Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   154 / 608
(#) zoli_cso hozzászólása Feb 15, 2010 /

hello mindenkinek.Egy korrekt velemenyre lenne szuksegem es megpedig ,hogy a hangszinszabalyzot(bass,treble) erdemese tda7294 esekbe betenni vagy csak ront a hangminosegen.
(#) zoli_cso válasza fleta hozzászólására (») Feb 15, 2010 /

Udv.en is 50k hasznalok a sztereonal szerintem eleg.
(#) ptesza válasza zoli_cso hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

Szia.

Én is csodálkoztam rajta , de biztosan nem tennék be. Hacsak a hangdobozaim olyan mértékű korrekcióra szorúlnak, akkor. Felesleges zajt és brummot visz be.
(#) fleta válasza zoli_cso hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

Ha csak HI-FI-re használod, ne tegyél semmit a végfok elél, örök szabály hogy semminek nem szabad a lemezjátszóból ki jövö jelet módosítani, hisz az a jel a hangmérnökök által tökéletesen beállított jel. Fekete korongoknál a RIAA korrekciót alkalmazzák, hogy visszaadja a lemez eredeti vágását. Ha teszel bele hangszínt, azzal csak rontasz a hangképen. Persze ha ez a cél, , vagy ha hangosításra használod, akkor kell bele tenni.
Én pl mikrofonerősítőt, és ECHO efektet is teszek bele zenekari körülmények között ez kötelező.
(#) szilva válasza fleta hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

Azért ennél sokkalta árnyaltabb a kép. Nem véletlen, hogy a neves gyártók is tesznek hangszínszabályozót a HiFi erősítőikbe, igaz, hogy az igényesebbeken ez kikapcsolható (most ne az "audiofil" kategóriáról beszéljünk!).

Sajnos a zene hallgatásának a környezete, a hangsugárzók, a helyiség, a bútorzat a legtöbb esetben koránt sem ideális, a legtöbb probléma általában a mélytartományban szokott lenni. Aztán meg beszélhetnénk azokról a "kiváló" hangmérnökökről is, akik a lemezekre kerülő anyagot állítják össze... Szóval szerintem nem eretnekség egy hangszínszabályozó a HiFi-be, de talán érdemes kikapcsolhatóvá konstruálni. Egy tisztességes hangszínszabályozó amúgy vonali szinten dolgozik, és nem illene észrevehető zajt vagy brummot a jelbe vinnie.
(#) zoli_cso válasza fleta hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

Koszi a valaszt.Maskepp otthoni hasznalatra epitettem az erolkodot.A hangszinszabalyzoval az a problemam ha kezdem felhuzni a bassust be recsek(Megjegyzem nem sajatkezuleg epitettem rendelve volt)es mivol,hogy megvolt gondoltam berakom.Elolvastam valaszaitokat es egyetertek hacsak nem jo minosegu (folosleges) berakni.Meg egy kerdesem lenne ,a hangeropoti (femhazat)rakotottem a foldelesre ez gond-e?
(#) szilva válasza zoli_cso hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

Lehet, hogy kicsi a tápfeszültsége a hangszínszabályozónak és azért koppan be nagyobb mélyemelésnél. Mire épül, milyen tápfeszültséggel jár és milyen szintű jellel használod?

+20dB emelés már 10-szeres feszültség! Azaz ha egy 200mV effektív bemenő jelre rátolsz egy +20dB emelést, abból 2V effektív lesz, ehhez olyan kimenet kell, ami ki bírja adni azt a legalább 6Vp-p értéket, és nem fogy el alóla a tápfeszültség. Hatványozottan igaz ez akkor, ha nem 200mV-on, hanem mondjuk 600mV-os vonali szinten valósítod meg a hangszínszabályozást, mert 6V effektív értékhez már 17Vp-p feszültséget leadó kimenőfokozat kell.
(#) zoli_cso válasza szilva hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

laptoprol hasznalom de probaltam szamitogepen is.Keszitettem egy kis rajzot azon minden rajta van.

1.jpg

(#) szilva válasza zoli_cso hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

Ebből azt látom, hogy +/-12V-ról megy a hangszínszabályozó. Azt nem írtad, mi van benne, mi köré épül ez a hangszínstabályozó modul, mondjuk a +/-12V sok mindenre elég. A laptopról esetleg próbáltad-e úgy, hogy a gépen lejjebb veszed a hangerőt?
(#) Zupp87 válasza szilva hozzászólására (») Feb 18, 2010 /

Lehet kicsit szőrszálhasogatás, de a vonali jelszint 0 dBm, azaz 775mVeff. Nem tudom mennyit emelhet az az előfok max. mély vagy magas kiemelésen (szokás a +12dB..). De tapasztalatom szerint a DVD lejátszók kimenetei szeretik meghaladni a vonali jelszintet. Anno a 7294-esemet 22k-s visszacsatoló ellenállással (ami miatt 750mVeff körüli, azaz majd' 0dBm meghajtással adja le a maga névleges 70W-ját..) a Panasonic asztali DVD-m túl tudta vezérelni. A Kenwood asztali CD-m viszont nem.
(#) szilva válasza Zupp87 hozzászólására (») Feb 18, 2010 /

Jogos, amit írsz, de sajnos az a tapasztalatom, hogy rettenetes a zűrzavar a jelszintek terén. Sok végfoknak 600mV-ra adják meg a teljes kivezérléshez tartozó érzékenységét, ezért is írtam ennyit.

Itt azt lenne lényeges látni, hogy ha van egy előfok, ami illeszti a szintet a mondjuk 600mV igényű végfokhoz, és az előfok után tesszük a hangszínszabályozót, majd ezután a hangerőpotit, akkor már bizony elég nagy p-p értéket kell tudni a hangszínszabályozónak a kimenetén, hogy ne koppanjon be feltekert basszusnál. Az is igaz, hogy a jobb erősítőkbe sosem tesznek +/-20dB-es szabályozást lehetővé tevő hangszínszabályozót, de azért nem ritkák a neten is fellelhető kapcsolások között az ekkora, vagy még ennél is nagyobb szabályozási tartományúak. A lényeg, hogy az egyes komponensek (előfok, hangszínszabályozó, végfok) jelszintigényét, torzításmentes, maximális kimenő szintjét, erősítését illik egymáshoz igazítani, "rendszerben gondolkodni".
(#) Zupp87 válasza szilva hozzászólására (») Feb 18, 2010 /

Viszont ahogy én számolgattam, 70W szinuszos kivezéréshez (amit ugye tekinthetünk úgymond teljes kivezérlésnek, hisz 1% THD fölé hajszolni az IC-t már szerintem túlvezérlés..) 750mV kell. No de mindegy, ezt végülis csak megjegyeztem. Tényleg sokan sokféleképpe értelmezik a dolgot.
(#) nagy_david1 hozzászólása Feb 18, 2010 /

Üdv!
Lenne egy érdekes kérdésem, inkább elméleti síkon. Lehetne-e a TDA7294-et szimpla táppal működtetni, pl. kimeneten leválasztó kondi stb. Mert pár kisebb teljesítményű TDA IC-nek az adatlapján fel van tüntetve ilyen lehetőség is, és lényegébe nem soktól térnek el felépítésben szerintem, leszámítva a plusz funkciókat. Egyáltalán mi alapján lehet eldönteni, hogy van-e értelme megpróbálni egy x típusú TDA ic-t szimpla tápra felépíteni és azután arról működtetni. Tudom, hogy aki már TDA7294-ben gondolkozik az a jól megérdemelt szimmetrikus táp minimumot biztosítja neki, és a gyártó is gondolja ha már ezt a termékét válasszuk nagy teljesítményleadás miatt akkor megadjuk a neki előírtakat, de bennem felmerült a kérdés azért, hogy van akadálya a szimpla tápról való működtetésnek? Előre is köszönöm. De itt nem csak a TDA7294-re gondolok hanem más TDA IC-kre is amik nem TDA20XX széria és nem autó széria hanem hagyományos gyárilag nem híd tokozásban levő TDA-k miknél a hangszóró a kimenet és a föld közé kerül. Remélem érthető vagyok. Köszönöm előre is.
(#) szilva válasza nagy_david1 hozzászólására (») Feb 18, 2010 /

Szerintem el lehet sima tápról indítani. Van itt egy rajz: Bővebben: Link

Ezen jól látszik, hogy a GND-re az IC-nek egyedül a 4-es lába csatlakozik, ami az adatlap alapján a mute áramkör GND-referencia pontja. Illetve a bemenet potenciálját meghatározó lezáró ellenállás is ide csatlakozik. Ezek nem nagyáramú pontok, elég lehet nekik egy pár vagy pártíz k-s ellenállásokból álló osztó a negatív táp felé hidegítve egy elkóval a virtuális földpont kialakításához. A rajzon C3 negatív pontja ilyenkor a negatív tápfeszültséghez kötendő. Ha van valakinek kedve, akár ki is próbálhatná. Az IC-nek minimum 20V tápfeszültség (+/-10V) kell.

Szerk.: természetesen szimpla tápfeszültség esetén a kimenetre a hangszóróval sorban kell tenni egy kondenzátort, én kb. 2200µF-ra voksolnék.
(#) sportsboypaper hozzászólása Feb 19, 2010 /

Sziasztok!

én csirke vagyok még ebben a témában, így megbotránkoztató, de biztonságos módon és a PRE-02 és az AMP-04 KIT-et szeretném megépíteni. a chip itt is a TDA 7294, de azért a pá ezresért nekem megéri egy szép nyák és az alkatrészek.
a következő kérdéseim merültek fel:
van valakinek tippje, hogy mi lesz ezekből? talan van olyan alkatrésze, amit érdemes egyből jobbra cserélni?

ha jól gondolom, akkor az előerősítőt csak összekötöm a végfokkal, beleteszem a potikat kapcsolókat, hűtőt fabrikálok hozzá,
kap egy 12-15V-os tápot (én 5Amperesre gondoltam, az elég hozzá?) megkapja a kivezetéseket, és szól.
Kell/lehet ezeken valamit hangolni, állítani?
ja igen, ezekben a chiekben van hangfalvédelem, vagy azt is kapcsoljak hozzá?

ha az előerősítőt nem tenném bele, akkor a hangerőt a vegfokban külön is lehet kapcsolni?
sajnos ezek nem szerepelnek a online boltok leirasaiban.

előre is köszi a válaszokat.
(#) bourbonstreet hozzászólása Feb 19, 2010 /

Erősítő építőknek:
Project változás miatt alkatrészáron megválnék néhány kész paneltől. Az áramkörök egy épülő gitárerősítő alapját képezték, mindegyik felélesztve, letesztelve, működőképesen.
-TDA7294 mono végfok, mpedro féle.
Bővebben: Link
-hangfalvédelem. Szintén mpedro mestertől származik a rajz és a nyákterv, bár az oldalán nincs fent. Bekapcsolási késleltetést és hangszóró DC védelmet tud.
-Toroid-tec toroid trafó, 2*18V AC, 120 vagy 150W, most nem emlékszem pontosan, de bőven felül van méretezve. +-25V DC-ről a TDA7294 4 Ohmos terhelésen kb 70W-ot, 8ohmon 35-öt tud.
-táp panel. Graetz, elkó, biztosíték foglalatok, stb, ami egy táphoz kell. A panel nem a legszebb, mert épp nem volt semmi eszközöm otthon hozzá és csak leragasztottam a nyákot szig. szalaggal, mert ki akartam próbálni a végfokot. Működik, de ha csinálsz neki rendes nyákot, meg tudom érteni...
Ezeket szeretném egyben odaadni, mert nincs kedvem egyesével postára szaladgálni velük.
Ahogy számolom, az alaktrész költség kb 17e. Ha egyben elviszed, 15e és a postát én állom.
Ha valakit érdekel, a bluesguitarfan(kukac)gmail(pont)com email címen megtalál. Kérésre fotókat tudok küldeni.
(#) nagy_david1 válasza szilva hozzászólására (») Feb 19, 2010 /

Szia!
Köszönöm. Én is így képezltem el ahogy leírtad, mert így épűl fel más szimpla tápos erősítő is, csak azt nem tudtam gyakorlatban is működnie kéne-e. Viszont mennyit és miben változik meg a hangzás fél tápos erősítőknél, most gondolok bármelyikre? Nem működési eltérés érdekel, mert azt értem, hanem ez milyen módon hat ki és hogyan változtatja meg a karakterisztikáját az erősítőnek? Pl. egyszerűség kedvéjért akár egy TDA20xx-et véve is miben fog megváltozni a hangzás ha egyáltalán megváltozik a szimpla és szimmetrikus táppal való működtetés között? (gondolok itt torzításra, kimenő teljesítményre stb.)
(#) szilva válasza nagy_david1 hozzászólására (») Feb 19, 2010 /

Alapvetően az erősítő ugyanúgy működik, mintha szimmetrikus táplálást kapna. A torzítása és hasonló paraméterei ezért nem is változnak, ami lényeges különbség a szimmetrikus felépítéshez képest, az a kimeneti csatolókondi. Sokak szerint ez a kicsatolás rengeteget ront a hangminőségen, valószínűleg ennek a kiküszöbölésére láttam már gyári kapcsolásokban olyat, hogy az elkóval párhuzamosan jó minőségű, 1-2µF-os fóliakondenzátort is betettek, sőt, akár még valami párszáz nF-os kerámiát is.

De ugyanígy gondot okozhat a jel útjába más pontokon bekerülő elkó is, pl. a visszacsatoló ágban szereplő. Igaz, hogy ez az elkó ott van sok erősítőben szimmetrikus táplálás esetén is, de az audiofilek mindenhonnan írtják, ahonnan csak lehet. Ha egy szimmetrikus táplálású erősítőben elhagyod (rövidre zárod), akkor a kimeneten megjelenhet valamennyi hibafeszültség (offset), de ennek a visszaszorítására is van pár technika. Ha szerencséd van, akkor nem lesz akkora ez az offset, hogy különösebben foglalkozni kelljen vele, és akkor teljesen elhagyhatod a jel útjából az elektrolit kondenzátorokat.
(#) nagy_david1 válasza szilva hozzászólására (») Feb 19, 2010 /

Köszönöm a mindenre kiterjedő válaszod. Lehet puding próbája az evés lesz és kipróbálom. Lehet annyira bot fülem lesz, hogy meg se fogom hallani a különbséget. Oszcilloszkópom meg nincsen. Én már próbáltam máshol is 2200 µF-os kondit betenni a hangszóró elé e célból, hogy meghalljam mi különbség lesz, de én nem hallottam változást. Mondom, csak elméleti síkon érdekelt inkább, de megkaptam a válaszom. Sokszor van az, hogy aki nem ezzel foglalkozik az meg se hallaná a különbséget főleg ha nem egyszerre hallgatja.
(#) nagy_david1 hozzászólása Feb 20, 2010 /

Üdv!
Ha már lúd akkor legyen kövér, szóval tovább fokoznám a dolgokat. Ha az embernek nincs középleágazásos trafója és egy szimmetrikus tápot igénylő erősítőt működésre szeretne bírni akkor melyik megoldás a jobb? 1) az erősítőt alakítjuk át szimpla táposra megfelelő leválasztó kondenzátorokkal és így a szekunder oldalon lévő feszültséget egyenirányitjuk graetz-el és pufferljük, vagy 2) az erősítő marad szimmetrikus tápos és a trafó szekunder oldalát választjuk szét egy-egy diódával majd puffereljük külön-külön és így kapunk + - feszültséget is. Ennél a megoldásnál viszont van egy olyan probléma, hogy a kondik csak félperiódusban töltődnek szerre-szerre, így kicsivel kisebb terhelést is bírnak kisebb feszültség eséssel. Remélem érthető a kérdésem. Tudom, hogy már szélsőségesen "megvonom" az erősítő "igényeit", de elgondolkoztatott a kérdés, hogy még is melyik az a verzió amivel jobb marad az erésítő karakterisztikája. Köszönöm előre is és eddigi válaszaitokat is.
(#) Kovidivi válasza nagy_david1 hozzászólására (») Feb 20, 2010 /

Szerintem az első verzió. Már csak azért is, mert a kétutas egyenirányítás nagyon nagy tüskéket rak a feszültségre (fele akkora idő alatt kell feltölteni a kondikat), ezek a tüskék pedig hallhatóak lesznek az erősített hangban.
(#) djgombi válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 20, 2010 /

Szerintem a harmadik a jó megoldás. Vagy olyan trafót kell venni mint amilyen a végfokom, vagy olyan végfok kell ami a trafómhoz jó.
(#) nagy_david1 válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 20, 2010 /

Én kipróbáltam volt kis 10W-os erősítőnél és semmi nem hallatszott. Szerintem nem akkora probléma és csak szkóppal látható, mert én semmi különbséget se hallottam. Szerintem ez nem áll fenn annyira.
(#) nagy_david1 válasza djgombi hozzászólására (») Feb 20, 2010 /

Mint írtam az előző hozzászólásaimban, elméletben gondolkoztam el és szélsőséges eseteken. Én is tudom, hogy, hogy lenne a legjobb, de most az érdekelt ha előbbre elolvasod amiket írtam, hogy szélsőséges esetekben hogyan működne, ezért írtam tudatosan, akarattal 2 szélsőséges megoldást.
(#) djgombi válasza nagy_david1 hozzászólására (») Feb 20, 2010 /

Elolvastam ne félj! :yes: De én egyiket se alkalmaznám.
(#) nagy_david1 válasza djgombi hozzászólására (») Feb 20, 2010 /

"De ha nagyon megszorulnál s választanod kéne?". Maradnál a sok leválasztó kondinál vagy megkockáztatnád a 2. otletem? Bár a végén lehet az lesz, hogy mindkét verziót hamar összedobom és remélem fogok különbésget érezni Az a baj erre csak jövő hétvégén lenne alkalmam és gondoltam addig valaki mondana egy jól megindokolt különbséget a két verzió között.
(#) Robi85 hozzászólása Feb 20, 2010 /

Üdv!

Volna egy kis probléma az egyik TDA végfokommal. Méghozzá, hogy nem akar szólni. 2db egyforma modulom van és az egyik tökéletes a másik nem. Vadi ujak, nem használt modulok. Mosta akartam őket beszerelni a dobozba de hát mindig van valami ami miatt megáll a munka vele.

Méregettem a feszültségeket, és a 10es láb a MUTE láb nemkap feszültséget. A jó modulnál 5.2Volt van, a rossznál pedig 1.3V. Hiába zárom össze a jumpert akkor sem szól, viszont olyankor 0V van a 10es lábon. Ami az érdekes az, hogy a jo modulon nincs össze zárva a jumper és igy jó. Kicseréltem az 1n4148 diódát, és a 10uf kondit, de nemváltozik semmi.

Vajon milehet a gond?
(#) ODU válasza Robi85 hozzászólására (») Feb 20, 2010 /

Hello!
Nekem is hasonló problémám volt nem is olyan régen, ugyanígy volt 2 modulom és eltérés volt a két mute láb között, nekem az IC volt hibás, neked is azt mondom hogy kifogták egy gyári hibás darabot, javaslom hogy cseréld meg a 2 végfokba az IC-t, egyből választ kapsz rá, ha pedig az hibás, venned kell egy újat. De mindenképp hallgasd meg a többiek véleményét is
(#) Robi85 válasza ODU hozzászólására (») Feb 20, 2010 /

Okés. Köszönöm. Ma már biztos nem, de holnap kiprobálom az IC cserét. Csak már jólnne ha végre kész lenne mert kiváncsi vagyok a hangjára.

Egyébként itt csináltattam őket egy sráccal, és aztmondta hogy mindegyiket kirpobálta és jóvolt.
(#) ODU válasza Robi85 hozzászólására (») Feb 20, 2010 /

Persze, nekem is így volt, elég sokáig üzemelt rendesen, aztán 1× csak kapcsolom be és majdnemhogy néma az IC, szerintem a te esetedben is szólna ha jól felhangosítanád, de ne nyaggasd tovább.
Nagyon szuper kis IC, nem tudom milyen hangfalakat szeretnék vele hajtani, 8 Ohmon (+-40V) 50W után kezd torzítani, 70W után már hallgatóan torzít. De azt az 50W ot gyönyörűen leadja ha megfelelően van elkészítve a NYÁK
Következő: »»   154 / 608
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem