Fórum témák
» Több friss téma |
Átalakító rx-tx lábát összekötném, akkor vissza jön az adat gondolom. Utána az usb-soros átalakító rx,tx lábát csatlakoztatnám a szintillesztőhöz. A szintillesztő kimenő rx - tx lábát összekötném.Ekkor is ugyan úgy vissza kell jönnie a küldött adatnak. Ez után jöhet az olvasóval való kísérletezés.
A prolific chip-teszterével ellenőrizd nem-e hamis terméket kaptál. Utána vidd vissza 2héten belül a boltba..
Sziasztok! Ha valakinek lenne ötlete mit ronthatok el azt nagyon megköszönném. Egy elvileg szabvány rs232 115200-al kötném arduino-ra, de nem megy USB-soros átalakítóval sem az ami max232-öt építettem egy nyákba. Külön a Kínai max3232-essel ellátott panellel működik, amit én készítettem nyákot azzal csak értelmezhetetlen karakterek jönnek mintha rossz lenne a baud. Próbáltam közvetlenül is 13-12 lábakon, az 1k-1k-led kapcsolással is, ugyan az a hiba.
Hogy tudjam, szivat, vagy elrontotam, sima feszültségmérés az első. A bemenetre 0V kimeneten +8-10 be 5V ki -8- -12V. Ezt visszafordítva a ttl kimeneten a bemenő szintnek kellene lenni. Ha ez megvan, már csak a tápszűrés, illetve olyan probléma, hogy a PC test, meg a tápegység test összeveszik. ( kapcsolóüzemű táp, Y kondenzátor ) . Ami még szívatott, a nem használt bemenetek nem lóghatnak, mert valamiért "áthallásos" .
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2021
Köszönöm a tippeket, a bemeneteket földre direktbe, vagy 5-10k-val?
Köszönöm, de 5v-os táp van, 7805 tól kapja az arduino is az 5v-ot.
Fogalmi zavart érzek.
Idézet: „Egy elvileg szabvány rs232 115200-al kötném arduino-ra, de nem megy USB-soros átalakítóval sem” Az RS232-t USB-soros átalakítóval nem tudod bevinni az Arduinoba. Az USB-soros átalakító RS232-USB átalakításra való, jellemzően PC - soros port, vagy PC-TTL UART létrehozására használható. Ezek az átalakítók driverrel illeszthetőek a PC-hez. Érdemes lenne átgondolni, újrafogalmazni a kérdést, esetleg képet feltenni a kérdéses eszközökről, kapcsolásról.
Jogos észrevétel, némileg zavarosan fogalmaztam. Szóval azzal a kapcsolással aminek a nyáktervét feltettem (az egy arduino shield) nem működik akkor sem, ha rá van dugva az arduinora, és akkor sem, ha az arduino nincs rajt, hanem az rx pin helyéről (nyákterven a jobb felső pin) egy usb-ttl átalakítóval bevezetem egy pc-be amin fut a realterm program. (Tehát ezzel csak azt akartam mondani, hogy az arduino programhibát kizárhatjuk.) Külön kapcsolási rajz nem készült, a nyák vonalvezetésén azért látszanak dolgok, pl. hogy nincsenek a bemenetek földre húzva, ezt holnap tudom javítani.
Soros port tesztnek én a kimeneti oldal RX-TX összekötést használnám. Úgyis van felesleges kapu, az a két kivezetés meg akár hasznos is lehet a jövőben. ( pl diagnosztikai célokra.)
Szívesen segítenék, de így kapcsolási rajz nélkül csak találgatom, hogy miről lehet szó.
Általánosságában a max232-vel probléma szokott lenni, hogy nincsenek meg az ajánlott kapacitások, illetve ha az RS232 pinjeiről van meghajtva, akkor nem elegendő a tápfeszültség/áram amit az RS232 ki tud adni. Ilyen esetben a MAX232 részére érdemes valahonnan külön tápot biztosítani.
Az adatlapja szerinti 1 mikro-s kondik vannak mindenhol és a 16. láb a 7805-ről kap 5v-ot.
Esetleg a kondik minősége? Folyamatos adásban hány volt van rajtuk?
A nem használt bemenetek földre kötve, az élő bemeneten (8-as pin) 0v, akkor a TTL kimeneten (9-es pin) 4,5v, ha az ic 8,5v-ját teszem a bemenetre akkor meg a kimeneten 0 volt lesz. Végeredményben nincs változás .
Amúgy meg teszi a dolgát, A működési szórásból adódóan a 0V az neki már -12V tehát magas (TTL 4,5V ), a +8V meg rs232 alacsony (TTL -0V). Pont azt kapod.
Ha a forrásod 0V -5V között változik, és a kívánt eredmény is ez, akkor rossz IC-vel próbálkozol. Az újabb PC-k valódi soros portja is hadilábon áll állítólag a szabvány szerinti feszültségekkel. (-12 +12) Amúgy nem értem mit szeretnél. Az USB soros átalakító pont az arduino szintű ( polaritású) feszültségeket állítja elő. (0-5V, 0-3,3V) A max232-re akkor lenne szükséged, ha sima 9 (25) tűs soros csatlakozóval csatlakoznál a géphez,( ez már ritka mint a fehér holló) vagy valami extra, -12-+12 szintekkel működő külső hardverhez csatlakoznál.
A hestore-ból vettem, csatolom az adatlapját azon 8,5 v szerepel. A készülék egy független áramforrásról (12v) működő GPS vevőből származó NMEA üzenetekből "kivont" sebesség adat megjelenítése LCD kijelzőn, ehhez kell az arduino. Szóval a szabványos RS232 GPS jelet szeretném feldolgozni arduino val ezért kell a szintillesztés. És ez tökéletesen működik, egy ilyennel Bővebben: Link csak nem akarnék még egy külön panelt, ezért az amúgy is szükséges shieldbe terveztem max232-öt de ez egyenlőre nem működik.....
RS232 kábelen az a jó hogy vissza tudod hurkolni és tesztelni tudod a kábelt/bekötést/szintillesztőket...
(mondjuk csavarhúzóval rövidrezárod a 13-14 (vagy 7-8) lábakat (attól függően melyiket használod) A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2021
A GPS vevő kimenete biztos hogy -8 +8 ? Lehet a szabványtalan jelszintekkel (12V-0V) a kis kínai megbirkózik, de a tiédnek feladja a leckét. Üresen hány volt van a vevő kimenetén? Illetve némelyik piszok módon nem ad semmit, míg a bemenetén nincs meg a kellő feszültség. ( a kis kínai is csak RX-en csatlakozott, a tx nem volt bekötve?
A másik, a logoló programodat valahogyan rá lehet beszélni, ne karaktereket küldjön, hanem hexa kódokat, abból lehet látszana, fix szinten van a bemenet, esetlegesen van e köze a bemenethez. A következő, bár ha egyik modullal működik a másikkal is kellene, biztosan jó a sebesség? Némelyek az elsőre küldött adatsebességen próbálnak kommunikálni később. Ezt a logot hogyan kaptad, a GPS vevő küldi, vagy csak összeszedett valamit a paneled? Az előző javaslatot is kipróbálnám, ( visszahurkolás) még ha némi plusz vezetéket is igényel. Ezzel azért némi bizonytalanság kiszűrhető...
Szerintem igazad van, mert amivel még én találkoztam, az 4800-al ment, és bekapcsolás után elkezdte ontani másodpercenként az üzeneteket, még kérni (azaz Rx irányban semmit sem kapott) sem kellett...
Nekem ugyan másfajta GPS-em van, de a portsebesség az nálam mindegy 4800-115200 bps-ig bármi lehet automatikusan felismeri és abban küldi.
4800 esetén 99% a kihasználtság még 1Hz frissítés esetén is, ami a beállított adatok esetén már azért elég szélsőérték.
Mármint miután mondtál neki valamit, hogy szeretnél, azután azt küldi, nem az NMEA alapértelmezést.
Mármint nem azt küldi amit szeretnél, hanem konkrétan azt amit mondtál neki.
Nem tudtam hogy a PuTTY ilyesmit csinál..
De mindenesetre bármilyen értéket adok a putty-nak egyből jönnek az adatok.. A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2021
Idézet: „bármilyen értéket adok a putty-nak egyből jönnek az adatok” Nahát ez az amit próbálnék mondani. Ha semmit nem mondasz, akkor is jönnek ám... Ha pedig mondasz valamit, akkor azt kapod, amit kértél...
OK értem, nem kell papagájt játszanod, de akkor azt mondd meg hogy mit állítsak be ahhoz hogy olyan hibás képet kapjak mint amit pont mutatott 8:22 -kor..?
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2021
Lehet nem pont ugyanazt a nyelvet beszéljük.
Mindent kikapcsolsz, PC nem ad semmit, fizikailag (drót) megszakitva a PC -> GPS modul kommunikáció. Bekapcsolás után, GPS modul -> PC irányában mit látsz, másodpercenként jönni?
Elnézést eddig dolgoztam nem voltam gépközelben, szóval a kis kínai szintillesztővel gyönyörűen működik, 115200-al, egészen biztos, hogy semmi más nem rossz mint az általam beépített max 232 működése, lehet ez a 8,5 volt kevés.....
|
Bejelentkezés
Hirdetés |