Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   151 / 1210
(#) pcroland hozzászólása Okt 23, 2011 /

Kikukáztam, kiválasztottam a családot, csatlakoztattam, megint kiválasztottam, töröltem a PIC-et, újraégetés után pedig a csatolt képen látszik, hogy mi történt. Hogy, hogy az első égetés, sikerül, de a törlés, újraégetés nem?

kép.JPG

(#) n_yálastrubadúr válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Szia.
A "rutin című linkedben a main loop az jó? MAIN MOVFW PORTB
MOVWF LBYTE
MOVFW PORTB
MOVWF MBYTE
MOVFW PORTB
MOVWF HBYTE
nem a tárolót kéne olvasni?
(#) vicsys válasza pcroland hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Azért ezt még kipróbálhatnád: Bővebben: Link
(Én még soha életemben nem dobtam ki PIC-et)
(#) Hp41C válasza pcroland hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Amíg ezt a problémát le nem küzdöd, mindig csak újonan vásárolt konrollerbe tudsz egy programot beleírni. Módosítani nem fogod tudni a programjukat...

A gyártó RC oscillátor, MCLR funkció engedélyezett konfigurációval és törölt állapotban szállítja a kontrollert. Ha Vdd alacsony a programot nem fogod tudni kitörölni, ha a MCLR letiltásával van a gond, akkor nem tud a programozó vele kapcsolatot teremteni...
(#) pcroland válasza vicsys hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Ez sem megy. Viszont az OSCCAL után már nem 3FFF-et ír pirossa, hanem 34FF-et, feketével. Miért nem sikerül ez sem? Se Use Vpp first-el, se anélkül.

kép.JPG

(#) Hp41C válasza n_yálastrubadúr hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Nemtudok mindenkinek, mindenkor, mindent a szájába rágni....
A rutinnak beszédes címkéje van : BIN2BCD... A hívására ad példán a MAIN címkével kezdődő rész...
(#) janikukac hozzászólása Okt 23, 2011 /

Cserny István Úrtól szeretném kérdezni, hogy a PICCOLO projektet Debug Express panelon is tudom tanulni, vagy ez akadályokat jelent? (16F887)
(#) watt válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

A legnagyobb baj, amitől nekem már elment a kedvem az egésztől, hogy hiába írod le pontosan hogyan kell csinálni, a következő kérdéséből látszik, hogy semmit nem ért belőle. Mint pl. a tápmegszűnéskori mentés témában. Még válaszra sem méltat. Valószínű nem érti, vagy azt hiszi más jobb megoldást adott, mert azt feléri ésszel. No persze...
(#) icserny válasza janikukac hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

A PICCOLO projekt a következő (USB vezérlővel is rendelkező) PIC18 mikrovezérlőkhöz készült: PIC18F14K50 vagy PIC18F4550. PIC16F887-hez tehát nem való.

De a Kísérleti áramkör c. fejezetben adtam meg kapcsolást, nem nagy kunszt megépíteni az alapáramkört. (A PIC18F4550 nagyobb tudású, tanuláshoz azt ajánlom).
(#) janikukac válasza icserny hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Értem. Nekem pedig még egy PIC18F4525-m van, tehát azt jelenti, hogy az Ön leckéjéből nem fogok tudni tanulni?!

A PIC18F4525-höz a PICula projektet ajánlom.
(#) janikukac válasza icserny hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Á, köszönöm ! Ez azt jelenti, hogy (ahogy látom) a vezérlőmet használhatom. Esetleg ezt a demo boardot tudnám használni tanuláshoz, vagy másikat kellene építenem ? All in One fejlesztőpanel 16F877-re

Azt hadd ne én bogarásszam ki, hogy mi a különbség az általam használt és az általad belinkelt kapcsolás között! Biztosan lesznek olyan eltérések, amelyek miatt a példaprogramokat módosítani kell. De ebben én nem nagyon fogok tudni segíteni.
(#) Poostmaster válasza janikukac hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Tudni kellene, hogy mi az, ami megvan. Ha a debug expressz a gyári készlettel, akkor van egy pk2, meg maga a debug kártya. Ezen kívül mi van még? Ja, és mi a cél?
(#) Pepebá válasza janikukac hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Üdv.
Már engedelmet hogy közbeszólok, de egy szintén kezdő véleményét elmondanám.
Szerintem jobban jársz ha megépíteted a Piccoló project-hez a 18F4550-el a próbapanelt (nem olyan bonyolult) és ezen végig csinálod a project programjait. Azt itt szerzett ismeretekkel utána tudsz boldogulni a 16F877 vagy a 18F4525-el.
Bátran ajánlom a projectet. Igen igényes és alapos munka, kezdőknek és haladóknak is kíváló ismeretanyag.
Üdv.
(#) janikukac hozzászólása Okt 23, 2011 /

Cserny úr: köszönöm a segítséget!
Poostmaster: Debyg Express, tehát a demopanel hozzám PK2, meg vann pár mikrovezérlőm, butábbak:12F683, 16F873, Okosabb: 18F24J10, 18F4525...
Pepebá: Köszönöm az ajánlást !
(#) vicsys válasza janikukac hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Nem teljesen értem a fejlesztő panel lényegét, de egy breadbord-on mindent össze lehet dugni. Ja, és csak abból és annyit, amire éppen szükség van... Persze, ízlés dolga mint a műtrágya.
(#) n_yálastrubadúr válasza watt hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Hello Watt!
Köszönöm ,természetesen felfogtam, csak belecsavarodtam a több bájtos műveletekbe. Nameg egésznap szétszakadt a fejem, igazából ma 2-ig se számoltam.
(#) doup hozzászólása Okt 23, 2011 /

Sziasztok, még mindig a 16f877A- val szenvedek. Csak egy ledet szeretnék villogtatni a PORTB RB0-as lábán.

1. void main() {
  2.      ADCON1 = 7;
  3.      TRISA = 0x00;
  4.      TRISB = 0x00;
  5.      TRISC = 0x00;
  6.      TRISD = 0x00;
  7.      TRISE = 0x00;
  8.      PORTA = 0;
  9.      PORTB = 0;
  10.      PORTC = 0;
  11.      PORTD = 0;
  12.      PORTE = 0;
  13.      while(1)
  14.      {
  15.              PORTB.B0 = 1;
  16.              Delay_ms(1000);
  17.              PORTB.B0 = 0;
  18.              Delay_ms(1000);
  19.      }
  20. }

A kódom az így néz ki. Ami nagyon meglepő számomra hogy a program nagyon szépen fut a pickben ha a pic VSS lábát nem kötöm be akkor a led szépen villog ciklikusan csak nem alszik ki teljesen, de mihelyst bekötöm a VSS azaz a földre rárakom akkor a led össze vissza villog nem pedig a késleltetésnek megfelelően. Valakinek van tipje hogy miért csinálja ezt egyébként 8Mhz kvarcot használok.
(#) potyo válasza doup hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Nem ártana az áramkört is látni, nem csak a firmwaret.
(#) doup válasza potyo hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Lerajzoltam a kapcsolást!

16f877a.png

(#) watt válasza doup hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Olvasod is a topicot? Rémlik, hogy 100nF-os kondik? Meg, hogy mindegyik táplábat beköt? Ott fenn nézd csak a kiemelt részen!
A Táp IC lábaira is kell ám, és puffer elkó sem ártana, pont úgy, ahogy az adatlapjában rajzolják!
A LVP bitet is töröld ki, vagy a PGM lábat húzd le testre!
(#) icserny válasza doup hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Idézet:
„A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!”
Nálad nem jelenik meg a topik fejlécében?
(#) Hp41C válasza doup hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Sőt még a 7805 adatlapjában is szerepel, hogy a kimenete és a föld közé kell egy 100nF kerámia, a bemenete és a föld közé pedig egy min. 100µF elektrolit kondenzátor.
(#) doup válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Csak az a baj hogy a 16f818 pic-nél illetve a 16f84A-nál minden működött tökéletesen.

Ha nem kötöm be a VSS-t de a PGM-et lehúzom földre akkor tökéletesen villog a led.
(#) watt válasza doup hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Abbahagyhatnád a bohóckodást, és köss be mindent úgy, ahogy kell! Adatlapokban mindent megtalálsz!
(#) potyo válasza doup hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Néha az is összejön, hogy ha kopasz s*ggel ha végigcsúszol a borotván, akkor nem lesz semmi bajod. De ettől ez még nem a legbiztonságosabb közlekedési mód...
(#) janikukac válasza vicsys hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

[OFF] Akkor ne építsek fejlesztő panelt se, kijelzőkkel, kapcsolókkal, ledekkel, se semmivel. Pontosan szerinted, szerintetek, hogyan,mit tanuljak meg? Ideje lenne elkezdeni...

Egyébként hiába rakom a kondit meg amiket mondtok mihelyst a VSS-t lehúzom a földre nem működik a progi. Ha pedig a VDD-t és a PGM-et kötöm be csak akkor pedig működik. Szerintem nem kell felháborodni mert ez a rovat a kezdőkről szól. Ha valaki ezt nem bírja idegekkel az ne olvassa.
Következő: »»   151 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem