Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1002 / 1385
(#) pjg válasza Imti hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Fotózni sem több.
(#) Imti válasza pjg hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Kinek mi a gyakorlott ... Nekem meg úgy nem menne ilyen gyorsan
(#) eyess válasza Imti hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
A maratási idő az közös a kétféle készítésben . De a bonyolultabb rajznál a kézi készítés már hátrányban van , és minél bonyolultabb egy rajz annál nehezebb kézzel megcsinálni.
Viszont kinyomtatásnál nincs ilyen idő .Ugyan annyi egy 5x5 ös nyák , mint egy akár A4 teljes rajz kinyomtatása .És vasalás , vagy fotózásnál sincs már annyi idő veszteség , mint amíg csak megrajzolnál kézzel egy A4 méretű rajzot.Ettől csinálhatod , ha ehhez van kedve csak, sokkal több idő megy rá.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2014
(#) Imti válasza eyess hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Ezzel teljesen egyet értek! Jelen esetben a Kari55 kérdésére volt egy ilyen alternatíva! Hogy használjon próba panelt sablonnak. A többi csak ennek következménye
Eszem ágában sincs már A4 es méreteket így elkészíteni..
(#) eyess válasza Imti hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Persze tudom én is, csak a mai világban nekem furcsa az , hogy még van olyan aki kézzel rajzol nyákot a technika adta lehetőségeket mellőzve.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2014
(#) Imti válasza eyess hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Igen jogos..de én is sokszor ha kis dolgokról van szó,ezt választom. Pár perc alatt megrajzolom és már mehet is a maratás. De ez nem jelenti azt másnak ne menne gyorsabban fotózva ,vagy vasalva..
(#) eyess válasza Imti hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Nem tudom , lehet , hogy már , akik mondjuk gépesítették a technikát már nem nagyon akarnak lemondani a minőségről .És hát szóm mi szó másabb azért , és jobb rá nézni.
(#) pjg válasza eyess hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Szó ami szó, egyszerűbb diszkrét alkatrészekből álló áramkört még csak el lehet rajzolgatni, de IC-s áramkört már nem csinálnám kézi rajzolással.
(#) Imti válasza pjg hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Vagy a mai társadalom már tùl kényelmessé vált na nem akarok megbántani senkit. Távol álljon tőlem! Mindenki készítse úgy ahogy neki jólesik, vagy számára megfelelő..
Számomra egy kapcsolás ami tartalmaz egy két 14-16 lábu IC t s annak egyébb alkatrészeit még nem megeröltetö. Sem a fejben tervezése sem a megrajzolása.
De nagyon eltértünk a tárgytól.. Hogy Kari55 problémáját kérdését orvosoljuk..
(#) pjg válasza Imti hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Nem bántasz meg. Valóban lusta vagyok rajzolni. Én is rajzoltam anno Redisz tollal, majd csőtollal. Most inkább a tervezésre fordítom az időt.
(#) Imti válasza Imti hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Ez Pl egy egyszerű akku töltő,ami kb 3 óra alatt beültetve bemérve beállítva készen volt . Ennél nagyobbra már én sem rajzolok..
(#) pjg válasza Imti hozzászólására (») Feb 22, 2014 /
 
Az aljáról nincs kép?
(#) Imti válasza pjg hozzászólására (») Feb 23, 2014 /
 
Már egy hetes dolog,s nem is azért fotóztam,hogy a fóliaoldal látszódjon. Csak illusztrálni szerettem volna ,hogy kb ilyen méretű dolgot még simán megcsinálok kézzel..A gazdija meg már elvitte, de ha lesz időm fotózok majd valamit a kedvedért.. hogy lásd lehet elfogadható nyákot kézzel is csinálni..még a mai világban is

Ez az elektronika is múlt héten készült.

SAM_3170.JPG
    
(#) Kari55 hozzászólása Feb 23, 2014 /
 
Kösz mindenkinek, hogy foglalkozik a kérdésemmel, azt csinálom (próba nyák híllyán), hogy egy bontott nyákból kiszedtem egy 18 lábú IC-t, és annak a furatait használom majd a vonalzóba készülő sablon kifúrásához.

Ha meglesz teszek fel róla fotót.

Üdv: Karesz
(#) Kari55 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 23, 2014 /
 
Én is így csinálom, csak a forrpontokat és a vezető sávokat alkoholos filccel és vonalzóval készítem.
(#) Imti válasza pjg hozzászólására (») Feb 23, 2014 /
 
Itt az ígért fotók.. ez a saját erősítőm, még 1999 ben "jobb híján"bakelit nyákra készült.Az egészet számítógép és egyéb segédeszközök nélkül csináltam, és persze kézzel rajzolva. Még a trafó is kezeim munkája. Az alaplapja 42x22 cm az előlap panel pedig 42x9,5 cm. Egy ellenállást anno aláméreteztem, ami kicsit megbarnította a nyákot, de ezt hamar észrevettem s orvosoltam. Azóta is napi használatban van! Szóval minden hozzá állás kérdése
Nekem akkoriban erre volt lehetőségem,és a saját igényeimet tökéletesen kielégíti.
(#) martin96 hozzászólása Feb 23, 2014 /
 
Sziasztok!
Van itthon egy egy edding 141f alkoholos filcem. Ezzel meglehet rajzolni nyákokat? Vagy a vasklorid ezt is lemarja? Van még itthon lakkfilcem is, de az túl vastag lenne.
(#) Sajtqkac hozzászólása Feb 23, 2014 /
 
Sziasztok! Vettem egy csomag tintasugaras nyomtatóhoz való nyomtatható írásvetítő fóliát. Próbálkozok nyomtatni rá de ha vázlat minőségben nyomtatom akkor nagyon átlátszó a nyomtatás (és mellesleg soha a büdös életben nem akar megszáradni a festék), ha meg jobb minőségben nyomtatom ami fedne is akkor azonnal összefolyik. A nyomtató egy epson 235-ös, ami papírra hibátlanul és szépen nyomtat. Van valami tanácsotok hogy mit csináljak? Elég drága volt a fólia..., az ideggyógyászati kezelésem meg még több lenne.
(#) Sajtqkac hozzászólása Feb 23, 2014 /
 
Valaki tud értékelhető fényképet feltenni arról, hogy a nyomtatásnak mennyire kell fednie? Nyilván a legjobb, hogyha teljesen fed, de nem gond, hogyha nagyon kis mértékben áttetsző? Megvédi eléggé így is a gyári fényérzékeny réteget a nyákon? Még csak most kísérletezek ezzel a dologgal. A scannerbe 1 db fénycsövet tettem amit léptetőmotorral fogok mozgatni és így világítom végig a nyákot.
(#) Szpisti válasza Sajtqkac hozzászólására (») Feb 23, 2014 /
 
Szerintem nem is lesz az jó soha, én is próbálkoztam régebben hasonlóval. Egyébként az írásvetítő fóliának nem mindegy melyik oldalára nyomatod a tintát, de tapasztalatom szerint sem szárad meg azon sem megnyugtató mértékben, és nem is fed eléggé.
Tintasugarasban max. a pauszpapir vált be nekem, de azt is 2 példányba nyomtatva , és exponáláskor azok teljes fedésbehozásával lehetett elérni, hogy ne világítson a rajzolat alá/mögé az uv.
Ezt a szkenneres megoldást nem tudom hogyan gondoltad, de az hogy elhúz 1x-10x a nyák fölött ide-oda, nem tudom mennyire lesz hatásos és gyors megoldás.
Itt azt hiszem mindenki a statikus megvilágítást használja, ahol egyszerűbb az exponálási időt meghatározni. Egy fénycső nem fénycső, főleg ami egy szkenner szélességben elmozog a lap fölött. Jó igaz a távolság itt töredéke lehet a szokásos megoldásoknak.
De próbáld ki, hátha... Viszont sok kísérletezéstől megmenekülnél, ha visszaolvasgatnál az egyéb módszereket is megvizsgálva. Tudod: a járt utat a járatlanért...
(#) BarnaPili válasza Szpisti hozzászólására (») Feb 23, 2014 /
 
Ez a szkenner-levilágítás dolog párszor már fölröppent itt.Szerintem feleslegesen bonyolult,főleg fénycsővel.A közel rakott fénycső nagy fényereje alávilágítana a rajzolatnak,ha nem nyomdai film lenne.De jól mutatna a "Ki mit építettben".
(#) Bakman válasza martin96 hozzászólására (») Feb 23, 2014 /
 
Elvileg jó, de ha van otthon maradék paneled, teszteld le azon.
(#) Bakman válasza Sajtqkac hozzászólására (») Feb 23, 2014 /
 
Egy ideig én is olyat használtam.
1: Az ilyen fólia egyik fele finoman érdesített, arra a felére kell nyomtatni.
2: A biztonság kedvéért mindig két példány kell, különben az UV fény átvilágíthatja.
3: Utángyártott, töltött tintapatron felejtős. Abban sokkal hígabb a tinta, ezért folyik össze. Nekem eredeti patronnal soha nem volt ilyen gondom.
4: Levilágításkor a festékes fele legyen felfelé és mielőtt ráteszed a panelt, szórj rá némi hintőport és puha ecsettel terítsd szét, majd söpörd le, különben a tinta hozzáragadhat a lakkhoz, a fólia leszedésénél (panel felszedésénél) feltépheted a lakkot.
(#) Sajtqkac hozzászólása Feb 23, 2014 /
 
Köszönöm a válaszokat és segítséget. Valóban, a fólia másik oldalára nyomtatva hibátlan a rajzolat, nem folyik egybe. Eredeti epson patront használok. A levilágítást azért így csinálom mert láttam már ilyet működőképesen, ismerősöm már kikísérletezte az időket és így már könnyű dolgom van, valamint nem fogok akkora nyákokat csinálni hogy megérje vennem 4 fénycsövet.
(#) martin96 válasza Bakman hozzászólására (») Feb 23, 2014 /
 
Kb olyan, mint a tn191. Véknyakat lehet vele, de vastagabbnál már néha olyan, mintha hiányozna egy darab a fóliából.
(#) Mdavid hozzászólása Feb 23, 2014 /
 
Sziasztok!
Az Instructables-ön láttam, hogy plotterrel kivágott fóliát használtak maratáskor a minta lefedésére.
Beszéltem két céggel, de mindenhol azt mondták, hogy nem tudják kivágni. Ti próbálkoztatok már ilyesmivel? Van olyan cég, aki megcsinálja ezeket a munkákat?
(#) hotib hozzászólása Feb 24, 2014 /
 
Sziasztok.
A hét vége terméséből tettem fel néhány képet.
(#) slimtomi hozzászólása Feb 24, 2014 /
 
Szaisztok!
Folyósra olvastam a szemem, de sajnos nem találok a sok-sok ezer hozzászólás között egyértelmű infót magamnak, így a kérdéseim:

A nyákot kimarattam, ez jól sikerült. Most a forrasztáshoz milyen folyasztószer kell? Egyáltalán kell, a tiszta nyákot nem fogja a cin? Mondjuk a vezetősávokat is szeretném befuttatni cinnel!

Továbbá oxidáció ellen akkor most mit lehet használni? Lehet kapni színtelen lakkot spray flakonban, azzal nem lehet lefújni a nyák forrasztás felöli oldalát? Mivel ez az 'oldjunk gyantát mindenféle alkoholnemű dologban' nekem nem tűnik egyértelműnek a hozzászólások alapján.

Segítségeteket előre is köszönöm!
Üdv.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2014
(#) kaqkk válasza slimtomi hozzászólására (») Feb 24, 2014 /
 
Én ezt használom , forrasztás után lemosható alkohollal Ha az összes rezet befuttatod cinnel már semmi más nem kell az oxidáció ellen
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2014
(#) slimtomi válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 24, 2014 /
 
Elég jónak néz ki a spray.
Köszönöm a választ!
Következő: »»   1002 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem