Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RFID Miértek és hogyanok
 
Témaindító: adamhollos, idő: Jún 18, 2011
Témakörök:
Lapozás: OK   15 / 15
(#) Gafly válasza Laca13 hozzászólására (») Júl 25, 2024 /
 
Valahol arrafelé belinkeltem a vonatkozó szabványt is.
(#) Laca13 válasza Gafly hozzászólására (») Júl 25, 2024 /
 
Köszönöm.
(#) Inhouse válasza Laca13 hozzászólására (») Júl 25, 2024 /
 
Idézet:
„Nem, nem lesz plusz szuri.”

Érdekes...amúgy is egy bolhacsípés nekik, de ha a műtét miatt el is lesz altatva, még ennyi sem. Semmit nem venne észre az egészből.
(#) Gafly válasza Laca13 hozzászólására (») Júl 25, 2024 /
 
Ugyan nem a szabvány, de meglehetősen részletes.
(#) Laca13 hozzászólása Aug 30, 2024 / 1
 
Végül chipes lett a macsek és gyári ajtót kapttott. Egy baj van csak vele, az hogy ha gyorsan be akar menekülni, akkor lefejeli az ajtót, mert lassan reteszeli ki az elektronika. Lehet vajon ezt a kütyüt gyorsabb működésre bírni?
(#) Gafly válasza Laca13 hozzászólására (») Aug 30, 2024 /
 
Szerintem sehogy.
Majd megtanulja, hogy ez ilyen.
(#) Laca13 válasza Gafly hozzászólására (») Aug 30, 2024 /
 
Nem a tanulással van gondja, hanem azzal amikor megkergeti a nagy kandúr. Egyébként kivárja amíg kinyílik, csak van hogy nincs ideje várni. Arra kellene rájönnöm, hogy az olvasása lassú, vagy az antennáját kellene jobban elhelyezni.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2024
(#) Laca13 hozzászólása Aug 30, 2024 /
 
Szétszedtem a kütyüt, de nem igazán értem. Van a fő panel, amire az RFID antenna csatlakozik, meg van egy egész kicsi, ami szerintem csak egy PIR szenzor van. Nem tudom hogy a mozgásérzékelőnek mi a funkciója, de azt sejtem, hogy az éleszti fel az egész kütyüt. Mert ha állandóan menne az egész, akkor a négy ceruza elem hamar lemerülne. Viszont a mozgásérzékelő, az és próbálgatásaim alapján eléggé ad-hock működik. Az elképzelésem az volt, hogy a mozgásérzékelő ébreszti az RFID olvasót, ezért lassú a nyitása. De így, hogy az hol érzékel, hol nem, nem tudom hogy mi a funkciója. Olyan elképzelésem is volt, hogy csak arra szolgál, hogy átment-e a macsek az ajtón, vagy sem, zárhatja vagy nem.
A lényeg hogy tele a hócipőm az egésszel. Azon töprengtem hogy kiváltom az egész elektronikát egy arduinoval, RFID olvasóval, vagy csak ahogyan Gafly írta, simán chip érzékeléssel és nem olvasással.
Úgy gyorsabb lenne a rendszer?
Mert szegénykém jány, így még ha ivartalanítva lesz is, akkor is kell időnként menekülnie a kandúrok elől.
Nem jó hallani, hogy olyankor rendre lefejeli az ajtót.
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2024
(#) Gafly válasza Laca13 hozzászólására (») Aug 30, 2024 /
 
Szerintem neked igazad van.
A PIR szenzorok úgy szoktak működni, hogy a szenzor előtt van egy speciális lencse, fizikailag egy fura mintás fehér izé. Ami előtt különösen keresztben mozogva egy meleg tárgy, különböző hullámokat kelt az egyenáramú kimeneten, amit sokféle módon lehet értékelni. Tehát ha a PIR szenzor kimenetét nézed, nem egy olyan jelet kapsz, hogy mondjuk:
0 -> Nincs macska,
1 -> Van macska.
Szerintem is a PIR ébreszti fel.
Sokat szerintem nem lehet rajta tuningolni, ez ilyen.
Bár ha úgyis átépítés a terv, akkor elem helyett adnék neki fix tápot, esetleg átverném egy folyamatos "van macska" jellel, vagy valami megbízhatóbb/nagyobb hatósugarú macska detektorral.
(#) Laca13 válasza Gafly hozzászólására (») Aug 31, 2024 /
 
Okíts mester, mert én csak egy elektronika kedvelő, de ritkán értő, szobafestő vagyok, aki időnként kedvtelésből megépít ezt-azt, ha sikerül megjavít ezt-azt és még egy-egy egyszerűbb C++ kóddal is elboldogul hatvanon túl. Ez nem gúny, nem irónia, hanem valódi kérés.
Szóval a PIR szenzor ha kisebb módosításokkal is, de maradna, vagy fix táp esetén akár mehetne is. Bár van egy gyanúm, hogy azt is az nézi, hogy ment-e macska vagy sem, zárható vagy sem az ajtó. Mindegy. A lényeg hogy azt kellene megcsinálni, amit régebben javasoltál, hogy nem kiolvasni, csak érzékelni a chipet. Igazad volt, a helyi állatorvos szerint összesen még egy chipes macska van a környékünkön. Kéne néhány instrukció hardver ügyben. Természetesen arduinora építve A szoftverrel szerintem elboldogulok. A lényeg hogy gyors legyen, ha kell a cicó akár be is tudjon ugorni az ajtón.
(#) Gafly válasza Laca13 hozzászólására (») Aug 31, 2024 /
 
Aludtam rá, és reggelre arra jutottam, hogy ha már megvetted és felszerelted, akkor már nagyon nem építeném át. Nálam szempont szokott lenni, hogy amennyire lehet, maradjon meg eredeti állapotában, és pár mozdulattal visszaalakítható legyen. Ha úgyis szétszedted, akár le is fényképezhetted volna.

Magát a működési sémát egy multiméterrel lehet tisztázni, az elemekkel sorbakötve.
Elképzelésem szerint:
- Nincs macska -> nagyon kicsi áram (alaphelyzet)
- Van macska (te is tudod utánozni mászkálással) -> nagyobb áram (figyeli az RFID-t)
- Van/volt macska érvényes RFID kóddal -> nagyon nagy áram, a zár működtetéséhez

Kis szerencsével:
- Az elemes táplálás (4 x 1.5 V) kiváltható feleslegessé vált USB telefontöltővel
- Macskát lehet szimulálni egy villogó LED-el sorbakötött IR LED-el (soros védőellenállás!), ami a PIR szenzorra irányul.

Elképzelésem szerint, így sokkal gyorsabb lesz, mert amint érzékeli a macskában lévő érvényes RFID azonosítót, azonnal nyit.
Maga a macskaszimulátor három alkatrész, ha nincsen a fiókban, akkor sem egy nagy beruházás.
Ugyanakkor soha nem csináltam ilyet, ez csak egy elméleti okoskodás (garancia nélkül).
(#) Laca13 válasza Gafly hozzászólására (») Aug 31, 2024 /
 
Idézet:
„Ha úgyis szétszedted, akár le is fényképezhetted volna.”
Olvasol a gondolataimban. Természetesen fényképeztem, bár az antennát és az aktuátort (ami szerintem egy egyszerű pici dc motor) nem tudom miért, de nem fotóztam le. Természetszerűleg a nagyobb panel a fő áramkör, a kisebbik a PIR szenzoré. A nagyon nincs semmi a túloldalt, a kicsin csak a PIR szenzor. A működési mód megfejtési ötleted tetszik, ki fogom próbálni, de előbb be kell szereznem még egy chipet, mert nem akarom a macsekot sokszor az ajtóba gyömöszölni, amíg rá nem jövök a működésére.
(#) Kera_Will válasza Laca13 hozzászólására (») Aug 31, 2024 /
 
Ha a PIR "adat"/érzékelés madzagjának a szintjének változását tudod mérni a mozgolódások hatására akkor csak azt kell fixen tovább adnia az rfolvasó panel felé.
Jobb esetben az a fekete lesz de lehet a kék is ami a kis panelre csatakozik.De a képek alapján elvileg a kék lesz az ami jelet ad változásra.
Piros az valószínű a táp pozitív ága.
Jobb esetben látszik a 2 panelen merre hova megy a 3 vezeték.
De műszerrel is mérhetőek a táp és adat jelek.
2 eset lehetséges , vagy közel 0 vagy közel tápfesz értéket mérhetsz rajta(adat/jel vezeték) ha nyugalom van ha nincs mozgás.
Ha mozgás van akkor ennek ellenkezőjét kell mérni.(rosszabb esetben meg impulzusokat)
Ekkor a PIR kiiktatható és állandóvá tehető az olvasás , úgy hogy a jelző vezetéket fixen tápra vagy testre kötöd.
(jobb a békesség alapon pár 100 ohmos ellenálláson keresztül föld vagy test, ha ezzel az ellenállással bizonytalan lenne akkor hagyd el)

Ezután mivel az RFid olvasó közel mindig energiát kér akkor tegyél rá külső fix tápot avagy esetleg egy 6V zselés akkut és azt csepp töltve folyamatosan táplálod.
Így áramszünet esetén sincs kicsukva a macsek.
Az rfolvasó működése esetleg 1 hosszú/közép/rövid hullámú rádióvevővel érzékelhető is , avagy áram felvétel mérés mint Galfy írta. A rádióból klattyogás vonyítás szerűek szűrődnek ki.
Elvileg ritmikusan ismétlődve, mivel négyszög jelekkel rugdossák az gerjesztő/olvasó tekercset úgy annak a felharmonikusai is érzékelhetők lesznek. (120-140 kHz pl a középhullámon 1200-1400kHz között 10. vagy ötödik 600-700kHz közt. 13.56MHz esetén RH világvevő rádió kellene az érzékeléséhez) .
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2024
Következő: »»   15 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem