Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Köszönöm a választ mindenkinek, elsősorban az érdekelne hogy átmegy e rajta nyák anélkül hogy károsodna a laminálógép. A hőfok másodlagos, azon lehet segíteni...
Én már vagy 4 laminálót "nyűttem el" mindegyik jó volt fóliához és lézernyomathoz is hőfok változtatás nélkül.
Sziasztok.
Kínai nyákgyártó cégeknél tulajdonképpen mit jelent a darabszámnál a "Protopack+-10 Az igazából hány darab? Köszi a válaszokat.
Sziasztok!
Dry filmet próbálok levilágítani, azonban előhíváskor az egész leoldódik mintástól. Igaz, a film legalább 6 éves, és tárolva sem éppen hűtőben volt, de az biztos, hogy ez idő alatt nem kapott fényt. Mint látható, az UV fényre reagál rendesen. A film meleglaminálva lett a tisztított NYÁK-ra. Előhívó 9g mosószóda 1l vízben. A mintázat is lassan oldódik, nem pedig darabokban szakadozik fel. Tettem ezért egy próbát: közvetlenül erős UV fénybe tartottam egy filmdarabot, bekeményedett, hajlításra töredezett, tehát polimerizálódik a kora ellenére. Okozhatja a hibát egyértelműen a film szavatosságának lejárta, vagy máshol keressem a hibát?
Mennyi ideig hívod elő ? Néhány perc alatt be kell fejeződjön a művelet, ellenkező esetben lassan leoldódhat a megvilágított rész is.
Én inkább 0.1%-os NaOH oldatot javaslok erre a célra! Sokkal jobb, mint a mosószóda bizonytalan tulajdonságaival küzdeni...
Szóda függő
2dl vizhez 2 csapott mokkáskanál mosószóda elég.
Túl sok hibaforrás nincs.
Az előhívó keverék jó. 6 éves filmem még nem volt, de a 3 éves Riston-om még működik.
Az előhívó hőfoka ? Akkor tökéletes az előhívás ha kb30c a hőfok ,olyankor a felesleg gyorsan leoldódik és nem kezdi meg a levilágított részeket a szóda ..
3-4 perc alatt leoldódott mindenestül (mintázat és aminek le kellett volna jönnie). NaOH az nem csak a P20-hoz jó? Van itthon olyanom is, de ha egyszerre oldódik az egész, nem vagyok biztos benne, hogy az előhívó a probléma. Egy próbát megér.
Azt sem értem, hogy a próbák között volt olyan levilágítás, hogy kb. 1cm2-en megmaradt a minta a panelen. Az olyan minőségben, hogy levakarni sem lehetett. A többi minta viszont ugyanúgy leoldódott..
Akkor valószínű hogy a fólia feltapadása nem tökéletes , én először hidegen ,majd kétszer háromszor engedem át a teljesen felmelegedett laminálón . . A nyákot hogyan tisztítottad laminálás előtt?
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2018
Nemcsak ahhoz! Sőt, a megfelelő konzisztenciájú oldat jobb, mint a mosószódák kétes minősége. Nekem sok bajom volt a szódás előhívással, míg a NaOH-s oldat mindig jól, stabilan és egyformán tette a dolgát. De ne nagyon lépd túl a megadott arányt, mert akkor simán leszedi a megvilágított részről is. Ugyanis az erősebb oldata a "hivatalos" lemosója neki...
Köszi a tippet, ezt ki fogom próbálni.
Közben sajnos meglett a hiba, a maszkkal volt a baj. Valamelyest áteresztette a fényt. A minta kirajzolódott ugyan szépen, ugyanakkor annyi fényt mégis benyelt, hogy leoldódjon. Teszt kedvéért pár szig.szalag darabkát elszórtam a panelen, levilágítottam, és tökéletesen leoldódott a letakart réteg, a megvilágított pedig odagyógyult a panelhez.
Ha nem tökéletes a maszkod, akkor ajánlatos néhány próba levilágítást csinálni egy nyák darabon, ugyanazzal a maszkkal, de egyre felezve az időt! Így találsz majd egy optimumot, ahol még nincs feleslegesen túlvilágítva, de már elégséges ahhoz, hogy ahol kell, ottmaradjon a polimer. Ha még így sem menne jól, akkor nagyon gyenge maszkod van...
Lehet még Érden vagy a közelében NYÁK filmet levilágíttatni? Van egy nomda Érden, amelyik csinálta, de befejezte a film levilágítást, mert nem volt rá kereslet. Most meg kellene, de csak pesti cégeket találok, akik max. postázzák, de az nem jó, csak a személyes átvétel.
Érden ismered a Pop-eye KFT-t? Kérdezd me a Zsoltot, sokszor segít nyomdai dolgokban.
Most már ismerem Köszi, meg fogom keresni.
Az a bajom a home made maszkokkal, hogy még soha nem találtam az általad leírt optimumot. Van olyan, hogy szépen előhívható, de akkor a maratásnál fog visszaütni a vékonyodott (külösösen a kontúroknál számít) réteg. Vagy én vagyok maximalista, nem tudom. A tegnapi teszten használt maszkról azt hittem nyomdai (tíz év után poroltam le, nem emlékeztem), aztán később alaposabban szemügyre véve kiderült, hogy nagyon nem az. Így már érthető, miért nem akart jó lenni.
Ha a fény felé tartva áttetsző a fim akkor kuka. Bár azzal is lehet jó nyákot készíteni, de akor játszani kell a levilágítási idővel és az előhívással.
Otthon maximum több réteg egymásra helyezésével tudod előállítani a megfelelő minőséget ha fóliára nyomtatsz, vagy megpróbálsz egyéb transzparenses megoldást. 3 lézerrel próbáltam, gyári és nem gyári tonerral, fóliára sosem lett tökéletes. Van olyan nyomda, ahol nyomtatnak fóliára és jó minőégben, de azt keresni kell, és általában csak A4-esük van, ha nagyobb kell akkor már baj van. Itt pesten találtam olyan nyomdát ahol jól kinyomtatták, szinte ofset minőségre (valami konica minolta volt), de volt amikor másik alkalmazott másik nyomtatóval nyomta az már nem volt olyan jó. Ha a megfelelő szódát veszed azzal nem lehet baj, cssak meg kell nézni mit veszel. Kipróbálhatod amit sdrlab fórumtárs javasolt, de az NAOH-t meg tisztán nem lehet mindenhol beszerezni, nem tudom Érd közelében hol lehet.
A NaOH manapság szinte kizárólag kristályos formában árult, jellemzően bioboltokban lehet venni a ma divatos házi szappangyártás kelléke! Az garantált minőség. És bőven jó ár is szerintem, pláne ha figyelembe vesszük, milyen kevés kell belőle...
Én otthoni lézer nyomtatóval csinálom a maszkot, sima írásvetítő fóliára nyomtatom. Utána akril színtelen lakkal lefújom, ettől besötítődik jól láthatóan, és ellenállóbb is lesz a későbbi fizikai igénybevételnek. Így előállított "film" elég ahhoz, hogy 1(!) réteg esetén is megfelelő fedést adjon. Természetesen a fentebb említett eljárást egyszer meg kell ejteni, mivel ugye messze nem tökéletesen fekete azért a nyomat így sem, de ha belőtted - ami nem egy ördöngösség - , utána nem lesz gond vele.
Nyilván kristályos, vagy por, de nem tudtam, hogy bioboltban árulják. A szóda is garantált. (Ha tényleg szódát veszel)
Az akrilt még nem próbáltam, meg az idővel törik szerintem, de ötletnek nem roszz, majd kipróbálom. Viszont próbáltam már hígító gőzzel, gyári sötétítő spray-vel. " A nem tökéletesen fekete" nem mindig elég, de néha megteszi.
Ha be van lőve a megvilágítás, mindig elég! Én nem egy nyák-ot készítettem már így, és nem egyféle dry fóliával működött!
Viszont a szóda _nem_ garantált! Csak a jóég tudja mi van benne, amit nem szerethet a dry, és még azon kívül is vagy 3 különböző CAS számú létezik kereskedelmi forgalomban, amik nem teljesen egyformák, és jelentősen bizonytalanná teszik a használatát. Tapasztalat szintén. Ja igen, a lakk nem törik, véletlenül sem, mivel vékony réteg csak! Szerintem nem is tudnál olyan vastagot ráfújni, ami törhetne később, de nem is szabad, mert a csöpögős fújás már túl sok neki, olyankor szétmaszatolja már a nyomatot..., csak lazán meg kell szórni, egy határozott mozdulattal, kb amitől "bepárásodik" az átlátszó fólia... A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2018
Rendben, akkor neked mindig elég, nekem meg nem. Tonertól és levilágítótól is függhet.
Idézet: Ez nem teljesen igaz , én 8 évig készítettem nyákot minden hétvégén , vettem festékboltban-tecsoban -madaras tecsoban szódát mindegyikkel működött , azért mert te belefutottál egy olyan zacskóba ami nem is nátriumhidrogén karbonát volt az nem jelenti azt hogy *** a hozzá való előhívó és mindenkinek mást kell használni ... „Viszont a szóda _nem_ garantált!” A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2018
Moderátor által szerkesztve
Idézet: „azért mert te belefutottál egy olyan zacskóba ami nem is nátriumhidrogén karbonát volt az nem jelenti azt hogy szar a hozzá való előhívó és mindenkinek mást kell használni ...” Óvatosan bánjunk a kifejezésekkel, mert a nátriumhidrogén karbonát az ugye nem szóda, hanem szódabikarbóna NaHCO3 és nem Na2CO3. Üdv.
Igazad van ! Elírtam kb35 éve hagytam abba a szakmát ,azóta csak "pancsoltam"
A szakmai vita nem azonos a személyeskedéssel, ezt kérem, hogy mindenki tartsa kiemelten szem előtt!
Mindenki szíves figyelmébe a téma fejlécében lévő sárga mezőben olvasható figyelemfelhívást!
Szép estét!
Nem sikerül beilleszteni a progiba háttérképnek! Ide mekkora méretben lehet feltölteni fotót mert azt sem engedi. Privátban ha elküldeném? Csináltam fotóssal rendes képet, értékelhető minőségben. Köszönöm előre is! |
Bejelentkezés
Hirdetés |