Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   163 / 608
(#) DJmike hozzászólása Ápr 1, 2010 /

Hello!

Nem találtam a fórumba ehhez valót, de itt sok segítséget kaptam és beillesztenék egy linket, asmi egy 230v kapcsolót tartalmaz. Egy ehhez hasonlót szeretnék készíteni, akinek kapcsolási rajza vagy valami link ahol ezt megtalálom megkérném, hogy írjon nekem.
Köszönöm

Bővebben: Link
(#) didyman válasza DJmike hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /

Nem teljesen értem, mit szeretnél: Egy soros biztosítékot, 2 áramkörös kapcsolót+sucho aljzatokat bekötni, ehhez ha kapcsolási rajz szükséges, akkor nem szívesen ajánlom, hogy 230V-os hálózati berendezést készíts.
(#) didyman válasza zoli_cso hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /

Legfeljebb pillanatnyi csúcsokkal tud jobban megbirkózni, de tartós nagy terheléssel aligha.
(#) MPedro válasza zoli_cso hozzászólására (») Ápr 3, 2010 /

Csak szélsőséges használathoz ildomos szélsőséges kapacitású puffermezőt használni. Ilyen lehet pl. a zenekari vagy nagytermi / szabadtéri dj-re szánt szubvégfok, ahol lényeges, hogy a pillanatyni csúcsoknál se "fogyon" el a táp.

Az "alapszabály" egyébként az, hogy amperenként 1.000µF kell, hangfrekvenciás cucc esetén ennek 2 - 3 szorosa.

Pedro
(#) stereo hozzászólása Ápr 4, 2010 /

Nincs valakinek eladó panelja ehhez az ic-hez?
(#) zoka válasza stereo hozzászólására (») Ápr 4, 2010 /

Ha egy hónappal előbb írsz, akkor lett volna!
A Pedro-féle változat - készre szerelten - , ami feleslegessé vált, mert elkészítettem a saját párhuzamos verziómat 7293-al (ami sub-ot hajt). Most viszont meggondoltam magam és a 1554 helyett áttérek 7294-re, mint sztereó erősítő, így a világért sem adnám el
(#) deny-g hozzászólása Ápr 5, 2010 /

Sziasztok kéne valakinek a segitsége aban hogy egy 2x 24v-os trafohoz akarok kötni egy aktiv szub szürőt de az meg nem 24 es hanem 12es meg lehet oldani ?
(#) ptesza válasza deny-g hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Tegyél fel kapcsirajzot , vagy jó lözeli képeket a szűrőröl , meg a trafót is fotozzad le.
(#) Bassmester válasza stereo hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Nekem ilyenek vannak
Üres nyákom is van, íme:
(#) skul0 hozzászólása Ápr 6, 2010 /

Hali!
Szeretnék építeni egy erősítőt tda7294-el, elsősorban egyszerűsége miatt, másrészt pedig azért, mert a padláson találtam hozzá egy 2x26VAC toroid trafót, ami ideális lenne. Végigolvastam ezt a néhány száz oldalt ,viszont lenne egy két kérdésem vele kapcsolatban azokhoz, akik már megépítették:
-milyen a hangja, szépek-e benne a mélyek, a magasak(otthoni zenehallgatásra használnám)
-hogyan használható a standby ill. mute funkció
-mire kell figyelnem a hűtésnél( tehát milyen potenciálon van, kell-e szigetelnem)
-szükséges-e előerősítő?

Készítettem paneltervet adott méretű nyáklaphoz (100x90mm, ilyen volt itthon ), mellékeltem, szerintetek nem lesz túl sűrű?
Válaszokat előre is köszönöm, üdv SkuL0!

tda7294.GIF

(#) ptesza válasza skul0 hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /

Grat a sok olvasáshoz ,de nyugodtan szabad kérdezni is , senkitől nem várható el ,hogy elolvassa mindenki nyügjeit , sőt sokszor rossz példa is van.

A trafó mindenképpen jó !

A hangjáról egyértelmű , hogy penge ,és ezt a szó szoros értelmében! Magas és közép tartomány nagyon rendben , és eléggé széles . A mélyekről már megoszlik a vélemény. Állítólag a hidaltnak jobb a dinamikája , erősebbek a mélyek is. A sima változatot én is kissé mélyhiányosnak találom ,de nagyobb hangerőn meggyógyúl. De persze nem mindegy min hallgatod.
S talán ezért is indokolt egy hangszín szabályzó. 3 sávosat javasolok , olyan ami műveleti erősítőkből épül fel . Ha kell akkor linkelek.

A hűtés a gyengéje. Mindenképpen szigelten kell a bordára tenni ,mert ha nem akkor negatív tápfeszre kerül a borda,s ha letestel akkor lesz bumm! Van aki szigetelés nélkül használja , de akkor külön oda kell figyelni ,hogy a bordát elszigeteljük mindentől. 4 ohm-nál ez különössen igaz.

A panel eléggé szellős , ennél sokkal kisebbeket is szoktak. A mute és a standby megfelelő alkalmazásában a koppánásgátlás megfelelően megoldható. Viszont rövidzár védelem az megldott a tokon belül. Esetleg egy DC védelmmel meglehet toldani , a dárága hangszórók védelmében.
(#) skul0 válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /

Kössz a választ ptesza!
Nincs valamilyen mód a mély hangok előcsalogatására? Gondolok itt ilyen mélykiemelő, loudness kapcsolásokra, vagy azokat inkább hagyjam ki a dologból? A 3 sávos hangszínszabályzó mindenesetre érdekelne .
Azt hittem a koppanásgátlás más módon van megoldva, és nem így játszogatni kell a mute-standby lábakkal...
Azok vezérlése pedig úgy működik, hogy ha nem akarom használni kössek rájuk 5V-ot?
A panel azt hiszem marad ekkora, nem célom hogy minél kisebb legyen.
(#) zoka válasza skul0 hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /

Szia!

Szerintem is nagyon jó hangja van, nekem a méllyel sincs semmi gond, nem kell rajt semmit csalogatni
Szerintem ez inkább hangfal függő, az erősítő szépen átviszi a teljes tartományt, ha nincs korlátozva akár 10Hz alatt is . Esetleg egy hangszínt, amilyet Ptesza is javasolt, érdemes építeni, most én is alkalmazni fogom az éppen készülő erősítőmbe. Viszont kikapcsolható lesz.
Úgy tudom, alapból bent van a koppanás-védelem, bár nekem erre nincs is szükségem, mert a DC védő áramkör reléi kapcsolgatják be a hangfalakat. Ami a panelt illeti, nem érdemes bajlódni vele, van erre a célra egy tökéletesen bevált megoldás:
Bővebben: Link Én is most ezeket használom fel az újonnan épülő sztereó erősítőmhöz. (már legalább 5-6 éve megvan és hibátlanul megy)
zoka
(#) Bassmester válasza skul0 hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /

Hali!

Jó választás a 7294 :yes: Strapabíró és jó táppal jól szól.
Hogy kell e hozzá előfok, az attól függ, hogy miről akarod hajtani. Hifi célra szerintem nem kell hangszínszabályzó meg lúdnesz, az csak eltorzítja, agyonszínezi, lapossá teszi a hangot, de ez ízlés kérdése.
Jó hangfalon jól szólnak a mélyek, tiszta hangja van.
A nyákrajz amit mellékeltél, nem tűnik túl átgondoltnak. Hosszúak az áramutak, a GND kialakítása is eléggé kacifántos.

Bővebben: Link

Pl ezt is megépítheted.

Szerintem is igazuk van , inkább egy bevált kapcsolást , nyákot építs. Már egyszer valaki megtervezte.
(#) skul0 válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /

Várom ostorozó kritikáitok a nyákrajzzal kapcsolatban Amiket persze szívesen veszek! A nyákot az alapján terveztem, amit zoka belinkelt, persze kezdő létemre, tudom ez nem mentség, nem figyeltem az általatok bibisnek vélt szempontokra.
Megrendelni nem akarom, mivel suliban van rá mód hogy nyák maróval kimarja az én kedves gyakszitanárom, csak tervet meg nyáklapot kell vinni, nyák lap (100x90mm) az meg van itthon kb 10 darab. De akkor mellőzöm a fentebb csatolt nyákot. Hangszínszabályzónak lm1036-ra gondoltam, ami fent van a kapcsolások között, mivel osztálytársam állítása szerint jó...

zoka!
Nem kérhetnélek meg, hogy amit rendeltél kitet, a nyáklap méreteit megadnád, s akkor én a rajz alapján ugyanúgy bevinném a tervezőbe és akkora méretre vágnám, ha azt mondjátok hogy inkább beváltat csináljak. Akkor az már remélhetőleg jó lesz.
Köszi srácok, ha lesz még kérdésem írok!
(#) Robi85 válasza skul0 hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /

Szia.

Ha jól tudom akkor a PDF-ben méret arányos a nyákterv. De tettem fel egy képet is róla, mert pontosan nemtudom melyik lesz a jó.

Sok sikert hozzá. Nekem is van 2db. Eleinte idegenkedtem tőle, de aztán mikor összeraktam, ledöbbentem, hogy mennyire jól szól ez az IC. Ugyhogy bátran csináld csak meg. Nem fogsz benne csalódni.
(#) zoka válasza skul0 hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /

Szia!

A nyáklap mérete 5,1 x 3,7 cm, de ezzel az infóval sokra nem mész szerintem. Én feleslegesnek tartom ezt újratervezni, újból bevinni nyáktervező progiba. A djrobaa által mellékelt "tif" képnek túl kicsi a felbontása, de a pdf már használható eredményt ad. Ha csak simán kinyomtatnád, nem tudom, hogy úgy méretarányos-e, mert nekem ami van nyomtatásban, azon kisebb a valóságnál. Milyen technikával készíted a nyákot, ha megfelelő méretben ki tudod nyomtatni, akkor már nyert ügyed van, nem?

Az LM1036 -al gondok vannak, nézz csak be abba a topikba is. De azért ha van időd fussad át.

Jobban jársz egy lepke karakterisztikájú hangszinszabályzóval.Még akkor is ha csak 2 csatornás lesz.
(#) ODU válasza skul0 hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /

Tessék, szerintem ez jó lesz, én ilyenből használtam fel 3-at, és mindegyik tökéletesen illeszkedett.
A 2 fájl ugyanaz csak más a kiterjesztése.
(#) deny-g válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /

ok tesék
(#) deny-g hozzászólása Ápr 6, 2010 /

Ja és most amugy 2 2x200w ost készülök épiteni nektek is ajánlom már halotam ijet szólni le tépi a fejed a baszus XD
(#) ODU válasza deny-g hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /

Ez nekem is tervbe van hogy megépítem, de panelba. Háááát kicsit túlzásnak érzem (Majd nyáron )
(#) deny-g válasza ODU hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /

hehe szerintem nem tulzás Amugy mejikre gondolsz?
amugy én 2x150r.m.s-es szubhoz gondoltam házimozihoz monyguk kár hogy kocsiba nem tehetem bele mert 2 batri kelene
(#) ptesza válasza deny-g hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /

Bele akarod építeni az erősítő mellé? Mert akkor lehetne a főtápból lelopni a +-12V -ot. Megmaradna egy trafód.
(#) deny-g válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /

Csak van egy kis probléma az első két kontakt 5 V az utolsó 2-ő 30V aztán van 2x24v meg ami ki marad az 9v és az aktiv szűrőnek meg 2x12v kell én valamien elenálásokra gondoltam szerinted?
(#) Reuter válasza tatabike hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /

Sziasztok!
Én már építettem több darabot TDA7297-el, mind kifogástalanul működött, stabilan, a hangerő 70 % -ig
ki torzítással felette se túl rossz...de alkatrészt alig igényel, és ahhoz képest megbízható kis áramkör. Mindenesetre házimozihoz kiváló!!

Ez a trafó fogja hajtani a végfokot is?
(#) deny-g hozzászólása Ápr 7, 2010 /

Az a trafó hajcsa a végfokot.
És amugy igen egybe akarom tenni a szub ládába lesz az erősitő is meg a szub szürő is de gondoltam rakok bele még egy 2x15w os végfokot is ami 2-tda2030 as ból áll és annak tenék be mégegy trafót jelenleg igy állok de jobb lenne ha a szűrő a 2x200-as végfokal lenne egybe

Az biztos , hogy így ránézésre is kevés a trafó. 2x200 as végfokhoz kb 600W-os trafó kell. Ez a legjobb esetben is 100 W. 1 db 7294 meghajtására , talán talán...

Az előfok , és a subfilter szinte elhanyagolható fogyasztású .

Rajzolok neked egy megfelelő tápot . Ha jól értelmeztem akkor ez egy szubláda lesz , egy sima szub szűrővel.

+-33V és +-12V lesz rajta. De szerintem a műveleti erősítőknek a +-15V optimális.
Következő: »»   163 / 608
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem