Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Idézet: „Mivel csak netről összeszedett anyagok alapján tanulok programozni pic-et assemblerbe, ezért nem találok mindent meg sajna” 1. Ha a Google-be sikerul a megfelelo kulcsszavakat beirni akkor tuti megtalalni a magyarazatot erre 2. Ne csak a neten nezd, ott van a magyarazat az MPLAB Help-jeben is ![]() Nezdd meg a DT direktivat, de azt hiszem kozben mar tobben is megirtak neked, hogy a DT az RETLW utasitasokra forditodik... Azt, hogy hogyan kell laphatar problemat kikuszobolni mar leirtam itt a forumban, a kereso gombocskaval megtalalhatod, ha beirot a RETLW ill. ADDWF es PCL kulcsszavakat... De lehet a help-ben is leirjak ezt, most nem emlekszem, viszont google-nek is ki kell hoznia egy csomo oldalt ezekkel a kulcsszavakkal... Sok sikert!
A sprintf(); fuggvenyes megoldassal sikerult a dolog, remekul mukodik, koszi a segitseget!
Köszönöm az eddigi segítségeket! Most is van viszont egy újjabb kérdésem
![]() ![]()
65536Hz-nél tényleg 64-el kellene számolni.
Márpedi kipróbáltam,és tényleg 61-né jó, meg találtam neten példaprogramokat, és abba is 61-et írnak...
Azért ez kicsit bonyolultabb attól, hogy 61-el oszt (legalábbis ha a kikommentezett részt visszakommentezzük). Itt tovább kompenzál a TMR0 kezdőértékének beállításával, amivel már bukja is a pontosságot, mivel a timerhez előosztót használ. Volt már régebben itt a fórumon szó róla, hogyan lehet valóban pontos órát csinálni, próbálj rákeresni.
Sziasztok.Ért valaki a midi épitéshez?Nekem egy midi vezérlőre lenne szükségem,de nem tudom,hogyan kell megcsinálni egy ilyen kütyüt.Tudna valaki segiteni ebben?Remélem igen mert már nagyon elvagyok keseredve.Az ucapps oldalra ne küldjetek...a midis topikba se mert nem tudtak vagy nem akartak segiteni
![]() A segítségeket előlre is köszönöm szépen. Üdv evetke ![]()
Ez szerintem nem kimondottan PIC téma! Hacsak nincs egy PIC-es rajzod és kérdésed azzal kapcsolatban. Azt ne írd, hogy nincs PIC-es megoldásod, és tőlünk várod a sültgalambot, mert ez nem járja errefelé!
![]()
Mert biztos közben más dolgok elveszik az időt, amit kompenzálni kell...
Ez azért is érdekes, mert az adatlap szerint mindegyik port áramköri kialakítása azonos.
Sok hibát találtam már adatlapokban, tegnap is éppen egyet, bár az nem vészes, csak azt írták, hogy 2db 8 bites Timer van a 2320-ban, miközben csak egy. Na mindegy...
Szia!
A MIDI kommunikáció agy optikai leválasztott soros vonal 31,250 baud sebességgel. Olyan pic-et válassz, amiben van URAT és kellő számú A/D bemenet. pl.: 16F874, 16F877, 16F884, 16F887 stb... Bővebben: Link
Még jó, hogy ez a link egy AT89C-vel megoldott áramkörre mutat!
![]() ![]()
Nekem továbbra sem világos, hogy mire való egy olyan kütyü a MIDI rendszerben, amin nyomógombok meg tolópotik vannak. Egyelőre a funkcióját nem látom, és erre próbáltam volna rákérdezni.
sziasztok
Olyan kérdésem lenne hogy tudok-e 3 szervót vezérelni 16f690-es pic-kel vagy combosabb kell hozzá? Az adatlapját már átolvastam, de mivel az angélus tudásom nagyon gyenge ezért nem tudtam kivenni a lényeget.... Ugyebár a PWM kimenetek száma 4, de minden fórumban azt olvastam hogy csak egy csatornát lehet vele vezérelni ![]()
Az a négy kimenet nem egymástól független, magyarul egy kitöltésitényező-generátort tudsz beállítani és a kimeneteket konfigurálni ellenütemű vezérléshez (pl. hídvezérlés). Esetlegesen szoftverrel generált kimeneti impulzusokkal lehetne megoldani a 690-essel, de célszerűbb egy alkalmasabb típust választani. Javaslom, a 18F4431 és családja körül nézelődj, azokban vannak egymástól független PWM generátorok, 3 vagy 4.
Ha ez az RC szervo amirol szo van, meghozza a 'hagyomanyos', analog tipus, akkor azt siman el lehet vezerelni 16F-ekkel 4MHz-en is akar. Szoftveres PWM-et kell csinalni, es a csatornakat egymas utan kell inditani. Peldaul beallitod a timert 20ms-re, az inditja az elso csatornat, mikor az vegzett jon a 2. csatorna es igy tovabb. A hagyomasnyos radio is ezt csinalja, es igy akar 8 szervot is meghajthatsz ezzel a modszerrel. 12F-essel is meg lehet csinalni ezt, csak akkor PPM jeleket kell generalni es kell meg hozza egy shift regiszter ami a PPM-bol eloallitja a PWM-et.
köszönöm válaszod
ha jól értem amit mondassz akkor megvalósítható csak szoftveresen, illetve egyszerre csak egy kimenet vezérelhető ami nekem nem is próbléma mivel adott időben csak egy szervót akarok működtetni azért erőltetem annyira a 690-est mivel pickit2-m van és nem akarok most nagyon beruházni új égetőbe ![]()
analóg szervokat akarok vezérelni velük
akkor megoldható már csak forrást kell hozzá megírni na az lesz az izgibb ![]() ![]() ![]() Idézet: „azért erőltetem annyira a 690-est mivel pickit2-m van és nem akarok most nagyon beruházni új égetőbe” Ne is haragudj, de mi köze ennek a PICKit2-höz? Ne nevettesd ki magad... ![]() Ezen kívül légy olyan kedves és írj magyarul! (Mondat elején nagybetű, vessző, írásjel stb.) Ellenkező esetben semmi keresnivalód közöttünk!
Kedves watt !
Lehet, hogy nem vagyok profi, sőt biztos. Csak feltettem egy kérdést amire más normálisan válaszolt. A helyesírási hibákért elnézést kérek és én úgy tudom, hogy PICkit2-vel nem lehet 18f-et programozni.
Rosszul tudod. Kérlek nézz utána a gyártó oldalán a PICKit2 támogatási listájában milyen PIC-eket támogat! Annyit előzetesben, hogy a létező összes PIC-et, a PIC32-kkel bezáróan.
Az elnézés kérésedet elfogadom, és köszönöm!
Igazad van ebben is. Csak annyit felejtettem el hozzátenni, hogy low pin count demo board van a fejlesztőmhöz és nem voltam benne biztos, hogy ezzel az eszközzel meg tudom oldani a problémámat, amit lentebb már megfogalmaztam.
Igen, elvileg meg lehet, de nem lesz könnyű elsőre. Javaslom, hogy először csak egy kimenetet próbálj lekódolni. Ha az már megy, akkor jön a neheze, hogy ezt időosztásban 4 kimenetre is le kell képezni.
Idézet: „úgy tudom, hogy PICkit2-vel nem lehet 18f-et programozni” Dehogynem! Epp ez a nagyszeru a PICkit2-ben, hogy nagy az eszkoz lefedettsege megis megbizhato es alacsony aru programozo - sot, debugger is! Jomagam a 18F4550-essel fejlesztettem vele eleg kitartoan, ha jol tudom itt sokan a 16 bites 24H ill DSP valtozatokat is ilyennel programoznak de talan debuggolnak is? Idézet: „csak azt írták, hogy 2db 8 bites Timer van a 2320-ban, miközben csak egy” Ha jól értem az adatlapot, akkor csak amiatt lesz kettő, hogy a Timer0 mehet 8 bites módban is. Ettől persze nem lesz 5 számláló (2+3) ahogy az adatlap eleji táblázat sugallná, mert ezzel a 16 bites számlálók számát csökkented... Erre gondoltál? Idézet: „ha jol tudom itt sokan a 16 bites 24H ill DSP valtozatokat is ilyennel programoznak de talan debuggolnak is?” Igen, debugolnak is (ha muszáj...).
Igen is és nem is. Ha megnézed a 2321 adatlapját akkor ott már jól írják, és a gyártó oldalán is jók az infók a 2320-nál, csak az adatlapban van 2/3, miközben 1/3, azaz 1db 8bites és 3db16bites(ezek némelyikét lehet 8 bites módban is használni, de nem erről van most szó.)
Ez egyszerű elírás. De amikor a WPB-t írtam, a PIC felismeréseknél jókat szívtam, mert több PIC azonosító kódját elírták. A végén nem tudtam melyik adatlapnak higgyek. Vennem kellett PIC-eket, hogy kiderüljön mi van bennük valójában! ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |