett gratulálok hozzá.
Ha ki akarod dobni, szóljál mert megyek elkapni
Akkor nekiugrok, bár időm nem sok van. Nem tudni, hogy a 70 évéből mennyit töltött ilyen állapotba, gondolom, már néhány hetet kibír mire jobbra fordul a sorsa.
Ne gondolkozz, ess neki. Biztosan ez is szép lesz. Pláne ha az asztalos szakmát is gyakorlod egy kicsit.
Ha nem akarsz küszködni én szívesen megbirkózom vele
Megküzdök vele, lesz ami lesz!
A hozzászólásokból itélve érdemes lesz.
Szép rádió.Meg lehet csinálni,csak nagyon vigyázz a szúvakkal!!! főleg ha még mindig él benne egy pár!Megint tönkreteheti a felújított dobozt.Én azt ajánlom a szúvas részeket távolídzsd el.
Gratulálok Janó bácsi! Mindig meglepsz bennünket valami szuper alkatrésszel újítással! Köszönjük! :kalap:
|
Bejelentkezés
Hirdetés |