Fórum témák
» Több friss téma |
Egyáltalán ki használ még manapság CB-t? Taxi-kon, Teherautókon már nemigen látni az antennákat....
Pont azért, mert használhatatlanságig visszavették a teljesítményüket. Egyébként is nagyon üres minden sáv. A taxisokat egyébként 160 Mhz-re tették, de hivatalosan ott is csak 4-5 W.
Idézet: „Egyébként is nagyon üres minden sáv.” Mi lehet az oka ennek az üresedésnek?
Civileknél alapvetően a mobiltelefon és internet. Rádióamatőrök vizsgája nem egyszerű, létszámuk folyamatosan csökken. Volt valami cirkusz is, hogy horribilis összegeket kellene fizetniük engedélyekért.... Vagy csak költői kérdés volt?
http://electronics-diy.com/electronic_schematic.php?id=1065
Valami ilyesmi áramkörre lenne szükségem, csak más frekvencián....
Az 'éter' állami tulajdon. Ha használni akarod fizetni (engedélyezni) kell. (kivéve 433, CB, pmr)
Úgyhogy vagy internetet (szolgáltatót) használsz, vagy fénnyel kommunikálsz (lézer), ami ugyan jobban időjárásfüggő, de ingyenes.
Igen, ez igaz, pont ezért indultam el a CB irányába, és talán a megérzésem is jó volt, hogy manapság már nem zavarnák a "bénázásaimmal" túl sok embert. Ehhez keresnék valami nagyobb teljesítményű áramkört, építési leírást. Ha csak a saját fejem után megyek, akkor félő, hogy csak eggyel több zajforrás lesz az éterben egy valamilyen frekvencián, amivel valakinek/valakiknek a kommunikációját fogom zavarni, pedig a cél nem ez lenne.
"Úgyhogy vagy internetet (szolgáltatót) használsz" a lényeg ennek az elkerülése lenne, mondjuk kapcsolatot teremteni az "isten háta mögé" vagy a "világvége" után. A mondatod második felét nem tartom életképesnek. Idézet: „talán a megérzésem is jó volt, hogy manapság már nem zavarnák a "bénázásaimmal" túl sok embert.” Igen a spektrum analizátoron egyből látszana, hogy ott vagy, hol vagy, hova küldjék a yardot.... Még egyszer : semmilyen frekvencián nem adhatsz engedély nélkül 4w-nál erősebben, (sőt szigorúan véve 0,5 W) nem adhatsz olyan készülékkel, amit nem hagyott jóvá a hírközlési hatóság, nem használhatsz olyan antennát ami bármekkora teljesítményből túl nagy térerősséget hoz létre, stb....
"semmilyen frekvencián"
Kivéve 300 GHz felett = lézer
Igen, megértettem. És azt is megtudtam, hogy itt mindenki maximum 50km/h-val közlekedik lakott területen, és maximum 90-nel azon kívül.
Ennek ellenére azért ez elgondolkodtató: "Rádióamatőrök vizsgája nem egyszerű, létszámuk folyamatosan csökken." Na igen, hol is van ennek a területnek a vonzereje, hogy bárki csatlakozni akarjon amikor egy fórumon is az engedéllyel kezdi mindenki.... Na, de nem vitatkozni szeretnék! Valamit építeni/vásárolni fogok, ha legális, ha nem. Az esetleges frekvencia zavarásért előre is elnézést kérek az áldozatoktól. Köszönöm a segítséget.
A 137,5 kHz éppenséggel rádióamatőr sávban levő frekvencia, Megfelelő fokozatú rádióamatőr engedély birtokában megépítheted, és használhatod is. Más frekvencián, már ha az éppen az amatőrsávokba esik, hasonló feltételekkel szintén működőképes a dolog.
De ezt már előttem írták is. Azonban minden más frekvencián való megépítés engedélyhez kötött, csak a használat néhány frekvencián nincs külön engedélyhez kötve. Ezekben az esetekben viszont csak típusengedélyhez kötött rádió berendezéseket használhatsz, külön engedély nélkül. Ezeket viszont kizárólag csak arra a célra, és úgy használhatod, ahogy a gyártó engedélyeztette. Elvileg lehetséges készíteni saját célra rádióberendezést, de az eljárás meglehetősen bonyolult, hosszadalmas, és drága is. Kérelemmel kell fordulni az NMHH -hoz, amiben leírod, hogy milyen berendezéssel (adó, és vevő berendezések részletes műszaki paraméterei, antennák típusai, kivitelük, a hálózat (két berendezés esetén is) tervezése, besugárzás, zavartatás számítások stb) Ha elfogadták, akkor kaphatsz egy frekvencia kijelölő határozatot (innentől fizetni kell a frekvencia használati díjat), ennek birtokában elkezdheted építeni a rádióberendezéseket, ha kész van típus, vagy egyedi engedélyeztetésre dokumentációval bemutatod (az eljárás díjában nincs nagy különbség), ha mindezen túl vagy összerakhatod a hálóztocskádat, amit vagy ellenőriznek az üzembehelyezéskor, vagy nem, és akkor veheted használatba, ha kézhez kaptad a frekvencia használati engedélyt. De ez már nem is amatőr téma. Nem mellesleg sem a 27 MHz -es CB, sem a 446 MHz -es PMR sávban adatátvitel nem engedélyezett. A 27 MHz -es sávban van 5 frekvencia kis teljesítménnyel játékvezérlés, modellirányító célra. Létezik ezen kívül is kisteljesítménnyel használható frekvencia (433, 868 MHz, 2,4 GHz ahol adatátvitelt tudsz megvalósítani, de elvileg ezekben a sávokban is gyári készülékeket (modulokat) használhatsz. Hogy milyen frekvenciát hol, és hogyan használhatsz, azt a Nemzetközi rádiószabályzat írja elő minden állam számára, Magyarországon az NMHH a felelőse. Zavartatás esetén nem az érintettektől kell "elnézést" kérni, hanem a törvény meg meghágása (EHT) miatt az eljáró hatóságtól. Miért nem használsz ha nagy távolságra van szükséged, GSM modemet. Még így a legolcsóbb. A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2022
Félreértesz. Anno elindultam én is azon az úton amit szeretnél Bővebben: Link , de be kellet látnom, hogy nem az a jó irány. Azt sem viccből mondtam, hogy pillanatok alatt bemérnek, ha 100W -al beleordítasz az ISM sávba, ahol ugye max 4W a megengedett.
Én nem tudok róla, hogy az ISM sávokban 4 W lenne megengedett, én max 500 mW -ról tudok, legalábbis amit ki is lehet sugározni.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2022
Ezt Te nálam sokkal jobban tudod, én is azt írtam, hogy "sőt szigorúan véve 0,5 W" de a forgalomban lévő új CB rádiók 4W-osak, azt hiszem be kell jelenteni őket, vagy vásárolt frekvencián vagy valami ilyesmi. De aki 4w-al 5-6 Km-es távolságig forgalmaz, PMR sávban (ami egyébként szintén tele van csipogással, ha lehet ha nem) azért nem fogják a fejét venni. Mint ahogy ha 60 nal mész lakott területen egész más, mintha 1500 al, ennyi a különbség a 4W és a 100 W között.
Az igaz, hogy a CB sáv eredetileg ISM sáv volt, ill most is az, de ma már ez a fajta felhasználás átkerült megengedett szolgálatként az Állandóhelyű, Mozgó kategóriába.
De van több ISM sáv is, ahol nem voltak ilyen "engedékenyek" a szabályzók. Mikor ezt annakidején ('70 évek végén) kiharcoltuk a kollégáinkkal, még nem nagyon volt más frekvencián ilyen felhasználás. Abból is már rendesen, több lépcsőben visszafogtak azóta. A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2022
Azt hittem valamilyen korlátozás van érvényben.
Korlátozás nem, csak nagyjából okafogyottá vált az ilyesfajta rádiózás. A CB nél volt megfigyelhető, hogy nagyon sokan telefon helyett vették meg, merthogy az is rádiótelefon. Még be is perelték a Postát, (akkoriban a postához tartozott a vezetéknélküli hírközlés) merthogy megvetettük vele a CB -t drága pénzért, és nem is lehet vele telefonálni.
Az amatőr rádiózásban is csak a nagyon elhivatottak maradtak meg, sokan hasonló okokból lettek amatőrök, hogy érintkezni tudjanak ismerőseikkel, barátaikkal. Ezek nagyrésze el is tűnt, mobiltelefonok elszaporodásával. Az pedig, hogy üresnek tűnnek a rádióamatőr sávok, annak oka jórészt a terjedési tényezőktől függenek, lehet, hogy Tőled 10 - 20 km -re valaki forgalmaz, Te nem hallod, de az ellenállomással vidáman beszélget.
Nagyon szomorú, hogy a hanyatlás észrevehető.
Idézet: „Az pedig, hogy üresnek tűnnek a rádióamatőr sávok, annak oka jórészt a terjedési tényezőktől függenek, lehet, hogy Tőled 10 - 20 km -re valaki forgalmaz, Te nem hallod, de az ellenállomással vidáman beszélget.” Ez igaz a CB, PMR sávokra, de az amatőröknél, sajnos nem erről van szó. Mai adat : 3017 engedély érvényes Mo.-on, töredéke a régi szép időknek. A 175Mhz-s átjátszókon naponta pár beszélgetés, elég nehéz vakon beletalálni. 80m 160m en van egy kicsit nagyobb forgalom, főleg Szerbek, Magyar is egy pár beszélgetés, meg a távírászok. Idézet: „két "csupasz" modul ott sem tud ekkora távolságot áthidalni, csak a hálózatra támaszkodva.” Dehogynem csak pl APRS szerű üzemmódban ... 50-60 km volt a kocsi és a lakás között. (a háznál egy jobb 2 sávos Diamond kolineár volt a padláson/tetőn) Itt olvashatsz erről Extrém esetben meg a repülő kabinban a "kis darab rugójával" lerakott modulka kb.: 400-500 méter magasról BP - Győr között beszélgetett. A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2022
Köszönöm a linket. LORA-t mindenképp megpróbálom, annyira kézenfekvő, és olcsó lenne, de a 100km piszok sok....
Szia pajesz66,
Én ugyan főként amatőrködöm de mivel a Stalkerem sem dísznek van be-be kapcsolom és délutánonként mindig hallhatóak a csatornákon csevegő állomások. Terjedéskor pedig minden csatorna "megtelik" állomásokkal. Nagyon gyakran hallani "perpés" Hotel Alfa állomásokat is. Tudtommal még szervezett formát is öltött országunkban a Hotel Alfa Rádióklub 2014 óta. De , hogy amatőr témába is vágjon a dolog! Amikor meghalljuk a CB készüléken a távolabbi terjedést érdemes 28 MHz-re is befigyelni esetleg leadni pár CQ-t. Ha egy amatőr véleménye számít , nem javaslom semmi távjelző üzemeltetését főleg nem nagy teljesítménnyel a CB tartományban. Amúgy is meddő küszködés lenne mert annyira rapszódikus a terjedés a 11 méteres sávban. Amúgy az ide vonatkozó szabályozást pucuka fórumtárs részletesen ecsetelte. Én csupán arra szerettem volna rávilágítani, hogy igen aktív élet van a CB csatornákon is attól függetlenül, hogy valaki nem tud róla vagy drót darab "antennával" nem hallja.
A pittyegőt meghallva lehet tudni a terjedés meglétét, megindul a forgalmazás.
Ha a pitty se megy át felesleges éterszennyezni, nem hallják meg a fóniát. Magas pontok kivétel, azokról lehet 100-200km ha a helyi kis zaj lehetővé teszi a vételt.
Erre szolgálnak a World wide Beacon-ok.
Bővebben: Link! Nincs helye az éterben barkácsolt akármilyen pittyegőknek, így is túl sok "ipari hulladék" virnyogja tele a sávokat. Kicsit sarkosan fogalmaztam de egyrészt ez a véleményem másfelől mint említettük ennek vannak szabályzott keretei. Valamint tegyük fel meghallom pl. A budapesti "pittyegőt" beacon jeladót akkor tudom, hogy a terjedés jobbára közelre alkalmas de ha meghallom a Finn jeladót akkor már távolabbi terjedés van stb. A magas pontokkal kapcsolatban egyet értek mert sokat számít az antenna telepítési magassága és a terep magasság.
Idézet: „A magas pontokkal kapcsolatban egyet értek mert sokat számít az antenna telepítési magassága és a terep magasság.” Egészen pontosan az antennának a környezetéhez (nagyjából 10 km távolság átlagához) mért magassága.
Sziasztok,
Mostanában jó kis terjedéseket tapasztalok a felső RH sávokon. Érdemes antennázni egy kicsit! Improvizáltam egy a CB-s körben közkedvelt Gain Master házi kivitelt. 10 méteren jó pár Dél amerikai összeköttetés létesült vele. Nézegetek YAGI leírásokat is mint pl. DK7ZB stb. Jó lenne egy 3 vagy 4 elemest összeállítani.
A hétvégi jégeső után lesz majd ideális a környezet a tetőn antennát állítgatni..
|
Bejelentkezés
Hirdetés |