Fórum témák
» Több friss téma |
Van egy zenekari erősítőm, amit fel szeretnék javítani, és ehhez keresek kapcsolási rajzot. Több alkatrészt már átbuheráltak benne, és a munkapontja sem tökéletes. Annyit tudok róla, hogy PA-400, és a neten sem találtam ilyet. Nem egyedi darab, mert már találkoztam több ilyennel is. A fotó alapján hátha felismeri valaki!!!
Nekem ismerős írd le légyszi hogy milyem típusú végtranyók hajtják hátha úgy könnyebb lesz.
Oldalanként 4db 2N3442 (Tesla) -szerintem ez még eredeti.
Bocsi hogy csak most írok, de hát át kellett nézni mindent,de nem sikerült rábukkannom a kért rajzra, olyat sikerült találnom hogy Reflex RX-500-nak a rajza, ha ez estleg jó valamire.
Köszi szépen, bár ez a rajz teljesen más.
Megpróbálom a két oldalt összehasonlítani, és egyformára építeni. Kb. 25 éves motyó, és tele van régi REMIX C223 kondikkal. Ilyen alkatrészt kapok még valahol, vagy helyettesítsem? Üdv.
hii!!ugy gondolom h vmely részt ide tartozik a kérdésemmm..
van egy PA 300 as végfokom ,csak az vele a baj ,hogy eszi a biztositékokat,mert egyszer a hawerrom rövidre zárta a kimenetet.. biztositékokat megtalpaltam és a végfokot kicseréltem ,pontosabban : 2n3055-ös tranziszorokat újra cseréltem ,és nem kötöttem be rosszul mert csak egy féle képpen tudom a bordára tenni ,szal képtelenség ennek ellenére h ezeket csináltam az erősítő akármilyen hangerőn torzit.. nem adja ki a rendes hangot ,olyan mintha a cigányok lábost vernének ,alig érteni a szöveget ,magyarán szar... na és az lenne a kérdésem ,hogy ez mitől lehet??? az előfokkal lehet valami gubanc? az a baj h az előfokban is 4tranyo van és nem tudom a fajtájukat ,ez baj ,de majd megkérdezem haweromat mert az csinálta az erősítőt... szal mégegyszer a kérdésem az h mi miatt torzithat a zene?:S kösz üdv :peter
Esetleg ez a kapcsolás lenne?
Az sem lenne baj, ha kimondottan a végfokpanelokról készítenél képet!
Az emitter-ellenállásokat megnézném, nehogy az szórakozzon. Vagy egyből cserélhetnéd is őket. Lehet hogy megnyúltak, vagy megszakadtak. Rövidzárlatkor előfordul ilyesmi. :yes:
akkor a panelt fényképezzem le? mind a két oldalt?
Ja, én kicseréltem az említett alkatrészeket, meg a kondikat, most szinte egy új végfokpanelem van. Hogyan tudnám megfelelően beállítani a munkapontját? -az előzőét beállítottam hallás alapján. Jól szólt, de nagyon melegedett, ezért inkább pontosabb módszer kellene.
Szerintem az előfok halt meg. Nekem egyik tranyós végfokomban is így csinálta. De ha már nem tudod másképp beletenni az alkatrészeket,akkor érdemes kivenni,amit tudsz és lemérni egyenként.
értem
kösz
nos ,szétdöntöttem az erősítőm,megnéztem az emitter ellenállásokat azok jok,volt kettő 3 lábu ic ami kiszakadt a panelbol ezeket vissza forrasztottam ,de akkor is torzitott, mélyebbre néztem és láttam egy panelt ami szerintem az előfok lehet ,ugyanis egy analog ic-t találtam benne : UA741PC
lehet h ezzel vana gond..
IC-t h lehet lemérni ? v miből állapitom meg h jo?:s
gondolom semmiből,vehetek egy újat 16 lábu ic nemi s olyan drága max egy ezres
Nem hinném hogy annak lenne baja. Akkor most torzan szól az erősítő? Vagy mit csinál? Nem az szabja meg egy ic árát h hány lába van Ez amúgy nem drága pár fillér de szerintem nem ott lesz a baj.
igen.torzan szól...
Üdv Mindenkinek!
Téma ismét a PA-400-as erősítőm. Még mindig nincs megfelelően beazonosítva. A két oldalt összehasonlítottam, és a jó alapján javítottam a hibákat. Az összes tranyót, kondit, potit cseréltem, kivétel a végtranyókat, és a helyzet szinte változatlan. Annyi javulás történt, hogy most nem recseg a szikkadt kondik miatt, de továbbra is melegszik, és nem szól tisztán, hiányzik a magas. A munkapontot beállítottam, majd rámértem a jó oldal munkapontjára is, és mintha az el lenne csúszva, de mégis az jól szól, és nem is melegszik.
Nekem egy ősrégi mono erősítőben volt hasonló problémám, ott a probléma az volt, hogy volt 6 (3-3 különböző sínű) vezetékem és tudtam, hogy az a 6 vezeték valamilyen kombinációban csatlakozik a végtranyókhoz. De hogy PNP vagy NPN esetleg ezek valamilyen kombinációja azt sem tudtam róla...
Na próbálgattam, végül is mindkettő NPN volt és próbálgatás közben amikor a végtranyókra nem megfelelően kötöttem rá a vezetékeket vagy egyáltalán nem megfelelő tranyót tettem a megfelelő helyre akkor csinált ilyet amit írtál. mindenképp próbálnék végtranzisztort cserélni.
Köszi "kissanyi", a fóliarepedés inkább kontakthibára utaló jelénséget produkálna, meg ennél a típusú nyák-nál kizártnak tartom.
"hapro" -elgondolkoztató a felvetésed, köszönöm. Mivel már előttem buherálták, ezért össze fogom hasonlítani a vezetékelést is a jó oldallal. Nálam 4db egyforma végtranyó van (2N3442). Esetleg egy értékét vesztett (megnyúlt) ellenállás okozhatja?
Találtam egy 200w nem szimmetrikus tápfeszről járó 95V-ról, bd249-250 tranzisztoros erősítő. Hátha valakinek megtetszik. Alapba könnyebb szerezni hozzá trafót is.
Bővebben: Link
Köszönöm mindenkinek az érdeklődést ebben a témában, az én erősítőm gondja megoldódott.
A leírtak alapján "hapro" erősítője megegyezhet az enyémmel. Nálam a végfok -oldalanként- 4 db NPN tranyó, 2-2 párba kötve. A problémát a végtranyók emitter- illetve kollektor áramai okozták, ami a munkaponttal megfelelően be lett állítva. -Ja, és a végtranyók -biztos ami biztos alapon- ki lettek cserélve. Azóta jól szól, és nem is melegszik. Ha tudok, szívesen segítek a témában.
Mi van az erősítőddel?
Tudnál feltenni képeket a vég-panelról, és az erősítő többi részéről? Most van nálam asszem egy ugyanilyen javításon, hátha tudok segíteni.
Üdv Mindenkinek!
Felismeri valaki a képeken látható erőlködőt? Rajzot keresek hozzá!
Szia!
Így hirtelen ránézésre Quad405-re tippelnék, de ennek az erősítőnek már számtalan változata jelent meg. Van is itt a fórumon egy Quad405-ös topik. Üdv: Pioneer
Szerintem is Quad 405! Még a teljesítmény is stimmel
Na visszatértem pár év után.Lefényképeztem a végfok panelt.Ugy ezekre van rákötve a négy darab 2n3055 tranzisztor.Viszont az előfok része is ugyanígy néz ki,ott is ugyanilyen tokozású tranzisztorok vannak csak az nem melegszik semennyire.Viszont a relé problémám mehszűnt,egy kontakt hiba volt.Sajnos a kis hangerőn még mindig torzít.Lemértem az összes nagy teljesítményű tranzisztort,teljesen rendben voltak(4db 2n3055,előfok oldalon 4db valamilyen,bd244,243 )kiforrasztottam a kondikat,ellenállásokat megmértem,teljesen rendben voltak,már csak a bc 182 tranzisztorok maradtak,azokat a helyén méregettem gyanítván ,hogy jók.Rossz panelminőség miatt nem akartam,de valószínű ott lehet a kutya elásva.
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2016
Nos rakok fel képet a tápról az előfokról,végfokról.
Plusz-minusz tápot megkapja megfelelően.Egyszer régen rövidre zárták a kimenetet,akkor elposszant a védőellenállás az egyik végtranzisztor,az egyik 6,3A-os bizti,és a bd243-44-es tranzisztor.Ezeket kicseréltem,azóta csinálja ezt,hogy torzít kis hangerőn,maxon meg tisztán szól. |
Bejelentkezés
Hirdetés |