Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   445 / 1387
(#) Qka válasza gulasoft hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

Szervusz Gulasoft !

Ápr 6. ai hozzászólásodhoz : furatgalván recept. Lásd a mellékletben. Palládiumot beszerezni Gödöllőn lehet.
Pontosabban én sem tudom, valamikor a neten szörfözve ott találta 1-2 g 1000 Ft .

Üdv!
Qka

nyh.pdf

(#) gulasoft válasza Qka hozzászólására (») Ápr 16, 2010 /

Én ónreceptet kerestem, ez végig rézről beszél. Egyébként ez megvolt már, csak a palládium az 50.000 forint, tehát itthonra igen drága, ráadásul láttad mindenféle méréseket kéne végezni, amihez műszerek is kellenek.
(#) Roy Jones válasza edison14 hozzászólására (») Ápr 17, 2010 /

Köszi a tanácsod,megfogadom!
(#) NagyKrisz hozzászólása Ápr 20, 2010 /

Tacskó HOLAM03-mal találkozott már valaki? Van benne hőfokszabályzós rész, 2 diódás, triakos kapcsolás, hengerek közt elfér a 1,5mm-es nyák 2oldalán műnyomóval, hőfokozat állítható: hideg, 80fok, 100fok, 125fok. Motor 4,3-4,8 fordulat/perc. Hőbiztosíték 192 fokos. Vezérlőelektronika rajzát berajzoltam, lehet nem hibátlan, nemsokára felteszem.
(#) janocsi válasza NagyKrisz hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /

Szia!
Igen, találkoztam én egy ilyennel, Ime:

(Azok az adatok nem a hőfokra, "80-100-125", hanem a fólia "vastagságára" utalnak.)

Ha az elektromos kapcsolási rajzát felteszed, azt jónéhányan megköszönnénk, szia.
(#) NagyKrisz válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /

Mechanikáját kellett birizgálni, vagy az jó ahogy van?
(#) patexati válasza NagyKrisz hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /

Szerintem a motort kell lelassítani vagy a watt féle szaggatott üzemmóddal vagy egy léptetőmotort teszel bele mint janocsi vagy én.
(#) Attila86 válasza NagyKrisz hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /

Találkoztam, abból építettem nyák-laminálót magamnak:
Bővebben: Link

Az erdeti motort átalakítottam úgy, hogy a benne lévő fogaskerék hajtás megmaradt, de már egy apró léptetőmotor került a helyére a lassú továbbítás miatt. (3mm től 250mm/perc a továbbítási sebesség átfogása 1 potméterrel szabályozva a vezérlőjét).
Többen azt mondják, nem kell semmihez sem nyúlni, inkább többször átengedni a nyákot a hengerek között. Nagy valószínűséggel ez is egy járható út.

Halom03 kapcsolási rajz, erőssen béta, próbáltam mindent belerajzolni, pozíciószámok nem helyesek, adatokat az smd alkatrészekről olvastam le.

Samsung ML1640-ek gyári toner, hány foknál olvastja a festéket nincs kedvem a nyomtatómat szétrobbantani. Köszi

Szia!
A kapcsolási rajzot "nagyjából" összehasonlítottam a laminátor áramkörével, és úgy tűnik elsőre, egyezik.
Jó sokáig forgathattad a nyákot, mire összejött ez a rajz, gratulálok.
llaci56 írta, (olvasd el a cikkét majd), hogy nem kell sokat foglalkozni a lézernyomattal, hanem először 180 fokra hevíteni a nyákot, egy megfelelő helyen, (sütőben), és már mehet is a laminátorba, azon többször is átküldve.
(A Homeo3 "125" fokozati állásban, kb. 145-155 fokosak a hengerek zárt burkolattal.)
(#) NagyKrisz válasza janocsi hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /

3-4 óra elment vele az biztos, én úgy gondolom elég lesz a feszültségosztóval babrálni és ki jön a megfelelő hőmérséklet. Nem kell a mechanikát és elektronikát bizgerálni. 125 ág 2.7k-s ellenállásval párhuzamosan kötök egy 5k-s potit és meglátom mit reagál.

Az az "R34" a rajzodon. Megtaláltad a lehetséges hőfok szabályozásához a megoldását is. Egy dolgot kell még leellenőrizni, a beépített mérőeszközök, "dióda", elviselik-e a plusz hőmérséklet növekedést, vagy kell cserélni nagyobb tűréshez.
(#) pici válasza NagyKrisz hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /

Szia
Valamiért szerintem nem jó megoldás a 2,7k + 5k teszt.
Hogy vannak a kapcsolón az értékek?
1 2 3 4?
(#) NagyKrisz válasza pici hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /

Nem jó bizony én is tovább gondoltam, magamban, ha a poti nullára tekerem akkor az eredő nulla lesz....
Rajzon a R33= 8.2kOhm és a 125ös állás R34=2,7kOhm vagy R35= 4,7kOhm vagy R36=6,8kOhm összege.
125 állásban a zöld led 130°C-nál kapcsol be, mérést az aluminium fűtésen mértem, kb 1cm-re a hengert mérő hőelemtől, K-szondával + hővezetőpaszta.

Szerintem 130 fok elég! Próbáld ki addig ne csinálj vele semmit! Én a HP nyomattal 120-130 fok közt laminálok igaz a sebesség csökkentve van.
(#) Peppe hozzászólása Ápr 20, 2010 /

Üdv!
Tegnap volt egy kis idő kipróbálni a kétoldalas laminálást.
TQFP80 tok 9 miles vezetékek.
picit elcsúszott mint látszik az utolsó képen, de még nem gáz.

Az ónozást pasztával csináltam nem kémia ónozóval.

Üdv Peppe
(#) patexati válasza Peppe hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /

Nagyon jó! Mivel rögzítetted a két lapot egymáshoz? Én tűzőgéppel szoktam csinálni kis borítékot és úgy engedem bele szinte semmi csúszás nincs csak jól kell beállítani és több helyen fogatni össze!

Utána néztem, (a laminátorban is), nem olyan nagy ott a probléma. A Yaxley tárcsa 1-2-3 pontjain található ellenállások mindig a 8.2K, (R33), ellenállással lesznek sorba kötve. 1.-nél 11K. 2.-nél 13K, 3.-nál 15K. A 4.-nél nincs fűtés. Ebből következik, hogy az 1-es hez, (kb.140fok), tartozó 11K-t csökkentve 2K-val 160 fokra emelhető a hőmérséklet, és így tovább(?)
(#) Peppe válasza patexati hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /

Szia!

Celluxal fogadtam össze 2 helyen.
legközelebb kipróbálom a tűzőgépes dolgot.
Meg már lesz tapasztalat
(#) pici válasza NagyKrisz hozzászólására (») Ápr 20, 2010 /

Na ezért kérdeztem.
Nekem is hasonló a bekötésem, de nálam előtét ellenállás után van egy potméter, amivel szépen lehet hangolni a hőfokot.
Nem kell mást tenned, mint a R33 8,3K-t kicserélni egy kisebbre, pl 4,7k-ra. (lehet poti is)
Így lehet a kapcsolóval ugyan úgy állítani, csak a hőmérséklet tartomány fog megemelkedni.
Motort nem kell piszkálni, sokan el is szúrtak 1-2-t
Előmelegítésnek meg elég, ha többször átküldöd.
Nálam 120 fok volt az alja, ekkor kezdett el a HP nem megfelelően tapadni.
Ideális a 150 fok. Az meg jóval a (ha jól emléxem) 192C hőbiztosíték alatt van.

Ha előmaratod vaskloridos oldattal a nyákot akkor sokkal jobban és alacsonyabb hőmérsékleten tapad fel a nyomat! Ha érdekel olvass vissza a topicban én csak úgy készítem kivétel nélkül!
(#) NagyKrisz válasza pici hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /

Megoldás meg van R33 8,2kOhmost kicseréltem 2,4kOhmosra és most a legalacsonyabb hőmérséklet 147,9°C, a legmagasabb 163,9°C. Egy darabig így használom, meglátom mit művel magával az egész géppel.
Indításkor azonban elmegy majd' 180°C, ezzel nem árt vigyázni.

Jó munkát mindenkinek, köszönöm az építő hozzászólásokat.

Felrakom a módosított rajzot is.
(#) Attila86 hozzászólása Ápr 21, 2010 /

Basszus... azért lett recés a nyáktervem mert PNG-ből nyomtattam. Ha BMP-ből nyomtatom akkor gyönyörűen egyenesek a vezetősávok.
(#) pici válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /

írtam... PNG szines
monoBMP a megoldás
(#) Qka válasza gulasoft hozzászólására (») Ápr 21, 2010 /

Igazad van.
Palládium 550 USD / Oz .
USD = 200 Ft , Oz = 28.349 g - al számolva 3880Ft/g.

Amikor én néztem akkor még csak olyan 200 USD/Oz volt .
Az olyan 1400-1500 Ft / gramm .

A mostani árom 10 -13 gramm az 50000 Ft .
Az tényleg sok.
Üdv ! Qka
(#) Attila86 hozzászólása Ápr 22, 2010 /

Munkára fogtam a laminálót:

DSCF4383.JPG

(#) kissi válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /

Nagyon jól mutatnak !

Steve
(#) pici válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 22, 2010 /

Értem én, be akartál tolni egy 3 x 5 cm-es smd nyákot, de megszaladt és a lamínáló beszívott egyből 2 tábla nyákot ...
Következő: »»   445 / 1387
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem