Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   114 / 400
(#) CsizmaKo válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Dehogy ,pont azért nincs összerakva még,mert most kerestem,hozzá normális hűtőket,mert ami rajta volt azt igen soványkának láttam,de szerintem látszik is,hogy a tranyók csak a panelon vannak,nincs ráépitve.
Nem tudom ez minek a trafója lehetett,az ic ami a táp paneljén van az egy UA741CN,gondolom az aktiv szűrőhöz lehet.Hát nem tudom találok e 0,01 értékűt itthon,ez tul.képp mit befolyásol?Pontosan mire gondolsz azzal,hogy "vagyis kell egy közben eső fokozatot tenni ami mondjuk erősít 1X 10X ..." akkor végül is kell elé még egy elő erősitő,erre esetleg lenne v.mi bővebb infó,hogy milyen ?
(#) Doncso válasza CsizmaKo hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Próbáld meg kiiktatni azt az aktív szűrőt, vagyis kösd a jeledet közvetlen az erősítőre, úgy nézd meg mi az ábra, az 1ohmot meg cseréld át 0,1 ohmra mert ez így nem oké.
(#) CsizmaKo válasza Doncso hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Már próbáltam,hogy kihagyom a szűrőt,annyi volt a változás,hogy nem csak mély hangok voltak,tehát,nem az aktiv szűrő miatt nem szól rendesen.Most 0,1Ohm van benne,mint a képen.
(#) zoly15 válasza Szebence hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Érdekes hibajelenség! Esetleg segítene egy huzalozási rajz! De nem úgy ahogy gondolod hogy kötni kéne, hanem ahogy van! Valamint egy pár fotó is segíthetne!
(#) CIROKL válasza CsizmaKo hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Hogy az emitter ellenállás befolyásol -e valamit ? IGEN azzal a 0,1 ohm al nem lesz kimenő teljesítményed csak töredéke az elvárttól .
Viszont egyszerű a képlet a meglévő 0,1 ohm -al párhuzamba kötsz 1 ohm -kat és máris rendben lesz !
Előerősítőt tehetsz hozzá pl -ul ilyet vagy hanonlót

Akkor esetleg a visszacsatolással lehetne játszani. Nagyobb erősítésre bírni az OPA-t Van rajzod róla?

Nincs róla rajzom.

Valami alapján beültetted az áramkört nem?
(#) rolitechno válasza Doncso hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Dehiszen az 0.1ohm A C.Laci mondta neki hogy 0.01 ohm ra kell...
(#) Doncso válasza rolitechno hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Aztán miért kellene oda 0,01 ohm? Az eredeti kapcsolásban is 0,091 ohm szerepel, majd később Urbán István moddolta az egész kapcsolást azért mert nem lehetett kapni ilyen értéket, így született meg a 0,1Ohm, és a végtranyóknak a BD249/250 páros.
(#) CIROKL válasza Doncso hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Doncso Te a Quadról beszélsz ?
(#) rolitechno válasza Doncso hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Én nemtudom nem én mondtam. A 0.01 ohm meg már szinte nem is létezik szóval én sem értem...lehet hogy a BD-khez annyi kell azért.Már leesett.

Magáról a quad 405 ről van beültetési rajzom,te most az abban lévő elő erősitőre gondoltál,hogy azt rábirni nagyobb erősitésre ? Bocs, azt hittem egy másik hozzá,illetve bele applikálására gondoltál.
Mit kellene tennem vele?
(#) Doncso válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Persze. Az ellenállás, amiről szó van eredetileg 0,091ohm, nem 0,01. Én még mindig azt mondom, hogy szedjünk már elő egy beültetési tervet, és a visszacsatoló ellenállásokkal növeljük meg az erősítést.

Igen, a TL071-es műveleti erősítő visszacsatolásáról beszélnék, ami beállítja magát az erősítést, azaz a saját erősítését, itt lehetne szerintem 1-2 ellenállással játszani, hogy kicsit nagyobb legyen az erősítése.

Tessék, móricka rajz.

q405.gif

Konkrétan mit mérünk? Kiváncsivá tettél. Villamos átvitelt?

Az a baj Laci, hogy ennek az erősítőnek létezik 56 féle változata már, ezért kértem, hogy tegyünk már fel egy rajzot, ami alapján épült, konkrétan nekem van vagy 6 féle quadom, (papiron) ezekben szerepel 0,1-0,091,-0,8 ohmos, akkor több féle Vcs érték, de még Vcs mód is, szóval, hogy máshogy van megoldva a Vcs, nézd meg skori quadját, más az is Vcs szempontból. Itt az a gond, hogy nem vezérli ki az erősítőt szerintem.
(#) djgombi hozzászólása Jan 15, 2011 /

Most én nem igazán tudok számolni de a 0,01 ohm az a 0,091 ohm-nak a tized része. Nem hiszem, hogy ez jó lenne egy quad-ba. A 0.1 már inkább alkalmas ide ha nincs más. Vagy ki kell kísérletezni, hogy párhuzamba mekkora ellenállás kell, hogy 0.091-et kapjunk. De az, hogy nem tudja kihajtani nem hiszem, hogy ettől a két ellenállástól függne. Inkább a bemenetre kötött jelforrás a gyenge. Megoldás egy szintillesztő.
(#) rolitechno válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Ez eddig oké ,csak a 0.01ohm ot annyira kevésnek érzem hogy azt hittem elírtad vagy valami. De biztosan úgy van ahogy mondod,én még nem is láttam ilyen mérést sajnos pedig megfordultam pár ilyen suliban.
(#) ekkold hozzászólása Jan 15, 2011 / 1

Látom páran elgondolkoztatok a 0,091 ohm-on.
Nos igazán könnyen elkészíthető és mérhető is. Fogsz egy darab ellenálláshuzalt, és a 2 végére rákapcsolsz egy tápegységet, amit 1A-es áramra beállítasz. Ezután egy mezei multimétert 200mV-os állásban ráérintesz a huzalra, és addig tologatod rajta amig az adott szakaszon 91mv-ot mérsz! Erre a hosszra ráhagysz 2...3mm-t a forrasztás/bekötés miatt, és meg is van mekkora darab kell az adott huzalból....
De mondok még egyszerübb módszert, kapcsolj párhuzamosan egy 0,1 ohmos 5W-os ellenállással egy kicsi 1 ohmos 0,6W-os ellenállást! És kész is! Az eredő mindössze 0,1%-al kisebb a névleges 0,091 ohmnál (ami több mint egy nagyságrenddel kisebb eltérés mint az ellenállások gyári szórása, ami ugye 1...5% ) tehát tökéletesen megfelel az eredeti célnak...
Ezek után azt nem értem, hogy egyes fejlesztőknek miért is okozott akkora problémát ez az ellenállás, hogy inkább egy feszültségosztót rakott a figyelő tranzisztor bázis körébe, az 1 ohmos beépítése helyett.... Mindíg mosolygok amikor azt a kapcsolást látom... A nagyobb ellenállás (0,1 ohm a 0,091 ohm helyett) pl. kicsit többet disszipál (kb. 11%-al) ami nem sok, csak felesleges mert elkerülhető, méghozzá egyszerübben, mint ahogy a módosításban van...
(#) CIROKL válasza ekkold hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Igen ez igy van teljes mértékben helytálló a dolog .
Pont mit írtam itt !
(#) ZsoloMC válasza CsizmaKo hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Szia!
A két BD244 nem fog egyformán melegedni.
Ez így természetes, mivel nem ugyanaz a szerepük.
Ha nem erősíti a jelet akkor meg kellene nézd az IC működését.
Ő erősíti jobban a jelet tehát ez legyen az első feladat.
IC tápjának mérd a tápfeszültségét a zener diódákon.
Ha megvan akkor a 2 és 6 IC lábon mérj feszt. Nullának kell legyen. Egyenlőre ennyi. Írj hogy haladsz.
(#) Doncso hozzászólása Jan 16, 2011 /

Szegény gyerek, már azt se tudja milyen ellenállást tegyen oda. 0,1-0,091 vagy talán 0,01....jaaaj.
(#) CsizmaKo válasza ZsoloMC hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Hello!
Most kerültem végre olyan állapotba,hogy nekimertem állni és összepakoltam az erőlködőt ,,most már a hűtés jobb v.mivel ,és egy beteg pc táp doboza lett az új otthona szerencsétlennek.Nos,az új tl071 sem hozott pozitiv eredményt,úgy fest kevés a quadnak ami kijön a h/k ból.Kipróbáltam pár ellenállással mit produkál a bemenetnél,ahogy Doncso javasolta és van változás pozitiv irányba,de még igy sem az igazi.Még kicsit szórizok vele,de elképzelhető,hogy kap a bemenetre inkább egy másik előerősitőt is,eddig ez vált be a leg jobban.Most majd mérek egy párat,ahogy irtad,és megirom mi lett az eredménye.
(#) CsizmaKo válasza Doncso hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Lassan tényleg nem tudom.Én bele teszek akármit akárhova,csak a tranyók ne dögöljenek bele,mert csak egy garnitúra van tartalékba és legközelebb 40km re tudok venni
(#) rolitechno válasza CsizmaKo hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Elviszi azt az MPL szívesen neked Nem lehet inkább hogy valamiért az előerősítő részt nem birod kivezérelni ?Mert még ehhez +előfok meg mittudomén...inkább az eredetit kéne szórabírni hogy Quad maradjon. Szerintem az előfok kevés feszt kap és azért nem hajtja meg a végét rendesen. Az is lehet hogy az ellenállások helyett inkább a tápot kéne cserélni mert a bd-kel a 45V DC az elég lenne. Ha 2 panelod van 200W ha 1 akkor 100W toroid elég.
(#) CsizmaKo válasza ZsoloMC hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Amit mértem a zenereken(attól függően,hogy melyik részén néztem) 13v és 25,95v van,a 2 es és 6 os lábon 0,97v ot mértem.
(#) zoly15 válasza CsizmaKo hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Mérj meg valamit! Hány V van a műveleti erősítő 4 és a 7-es lábain? (GND hez képest)..
(#) CsizmaKo válasza rolitechno hozzászólására (») Jan 16, 2011 /

Tudom,elhozza,csak abból megint kilyön 1-2 garnitúra . A tápot jöv héten cserélem ,arra ami a képen van,+ kap még 2db 63v 10000 uf kondit.

trafó.JPG

Következő: »»   114 / 400
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem