Fórum témák
» Több friss téma |
Arra gondolt, hogy párhuzamosan kell kötni kettőt. Viszont azt nem értem, hogy miért kell tudjon a tranyó 43mA-t? Van adód?
A tápvonal meghajtás miatt, a kábel 50 ohmos imp. A végére gondolom 50 ohmos
ellenállás kell, így nem fog a jel torzulni annyira a visszaverődés miatt. Az adott npn tranzisztor 200 ohm-on keresztül van a földre kötve. Így puffereli az áramerősséget. Ha kicserélem a 200 -at 400 ohmra, akkor fele annyi áramerősség folyik, fele annyi megy át a tranzisztoron, viszont kisebb lesz a kábel lezárásnál kialakuló feszültség.(A jel) Hogy világol legyen mindjárt előkeresem a rajzot!
Miniwhip 50 ohmra
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2018
Idézet: „ (#) pucuka válasza sany hozzászólására (») Válasz • Szept 29, 2018 / Azt a csillapítós megoldásra nincs szükség, mert igaz lezárja a bemenetet, de csillapít is, így csökken az érzékenységed is. Ezért ódzkodok a bemeneti antenna illesztő használatától is. Egy csak vevő készüléknél nincs igazán szükség rá. Nem hiszem, hogy van a közeledben nagy teljesítményű RH adó, ami folyamatosan működik. Egyéb zavarok ellen, meg úgy sem véd meg. Egy egyszerű bemeneti rezgőkörös megoldással jobb eredményt érhetsz el. ” Ez igaz miniwhipre is esetleg?
Már értem
![]()
Szia Robin2!
Nagyon tetszetős kapcsolás. Megépítem. Persze némi változtatással. Köszönöm a segítséget!
Kedves kollegák,hát most én lépek közbe,nem a modi,ennek a témának egyáltalán nincs mit keresnie ebben a toipic-ban,hanem egy másikban
https://www.hobbielektronika.hu/forum/radio-javitas
Rendben, jogos. Már kértem moderációt csak nem történt még meg.
![]()
Megépítettem a miniwhip antennaerősítő részét, mint
feszültségkövető csak impedanciaillesztő erősítőt teszteltem egy 64 ohmos fülhallgatóval. érintésre búgott, és egy piezo buzzert is kierősített, de nem tudom jó lesz e normál üzemben, egyáltalán hogy kell csatolni egy rádióhoz ????
Ötletem van, de mi a jó megoldás egérfogó vevőmnél, VEF rádiónál
stb?
A rádió javítással kapcsolatos hozzászólások áthelyezve a megfelelő témába.
Eklkészült a Vef rádióhoz a csöves amatőr sávkonverter,én a PCF802-est használtam ,de megy más is pl orosz 6F1P,vagy külön pentóda és trióda,ha valaki meg akarja épiteni,adom a tekercs adatokat is.
Miniwhip kimenete kb 50-70 ohm között mozog , vagy ha kiszámolod a DC munkaponti adatok alapján akkor még közelebb kerülsz hozzá.
Nagyon leegyszerűsítve az rki ~ U Termikus/I Edc Ezzel van párhuzamosan a többi (RE és azzal a bázisköri ellenállások párhuzamos eredője 1+bétás viszonya) Leginkább a rBE dinamikus a domináns U Termikus/I Edc (26mV / I Edc) Ez igencsak kis ellenállás lesz . Az egérfogód poljakov keverős bemenetije ennél jóval nagyobb lesz. VEF bemenet se kisebb . Ha van RF toroid vasad akkor ott 1:4 / 1:9 biffiláris / triffiláris trafókkal próbálkozhatsz javítani a csatoláson. Habár láttam már VLF.IT oldalon VLF ELF sávokra 1:sok menetes áttételt is a miniwhip után.
Én is gondoltam, illesztőtrafóra, vannak ferrit gyűrűm több is. Nem tudom jó e nagy frekvenciához.
Ha bekötök egy 50-70 ohmos ellenállást a koax végeihez és utána a vevőt gondolom a teljesítmény nagy rész elvész a lezáráson.
Az egérfogó vevő oszcillátorjele a diódák után, egy 500 ohmos ellenálláson
megy a föld felé. Ahogy én gondolom a vevő bemeneti ellenállásának nagy részét is ez az ellenállás adja. Ezt kéne 50 ohmosra cserélni, lehet hogy beválna.
Inkább 1:3 menetszám arányú tekercs és akkor 1:9 impedancia áttételed lesz .
Pl egy triffilaris tekercs , egyből adódik az illesztési lehetőség, autotrafo szerűen bekötve.
Mi az a trifilláris?
Régebben azt hittem hogy három egymástól elszigetelt szálat együtt tekernek a vasmagra, de az 1:1 áttételt biztosítana.
Ez amiről írsz ez nem ritkaság, ilyet szerintem tudok venni, csinálni.
Neeem mert attol fugg hogyan kotod ossze a 6 szál drót végét.
Csinalni egyszerúbb Lasd 9:1 vagy 1:9 UN/UN trifilar leirasok kepek fotok A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2018
A miniwhip-et milyen tápról tápláljam ?
Készítettem 7805 regulátorból egy 3.3 v zenerből(+3 kondenzátor) 8.3 voltos tápot. Ez jó lesz e hozzá? Fojtón át csatolom, a tápot a rf-et kondenzátorral veszem le.
12-15 Volt kozt barmi jó oda .
Akkurol még csendesebb lenne. ![]() A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2018
8.3 V kevés?
Nincsenek ilyen akkujaim, esetleg 7812-t tudok venni, az impedenciatrafó elkészítése, megfelelő ferritgyűrű beszerzése, úgy is hátráltatja a munkát, meglátom milyen áramforráshoz jutok ![]()
7805 alá tehetsz ledet is , bármit ami pár mA átfolyásával feszültséget ejt magán.
Ellenállást is azon is esik pl 1k es mérd meg mekkora lesz a kimeno fesz. Persze a stabil mukodes érdekében a drop feszt vedd figyelembe , Uki + drop nagyságú vagy kicsit több legyen a pufferen lévő feszültség .... drop minimum 3 Volt vagy lowdrop esetén 1Volt. 7805 eseten 8Volt de ha megemeled a talpát valamivel ..feszültséggel. akkor azt is add hozzá az 8 Volthoz. A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2018
Amíg nincs illesztőtrafód addig is rakd rá nyugodtan .
Aztán észre veszed a különbséget. ![]() A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2018
12 voltos trafó + diódahíd + kondenzátor=dugasztáp. Erre kötöm a stabilizátort.
Terheletlenül 19v-ot ad terhelve kevesebbet, de szerintem jó lesz 12v -os stab-ichez is. találtam itthon ilyet.
Jó lesz az.Esetleg rakjál rá kivülre a stabler elé + 470-1000µF 25V kondit.
Persze van vmilyen a dugaszos tápban is mint puffer ... de azt a trafó langyossága szárítja ![]() Meg a stabilizátor be és kimenetére közvetlenül 100n kondikat hidegíteni a földre kötve.
A kondi már bekötve, a 100n -os még nincs beforrasztva, de terveztem azt is.
Már dobozban van a panel, beforrasztva a miniwhip lemez, koax rögzítve a fogadó egységen is, bár még abból két kondenzátor hiányzik.
Addig vacakoltatok míg megjavítottam szépen szól és csak ennyi. annak kösz aki megértette
|
Bejelentkezés
Hirdetés |