Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   700 / 1320
(#) evko hozzászólása Márc 13, 2010 /

Sziasztok!

vAn egy notim, amiben kidurrant egy IC...
PIC PIC16C54C.... Nincs háttérvilágításom, ez lehet a hibája? vagy egy ilyen IC nem csinál ilyet? Kép van az LCD-n, megy a noti, minden működik, csak háttérvilágítás nincs...

Másik: honnan tudom meg, mi volt erre programozva, mi célt szolgált??? ASUS L3800-as notiról van szó..

Köszi előre is.

evko
(#) watt válasza szilva hozzászólására (») Márc 13, 2010 /

Á igen, teljesen igazad van, nem számoltam bele a kimenet terhelésfüggő feszültségét! Én is néztem csak a PK2 megoldásán, de a jelek szerint működik, és ezek szerint neked is! Jó megoldásnak tűnik, még ha minden elméletnek ellentmond, habár az is egy elmélet, hogy a kimenet hogyan viselkedik!
(#) watt válasza MaTe193 hozzászólására (») Márc 13, 2010 /

(#) geri12 válasza MaTe193 hozzászólására (») Márc 13, 2010 /

Üdv!

Csinálj LPT portosat. (proPIC programmer) Én nekem egy olyanom van 5 éve. Bár mostanában nem kellett, mert van USB-s, ami debbugolni is tud.
(#) geri12 válasza potyo hozzászólására (») Márc 13, 2010 /

Úgy nézz ki, hogy nem én volnék az első aki ennyit akaszt rá. És a fényerő is jó!
(#) watt válasza geri12 hozzászólására (») Márc 13, 2010 /

Akkor ez megoldódott.
(#) kissi válasza szilva hozzászólására (») Márc 13, 2010 /

Kíváncsi vagyok a tényleges áramra... Ha ennyire áramgenerátorosan is képes működni a kimenet, akor miért olvastam anno, hogy lábanként 25 mA a hatás és összesen ( tokra ) ha jól emlékszem 200 mA ?!

Mindenesetre most már én is rá fogok nézni a kimeneti karakterisztikákra, mert eddig csak a határadatokat figyeltem!

Steve
(#) potyo válasza geri12 hozzászólására (») Márc 13, 2010 /

Hát, azért tud az jobban is világítani. :yes: Persze ha ennyi fény elég, akkor nem szóltam. Egyébként ha így akarod csinálni, akkor inkább közös anódos kijelzőt használj, mert az alsóoldali meghajtása a CMOS áramköröknek, így a PIC-nek is erősebb, így az elméletileg kiszámolt értéknél kisebb mértékben tér el az áram. A közös oldalra meg úgyis kell tranzisztor. Ja és amit említettem, hogy ne így használd a tranzisztorokat, hanem erősítőüzemben, akkor nem kellenek bázisellenállások, és a programból sem kell annyira figyelni arra, hogy ne legyen a kijelzőkön szellemkép.
(#) potyo válasza kissi hozzászólására (») Márc 13, 2010 /

A mosfet kimenet eleve olyan, hogy ha növeled a terhelést, akkor átmegy áramgenerátoros üzembe. Ez az áramgenerátoros üzem határa viszont a gyártási szórás miatt elég nagy is lehet, akár 60-80mA-es példányok is előfordulhatnak, míg egy másik akár 27mA-nél is korlátozhat. Viszont a kimeneti mosfet melegedése áramfüggő, ezért nem egészséges túlterhelni. A gyári adatok úgy vannak megadva, hogy azt minden példány minden üzemi körülmény (hőmérséklet) esetén garantáltan tudja korlátlan ideig. Hogy ezen határon túl hol van a konkrét chip határa, azt egyedi méréssel lehet megtudni, és a kapott eredmény erősen szerencse kérdése. Mint pl. a PC processzorok. Amikor felcímkézik, hogy 1GHz-es, akkor azt garantáltan tudja. Szinte mindegyik megy 1,2GHz-en, kis szerencsével 1,5-ön, és lehet találni olyan példányt is, ami megy 2GHz-en is.
(#) szilva válasza kissi hozzászólására (») Márc 13, 2010 /

Elnézést kérek mindenkitől, nem akartam senkit félrevezetni. Előszedtem a panelt és a szkópot. A tények a következők:

- 75 ohm-ok vannak a szegmensekkel sorban (ezek szerint a 33-akon csak gondolkodtam a PICkit2 tapasztalatai alapján, de a végén elvetettem).
- A PIC-ben nagyjából fél volt "marad", a 75 ohm-on 2V esik, így a LED-re és a digit kapcsoló tranzisztorra esik a maradék 2.5V. A soros ellenálláson eső 2V 26mA-es áramot jelent (kicsit csodálkozom is, hogy ekkora áram kivételénél nem esik jobban a kimenet).
- A PIC 12MHz-ről megy (egy 18F2321-ről van éppen szó), és gyakorlatilag "jéghideg".
- Kingbright SA52-11GWA kijelzőket használok, adatlap szerint ennek (zöld) a maximális DC árama 25mA, az impulzusáram maximuma 140mA (0.1ms-os impulzusok, 1/10 kitöltési tényezővel).

Gyakorlatilag tehát jelenleg olyan beállításban mennek a kijelzők, hogy így mehetne DC-vel, nem multiplexelt módon is, mégis kielégítő a fényereje. Lehet, hogy extra meghajtás nélkül a PIC-ből nem is igen lehetne "hivatalosan" többet kivenni (portra és tokra vonatkozó maximumok miatt).
(#) kissi válasza szilva hozzászólására (») Márc 13, 2010 /

"Lehet, hogy extra meghajtás nélkül a PIC-ből nem is igen lehetne "hivatalosan" többet kivenni (portra és tokra vonatkozó maximumok miatt)." Én így gondoltam és ismerve a hozzászólásaidat egyáltalán nem gondoltam arra, hogy bárkit is félre akartál vezetni!

Potyo: tudom, hogy a FET-ek záródnak a csatornán fellépő potenciálkülönbség miatt, de én úgy gondoltam, hogy ez extra melegedéssel jár és ezért nem támogatják ezt az üzemmódot ( a FET-en azonos áram mellett nagyobb lesz a maradékfeszültség ! ) .

Steve
(#) geri12 válasza evko hozzászólására (») Márc 13, 2010 /

Üdv!

Sajnos nem lehetettlen hogy tényleg PIC-el vezérelték a háttérvilágítást és kipukkant. Legtöbbször pedig a CCFL (fénycső) megy tönkre egy lcd-ben. Manapság úgye ez helyett vannak a LED-ek. Na de hogy ne menjünk el a témában... Tartalmat 99% hogy nem fogsz tudni szerezni.
(#) szilva válasza geri12 hozzászólására (») Márc 13, 2010 /

Ha a háttérvilágítás ment el, akkor egy próbát talán megér egy PC-moddingos "szines fénycső"-höz való inverterrel megpróbálni elindítani a laptopos fénycsövet. Ha azzal működik, akkor lehet gondolkozni, hogy a PIC-es vezérlés helyett mit lehetne beépíteni (gondolom, fényerőszabályozást is tudott a PIC-es, tehát lehet, érdemes lenne valami normálisat építeni vagy venni).
(#) peti13 hozzászólása Márc 13, 2010 /

Sziasztok!
Ha RRF vagy RLF paranccsal elforgatok egy változó akkor mit kell bírni, hogy az eredményt ugyanabba a változóba írja vissza? Mert elforgatom és össze vissza megy... Láttam egy másik programban, hogy egy F volt mögötte, de valamiért az se működik Tudtok segíteni?

Megfelel moderátorok? Sehol egy xD Nem mintha eddig olyan sokat írtam volna...
(#) Moderátor hozzászólása peti13 hozzászólására (») Márc 13, 2010

Látod, látod! Tudsz Te szépen írni ha akarsz! Dicséretes! :kalap:
(#) Fencer hozzászólása Márc 13, 2010 /

Üdv!

A multkor a PIC-es LAN kommunikációról érdeklődtem, de azt most kicsit feladnám
Az PIC-RS232-PC kommunikálással foglalkozott már vmelyikőtök? Tudtok erre valami példa progit vagy ilyesmit? Én nem nagyon találtam.
PICDEM 2Plus os próbapanelem van azon van ugye RS232- szóval azon tudnék gyakorlatozni ugye?
Köszi!
(#) Hp41C válasza peti13 hozzászólására (») Márc 13, 2010 /

Szia!

Pedig az a megoldás, ha az utasítás után a ",f" -t írod, akkor a memóriában (field), ha a ",w" -t írod, akkor a w (work) regiszterben keletkezik az eredmény. Ha nem létező ram rekeszre, vagy olyan FSR-re hajtod végre, melynek vannak csak olvasható bitjei, azokat nem tudod módosítani. További probléma lehet, ha valamelyik port regiszterével végzed a műveletet... A C státus bitet lépteti be a regiszterbe, a kilépő bit a C-be kerül....

Szia
(#) Hp41C válasza Fencer hozzászólására (») Márc 13, 2010 /

Szia!

Olvass bele a Propeller Clock vagy a Wand Clock topikba, tettem fel olyan forrást, amiben ciklikus bufferrel, megszakítással kezelt soros adás - vétel rutinok vannak.

Portbitek irányának beállítása típusok között eltér, az adatlapban találsz leírást.
Az adás - vétel előtt az UART egységet be kell állítani. Először a Baud-rate értékének megfelelően be kell állítani az osztót (ld. adatlap leírását - itt is vannak eltérések), ezután a vevőt (esetleg a folyamatos vételt) kell engedélyezni. Az adót engedélyezhetjük, de ha nincs elküldendő karakter, a megszakítás kérését tiltsuk le (csak akkor engedélyezzük, ha van mit adni, ha elfogyott ismét tiltsuk le).
Az adó és vevő státuszát a megszakítási ok (PIR..) regiszterben találod, a karakter beírásával az adó, a karakter kiolvasásával a vevő megszakításkérése automatikusan törlődik. Programozott kezelésnél is ezeket a biteket kell használni. Az elküldendő karakter kódját a TXREG-be kell írni, a vettet az RCREG-ből lehet kiolvasni.

Szia
(#) potyo válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 13, 2010 /

F az File-t jelent az adatlapban, nem Field-et. Csak hogy ne rossz néven keresse ezután...
(#) peti13 válasza potyo hozzászólására (») Márc 13, 2010 /

Igazából nem akartam utánanézni. De próbálkozok vele már mióta de sehogy se akar összejönni a dolog. Ha bemásolom a kódot akkor esetleg meg tudjátok nézni, hogy van-e benne valami nagy gond? Meg az még a problémám, hogy egy 5x5-ös led mátrixon akarom a két szélén 2-2 "pixelt" mozgatni fel-le. Egy pong-ot akartam rá írni, de már itt elakadtam. Főleg az a baj, hogyha működne is a bitforgatás akkor is egy port 8 bites és ez csak 5 lednyi... Szóval ha elmenne a szélére akkor nem a másik oldalán kezdené hanem "lelógna" és az utolsó három forgatásnál mi nem látnánk semmit... Sok baj van ezzel... Tudtok valami okosat?
(#) potyo válasza peti13 hozzászólására (») Márc 13, 2010 /

Pedig jobb lenne, ha magad próbálnál utánanézni először az ilyesminek.

Idézet:
„Tudtok valami okosat?”

Az épp lelógó bitet át kell másolni a másik szélre minden forgatás után.

Az igaz, hogy nekem kéne... Ezt belátom... Csak nekem az adatlap 70%-a még kínai Átmásolni, hogy lehet bitet? Megnézi, hogy van-e azon a helyen 1-es és ha igen akkor átírja a másik oldalra?
(#) Fencer válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 13, 2010 /

Hali!

Köszi!

Ezeket elolvasom. Meg itt írtál még pár dolgot amiről nem tudtam hogy létezik, annak is utána nézek

Üdv
(#) potyo válasza peti13 hozzászólására (») Márc 13, 2010 /

Úgy. Pl. először nullázod a másik oldali bitet, hogy biztosan nulla legyen, majd megnézed, hogy egyes áll-e a kiforgatott helyén, ha igen, akkor a másik oldalra egyest írsz. Ha nem egyes a kiforgatott bit, akkor meg marad a nulla a másik oldalon.

Rendben. Köszönöm a segítséget. Szerintem még rászorulok párszor... De el kéne kezdeni használni az adatlapot. Megpróbálom értelmezni, hátha megértem. Jóéjt!
(#) kacsandiz hozzászólása Márc 14, 2010 /

Sziasztok!

Mostanában elkezdtek érdekelni a PIC-ek, úgyhogy arra a döntésre jutottam, hogy közelebbről is megismerkedek vele, viszont néhány dolog nem tiszta, ezekben kérném a segítségeteket.

1. Beszerzés
A PIC16F877-ra esett a választásom, viszont az árlistában elég sokféle van ebből, különböző rövidítésekkel a végén. Nekem melyik lenne a legideálisabb?

2. Égető
Egy Acer Aspire One laptopom van (1,7 GHz, 1024 MB RAM, Windows 7), amin csak USB port van. Remélem nincs hardveres vagy szoftveres probléma, és tudok ezen PIC-eket programozni. Tudtok ajánlani USB-s égetőhöz kapcsolási rajzot, illetve programot amely nekem ideális lenne a fenti PIC-hez? Mennyibe kerül kb a megépítése?

3. Tápfeszültség
Mivel tudom megoldani a PIC tápellátását? Van itthon ilyen 3 és 12 volt között állítható kis falba dugható dolog, valamilyen kapcsolással megoldható, hogy alkalmas legyen a PIC tápellátására?

4. Honnan tudok dugdosós próbapanelt beszerezni?

Előre is köszönök minden segítséget!
(#) vicsys válasza kacsandiz hozzászólására (») Márc 14, 2010 /

1. A Pdip esetén a hagyományos, "lábak 2 sorban" kapod. Ami S-sel kezdődik az smd.
2. Szilva féle pickit2 klónt javaslom.
3. Nincs rá szükség az égetőhöz. Kísérletezéshez egy 7805-tel okés.
4. Hestore.hu Bővebben: Link
(#) icserny válasza kacsandiz hozzászólására (») Márc 14, 2010 /

Idézet:
„A PIC16F877-ra esett a választásom, viszont az árlistában elég sokféle van ebből, különböző rövidítésekkel a végén.”

Elavult típus, a gyártó is a PIC16F887-et ajánlja helyette. Mellesleg a 887 árban is sokkal kedvezőbb.

Ha a 40 lábú PDIP tokozás kell, akkor -I/P vagy -E/P, ha pedig 44 lábú felületszerelt,akkor -I/PT vagy -E/PT (I=industrial, E=extended temperature range).

A 16F877 a -04 utótaga 4 MHz-es kivitelre utal, az A jelzés pedig "fejlettebb" kiadást jelöl, ami néhány araméterében eltérhet a betűjelzés nélküli típustól.

A kérdéseidet látva, egy PICkit2 Debug express beszerzése is megfontolandó! Ebben benne van a PICkit2 programozó, amelyet nyomkövetésre, logikai analizátorként és UART kommunikációs eszközként is használhatsz (később akár a PIC18 és PIC24-es mikrovezérlőkhöz is...), van mellé egy megépített PIC16F887 demópanel is.

A fali dugasztápok után tenni kell egy feszültségstabilizárort (7805), mert terheletlenül a beállított névleges feszültségnél jóval nagyobb feszültséget adnak ki, amivel a PIC tönkretehető!
(#) Hp41C válasza kacsandiz hozzászólására (») Márc 14, 2010 /

Szia!

1: A 16F887 többet tud és olcsóbb... Egy kivétel a tokozásnál a 16F887 I/SP keskeny (7.5 mm) dip tok.
2: Olyan PicKit2 klón, ami az égetendő kontroller tápfeszültségét állítja.

Szia
(#) szilva válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 14, 2010 /

Tudtommal a 16F887 normál 40 lábú DIP tokban lakik, sem a Microchip-nél, sem a Chipcad-nél nem látok /SP tokozásút belőle. A család 28 lábú tagjai természetesen /SP tokban vannak, például ilyen a 16F886, amiben minden megvan, ami a 16F887-ben is, csak kevesebb I/O lába van.
Következő: »»   700 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem