Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   499 / 1210
(#) AZoli válasza don_peter hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

Ha ez a forrasztási oldal tükörképe, akkor szerintem a PIC lábkiosztása nem fog stimmelni. Ha pedig nem tükörkép, akkor a 7805 és a feliratok nem lesznek jók.
(#) don_peter válasza AZoli hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

Az PIC tuti jó.
Ez a forrasztási oldal, de nem a tükörképe annak.
Amit látsz az ki lesz nyomtatva lézeres nyomtatóval egy lapra így ahogyan látod. (nincs forgatás)
És aztán ezt ráfordítom egy nyákra és rávasalom.
Amikor kész akkor annak amit most látunk a tükörképe lesz a nyákpanelen.
Szemből a sima oldaláról beültetem és kész.
Jó a gondolat menet?
A 7805 fordítva van, ha az alapértelmezett lába az 1-es = input-al.
(#) eSDi válasza don_peter hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

Üdv!

Én még annyit hozzátennék, hogy a kvarcot nem illik ilyen hosszú vezetékkel bekötni. Így akár az is előfordulhat, hogy nem indul be. Ha kézzel hozzá érsz, akkor pedig biztos, hogy le is áll. Esetleg zajokat is összeszedhet, vagy kibocsájthat...
(#) AZoli válasza don_peter hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

Jó, csak nekem nem az a tükörkép mint neked. Én a nyákot mindig a TOP (alkatrész) oldalról nézem, még a forrasztási oldalt is, mintha átlátszó lenne a nyák. Tervezési szempontból ez szerintem így a logikus. Nekem az a tükörkép, ha a nyákot megfordítom, és a forrasztási oldalt nézem. De ez részletkérdés, jó amit írsz, csak így a feliratok lesznek a kész nyákon olvashatatlanul szerintem.
Mert:
Idézet:
„Amikor kész akkor annak amit most látunk a tükörképe lesz a nyákpanelen.”
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2014
(#) don_peter válasza eSDi hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

Köszönöm az észrevételt.
Át terveztem így megfelelő?

a.JPG

(#) don_peter válasza AZoli hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

Nah igen
Én még gyerekcipőben vagyok ezekkel a dolgokkal, de szerencsére itt vagytok és szóltok, ha valami nagy ostobaságot csinálok.
A szövegek nyomtatás előtt átforgatom szóval az ij jó lesz.
(#) vicsys válasza don_peter hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

Csak a pöttyöt raktad át, de az IC még mindig fordítva van. A hűtőfülről tudom...
(#) don_peter válasza vicsys hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

Igen-igen, már átraktam.
A többi rendben van?
Ezt már invertáltam is mármint a szövegeket.

a.JPG

(#) vicsys válasza don_peter hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

A C3 miért ugrott közelebb a PIC-hez?
(#) don_peter válasza vicsys hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

Ő a C3?
Azt hittem azt az a VUSB használja. (Az adatlapon néztem)
Az is konfigurálható?

Módisítottam és csatoltam.
Így most már jó esz minden?
Az a láb akkor ugyan úgy konfigurálható mint a többi?
Nem értem miért nem írták oda az adatlapon....

a.JPG

(#) Szárnyas hozzászólása Márc 9, 2014 /

Sziasztok!
Elsősorban icsernytől kérdezném, hogy a Piccolo project USB használatánál, az USE_USB szimbólumot csak a piccolo_config.h állományban lehet definiálni, vagy az MPLab - Build Option - MPLink parancssori opcióinál is hozzá lehet adni, mint a HID_BOOTLOADER definíciót?
(#) gaspar_zsolt válasza don_peter hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

7805:
Magad elé teszed a hátlapjára és mindig a bal a bemenet, jobb a kimenet, középső a föld.

Ja és az átkötés (GND) felesleges a stab IC-nél, kerüld meg a vezetéket.
Ugyanez a PGD-re is!
(#) don_peter válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

Kösz az infót a stab IC-vel kapcsolatban.
Az átkötésben meg teljesen igazad van, átterveztem egy párszor és átsiklottam felette.
A többi gondolom okés mert nem vettetek észre hibát.
(#) icserny válasza Szárnyas hozzászólására (») Márc 9, 2014 /

Idézet:
„a Piccolo project USB használatánál, az USE_USB szimbólumot csak a piccolo_config.h állományban lehet definiálni, vagy az MPLab - Build Option - MPLink parancssori opcióinál is hozzá lehet adni”
Én általában a Project/Build Options/Project menüben történt, a C18 fordító opcióinál szoktam megadni. Az MPLink-nek nincs rá szüksége/kompetenciája ezzel az opcióval kapcsolatban.

A HID_BOOTLOADER opciónál más a helyzet, mert ott a linker állományban elhelyezett feltételek miatt a linkernek is szükséges tudnia róla, de a fordítót is külön értesíteni kell a HID bootloader használatásról.
(#) don_peter hozzászólása Márc 10, 2014 /

Uraim, nem tudom mennyire széles skálán mozoghat eme topik, így, ha ez már nem fér bele akkor a kedves adminok helyezzék a belátásuknak megfelelő helyre.
A kérdésem annyi lenne, hogy van egy ventilátorom 3lábú amelynek 12v kb. 2A-es táp kell.
A 3láb : Barna = 12v, Fekete GND, Szürke jel.
Elviekben négyszög jel kell neki a szürke lábára ahhoz, hogy a ventilátor elkezdjen forogni, viszont azt nem tudom, milyen és mekkora freki tartományban. (ezt lehet nem jól tudom vagy nem jól fogalmaztam meg, de remélem érthető valamelyest)
Erre irányul a kérdésem, hogy ezt, hogy lehet kideríteni és, hogy eme ventilátor meghajtását az általam is használt P18F4550-es okoskával meg lehet e oldani.
Ha igen akkor mi ennek a menete?

Az első gondolatom, hogy az egyik lábra rákötöm a Szürke vagy is a jel lábát a ventilátornak és elkezdem ki be kapcsolgatni (magas aztán alacsony szintre) egy while ciklusban. (ez csak egy ötlet)
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2014
(#) kissi válasza don_peter hozzászólására (») Márc 10, 2014 /

Régebben néztem ilyen 3.vezetéket, ott fordítva történt a dolog, négyszögjel jön ki a fordulatszámmal arányosan ( kellett egy felhúzóellenállás is ! ).
(#) nagysus hozzászólása Márc 10, 2014 /

Sziasztok!

CP bit-et hogy lehetne elérni programbol? Cél az lenne hogy csak akkor induljon a program ha CP be van kapcsolva. PIC18f46k22
(#) Hp41C válasza nagysus hozzászólására (») Márc 10, 2014 /

A 18F tudja olvasni a saját konfigurációját a 300000h címtől.
Bár a problémát nem értem: Ha a hex -et kiadod, akkot bárki megtalálja a konfiguráció beállítást. Mivel a kiolvasás egy meghatározott művelet sorozattal végezhető, a kiolvasás helye is beazonosítható. Beégetés előtt egy kis kozmetika és vége a védelemnek. Csak az előre felprogramozott kontroller forgalomba hozásával van teljes biztonság.
(#) Szárnyas válasza icserny hozzászólására (») Márc 10, 2014 /

Köszönöm, így már működik, és kényelmesebb is így megadni, mint az szükség esetén az állományt módosítgatni minden új projectnél.
(#) nagym6 hozzászólása Márc 10, 2014 /

Üdvözletem. Idáig csak PIC16F 18F típusokkal dolgoztam, ott minden rendben. Most PIC12F510 -el van dolgom, nem igazodok el a TRIS és PORT regiszterekkel. Azaz 06H címen a GPIO megvan, ami -ha jól értelmezem- a TRIS regiszter lenne. De a PORT regisztert nem találom, amivel a kimenetek állapota írható, olvasható lenne. Ebben kérnék segítséget, köszönöm.
(#) vilmosd válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 10, 2014 / 1

A 06h cimen a GPIO van a TRISIO prdig a 86h cimen. Bankvaltast kell csinalni es a Bank1 06H cimre irni a TRISIO erteket.
(#) cross51 válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 10, 2014 / 1

Hello!
A sejtés jó a GPIO val állítod, hogy be és kimenet meg azt is hogy 1 vagy 0 van a kimeneten:
  1. MOVLW   b'001000'            ;csak kimenet
  2.     TRIS    GPIO
  3.  
  4.     MOVLW   B'110111'          
  5.     MOVWF   GPIO                ;összes kimenet 1

Én a bankváltást nem írtam. Ebben a pic ben van I/O priritás is 36 oldal aljánál van leírva a microchipes pdf-ben lehet ezt is bankváltással kel orvosolni az a baj régen foglalkoztam ilyen picel nem emlékszem rá.
(#) nagym6 hozzászólása Márc 11, 2014 /

cross51
vilmosd
Köszönöm a segítségeteket, most már értem, menni fog.
(#) gaspar_zsolt hozzászólása Márc 11, 2014 /

Srácok!

Hol találom meg bármelyik PIC-ben az EEPROM memória címét?
Kerestem a 16F1826-ban, mert a fordításkor a 0x2100 címre kiakadt a fordító.
Ha kivettem, akkor fordított. Fel akartam tölteni kezdőértékkel egy területet.

Köszi szépen.
(#) nedudgi válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Márc 11, 2014 /

Az adatlapban találod. Erre tudtommal nincs ökölszabály.
(#) Hp41C válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Márc 11, 2014 /

Az advanced mindrange családnál 0xF000 a adat EEProm kezdőcíme.
(#) gaspar_zsolt válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 11, 2014 /

Köszi-köszi-köszi! Igen, ez az!

Tényleg én nem láttam, találtam meg az adatlapban?
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2014
(#) gaspar_zsolt válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 11, 2014 /

Semmilyen szabály nincs erre, de akkor kérlek mondd meg melyik oldalon találom.
(#) Hp41C válasza gaspar_zsolt hozzászólására (») Márc 11, 2014 /

A programozási leírásokban.
(#) gaspar_zsolt válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 11, 2014 /

Most találtam egy hozzászólást potyo-tól 2009-ből, de ő még ott a 18F-ekre írta. Nem gondoltam, hogy ennek a PIC-nek is oda tették be.

Idézet:
„A programozási leírásokban.”

Kérek szépen egy linket!
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2014
Következő: »»   499 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem