Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Szia! Nincs zárójel, ezért a magasabb rendű műveletekkel kezdünk. A 2*3*7=42 és a 96/2=48.
Az alacsonyabb rendűek: 25+42-48= 19, ezt írd be!
Köszi!Majd holnap megpróbálom, mert mára már a 3 lehetőség elfogyott...
Jó kis regisztrációs kérdés az
Megvalósul: -kell egy alapvető tudásmorzsa a regisztrációhoz, mégha általános iskolás is, -mivel betűvel kell leírni, így még a "nem vagyok robot" is szerepet kap.
Szerintetek PDF fordításba sikerül már valamit összehozni?
Mit értesz PDF fordítás alatt? A nyelvről B nyelvre egy PDF dokumentumot? Ha igen, akkor finoman szóva is nehéz eset mert könnyen megeshet, hogy te egy H betűt látsz, miközben a dokumentumban az görbésítve van és a doksi szempontjából az egy zárt alakzat.
A PDF egy igazi állatorvosi ló, kicsit olyan, mintha egy programot akarnál fisszafordítani a forráskódra (C nyel valamelyik változatára), ugyanakkor nem ismered a fejelsztőkörnyezetet. Ezért bukdácsolnak a fordító és felolvasó programok, a PDF nagyon nem erre lett kitalálva.
Történelem.
Mostanság a PDF arról szokott szólni, hogy nem lehet megváltoztatni/hiteles (állam is így küldi a papírokat, mert sajnálja a pénzt a talpas postásokra), meg mindenki el tudja olvasni (ha akarja és van joga hozzá).
Szia!
Ha nincs védve a doksi, és OCR változat, vagy átalakítható, mert megfelelő a felbontása, akkor megoldható. Egyszerűen kijelölöd a szövegrészt, vagy az egész doksit, és vágólapra másolod. Utána beillesztheted az általad favorizált fordítóprogramba. Mi így szoktuk, természetesen, ha vannak benne képletek, táblázatok, azokat újra kell szerkeszteni.
Sziasztok!
Remélem, nem valami egyszer már nagy erőkkel lezárt vitát robbantok ki újra, csak van pár gondolatom a múlt heti fórum-struktúrás témához. Kérdés-válasz vs. gyűjtőtopikok: én láttam már működni mindkét fajta megközelítést, igazából az itteninél a moderáció, Q&A-nál pedig a gépi keresésre optimalizáltság kérdése szerintem, hogy az adott felület használható lesz-e. Személyesen, ha valami téma mélyebben érdekel, akkor szívesen szánok rá időt és alaposabban átolvasom a korábbi hozzászólásokat a tematikus topikban is, ill. témától függően, de van itt is lehetőség keresésre, annak plusz funkciói is vannak (pl. igen, lehet csak képekre, csak felhasználókra, esetleg mindkettőre együtt keresni - ezt esetleg valami látványosabb helyen elérhető használati segédletben be lehetne mutatni, én is csak "véletlenül" tudtam meg egy hozzászólásból kb. 8-10 éve, hogyan kell a sajátjaimat visszakeresni). Viszont vannak olyan jellegű témák is, amikre szerintem se feltétlen ideális a gyűjtőtopic - tipikus példa számomra a "Számítógép problémák" téma (lekopogom, évek óta nem volt szükségem rá saját hiba miatt - de én se találnék meg benne semmit), ahova ha néha benézek, rendszeresen hasonló kérdés-válaszok köröket találok, most már több mint ezer oldalon keresztül. De a magnós is hasonló, legalább a tartalom fele olyasmi, amit 10 éve megválaszoltak az általános karbantartásokkal kapcsolatban. Ezekre szerintem könnyebben használható a Q&A rendszer, a lényege az, hogy jól el legyen látva kulcsszavakkal (és nem "ötletszerűen párat megad a kérdező" alapon, hanem nagyobb listából legyen lehetősége választani, amiben biztos talál 2-3 olyat, ami valóban kapcsolódik a kérdéséhez!), és ezek nyitása azért valóban legyen annyira korlátozva, hogy kényszerüljön rá a választ kereső a kulcsszavak alapján előzetes böngészésre. Esetleg a kérdés csak moderátori ellenőrzés után kerüljön ki, ha duplikált, akkor irányítsák át a kérdezőt egy korábbi topikba.. (ahova beírhat ezután, és aki bejelölte anno értesítésre, az értesülhet róla, hogy újra általa ismert témában kérnek segítséget). Szerintem amúgy a kettő még egymás mellett is megférne egy oldalon belül, nem mindegy, milyen jellegű a téma, egyikhez ez jobb, másikhoz amaz. Megjelenítési struktúra: a topic-os rendszer szerintem rendben van így, lehetne persze fa-struktúrát csinálni a kérdés-válasz folyamokhoz, de hosszabb távon ez inkább rontja, mint javítja az olvashatóságot tapasztalataim szerint. (Ill. akkor már majdnem annyira széttördeli a témát, mintha eleve minden kérdésre külön oldalat nyitnánk.) Pláne akkor, ha egyesek nem jól használják a válasz gombot... Moderáció, szabályzat betartatása: egyfelől semmi számonkérő szándékom nincs, mert amennyire tudom, az oldal moderálása még mindig önkéntes alapon, szabadidőben történik. Nem várható el senkitől, hogy szerelemből egész nap a gép előtt üljön és egy többezer fős közösség tevékenységét monitorozza - család, barátok, sport, hobbiprojekt, akármi helyett. Ezzel együtt is az egyik leginkább rendben tartott hazai fórum ez, nem sűrűn látni nagyon igénytelen tartalmat sokáig kint maradni. Amiben viszont az egyik korábbi hozzászólóval értek egyet, hogy nyugodtan lehetne katonásabbnak lenni bizonyos jelenségekkel szemben. Szerintem azzal, aki: (linkelve is volt a példa, ami még mindig elérhető..) - újoncként rögtön elsőre indokolatlanul topicot nyit - közel olvashatatlan helyesírással odahányja a rendesen ki sem fejtett kérdését - mindezt úgy, hogy az alapvető emberi normákat (köszönés...) sem tartja be, esetleg követelőzik is .. teljesen felesleges bármilyen mértékben toleránsnak lenni. Az ilyen egyének annyira buták és önzőek, hogy a bármiféle nevelésük, tanításuk reménytelen dolog. Szimplán ki kell vágni a topikjával és a regisztrációjával együtt, e-mailt tiltani, és probléma megoldva. Hülyékkel vitatkozni mindig az értelmesebb félnek fáj jobban, cserébe nem szokott sehova vezetni. Kezdő kérdések, épp csak betanulók: no ez már nehezebb kérdéskör, én alapvetően nem értek egyet azzal, hogy van az a szint, amivel ne is csatlakozhasson az illető (mindenkinek, akit érdekel, el kell kezdenie valahol) - viszont az is igaz, hogy aki kész megoldást vár ("sülthalat a szájába, nem hálót a kezébe"), arra felesleges túl sok időt szánni. Talán nem konkrét választ kell adni ilyenkor, hanem forrást, ami alapján megértheti. Aztán az már kicsit a fórumtagok döntése is, hogy milyen mértékig tolerálják annak nem feldolgozását. Ha simán feladja, megoldódik a probléma magától, ha meg átmegy nyomulósba, lásd előző pont. Repülhet. És azért általában véve a csökkenő aktivitásról is: ez szerintem nem feltétlen (csak) a fórumon, ill. annak használhatóságán múlik. Változik az internet felépítése, trendjei, elérése: - egyrészt mára minden egy kicsit átkerült az f-betűs közösségi oldal keretei közé, és az sajnos a hatalmas monopóliumával alaposan le is dominál minden mást. Pedig valóban "nem való erre": ha valami, akkor egy ottani csoport aztán biztosan nem kereshető (még a kérdés-válasz fastruktúra sem igazán szokott jól működni), igazán még témákra sem bontható (vagy annak rengeteg külön csoport az eredménye). Van viszont egy hatalmas versenyelőnye: nagyon nagy a felhasználó-bázisa, akik ráadásul sokat aktívak is. Nincs még egy olyan hely, ahol ilyen gyorsan és nagy eséllyel kap segítséget bizonyos témákban az ember. No persze, ugyanaz a hátránya is, mint az előnye: a nagy tömegben legalább ennyi (de inkább több) a hülye is, akik meg nagyban züllesztik a színvonalat, és ott aztán tényleg nincs moderálás sem érdemben. - másrészt nem úgy használjuk mi, HE-sok sem az internetet, nem is úgy élünk, mint 2010-ben. Akkor ugye többnyire helyhez kötött (asztali PC, vezetékes nettel), jellemzően koraesti-esti csúcsidőszakos tevékenység volt a fórumozás. Most meg mobil internetről, telefonon, út közben alakuló pár perces "üresjáratokban" felnézünk a közösségi médiára. Részben ennek is köszönhetően a mindennapok ritmusa még kontrollvesztettebb módon felpörgött, és már nem is marad idő, meg agyi kapacitás esténként valami értelmesebb, elmélyült tevékenységre. Persze közben az adott probléma megoldása, vagy válasz a kérdésre is lehetőleg azonnal kell, "nincs idő" heteket várni, mire befut a hozzáértő tag, vagy sor kerül egy hosszabb szakirodalom feldolgozására. Ennek a jeleit szerintem a hétköznapokban más területen is láthatjuk, és a jövőbeli kilátások nem igazán pozitívak. Attól még tény, és ez valószínűleg jobban tükröződik a látogatók számában, mint az, hogy a fórum "elavult és jelen formájában alig használható" volna. Érdemes egyéni szinten tudatosabbá válni rá, és jelentősen csökkenteni a fókuszálatlan "képernyőidőt", a saját bőrömön tapasztalom épp mostanában, mennyire megéri. - Az már csak egy zárójeles megjegyzés, hogy "maifiatalozni" elég felesleges dolog ebben, szerintem. Ugyanúgy van szép számmal 50-et betöltött internet-használó is most már, aki egy épkézláb mondatot, kérést nem tud leírni, értve olvasni úgyszintén nem. No persze nem ismeretlen a jelenség az én (kicsivel még 30 alatti) korosztályomban sem. Ami igazán megváltozott - szerintem -, az az, hogy tényleg az utolsó lepukkant zugba is eljutott az internet-elérés, nincs már semmiféle szűrés azáltal, hogy ki engedheti meg magának a használatát. Tulajdonképp, most értünk vissza a való életbeli átlag színvonalhoz.. A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2023
Nagyon sokban igazad van, nagyon hasonlóan látom a helyzetet. És szerintem a Q&A irányba elmozdulás mindenképp jó lenne, és a több kisebb jól kereshető topik.
Egy biztos, ha a fórum tulaj úgy döntene, hogy egymás alá osztott fórum nézetre vált, mint például a hup.hu-n én a szemem védelme érdekében biztosan itt hagynám a fórumot. Na jó nem, de az valami elképesztően használhatatlan, áttekinthetetlen. A legjobb lenne szerintem, ha az inaktív topikok egyszerűen automatikusan lezáródnának. Ha valami téma pörög akkor úgyis úgy marad, lehet csevegni benne, ha meg valaki nyit egy téma specifikus topikot a Whirlpool XYZABC típusú gépének, akkor ha megkapta a választ úgyis inaktív lesz a topik és majd egyszer lezáródik. Ez a módszer szintén nagyon sok helyen van: Arduino official fórum, home assistant fórum, stb. Az eredeti arduino angol fórumon ez nagyon jól működik, nem korlátozzák az új topikok nyitását, vannak rövid kérdés-válasz topikok és vannak hosszú csevegősök - együtt fejlesztősök is. Inaktívnak semmiképp nem mondanám a HE fórumot, ha megnézed a hozzászólás azonosítókat, heti több ezer hozzászólás születik folyamatosan, de erről az adminok biztos tudnak adatokat, de sima látogató is látja hogy több ezerrel nől folyamatosan a hozzászólások száma, az nagyon nem az inaktív kategória.
A linkelt példa tényleg követhetetlen, ilyesmire gondoltam a "még jobban széttördeléssel". Az elektrotanyán is ki tudnak alakulni hasonlók, pedig ott is vannak egyébként hasznos infók, de keresni ott még nehezebb bizonyos dolgokat.
Inaktívnak én sem tartom, bár mondjuk vannak meglepő módon az utóbbi években kihalt topikok. Pl. én sok régi készülékkel foglalkoztam hosszú éveken át, tény hogy a saját lendületem is megcsappant, de a Muzeális készülékek topikban mostanában fél év alatt ha születik egy oldalnyi hozzászólás, ahol régebben minden héten mutatott valaki valami érdekességet. Valószínű más is pont időhiányban szenved, de én pl. már nem aktív felújítóként is szívesen látnék ilyen tartalmat, ha lenne mit látni. De egyébként a hasonló témájú FB-csoportok meg átmentek már csak adásvételbe szinte. Szóval ez lehet maga a terület kihalása sajnos. Erről be is ugrott a másik személyes "fájdalmam", a csöves erősítős topik befagyasztása. Itt jön képbe az, amit a moderálásról írtam fentebb - szerintem jobb lett volna a többedik figyelmeztetésre is offoló, renitenskedő tagok végleges kitiltása, mint a felület megszüntetése. Ezzel az is csak szív, aki a szabályzat szerint, és a többi tagot tisztelesben tartva használta volna a témát. Azóta lehet a releváns dolgokkal is mindenhol máshol offolni - vagy menni a social mediába, ahol meg ugyanaz a hitvita-jellegű marakodás megy a témában, mint itt is azelőtt. Aztán lehet, hogy csak változik a világ hobbi-szegmensben is. Ugye amikor én - a kevesebb mint 30 évemmel, szóval nem nevezném öregnek magam - voltam végzős gimnazista (azaz főleg nyaranta végtelen szabadidővel rendelkeztem), PIC/AVR volt már persze, de nagyságrenddel kevesebb "okoseszköz" vett körül minket. Lehet csak az akkor népszerű barkács-témák áttolódtak a digitális technika és a számítástechnika felé a jobban ráérő korosztályban, már csak azért is, mert most már ezekből lehet több "alapanyagot" beszerezni jelképes áron vagy akár ingyen. Diákpénztárcával az is számít, hogy csöves rádiót már nem dobnak utánad két sör áráért.
Az egyik általam is követett erősítős topikban itt a fórumon, volt olyan, hogy csak napi 1 hozzászólást lehetett írni. Szerintem zseniális megoldás, a csövesre ha visszajön biztos alkalmazható, korábban ilyen napi 1 hozzászólás limitet se itt, se más oldalo nem láttam korábban, de az itteni erősítősben abszolút megoldotta a problémát. Hosszabb és értelmesebb hozzászólások születnek azóta.
Ez újdonság vagy eddig nem vettem észre?
A magán üzenetekben is lehet keresni.
Sziasztok! Most már valaki hozzáértőket kell megkérdeznem a béna bajaimmal: "Cuyi RC satin photo paper"... a videóban a nyomtatás után lehúzza az átlátszó téteget a papírról. Van itthon vagy 3 féle, nekem nem sikerült. Milyen fotopapírt keressek, ami ezt tudja? (előlap meg egyéb csodákra használnám). https://youtu.be/YAwyRpsL4KQ?t=461
Öntapadó nyomtatható fólia, vagy hasonló szavakra keress rá, például.
Köszönöm, én még ott tartottam, hogy enyhén matt a tintasugarashoz való fólia!
Valóban.
Régen nagyon oda kellett figyelni, mert amikor még a prezentációkat írásvetítővel tartottuk, akkor keserves lecke volt hogy: - Lézernyomtatóhoz való fóliára kinyomtatta az ember szép szinesben tintasugarassal, betette a dossziéba. Majd amikor a közönség előtt előszedte, csupa maszat és pacni volt, mert nem tapadt rajta a festék. - Még kellemetlenebb volt fordítva, mert a tintasugarashoz való fólia nem hőálló, és ráolvadt a nyomtató/fénymásoló fuser hengerére. Na ennek soha nem volt gazdája, amikor keresték hogy: Ki volt az a... Lényeg a lényeg, lehet kapni amit szeretnél itthon is, amit példának találtam csak kis része a választéknak, és lehet találsz olcsóbbat is. Ahogy nézem figyelni kell rá, hogy van: - Permanent, azaz rendesen (véglegesen) odaragadó (szerintem neked ez kell), - Levehető, olyan mint a postit. - Fényes. - Matt (nem biztos hogy baj ám). - Stb...
Nekem az a furcsa, hogy kézzel leválasztja a papírról és teljesen átlátszó. A nyomdász ismerősöket is kérdeztem, agyalnak ők is, hogy 260g-os leválasztható, az most mi. HP-papírt néztem, az nem jön le. Fóliára csináltam előlapokat, érdekes módon 5-6 év után elfolyósodott, életlen lett, hiába lakkoztam le. Anno maszkokat is csináltam fotózáshoz, de mióta védeni kell a teknősöket meg minden madárkát, nem tudtam úgy belőni a nyomtatót, hogy sok festékkel nyomjon, beszéltem Epson-osokkal, azt mondták, takarékoskodjunk, nem lehet sok tintára belőni a gépeket
Avery zweckform L7784: A4-es méretű, egy pályás, víztiszta etikett, lézernyomtatóhoz. Más márkának is van ilyenje, perpillanat ez van itthon.
Van olyan matricánk, ami nem kopott le 4-6 év alatt, pedig teherautóra raktuk fel Ehhez persze olyan "papírt" kellett használni, mint az Apli 01228, Xerox Nevertear, Awery Zweckform L4775
Az Apli átlátszóját próbáltam borospalackon is, lassan 10-13 éve, hogy rajta van, igaz azt nem simogatják állandóan...
Köszönöm mindkettőtöknek, már akkor megvan a csapásirány!
Sziasztok!
Villanyautót szabad tölteni társasház földszinti lakásának erkélyéről úgy, hogy a villanyautó az erkély alatti parkolóban van? Természetesen a hosszabbító megfelelő, a lakásnak is 32 A betápja van. Nekem még nincs villanyautóm, de érdekel a kérdés. Egy-egy csoportban időnként fel-felbukkan ablakon/erkélyen kivezetett, 230 V-os hosszabbítón "lógó" autó, melyet így tölt a tulajdonosa, és általában az irigykedők óriási felháborodásukat mutatják. Én nem látok benne problémát, amennyiben a kábel megfelelően (pl esővíz ellen) védett, és nem zavar senkit, nem lóg át más ablaka előtt, és nem zavarja az arra járókat. Nyilván a saját mérőjén keresztül megy az áram, ő fizeti. Magánügy, hogy telefont tölt, vagy autót. A kérdés az, hogy ez illegális-e, bele lehet-e kötni?
Pár napja olvastam egy cikket ebben a témában, de "természetesen" nem találom ...
Valami olyasmi volt benne, hogy nem szabad (tilos ) a lakásból áramot az utcára - közterületre - "vinni" ... Hogyan tartsam karban a ház körüli "köz"területet, aminek a gondozását az önkormi ránk -lakókra-bízta ? Elméletileg van lehetősége a társasház közösségének egy "saját" töltőoszlop telepíttetésére, de feltételezem ez olyan jogi- és egyéb huzavonával jár, hogy inkább ...
Én meg olyan olvastam, hogy nem minden autó szereti az 1 fázist.
2 éve 1 fázisról töltök. Nem az autón múlik, hanem a töltőáramon.
Én nem egyszer töltöttem sokáig nem használt, és emiatt lemerült benzines kocsi savas akksiját közterületen. Senki se kötött bele, pedig még a járda fölött is átvittem, és a fán jött le a kábel. Kivenni nem akartam, mert akkor állítgathatok a rádión újra vissza mindent.
Szerintem ezek a "szabályok" kifejezetten irigy, elektromos autót megvenni nem tudó embereknek fontosak. Mondom ezt úgy, hogy jelenleg én se tudnék villanyautót venni. A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2023
Tiszteletem Uraim!
Megkérdezném,van e valaki itt a fórumon aki jártas a samott lap készítésben? A gondom a következő.Szeretnék megjavítani,felújítani egy kandallót,mely nagyon jó állapotú,de a belsejében a samott lapok elhasználódtak,eltörtek,kisebb-nagyobb darabok hiányoznak.Sajnos a közelemben sehol nem találok forgalmazót ahol beszerezhetném a lapokat,ahol meg esetleg lenne,ott meg nem vállalják a szállítást.Ráadásul nem is olyan olcsók ezek a lapok és töröttet nem is szeretnék kapni.Felmerült bennem,hogy samott lisztből vízüveggel keverve létrejött masszából előre elkészített formába öntve készítenék lapokat méretre és azt tenném a kandallóba.Nem tudom járható e ez az út? Minden ötletet,ellenvéleményt,egyebet szívesen meghallgatok!! Köszönöm!
Igen. Csak lassan szárad, ha nem nedvszívó/légáteresztő formába kerül.
Én a helyedben összeragasztanám a régi törött lapokat a fenti masszával.
Vagy vásárolnék bármelyik barkácsárúházban hasonló méretűt és méretre vágnám. Mivel nem tudni pontosan milyen kandalló, de megoldás lehet az is, ha felkeresi a mintaboltot és vesz bele méretpontosat.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2023
Ha már fűtés én is kérdeznék.
Esetleg valaki tudja, hogy samott béléscsövű kémény csatlakozó idomjához mindig kell-e hőálló zsineg? Pontosabban ilyen szűkítő idomhoz kérdezném. A kivitelező szerint nem kell, mert "körmök" vannak rajta. Igaz ez?
Amibe még esetleg beleköthetnek az a jövedéki adó, mint annak idején amikor elkezdtünk étolajjal autózni, részben ugye megtiltották, valamint a lehetőségét is elvették, azaz hozzáigazították az étolaj árát az üzemanyagéhoz. Szóval elvben mindegy, hogy telefont vagy autót töltesz otthon a hálózatról, gyakorlatilag meg nem biztos.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |