Fórum témák
» Több friss téma |
Pontosan mi is a kérdés? Ennyi puffer minek? 10000u untig elég a pufferelkó nem feszültségemelő bármennyire puffereled a fesz akkor is csak annyi marad Autókban használatos újabban 1farado kondi de ott azaz értelme, hogy ha önindítózás vagy nagy áramot igénylő tevékenység következne be akkor kvázi akkumulátorként működjön eg ilyen nagy kapacitás. Csak simítja a lüktető egyenáramot. Mex(nem én) irta valakinek a +- tápos topicban hogy tegyen egy 1k-s előterhelést a tápra akkor tudja pontosan megmérni a feszültséget amit mértél az az üresjárati feszültsége a tápnak. terhelésre teljesen természetes,hogy 4 v-ot esik. Valszeg a transzformátor feszültsége sem megfelelő vagy a teljesítménye kevés. A hálózati transzformátor feszültségének meghatározása(Pafi forumtárs nyomán) a mellékletben
a kérdés a biztosítékok voltak, egyébként köszi a csatolmányt de ezt most nem tudom használni, ugyanis nekem nincs közös csapolás a trafómon azaz nincs föld pont, így virtuális földet kellett alkalmaznom. Egyik kollega írta még itt, hogy ez esetben sokkal nagyobb kondenzátorok szükségeltetnek, és a dióták mérete is legyen nagy, egyébként most nem autós viszonylatról van szó, mert nem egymillió mikró van benne, hanem csak 2x14700u
Lehet hogy most majd néhányan nekem ugranak,de van egy mozdonyból kiszerelt 8 ohmos kb 2mm es huzalból tekert bazi nagy huzalellenállásom kerámia testen ezt szoktam feltenni terhelésként a tápra és azzal igen jól megmérhető a feszültségesés
biztosan elegek lesznek a biztosítékjaid mégpedig azért mert a subwoofertesztet már túlélték és a legnagyobb áram akkor fog folyni .
ha zárlatod lenne a hangszóróvezetékben működésbe lép a védelem T6-T5 és környékük az eredeti kapcsolás pozíciószámait írom. Ez a védelem biztosan működik mert a legutóbbi bulimon megsütöttem a középnyomóimat s mivel dupla rendszer szólt (2 különálló) észre sem vettem csak amikor hazacuccoltam és még a biztosíték sem ment el az erősítő gond nélkül működik. A hangszóróvédelem pedig csak a végtranyók eldurranakor kirohanó egyenfesztől védi a hangszórót .
egyébként teljesen egyszerű ráadsz 20Hz-et feltekered a hangerőt (Ki is kell bírni) vagy műterhelést és áramot mérsz a tápvezetékben akkor már van viszonyítási alapod arra, hogy mekkora biztosító alkalmazása szükséges
Rendben, köszönöm szépen a válaszod!!
Hagszóróvédelemről már gondoskodtam, és tudom hogy az akkor véd ha az erősítő kirakja a tápfeszt a kiemenre. Sok sikert kívánok a további munkádban, és köszöm a hsz-t!!
Sajnos jelgenerátorom egészen kevés van, igaz hogy gépen tudnék generálni 20hz-t de erre most nincs se időm, se energiám. Egy kérdés : Műterheléskor ugye a végttanzisztorok nem melegednek? (mert nncs membrán, és így nem csatol vissza feszültséget??)
még ez a kérdés aztán lelövöm magam
Szia!
A puffer kondiktól valóban nem lesz semmiféle feszültség emelés, de igazából én sem értem a kérdésedet... Bár valószínüleg azért szeretnél betenni ennyi puffer kondit, hogy az a 4V feszültségesés csak mondjuk 1V legyen max kivezérlésnél. Csak az előttem hozzászóló kollégát tudomismételni, mert szerintem is kicsi lehet a trafód, de az 4V még ippeg belefér szerintem is. üdv.: Zoli
mrex!
A képletben nem levonni, hanem hozzáadni kell a dióda feszültségét! Idézet: „Egy kérdés : Műterheléskor ugye a végttanzisztorok nem melegednek?” Dehogynem! Folyik az áram, esik a feszültség (a tranyón), tehát melegszik.
igazad van a fenébe egyszer már rendet kéne tennem a pdf-ek között
Itt van egy igen ügyes kis hanggenerátor progi demo és semmi esetre se keressetek hozzá kódot a Serials2005 ben mert ez illegális!!
A kérdésedből kiviláglik egy másik probléma is.
Nehogy valami nudli ellenállást tegyél be műterhelésnek bár azonnal fogod tapasztalni milyen jól is műkszik a védelem és mekkora biztosító is kell tulképpen! Ugyanis a teljes áram véhigszalad a rendszeren még az általam írt nagy huzalellenállás is felizzik monjuk 5 perc után de nem megy szét a hangszóród mert 100w szinusz teljes kivezérlésnél már nem gyenge amlitúdót produkál bár egyből elválik egyrészt a hangszórón lévő feliratok hitelessége másrészt legalább megtudod,hogy mi is az alsó hallásküszöböd vagy a szomszédoké, vagy megérte-e a hangszóró az árát. szóval a műterheléses buli még a hűtés méretének kikísérletezésében is hasznos lehet 10 perc 20Hz en full hangerőn ha 80C°feletti a borda akkor rá kell akasztani egy pc ventillátort oszt kész. Idézet: Pontosan ezt írtad a +-tápegység fórumban a(#141208) számú hozzászólásodban most meg azt mondod, hogy hozzá kell adni eldöntenéd?„"Uszek=(Udc-Udióda)/gyök2"” Mrex
Hello mindenki!azt szeretnem kerdezni toletek hogy hany ampert vesz fel a quad405-os erosito 200w-os (Urban fele valtozat) 4ohmon max kivezerlesen?.Szeretnek tekerni hozza transzformator,esetleg 2 trafot,csak nem tudom hogy milyen lenne neki megfelelo.Sztereora szeretnem megcsinalni,mar a dobozom meg is van hozza meg a hutobordam is,meg az alimentalashoz vedtem ket egyenhidat ami 35A-es 400V-ra,es 4 darab 10000mikros kondit 63V-ra,remelem eleg lesz neki? .Aki megepitete mar ezt ez erositot segitsen ha tud.Segitsegeteket elore is koszonom!
Csatornankent 200...400W-os trafo kell, a pontos ertek sok dologtol fugg.
Aramfelvetel teljes szinuszos kivezerleskor tapagankent 3.5A-rms (Ohm torveny uraim - altalanos iskolai anyag!), de ez nem sokat jelen szamodra mivel zenet hallgatsz nem pedig szinuszjelet. Azt ajanlom keress egy kb. 500W-os magot es tekerd meg 2×35...36V-ra (terhelt ertek, uresben kb. 38V-ot kell adjon). Huzalkent kb. 1,5...2mm-est hasznalj. Ez a trafo jo lesz 2 csatornahoz (sztereo). A pufferek megfeleloek meg a graetz-hid is. Hangositasra meg ne hasznald majd a vegfokot mert Urban sporolt, es elhagyott egy vegtranyoparat. 200W/4Ohmra tapagankent 2db MJ15003 kene. Igy 1-1db-al is szol meg mukodik termeszetesen, de csak otthoni celokra alkalmas. Aki nem hiszi, jarjon utana (irja fel 10-20 fokonkent a feszultseg es aramviszonyokat 45 es 60 fok fazistolasu terheles eseten, majd a kapott gorbet hasonlitsa ossze a kb. 70°C miatt eltolt DC illetve 100mS-os SOA-gorbevel (SOA: biztonsagos mukodesi tartomany, lsd. adatlap). Jo szamolgatast.
Koszi szepen Dzsoni a segitsegedet!Azt irtad ne hasznaljam hangositasra,de en mondjuk diszkozasra szeretnem hasznalni,es akor nem birna a hajkuraszast az erosito egesz ejjel mondjuk?.Meg irtad hogy Urban sporolt,elhagyot egy vegtranyoparat.Ha megcsinalnam 4darab mj 15003-as tranyoval akor azokat hogy kellene osszekotni?.Estleg kapcsrajot nem tudnal mellekelni.Kossz elore is.
Szerintem ha pontosan építed meg és teszel rá jó nagy hűtést (+ egy venti )akkor nem lesz gond és elég két mj 15003 végtranyónak Szerintem....
Kossz a tanacsot,megfogadom.Hutobordam van jo nagy es ventilatorom is ugyhogy megoldhato a hutese a tranyoknak.
Nekem is ezek lesznek buliba Havernak csináltunk egyet jó nagy hűtéssel nah ő meg naponta fullon hallgatja Semmi gond nincs vele Nem annyira rossz erősítő mint elég sokan mondják hogy leég meg nem bírja a hajtást... Ha jól van megépítve akko nincs vele gond
Kérdésem!
Melyik éri meg jobban? Kiadni 1000-1500Ft-ot plussz 2db végtranyóra és így atombiztos erősítőd lesz, vagy feláldozni egy bulit (vagy egy hangfalat ha nincs védelmed) egy esetlegesen elszálló erősítőért? Szóval ha 4Ohm-ot is hajtasz vele és dizsizésre kell akkor érdemes rászánni ezt a pénzt! A dobozolás meg pl. a táptrafó stb. 10...20 ezer Ft.... Akkor nem érdemes ám 1000Ft-on spórolni! Beteni úgy kell a plussz végtanyókat hogy párhuzamosan kötöd őket az eredeti végtranyókkal. Kollektor a kollektorhoz, bázis a bázishoz, emmiterek pedig az emmiterekhez, de kiegészítve ellenállásokkal! Minden végtranyó emmiterébe beteszel egy-egy 0.1Ohm/2W-os ellenállást. Sok sikert, jó bulikat!
Nem lehetne egy pár hétig/hónapig hanyagolni a szmájlik használatát?
Ha a Viccek, mókás történetekbe lenne ez, akkor ott nem szól érte senki. De most, hogy egyre több topikba beírsz (ami alapvetően nem baj!), viszont folyton látja az ember ezeket a le-föl mozgó zöld fejeket, hát komolyan mondom, majdnem leszédültem az előbb is a székről... Jelen oldal alapvetően egy elég komoly hely, persze azért laza is egyben, de ez nem azt jelenti, hogy minden egyes hozzászólást !!!kötelező!!! teletűzdelni szmájlikkal. Főleg, ha nem humorral kapcsolatos téma! Mióta itt vagy az oldalon, folyamatosan csak ezeket a szmájli rengetegeket lehet látni a hozzászólásaidban. Picit már kezd idegesítővé válni sajnos. Úgyhogy legyél szíves, intézkedj ezügyben!
Szeva Sound.man,volna hozad egy keresem,vagy valakihez aki jartas ebben.Az a helyzet hogy magszeretnem csinalni a Quadot 2.1-esre,szoval ket oldalt megcsinalnek az Urban fele rajz szerint 200W-osra es egy kanalist meg csak 100W-osra,ez a 100Wos final hajtana a melyladat,namostan az a problema hogy nincs rajzom hogy milyen hagvaltot tegyek az erosito bemenetelehez hogy csak mely hangot erositsen az erosito ,es hogy enek a kulon savnak tudjam szabalyozni a hangerejet a masik ket finaltol fuggetlenul.Meg meg annyit hogy 10Amper elegendo a 3-erositonek 2szer 200W es 1szer 100W-nak?.Ha tudtok tegyetek man fel valamilyen rajzot egy hangvaltorol ami jo lene a Quadhoz.Segitsegeteket elore is koszonom! csa
Klikk ez jó lesz elé szűrőnek. A trafó az hány voltos?? Vagy az jobb lenne ha inkább azt mondanád hogy hány VA-s.
Nekem ez van a mélyláda erősítőjén.a 200w-os kivitel magasabb feszről megy mint a 100.as ha jól emlékszem. lehet hogy nem úszod meg a külön trafót.
Koszonom a rajzokat Sound.man,es Mrex!.A trafoim,mivelhogy 2-ot teszek bele,midegyik 250W os,es 37V-ot ad le mindegyik kulon kulon,alitolag 5-amperrel .Mind a keton a Primer tekercs 0.5-os drotbol van megtekerve,a Szekunder pedig 1.3-as drotbol.A trafokat egy motortekercselo tekercselte.(tegnap ledt kesz vele).Ja es a trafonak 19.5-os a csevetestje.Ezek a trafok elegendok lesznek ahoz hogy elhajtsak a harom erositot?,vagy inkabb akor csinaljam meg 3*100W-osra?.ne pedig 2*200W*100W-ra?.Hogy volna a jo szerintetek,hogy elbirjak a trafok a terhelest?.Valaszotokat elore is koszonom!
Hány ohmosak a hangfalak? Mert ha 8 akkor a 200w-os quad is csak 100w-ot ad le. Mert ha 2x200w+100w úgy kevés a trafó. Esetleg ha 2x200w akkor még elviszi de az már elég necces. Ha 3x100w akkor pont jó lenne a táp csak tegyél jó sok puffert és nem lesz gond.
Szeva Szound.man!.A hangfalak 8-ohmosak ez a helyzet,de ha en megcsinalom a Quadot 200W os kivitelbe es 8ohmos difukat tennek ra,akor 100W-ot adna le ha igaz,es meg egyszer megcsinalnam a Quad 100W-os kivitelet,deviszont ezt mar 4ohm-ra terhelnem.Namost az a kerdesem hogy igy elbirna a terhelest a 2 trafo,marmint a 3-vegfokot ilyen terheleseken?,vagy hogy maskepen fogalmazak a 200W-os Quadot ha leterhelem 4ohm-ra ugyan annyi ampert vesz fel mint 8ohmon?,ez nagyon erdekelne!Ja es meg annyit hogy akor 6 darab 10000mikros 63V-ra tenek az alimentalasba meg 2-darab 35Amperes egyeniranyitot,es +- 50V-rol hajtanam mind a 3 vegfokot,igy megfelelne?.Koszi a valaszt elore is!
A táp úgy bírja normálisan ha mind a 3 quad-ot 8ohmmal tereheled. A 100w-os quad meg nem fogja bírni a 4 ohmos terhelést...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |