Fórum témák
» Több friss téma |
Az ikertápfesz-el mindenképp nagyobb teljesítményt lehet elérni. De ugye lehet, hogy zajos lesz. A kicsatoló kondi pedig ront a hangján. Szerintem ha választani kéne akkor a 2. megoldás lenne.
2db 60wattos 8 Ohm hangfalam lesz rajta. A tápfesz az +-34V. MPedro féle nyákja van. Mindegy akkor, rendelek egy másik IC-t azt meglátjuk milesz. Addig is köszönöm a segitséged.
Ezzel az összeállítással tökéletesen fog szólni
Én átnézném a mute kör forrasztásait. Nem-e szakadás vagy zárlat vagy forrasztási hiba van. :yes:
Köszönöm a válaszod, és hogy döntöttél az egyik örült elképzelésem mellett. Nekem zajjal nem volt bajom mikor teszteltem ezt az elképzelést kis erősítőnél.
Akár feleslegesen kidobnál több ezer Ft-ot? Nézd át a mute áramkört! Van benne kb. 10 passzív alkatrész. Lehet, hogy csak kontakt hiba, vagy bármi más. Próbáld meg leválasztani az IC mute lábát, ha akkor sem lesz meg a kellő feszültség a mute lábra menő vezetéken (tehát úgymond terhelés nélkül nézed), akkor nyert ügyed van, a mute rész a nyákon hibás. Ha az össze alkatrészt kicseréled egy-az-egyben az max 150Ft. Ha ezek után sem megy a végfok, viszont már megvan a mute vezetősávon a megfelelő feszültség, akkor forraszd be a mute lábát az IC-nek. Utána teszt, és ha ezekután sem működik, akkor IC hiba.
Én mindenféleképpen méregetnék, és zsákbamacskára nem vennék semmit, lehet nem is kell. Főleg, hogy pénz, és időpocsékolás... szerk: Én eddig 4db TDA7294-vel dolgoztam, mai napig szólnak, és még nem találkoztam mute hibás IC-vel, kivéve itt Hobbielektronikán, ODU esetében, és ebből két IC legalább már 3éve megy, mindent kaptak már.
Okés. Akkor még megprobálom azt amit irtál. Irok majd hogy mire jutottam. Keresgetek itthon alkatrészeket, és amit tudok kicserélek. Ha ugysem javul meg akkor veszek egy uj IC-t.
Nos ugynézki, hogy az IC lesz a ludas, mert ha nincs a MUTE láb csatlakoztatva akkor megvan az 5.5V, de ha csatlakozik az MUTE láb akkor nincs meg, csak 1.2V.
Mérd meg az ic mute lábát,kiforrasztott állapotban, hogy hány ohm az ellenállása és hasonlítsd össze a jóval.
Az 1-es lábhoz képest a 9-es és 10-es láb zárlatos-e.
1-es láb a test.
A 9es láb mindegyiken 21k. A 10as azaz a MUTE a jó oldalon semmit nemtudok mérni, a rossznál pedig 1MOhm. Csak ebben az állásban mért a multi. Dióda vizsgálóval se mutat semmit.
Rakhatnál fel képet mindkét panelről úgy, hogy az alját és a tetejét is lefényképezed.
Szerk.: Még annyit kipróbálnék, hogy a két panelban megcserélni a két ic-t
Íme a képek. Igaz ez csak a hibás panelről készült de teljesen megegyezik a jóval. Már többször átnéztem jó erős fénynél is.
Amugy azért ilyen csunya mert elkezdtem tegnap este még kiforrasztani az IC-t, de már nemvolt kedvem befejezni este 11kor.
Tegyél fel a jó panelról is képet alkatrészoldalról!
A rossz panel közepén a két nagy kondi közti három ellenállásból a két ic-hez legközelebbit nézd már meg, hogy mindkettő 22Kohm-e?
Mindegyik 22k. Az összes ellenállás jó értékü.
És a kép a jó oldalról.
Minél hamrabb a 2 erősítőbe cseréld meg az IC-t, ahogy írtam korábban is, nem egy nagy munka, pillanatok alatt meg lehet cserélni és mindenre fény derül. De én mondom ebből tuti új IC lesz, sajnos hasonló problémával küzdök, és még nincs meg az új IC-m.
Ilyenkor vajon mi lehet a probléma? A mute bemenet kap egy nagyobb feszültségtüskét, ami miatt pl. rövidzárba megy a testtel? Ebben az esetben a feszültségesés 5.5V-ról 1.2V-ra megfelelő reakció lenne. Ebben az esetben az IC tökéletesen működőképes, csak éppen a benne található némító áramkört nem lehet feléleszteni Vicces helyzet
Szerintem veszek bele másikat. Máshogy ugysem lehet feléleszteni szegényt. 700ft-ot még kibírok.
Igen, valóban elég kellemetlen helyzet, egyébként mi van akkor ha be se kötöm a 10-es lábat?
Akkor lebegni fog. Valószínűleg némítva marad, de érdemes kipróbálni.
a 10-es lábnál mi célt szolgál a 10µF-es kondi?, mert ha nincs különösebb jelentőssége akkor elég lenne csak egy 22K-s ellenállással lehúzni, vagy valóan tényleg üresen hagyni, kíváncsi vagyon mit szólna hozzá
A kondi a "koppanásgátló" funkció.
Ahogyan a kondi töltődik úgy emelkedik a feszültség a 10-es lábon. Így szépen lágyan indul el a hangja, nem pedig hirtelen, mintha a kondi nem lenne ott.
Értem, ez teljesen legikus. A 4,7K, 30K, és 10K-s ellenállások mi célt szolgálnak, valamint a dióda? Ezeket lehetne helyettesíteni egy 47K-s ellenállással amit párhuzamosan a 10-es lábon lévő kondival helyeznénk el?
Legalább rajzot rakhattál volna fel (vagy linket), hogy melyik kapcsolásra gondoltál. Érted a problémát, remélem De sejtem, hogy mire gondolsz. Az adatlapban található kiegészítés. Ez itt. Megnézve a kapcsolást, mikor tápot kapcsolsz a mute/st-by pontra, akkor a 20k/10µF-on keresztül szép "lassan" bekapcsol stby állapotba, majd ezután 10k+30k/10µF-on keresztül a némítás is megszűnik. Ha a mute/st-by pontra földet kapcsolsz, akkor pedig pont fordított lesz a sorrend a dióda miatt. Először némítódik az IC 10k/10µF-on, majd a standby lábon is lecsökken a feszültség 20k/10µF-on.
szerk: A lényeg, hogy nézd meg az adatlapon, hogy mekkora feszültség kell a st-by és mute funkciók be-ki kapcsolásához, és egy ellenállással rakj rá megfelelő feszültséget, egy kis értékű kondival pedig késleltetni tudod az egész folyamatot.
SZiasztok,
szerintetek ilyen táppal meghajtható lenne egy előerősítő és egy végfok? http://www.hestore.hu/termek_10023539.html vagy ilyet "tilos" használni?
Ugye nem 7294 végfokra gondoltál?
Ez nem ilyesmire való. Ha még kiegészíted az árát 1-2 ezer Ft-tal, abból már építeni tudsz egy 2-300VA-es toroidos tápot. Nézz körül a vaterán, vannak olcsó és jó trafók.
Kösz a segítséget, most már tiszta minden, és igen, jó kacsolásra gondoltál
Én meg azt hallottam hogy a TDA 7294 erősitőnél már a 60-70%-os hangerőig mérhető a TORZÍTÁS.Ez igaz? Arra gondoltam elég 50%-os hangerő egy 50 wattos subwoofernek,szerintetek nem égne le?De most nagyon fáj a fogam egy Daewoo Electronics házimozi mélyládára
Na Azt Abba beleépiteném és tuc-tuc Tuc ennél jobbat? Mondjuk ha egy Sal SR 2010 Mélynyomóról van szó akkor nem baj 40/60 WattMeg van Tubám (nem hangszer) SAL SR 2010 Bocs egy ideig nem tudok válaszolni mert elnyűtt az Xp-m VirusFertőzés és SAFE MODE-ban vagyok :S |
Bejelentkezés
Hirdetés |