Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   117 / 1319
(#) potyo válasza dpeti hozzászólására (») Dec 19, 2007 /

Igen, ezek azok. Ha gondolod, keresgélj, hátha megtalálod bennük, mit kell átírni. Én majd csak a hétvégén leszek otthon, akkor érek rá keresgélni.
(#) Norberto válasza potyo hozzászólására (») Dec 19, 2007 /

Idézet:
„Az NF7 lap”

Mindig is sejtettem, hogy ez a lapok lapja

Nekem is ilyenem van 4-5 éve...
(#) dpeti válasza potyo hozzászólására (») Dec 19, 2007 /

nincsen sajna sok időm, sok a vizsga...
meg nem hiszem hogy csak át kell írni benne valamit.
könnyebb lenne ha ismerném a forrását.
(#) potyo válasza dpeti hozzászólására (») Dec 19, 2007 /

A 18F4550 hex fájljában elég volt két helyen árírni, és rádugáskor 500mA-t kért. Csak a piszok MPLAB visszaírta a régit, és így ismét csak 100mA volt a kérés. Ha ezzel a két fájllal hasonlítja össze az MPLAB a kontrollerben levő programot, akkor ezekben is át kell írni, és nyert ügyünk van. Nekem volt valahol egy leírásom, hogy kell ezekből hex fájlt gyártani, majd megkeresem hétvégén.
(#) dpeti válasza potyo hozzászólására (») Dec 19, 2007 /

rendben, 18F disassemblert már találtam, remélem működik is... csak az a baj, hogy Intel 8-bit formátumú hex filet vár, és ezzel nem tudott mit kezdeni
(#) watt válasza potyo hozzászólására (») Dec 19, 2007 /

Én még nem láttam olyan USB-s portot, ahol számított volna a kérés. A legtöbb lapon úgy oldják meg, hogy eleve 500mA-es a kimenet(vagy ki tudja mennyi!). Persze a kivételek erősítik a szabályt!

Azért nem illik 500mA-nél többet kivenni, ilyet csak szakbarbárok teszenek! Elég ha megnézitek milyen huzalozása van a csatlakozónak a tápcsatikhoz(már ahol nem a köztes sávokban fut a panel). Csoda hogy az említett NF7-esen nem égett le az egész!
(#) watt válasza dpeti hozzászólására (») Dec 19, 2007 /

Idézet:
„18F disassemblert már találtam, remélem működik is...”

Én is találtam, úgy hívják, hogy MPLAB!
(#) dpeti válasza watt hozzászólására (») Dec 19, 2007 /

igen, csak ez nem hexában írja ki a regisztereket, hanem visszacseréli az eredeti neveikre... (a spec regiszterekét)
(#) gulasoft válasza potyo hozzászólására (») Dec 20, 2007 /

nem akasztottam rá 150 ledet!
Csak 2 volt rajta. Tudom hogy az usb nem bírja el.
Csak a bekötés miatt érdekelt, van neki külsső 5V-ost betábja is, ilyenkor gondolom azt kell megadni az icd2 konfignál, hogy az 5V-ot kívülről kapja, oszt annyi.
(#) potyo válasza dpeti hozzászólására (») Dec 20, 2007 /

Az MPLAB is visszacseréli.
(#) djtometkow hozzászólása Dec 22, 2007 /

hy

lenne egy kérdésem
tulajdonképpen mi is ez a PIC programozás, hogyan történik, egyáltalán hogy néz ki egy PIC-be írt program?

bocsássátok meg de még életembe nem csináltam ilyet
(#) potyo válasza djtometkow hozzászólására (») Dec 22, 2007 /

Mindannyian voltunk kezdők, ez nem jelent problémát. Viszont egy kérdés, de oldalakon keresztül lehetne írni rá a választ. Ehelyett, jobb ha magad olvasol utána a dolgoknak, pl. kezded a téma elejétől, és a linkelt dolgokat is végignézed.
(#) szilva hozzászólása Dec 22, 2007 /

Sziasztok!

Kicsit OFF,de lenne egy óriási gondom. Ajándék gyanánt elővettem és rendbe szedtem a linken látható erősítődobozt. LM3876-tal készült végfokok kerültek bele a korábbi helyett, minden nagyon szépen működik.

Ámde a kivezérlésjelző (és itt kapcsolódik a PIC-hez, mert azzal van megoldva a kivezérlésjelző) egyik LED-sorában két LED kuka. Nem emlékszem, hogy amikor legutóbb foglalkoztam vele, akkor is ilyen lett volna, de mindegy, kimértem, az a két LED halott.

Ma már nincs nyitva a Lomex, ott lenne ilyen LED-sor, ott vettem korábban is. Ha valaki tud megoldást Budapesten, vagy van neki ilyen LED-sor, akkor azt nagyon megköszönném. A mai vagy a holnapi napon kellene, ha van. (Ha nincs, akkor januárban cserélem, foglalatban van, nem gond kicserélni.)

A LED-sor Kingbright gyártmány, 7 zöld+3 piros LED van benne. Ha nem pont ilyen lenne a "cseredarab", akkor viszont kettő kellene, hogy párban legyenek.

Minden megoldás érdekel, előre is köszönet!

Bővebben: Link

(#) szilva válasza szilva hozzászólására (») Dec 22, 2007 /

No, valamelyil éjjel befejeztem egy egyelőre még béta verzióját a 18F bootloadernek.

18F2321-re írtam, és Intel hex file-t fogad soros vonalon. A soros vonal 19200 bps-sel megy és XON/XOFF átvitelvezérlést használ. Egyszerűen az MPLAB-bal előállított hex filet küldöm el Hyperterm-ből ASCII-ben neki, és azt ő szépen beírja a flashbe. EEPROM adatokat és config biteket nem tud írni, ezért a hex file ezen területeire verify error-okat ad, de a programmemória írása teljesen jó.

Törölt PIC-nél, amibe a bootloadert beégettük automatikusan indul, felprogramozott PIC esetén a PB4-PB7 lábak közül ha bármelyiket testre húzzuk induláskor, akkor lép be a bootloader.

Ugyanilyen hex-fogadós elven lehet majd megírni azt is, hogy ne a saját memóriájába pakolja a beérkezett adatokat, hanem egy ICSP porton keresztül egy bármilyen külső PIC-be.
(#) gulasoft hozzászólása Dec 23, 2007 /

Watt!
Fényfüggönyhöz milyen quartz kell? (Hány MHz?)
Kapcsolási rajzokban nem találtam.
(#) szidom hozzászólása Dec 23, 2007 /

Sziasztok!

Ki tudja hogy lehet a 12F509-es pic-ben bekapcsolni a debugot?
Az adatlap szerint van lehetőség ICD2 használatára, de a config bitekben nincs debug.(vagy én értelmeztem rosszul?)
(#) potyo válasza szidom hozzászólására (») Dec 23, 2007 /

Sehol. A 12F509 alapváltozata nem debuggolható. Létezik belőle többlábú változat, ún. Header, ami ezen chip helyére illeszthető, az debuggolható.
(#) szidom válasza potyo hozzászólására (») Dec 23, 2007 /

Köszi!
(#) watt válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 23, 2007 /

A programban benne van(10MHz)
(#) brumibali hozzászólása Dec 23, 2007 /

üdv nem vagyok de méég nem vágom annyira megvettem a kónya könyvet és azt vágom be és ahhoz adtak egy programozót.
Arra lennnék kiváncsi hogy szerintetek meg lehetne e csinálni hogy ezzel a programozó programjával betöltöm a hex fájt amit egy pic fogad és rátölt mp3 tároló részére és ezt utána elküldi adott rádiófrekvencián egy másik picnek ami megint beirja egy mp3 memóriájába és ónnak kiolvassa utána és a programozó segítségével betölti a picbe. ami utána elindul és végrehajtja a programot???? Ezt szeretném megtudni hogy lehet -e és hogy mien frekvencián ami több 10km-en sugároz. persze otthoni asztali pc-n keresztül... ja és persze illegálisan ...

Előre is köszönöm....
(#) dpeti válasza brumibali hozzászólására (») Dec 23, 2007 /

és ez neked miért lenne jó?
---
leginkább az mp3 lejátszós részt nem értem, hogy mi szükség van rá.
(#) gulasoft válasza watt hozzászólására (») Dec 23, 2007 /

Hát én is azt néztem, de azt a konstansot amit ott feltöltesz sehol nem használod később.

__CONFIG _CONFIG1H, b'00100010' ; 010 = HS oscillator, PLL Diabled. 10MHz-ES KRISTÁLY

de a config1-re a kódban később nem történik hivatkozás. Egyébként kasán megy, csak az első sor nem, azt nem tudom még miért, meg a közepén mintha egy oszlopban fel lenne cserélve valami, de még nem értem hogy a fenébe, ha a többi oszlop meg jó, de ezt még nyomozom.
Ha csak 20-as kristályom van akkor gondolom az ostót emeljem a duplájára ugye?
(#) watt válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 24, 2007 /

Idézet:
„de a config1-re a kódban később nem történik hivatkozás.”

Mert az nem konstans. (lásd az MPLAB help-ben...)

Idézet:
„Ha csak 20-as kristályom van akkor gondolom az ostót emeljem a duplájára ugye?”

Nem tudom milyen osztóról beszélsz. Szerezz be egy 10MHz-est, mert arra van beállítva minden időzítés!
(#) gulasoft válasza watt hozzászólására (») Dec 24, 2007 /

Karácsonykor nehéz beszerezni 10MHz.s kristályt, de a timer osztót a duplájára emeltem és így tökéletes, megtaláltam a felső sor hibáját is, egy forrszem kimaradt a forrasztásnál.
Egyébként baromi jó, meg tök látványos majd játszok vele még, most elég, hogy megy.
(#) watt válasza gulasoft hozzászólására (») Dec 24, 2007 /

Van egy várakozási rutin(VÁR_1), abban is emeld meg az egyik feltöltési értéket duplájára(pl. a 10-et 20-ra). Bár az igazsághoz tartozik, hogy ez inkább az izzókhoz lenne fontos, de a LED-ekhez sem árt. Örülök, hogy sikerült, és hogy pont ma, ez külön jó dolog!
(#) Mate78 hozzászólása Dec 25, 2007 /

Sziasztok!

Nemrég kezdtem foglalkozni PIC-ekkel.Egy 16F877-tel kísérletezek,és az a kérdésem,hogy hány programbeégetést bír ki ez PIC.

köszi a segítséget.

Üdv.
(#) potyo válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 25, 2007 /

Adatlap 15.2-es fejezet, D130-as paraméter.
(#) Mate78 válasza potyo hozzászólására (») Dec 25, 2007 /

Köszi szépen.
Ezek szerint minimum 1000-szer égethető.

üdv.
(#) MPi-c válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 25, 2007 /

Most nem azért, de itt a "K" ezret jelent , a 10K tehát 10.000, a 100K meg 100.000. Egyébként az adatlap első oldalán is olvasható:
Idézet:
Special Microcontroller Features:
• 100,000 erase/write cycle Enhanced Flash
program memory typical
• 1,000,000 erase/write cycle Data EEPROM
memory typical”
(#) gulasoft válasza MPi-c hozzászólására (») Dec 25, 2007 /

Az egy éven keesztül napi 273 égetés. Asszem elég.
Következő: »»   117 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem