Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   202 / 3609
(#) googa válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Okt 16, 2008 /

Hiába van valakinek 'papírja' arról, hogy Ő mérnök, attól még nem írhat alá tervrajzot, amiből építkezni kell. Hogy aláírási joga legyen, több évig egy aláírási joggal rendelekző mérnök mellett kell referenciát szereznie. Vagyis, akinek kvázi a terveit látod, az már több év szakmai tapasztalattal rendelkezik. Tény, hogy aki életében nem rakott fel kábeltálcát, vagy nem húzott és kötött be egyetlen méter kábelt sem, abból nagyon naiv tervező lehet. Vonatkozik ez minden szakma mérnökeire...
Igazából a munkás folyton szídni fogja a tervezőjét, a mérnök úr pedig ugyan úgy szídja a munkást. Ez ténylegesen a különböző szintű tapasztalatokból születik meg... De szerintem még jó, hogy mindannyian különbözőek vagyunk.
(#) _ampervadasz_ válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 16, 2008 /

Sőőt! Ma rájöttem az építkezésen, hogyan lehet 20Ft -ból, pénzt csinálni, úgy hogy még bekávézhatsz tölle.
Az érezhető, hogy van egy szakadék a kettő téma között, pedig nagyon is közel áll a téma egymáshoz.
A mainap volt 3db 20Ft -om. Gondoltam iszok egy rövid kávét az automatából. Bedobom az 20ft -ost, majd a másodikat, és a harmadikat, erre elszámolja azt is és vissza adta. erre újból bedobom, el is nyelte, és azt is beszámolta. Szóval 60Ft -ot bedobtam, de a számláló 80Ft -ot írt ki. Ezért csokis kapuchinót választottam.
A poén utána jött, amikor rájöttem hogyan lehet kijaátszani a gépet. Volt 1db 20Ft -om. Bedobtam, de úgy hogy a peremét fogtam, és egyzserűen, belependítettem, a pénzt, és minig vissza adta 20Ft -ot, és közben elszmolta. Amikor csak nyelt, akkor meg a kifizet gombot megnyomom, egyszerűen visszadobja a pénzt. Így tudtam 160Ft -ot kiszedni a gépből, és közben 4db olasz kapucsínót, 2rövid kávét, kitermelni.
Ami elég jó. Aztán ma hazaérkaztem, és a muttimtól kértem kölcsön 20Ft -ot. Nézett is hogy 20Ft -ot? Kölcsön? -közben bután nagy szemekkel néz rám. Vajon miért!
(#) _ampervadasz_ válasza googa hozzászólására (») Okt 16, 2008 /

Nap, min nap találkozom, ezzel a jelenséggel. Tény az hogy buta villanyszerelő is létezik. Ez tény, ezek nem is keresnek sokat, mert a munkjuk nagyrésze úgy zajlik, hogy 7-től -7-ig munka, majd este 7 től-8 -ig a károk felmérése. Szerencsére ez nem a mi "szakterületünk". Mi azért vagyunk képesek hatékonyan, dolgozni, miközben ez nem megy minőség rovására, hogy oda figyelünk arra amit éppen csinálunk, és logikusan, körültekintően gondolkodunk, és ha pl, valaki mást akadályoz a munkájában a mi munkánk, akkor azt egyeztetjük, és egy egyezményes terv alapján megcsináljuk. Más az szépen elvégzi a munkát, mással nem is töröődik, és ezzel sz*vatja a másikat a munkájában.
Erre egy jó példa: A BYD csarnoknál, 9X90m kábeltálca van felszerelve (amire a világítást is szereljük majd).
Amikor elkezdtük rakni a kábeltálcát, nem soronként, raktuk, hanem minden második sor keztük el rakni, pont azért, mert a spinkleresek nek a csődarabjaik 6m -esek, és namigazán tudta volna berakni a tálcánktól. Mindig mindent egyeztettünk, mielőtt elkezdnék a munkát. Hiába van terv rajz, hiába méretarányos, egyszerűen megkérdezzük a közelben dolgozókat, hogy őt mit merre hogyan, pont azért hogy az egymás sz*vatását elkerüljük, ezzel spórolva meg a töblettmunkát. A gipszkartonosokkal, pl. nem is tudtunk egyeztetni, de po*átlanok is voltak. Egyszerűen, úgy gipszkartonozott, hogy amikor a 100mm -es tálca keresztül ment a profilon, és levágta a kartonlapot, nem pont jól mérte, fel, és ahelyett, hogy levágta volna azt a 15cm -es darabot, fogta, és eltolta a tálvánkat, az meg egy kifli formát vett fel.
Az már hab a tortán, hogy az önjárónkat lemerítették, nem is kaptak használati engedélyt töllünk, hogy használják. Elkezdjük munkát, 7órakor reggel, majd 9órára, le is merült az önjáró, mert a gipszkartonosok lemerítették, ahhot hogy meg feltöltődjön, ahoz meg 14h kell. Nagyon egyzserűen megoldottam a problémát, kikötöttem a tiltógombót, így tölteni lehet az önjárót, de bekapcsolni, használni, végképp nem lehet. Ez még csak a jéghegy csúcsa, amit eltudnék az egész építkezésről mesélni. Egyszerűen, kigyulladna a szerver, vagy megolvadna az UTP kábel, TOPIéknál, annyit tudnék irni még evvel kapcsolatban.

Jelenleg egyetlen törvény nem szabályozza az érme behelyezésének, törvényességét, ami éppen egy gyártási technólógiai, hibából eredőleg, visszadja a pénzt, és elszámol, és kiadja a jövedéki adó alól nem mentes terméket.

Amúgy, ha megyek mindig kávézni mindig azt mondom, ki jön nyerőgépezni, ma is három aranyóra a főnyeremény! Így könnyedén meghívjuk egymást kávéra. Elképzelheteted! A környék összes boltjának kasszájában 1db 20Ft- os nem volt, mert azzal, "nyerőgépeztünk", a kávé automatánál.
Elképzeltem, hogy ha kapok 170ezer forintot, és ha beváltom 20Ft-osokra, akkor annak mekkora súlya lehet.

Aztán majd jön a APEH, hogy önnek 100 rövid kávé 233 olasz kapuchinó 400 csokis tejes kapuchinó után, nem fizette be az adót. ( arról nem is beszélve, hogy semmit sem fizettem utána )

állam bácsik is hasonlóképpen sikkasztanak, csak ott a annyi a lé, hogy azt tisztára is tudják mosni.

én sem vagyok politikalista, és nem is érdekel, habár azért a hírekben meghallgatom, mit hogyan merre, de a politikában nem veszek részt, mert különmben soha nem jönnék ki bellöe. Remélem azt elhiszed, hogy a www.hobbielektronika.hu aránytalanul többet hangzik el a számból, mint a politika! Meg ennyi "szép" esemény melett időm sem lenne rá!
(#) googa válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Okt 16, 2008 /

Nem gondolkodtál még azon, hogy blogot írj? Esetleg könyvet? Biztos lenne keletje...ha meg még nyugatja is

valószínű ez így lessz, de előtte egy olyan billentyűzetet, kell beszerezni, ami nem olvad ki a kezem alól. ...nem beszélve arról, hogy időm se lenne erre, anni a dolgom, de úgy 5 év mulva elkezdek egyet, addigra, megengedhetem magamnak, hogy szabadidőmben könyvet írjak, ha éppen, nem gyujtom fel véletlenül otthon a pákával. Volt már arra példa, hogy egy listát kigyujtottam, a pillanat pákával, mert nem kapcsolt ki a ravaszkapcsoló (ami ketté törött, és kontakt keletkezett, így nem kapcsolt ki)
még a weboldalam felujítására sem volt időm még... :no:

még az LCD-t is a saját kezemmel rajzoltam meg M$pinttal, ami 40 percet vett el az életemből

Mjadnem azt olvastam hogy memóriái, memóárjai helyett. Ezen nem csodálkozom, mert elektronika a fő vérvonalam, és ez is egy szakmai olal.

Jó éjszakát mindenkinek, én már felteszem magam tölteni, mert különben fenékzárlatos leszek, annyira kisütöm magam.

szerintem az a probléma nállam (ami most jutott az eszembe), lehet azért tudok ennyit beszélni, mert van egy tulfejlett memóriám ami nyomhatja a beszédközpontot, illetve a kézmozgásért felelős részt.
(#) Frankye válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 17, 2008 /

_ampervadász_ kolléga régi grafomán családból származik...
(#) _ampervadasz_ válasza Frankye hozzászólására (») Okt 17, 2008 /

Az biztosa, és a mai adag sem maradhat ki, ezért el is kezdem!

A mai nap rosszúl indult, mert a nyerőgép az építkezésen csak nyelt, vagy visszadobott, és nem számolta be a huszasomat.

Éppen állnék neki dolgozni, ekkor áramszünet. Aztán visszajön megint, kettő perc ismét. Gondolom már seprűvel támasztgatták ki a a Fi-relé kapcsoló karját, de hiába, mert a machanika attól függetlenül működik.
A lényeg az az, hogy van a BY$D transzformátor helyisége, ami áll egy 22kV/400V -os transzformátor helyiségből, meg kapcsolótér is van benne. Akkora kapcsolók vannak benne, hogyha leszáll, akkor kalapáccsal kell visszakapcsolni. A fáziskompenzátor, meg akkorákt kattog, hogy szétesik a hallásom tölle, olyan hangos. A lényeg az az, hogy ideiglenesen, egy 25, ös alu kábel ment egy kalocsához(felvonulási szekrény), majd onnét két irányban szerteágazott, az egyik a konyhába, a másik az építkezésre ment be. Az építkezésen még 3 db kalocsa van még, és kifujt.
Na most az áramszünet 2 percenként bekövetkezett. Gondoltuk kábelhiba, vagy is megtaposhatta egy önjáró, és a nulla, meg a föld összeér.
Hát nem ez volt. Egy gyors mérés a Fi-relén elártulta mi a helyzet. L1 2,9A, L2 36A L3 5A.
Néztünk is nagyokat, hogy a 32A -es firelén átfolyik 36A. Aztán eszünkbejutott gondolkodni is, és sorban kinyomtunk mindent. Hát igen, kiderült, hogy a konyhát 1 szem fátzisra kötötték rá, és 78% -ban ők voltak a dominánsak, az aszimmetrikus tulterhelésben.
A röhej az az, hogy a konyhán belül ki volt minden kapcsolva (itt a tűzhely, bojler, pároló 2db, is ki volt kapcsolva de nemverte vissza a Fi-relét, mert az még benne volt a tűrésben bőven.) Aztán itt található meg a mosdóhelyiség is, meg a kedvenc
"nyerőgépem" is a kávéautomata. A mosdó helyiség bojlerjei terhelték még, ugyan azt a fázist, meg a kávéautomata is. Amikor bedopta a haverom a pénz a gépbe. megnyomta a forrócsokit, a fűtőszál elindul, és felfűti a vizet, és kezdené is adagolni, és akkor verte ki ujból. Na ezt még a poén kedvéért 3 -szor 4 szer is eljátszottuk. A biztonságiőr, már futó leckéket vett, mert állandóan futott vissza visszakapcsolni a FI relét.
Aztán azt, csináltuk, hogy az egyik mosdó helyiség bojlerét kikötetöttem, és mellette lévő mosdó helyiségben is volt egy még egy bojler, ami be sem volt kötve a vízhálózatba, de be volt kapcsolva, és fűtött mint a ba*om. Annak a kábelét izlés szerint aprítottam. A helyiség, csak raktár gyaánt szolgált, szóval jelentősége nem volt. Ezután a nagyszerű kiiktatás után már csak 29A -er folyt át az L2 -őn .

A második dolog, jött a villati$ kollega pestről ,megjegyzem 3 m 200mm -es tálca az önjárómn, M6 -os M8 csavar és alátét, sarokcsiszoló, csupa villamos emberkének lévő szerszám még ezek mellett, és a villati$ kolléga megkérdi: villanyszerelők vagytok? Majdnem azt mondtam hogy kéményseprők vagyunk!

A harmadik dolog, hogy a love.hu-n egyik nagyon jó barátom, és a kollégám is, el kezd flörtölni egy csajjal, és a csaj kérdezte, hogy mit dolgozik, hát mondta hogy villanyt szerel, a BYD$ -nek. Ok minden renben van, és kérdezi A csaj, hogy mit csinál ott! Elkezdte mondani, hogy a DYD$ -nek a raktárcsarnokát, villanyozza fel. Erre a csaj, egy nagy hatás szünet és elkezdi mondani, hogy ott még egy kapavágásnak sem szabad lennie. Erre nagy buta fejjel, néz, és megkérezte, hogy ezt honnét veszi. Erre mondja, hogy komáromban lakik, és a polgármesteri hivatalban dolgozik, ő engedélye kell ahhoz, hogy egyáltalán építkezni lehessen(én vagyok a panamcsatorna baby alapon). Na ez szép, ezen akkorát kezdtem el nevetni kínomban, hogy.....
A másik fele a dolognak, hogy hogyan lehet egy épületet, felhúzni, úgy hogy építési enedélye sincsen a "tulajdonosának". (gondolom az építkezés közben kezdik el engedéyleztetni,de hát ez 1 hét, és készen van majdnem az egész csarnok.)

Mára már meg is katuk a 270db armatúrát, 25db, biztonsági lámpát, és 540db fénycsövet, meg úgy tizen akrányhány EXIT lámpát. Azon gondolkoztam, hogy ennyi armatúrával kitapétáznám a lakást, és szolárium csöveket raknék bele. 30 perc alatt, készen lenne 500kg csirkehús, az biztos. A fogyasztásmérő tárcsája akkorát fordulna, hogy szétdarálná a fogaskerék áttételt, a számlálóműben.

A képek elmaradtak, de most berakom!

Csatolok, egy képeet, aki gyakran szerel villanyt, ipri szinten attól várnék egy kis információt, hátha tudja rá a választ. A helyzet az az, hogy van az OBO márkájú tálca, azon minden lyuk kerek, és az alján, is kerek és keskeny, mit ahogyan az az egyik kapcsolótérben kuszálódó kábeltálcán is látni. Ez a tálca amit csatoltam, az nem OBO, de nagyon ratyi. Az illesztésnél följebb van a kivágás, és a préselése sem jó. Amikor összecsavarozom, akkor akkora kiflikké alakulnak, hogyí azt öröm nézni.

DSC00573.JPG

elrontottam, cserélni akartam egy képet, erre a többi elszáll.
(#) googa válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Okt 17, 2008 /

Én nem akarlak bántani, de szerinted nem lesz egy kicsit sok? Ennyit már én sem olvasok el, pedig engem aztán érdekel minden.
(#) _ampervadasz_ válasza googa hozzászólására (») Okt 17, 2008 /

Mivel szakmai oldal, ezért gondoltam megosztom mindenkivel mint élményt. Gondoltam sokakat érdekelni fog amit leírok, és hogy ez egy "nagy család" aki összeverődött itt. Aki meg olvasni lusta vagy nem alkar, azzal nemtudok mit csinálni, és például köbzolit érdekli is a dolog, gondolom meg másokat, ezért ha lehetne én még azért még leirnék egy két élményt, de ezzel untatni, és megbántani sem akarok senkit! Remélem nem voltam félreérthető, és elnézésedet kérem.
(#) levii válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Okt 17, 2008 /

Én elszoktam olvasni ha írsz.
Persze nem mindegyik olyan érdekes de azért általába szerintem jó.
Ha másokat nem zavar szerintem folyatathatod.
(#) _ampervadasz_ válasza levii hozzászólására (») Okt 17, 2008 /

Háát én ezekuán nem is tudom, hogy irjak e még. Pedig mára már kifogytam az"élményekből".

Jó éjszakát mindenkinek. Megyek aludni, mert holnap munka van...
(#) googa válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Okt 17, 2008 /

Írjad csak nyugodtan, engem nem zavar, csak úgy érzem a ritka reakciókból, hogy talán nem éri meg ennyit írnod.

Rájöttem, hogy a Tic-Tac doboza már más anyagból készül. Régen az nálam standard művelet volt, hogy a cukorkák elfogyasztása után oldalról nyomorgatva elrepesztettem a doboz két nagyobb falát. Most akár teljesen össze lehet nyomni őket és bírják.... Mik vannak :beka3:
(#) vtsoftware válasza googa hozzászólására (») Okt 17, 2008 /

Ha akarja, akkor írhatok neki egy BLOG-ot
Szerintem lenne is forgalma!!! Jó kis sztorikat ír...

Amúgy "_ampervadasz_", ha érdekel csinálhatok egyet neked FREE... mert nekem végülis teccik amiket írsz, bár ennyit már tényleg nem olvasok el én sem.

Ha érdekel megdumáljuk, tudom nem nagyon érsz rá, de összehoznánk... Megérné... ennyi sztorit "veszni" hagyni... belegondolni rossz.

Modik: nem reklám, csak egy jóindulatú felajánlás...
(#) googa válasza vtsoftware hozzászólására (») Okt 17, 2008 /

Éppen ezt javasoltam Neki tegnap. Esetleg a kedves moderátorok biztosíthatnának neki egy apró gombot: "Ampervadász munkaélményei" vagy ilyesmi...
(#) vtsoftware válasza googa hozzászólására (») Okt 17, 2008 /

Hát igen... nem olvastam vissza...
(#) googa válasza vtsoftware hozzászólására (») Okt 17, 2008 /

Ezt mondom, hogy a sok-sok fától nem látjuk az erdőt... Némelyik hozzászólás úgy tűnik el így a semmiben, mint az üregi nyúl családja, Duna áradás esetén.
(#) szamóca hozzászólása Okt 17, 2008 /

Na épp most halt meg a GPU-m hűtőventillátora
Valaki nem tudja lehet-e 9800 pro-hoz kapni ezt valahol?
(#) googa hozzászólása Okt 17, 2008 /

Kint voltam egy kicsit az udvaron és nagyon dúrvát láttám, vagyis én ilyet még sohasem észleltem. Hullócsillag lehetett, vagy inkább valami űrszemét, ami a légtérben éget el, mert nagyon nagy fénnyel és elég széles sávban, intenzíven látszódott. Meglepődtem, de nagyon különleges érzés volt. Valaki látta még rajtam kívül?
(#) Doszpot válasza googa hozzászólására (») Okt 17, 2008 /

Nyáron ha van időnk, és a teraszon beszélget este a család, akkor lehet látni egy egy nagyobb "cuccot" átsuhanni az égen. :alien2: Tényleg döbbenetes tud lenni. De mostanság már hideg van csillagokat nézegetni.
(#) lapose válasza googa hozzászólására (») Okt 17, 2008 /

Szia!
Néha érdemes nézegetni az asztrológiai híreket, ott mindig írják, ha valami különleges esemény lesz.
Augusztusban (Perseida-meteorraj) van csoportos csillaghullás. Vagy egy óráig néztem! Rengeteg volt, kisebb nagyobb vegyesen.
(#) válasza szamóca hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

Azt nem tudom hogy lehet-e, és ha igen akkor hol lehet. Viszont az biztos, hogy kiváltható. Nekem egy passzív hűtésű kártyám van, az egész alja egy nagy hűtőborda, de még így is nagyon forrósodott(60-70°C ha rendesen használtam épp) --> a megoldás: fogtam egy 9cm-es PC házhűtő ventit, és kábelkötegelővel rábiggyesztettem. Így a hűtőborda felé fúj, és oldalt pedig a kis bordák között ki tud áramlani a meleg levegő. Max fordulaton megy mindig, és így soha nem megy a hűtőborda hőmérséklete ~40°C fölé.

Szóval kicsit sufnituning, de ha nincs jobb ötleted akkor egy próbát azért szerintem megér.
(#) szamóca válasza hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

Szia!
Köszi, a sufnituning nekem is eszembe ötlött mint második lehetőség. (már a north bridge is ilyen nállam) Csak az ezzel a gondom hogy mind az 5 AGP foglalt a PCI mellett. Így csak valami nagyon lapos venti jöhetne szóba.
(#) zenetom válasza googa hozzászólására (») Okt 18, 2008 /

Ilyet már én is láttam...
Amúgy én is imádom kémlelni a csillagos eget órákon keresztül, csak mostmár tényleg túl hideg van ehhez.
Következő: »»   202 / 3609
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem