Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv.
Azt nem tudom hogy mitől nem 4 jegyű, de az biztos hogy ha a pBIN értéke nagyobb kétjegyűnél akkor a beírt és visszaolvasott értékként nem kapom vissza a beírt pBIN értéket, 2 jegynél viszont jól működik. unsigned int n, dig, count=0; unsigned int pBIN=55, pBCD=0; for (n=0; n<4; n++) { dig = pBIN%10; pBIN = pBIN/10; pBCD = (dig< count += 4; }>>
A bemásolt kódrészlet több sebből vérzik, két jegyre sem működhet. Inkább ezzel próbálkozz:
Szia! Szerintem itt megtalálod a választ a kérdésedre. http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_10172_from.html
Most már a kimenet és bemenet kezelést megértettem .De lenne még egy problémám.Írtam egy kis programot.Azt szeretném , hogy az RB0 kimeneten a LED villogjon, és ha lenyomom egyszerre az RA0 és az RA1 bemeneteken lévő gombokat, akkor pedig a case ágban lévő kimeneti kombináció teljesüljön. De csak a LED villog, az egyszerre lenyomott gombokra nem reagál a PIC. Próbáltam már while ciklussal is megadni a feltételt, de akkor sem jó. Miért?
A nyomógombok úgy vannak bekötve , hogy lenyomva magas szinten legyenek a PIC bemeneti lábai.
A választ köszönöm!
Sziasztok!
Valaki próbált már MCP3903-at vagy valamelyik testvérét dspic30f - hez illeszteni? Valamiért nem sikerül felébresztenem, lehet hogy az oszcillátorral van a gond. Szkóppal néztem a kristály lábait (4Mhz,22pF), az egyiken ami az OSC2-höz csatlakozik 0,7V egyen fesz van, az OSC1-hez tartozón pedig 0V. Az nem tiszta, hogy az oszcillátor tápfeszre már el kell hogy induljon, vagy csak RESET után. MCP3903 adatlap Valakinek van ötlete? ?
Üdv.
Igen a kódrészlet 7. sorát hibásan másoltam: 'pBCD=(dig< kipróbáltam olyan regiszerbe beírni és visszaolvasni az átlakított bin/BCD-t ahol 4 BCD jegyen tárol 2 jegyű bin. számot. Az én és az általad adott dekódolóval átalakított szám fordítása, tárolása, visszaolvasása jól működik. Viszont ha olyan regiszrebe írom be ahol 4 jegyű bináris számnak kell lenni BCD formában ott helytelenül működik. Bizonyára nem mindegy hogy a regiszter 4 vagy 2 jegyű bin/BCD számot tárol. Ezért írtam az előzőekben azt hogy nem 4 jegyű az átalakítás.>>
Üdv.
Nem tudom a kódrészletet helyesen bemásolni, mert a szerkesztő egy bizonyos karater utáni részt levágja. Mivel másoljátok a kódrészleteket?
Sziasztok! Kaptam egy kész áramkört (egy 7 digites óra), és írnom kell rá egyéb számláló funkciókat. A problémám ott adódott, hogy a tervezője a portokat nem logikusan használta fel, hanem a portokat vegyesen, tehát a szegmensek nem csak pl a PORTB-n vannak, hanem a = PORTB,0 b =PORTA,0 stb így. Arra gondoltam hogy két táblázatot kellene írnom egy digitnek, de szerintem okosabbak tudnak valami praktikusabb megoldást. Ha van valakinek ötlete, örömmel venném! Üdv! Balázs
Idézet: Én ebből semmit nem értek! A kétjegyű bináris szám az 00, 01, 10 vagy 11. „kipróbáltam olyan regiszerbe beírni és visszaolvasni az átlakított bin/BCD-t ahol 4 BCD jegyen tárol 2 jegyű bin. számot.”
Na igen...
Nem kétjegyű hexadecimális számra (azaz 8 bites/jegyű binárisra) gondolt? Pepebá! Ugye tisztában vagy a számrendszerekkel?
Szia!
A bináris 01000101 = hexa 0x45 = decimális 69. Ha a 01000101 értéket pakolt BCD kódban kell értelmezni, akkor a decimális 45 -öt jelenti ( 0100 - 4 és 0101 - 5).
Üdv.
Így utólag visszaolvasva enyhén szólva ég az arcom, jól összekavartam hirtelen felindulásomban szezont a fazonnal. A számrendszerekkel még tisztában vagyok Zsola, (annyira még nem épültem le) viszont a BCD dekódolással nem. Arról van szó hogy a PCF8593 óra regiszterei egyes adatokat BCD formában tárol. Pl. a dátum regiszter, (05 címen) alsó 4 biten napok egyesek BCD formában, 4-5 bit binárisan napok tizesek és 6-7 bit az év binárisan. Ezeket a bájtokat kell kiolvasni és módosításkor beírni, ehhez szükséges nekem a BCD kódolása. Az idő regiszterek esetében (02,03,04 cím) jól működik a ki és visszaírás viszont a dátum (05,06 cím) esetében nem. Az adatlap tanulmányozásával rá kellett jönnöm hogy nem a BCD dekódolása a gond, hanem az hogy az idő és a dátum regiszterek felépítése nem azonos.
Üdv.
Köszi a segítséget a bináris szám pakolt BCD kódban való értelmezése sokat segített. Idézet: Nagy észkombájn lehetett, aki ezt az adatszervezést kitalálta! A 4-5 bitet is tekintheted BCD-nek, csak 6-7 bitet kell előtte kimaszkolni (bitenkénti ÉS művelet, 0x3F maszkkal). „Pl. a dátum regiszter, (05 címen) alsó 4 biten napok egyesek BCD formában, 4-5 bit binárisan napok tizesek és 6-7 bit az év binárisan.”
Sziasztok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy mire jó a Low-voltage programming?
Sziasztok
Nekem szükségem lenne 1 alacsony költségvetésű de jól használható demo panelra. Honnan tölthetnék le kapcsolási rajzot. Nekem volt jó pár demo panelhez kapcsolási rajzom csak elvesztek. Előre is köszönöm a segítséget.
Sikerült megoldanom a gombok egyszerre való kezelését.
De az RA3 és RA4 -et továbbra sem kimenetként kezeli. Kérem valaki segítsen , ha tud. Mi lehet a gond?
Idézet: A nevében is benne van: alacsony feszültségű programozásra, amihez nem kell más feszültség, csak a normál tápfesz. „mire jó a Low-voltage programming?”
Szép estét kívánok mindenkinek!
Csak egy egyszerű kérdésem lenne(már biztosan el hangzott itt egy párszor, de sajnos nincs időm végig lapozgatni, ezért előre is elnézést kérek!) szeretnék egy PIC-es 7szegmenses 4digites fordulatszámmérőt építeni, amiben egy 16F628PIC van, találtam a neten egy égetőt, ami COM porton működik EZ AZ!. Annyit szeretnék tudni, hogy ez az égető jó-e ehhez a PIC-hez és, hogy miért van rajta az az 5lábú csatlakozó, kell-e neki külső táp, vagy COM portról kapja? Illetve, hogy milyen programmal tudom bele égetni a HEX filet? Előre is köszönöm a válaszokat! mhatalyak
De itt a téma elején a sárga szöveget ha átolvasod már tudnád hogy a JDM égető ....... nem ajánlott
Igen, végig olvastam, de PICKITet már nem olyan egyszerű építeni, én meg úgy gondoltam hátha beválik .
Úgyértem, mikor hasznos? Hisz a programmer úgyis előállítja a magasabb feszültséget, nem?
Inkább szívsz vele két három hetet , minthogy építenél egy olyat ami működik és minden picet éget ? Hát te tudod ...
Az LVP lehetővé teszi, hogy olyan programozót készítsünk, ami nem kell, hogy előállítsa a magasabb feszültséget (programozás 5 szál dróttal). Csak a PIC-nél ez valahogy nem terjedt el - szemben az AVR mikrovezérlőkkel.
Üdv: Nem vagyok nagyon otthon még a pic-ben de ha jól látom ha 0 akkor output ha 1 akkor input
Idézet: „TRISB.B3 = 0 ; // set PORTB.B3 as OUTPUT TRISB.B4 = 0 ; // set PORTB.B4 as OUTPUT TRISB.B7 = 0 ; // set PORTB.B7 as OUTPUT TRISB.B0 = 1 ; // set PORTB.B0 as INPUT PORTB.B3 = 0 ; PORTB.B4 = 0 ; PORTB.B7 = 0 ;”
Szia
Ha már JDM-akkor inkább a watt félét építsd meg, bár én meguntam hogy valami hiba mindig volt, elkezdtem a PK2- klónt építeni bár kissé lassan haladok vele(idő csapdába estem)
Jó napot!
Pic-es hőmérős órámból szedtem ki a ds18b20 szenzort mert teljesen pontatlan volt. Kb 2' eltéréssel. A programot nem én írtam, most viszont akarok. Tanulmányoztam, de én úgy gondoltam, hogy a 64 bitet amit küld azt tudom csekkolni a gépen a logikai analizátorral, de nem. Hogyan jön a sorozat a szenzorból? -kellene valami reset?
Megtaláltam az első 40 lábúm, nagyon le van épülve. A Pickit2 felismeri, de ha törlöm, és visszaolvasom ezt írja ki. Azaz nem is csinál semmi bárhányszor megcsinálom. Ez a pic kuka?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |