Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   206 / 607
(#) Zosi válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 28, 2010 /
 
Rendben köszi a válaszokat!
(#) Zosi válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Hello! Összeraktam az erősítőt bodozba és hát mostmeg olyan gond van vele hogy kb 70wattot ad le... Jelenleg úgy van hogy a 2 oldal nincs szigetelve a bordától és 1 bordán van ettől lehet hogy bezavarja egymást és azért nem ad le több teljesítményt? Vagy mi lehet a gond? A doboztól a borda el van szigetelve! Mert mikor próbáltam vagy 2 napja akkor csak az egyik oldal volt a bordán és úgy leadta a max teljesítményt.
(#) Bassmester válasza Zosi hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Csináltál egy hurkot a negatív tápágban. Nincs hallható búgás, vagy gerjedésre utaló jelenség? A két csatornát külön bordára kéne szerelni. Ha 70W-nál leszabályoz a hidad, akkor ismét valami hűtési hiba lehet. Rendesen ráhúztad a bordára? Használtál hővezető pasztát?
Hogyan mérted azt a 70W-ot? 8Ohm-os Műterhelés, szinuszgenerátor, AC voltmérő, oszcilloszkóp? Ha így akkor oké.
(#) Zosi válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Nincs búgás! Amikor kipróbáltam azt a hűtőtönkös hűtést akkor feltettem az egyik oldalt a bordára és azt utána nem vettem le hanem már csak a másikat is feltettem és úgy a dobozba meg most nem olyan mint azelőtt nem volt semmi olyan recsegős hang. Az ic tönk meg a tönk borda közé is tettem pasztát. Hát én multiméterrel mértem áramot ami maxon 2A volt 34V a tápfesz 68W kb. 4Ohmon mert csak ilyen hangszóróm van amit 250W RMS szubnak használom meg van ilyen kis hangfalam amibe van mély magas közép de az már nagyon kis hangerőnél is csinálja ezt a recsegős hangot és ez sem attól mert már kivan hajtva a hangszóró a szubot viszont így ezzel a tönkel csutkán se recseg már.
(#) Bassmester válasza Zosi hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Majd tegyél fel valami jól látható képet a cuccodról, szeretném látni hogy mit műveltél...
Teljesítményt nem így mérünk, Te ugyanis az egyik tápág teljesítmény felvételét próbáltad mérni. (az én olvasatomban)
Ha nem használsz szigetelőlapot, akkor nem kell hűtőtönk, az ícét direktbe a bordára kell csavarozni, némi hűtőpaszta alkalmazása mellett. A bordát viszont mindentől el kell szigetelni, nem érhet semmihez, mert ha letestel akkor kimegy a negatív tápág biztije. Ha nincs bizti akkor az ícé füstöl el.
(#) Zosi válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Rendben holnap csinálok pár képet!
Tehát most nincs szigetelve az ic a bordától akkor csináljam úgy hogy leveszem a hűtőtönköt simán vagyis pasztázva rá az ic a bordára és a borda mindentől elszigetelve? Jobb lesz? Sajna nincs oszcilloszkópom se szinuszgenerátorom.
(#) Bassmester válasza Zosi hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Persze hogy jobb lesz. Ha nincs a tönk és a borda között szigetelőlap, akkor minek a tönk ??? Csak rontja a hőátvitelt és nem lát el semmilyen funkciót. Ugye érted?
Hűtés szempontjából az a lehető legjobb, ha közvetlenül a bordával érintkezik az ícé.
A hűtőtönk és a szilikonlap, csak az üzemeltetés biztonsága érdekében vállalt kompromisszum.
(#) Zosi válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Igen értem ez nekem a logikus azért értetlenkedtem az elején hogy minek az a tönk de már értem hogy ha van szigetelő lap akkor kell ha nincs nem kell azthiszem értem Holnap kipróbálom bár már úgy összeraktam azt a dobozt hogy szétszedni is egy óra lesz
(#) Zosi válasza Zosi hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Jah és akkor a két oldal külön bordán legyen, vagy lehet 1en? Fog valamiben zavarni?
(#) Bassmester válasza Zosi hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Elvileg nem túl jó ha egy bordán van, mert így van egy áramhurok. Ha a tápágak mindkét panelen külön vannak biztosítva, akkor ne csinálj negatív áramhurkot... meg egyébként se.
(#) Zosi válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Rendben akkor kettévágom a bordát jah és am. 2 12V-os venti van a hátán amit egy puskástrafó hajt és hát eléggé lefogja a tápot a két venti 8Val forog elég neki hűtésnek?
(#) Bassmester válasza Zosi hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Ezzel kapcsolatban nem akarok találgatni, pláne hogy még képről sem láttam... majd a használat során úgy is kiderül.
(#) Zosi válasza Bassmester hozzászólására (») Dec 30, 2010 /
 
Rendben köszi a mai válaszokat is gondolom már az agyadra megyek De már látom a célt
(#) Zosi hozzászólása Dec 31, 2010 /
 
Hello!
Na elkészült teljesen az erősítő mostmár tökéletesen működik kis hangszórókkal is minden oké max teljesítmény is kijön. És az igért pár kép.
(#) Zosi hozzászólása Jan 1, 2011 /
 
Vélemény Bassmester? Vagy valaki más? B.U.É.K.
(#) CIROKL válasza Zosi hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Egy kicsit jobb minőségű képeket tegyél föl amin lehet látni valamit ? így sötétben látom szép de világosban lehet még szebb?
(#) Zosi válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Köszi jó majd nemsoká behozom és villanynál csinálok róla képet mert ezt még kint csináltam a garázsban nem túl jó fényviszony mellett!
(#) Alkotó válasza Zosi hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
A hurcibálástól sokkal egyszerűbb ha bekapcsolod a vakut. Egyetlen kicsi kis gombocska az egész.
(#) Zosi válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Kincs ami nincs...
(#) ODU válasza Zosi hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Véleményem szerint egy kicsit kicsik a bordák, de végülis ha mennek hosszútávon is max hangerőn akkor rendbe van, csak kicsit meglepődtem hogy ilyen kicsi
(#) Zosi válasza ODU hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
3 óráig tesztelve ventivel jó volt hosszabb távon még nem volt lehetőség tesztelni.
(#) Bassmester válasza Zosi hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
B.U.É.K. mindenkinek

Hali, Zosi!

Rendezettnek látom a belsejét, de a hűtő kialakítása nagyon gyenge így ránézésre. A bordáid mérete, csak direkt ráfúvással, alagúthűtéssel lenne megfelelő, jelen állapotában minden bizonnyal túl fog melegedni, a névleges teljesítményén csak behatárolt ideig tud majd működni. (bár hogyha 3 órát bírt, akkor lehet hogy jó) Nekem is van egy folyamatban lévő sztereó hidam, példának íme a hűtése:
(#) Bassmester válasza Zosi hozzászólására (») Jan 1, 2011 /
 
Most látom csak a trafót... lesz majd benne még egy ilyen? Ez hány VA-es toroid? Az a kb 4-6A-es hosszúkás Graetz is gyenge láncszem sajnos... viszont ha ez a táp marad, akkor a jelenlegi hűtés is bőven elég lesz
(#) Zosi válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 2, 2011 /
 
300VA a táp tudom így kevés neki de egyenlőre megteszi... 5A-es a híd. És egyébként egy 400-500VA-os toroiddal ami az ideális lenne ugye kb. hány wattal lehetne több teljesítményt kihúzni belőle mint a 300VA-ossal?
(#) ptesza válasza Zosi hozzászólására (») Jan 2, 2011 /
 
Szerintem 600VA lenne optimális ,amivel jelenleginél 2x hangosabb is lehet. Az egyenirányítókon ne spórolj ,mert nem lehet megjósolni mi lesz ha egy dióda kidurran. A nagy pufferkondikkal párhuzamosan forrassz be egy 100nF kerámia kondit , oldalanként 1-1 darabot.
(#) lobbooo válasza Zosi hozzászólására (») Jan 2, 2011 /
 
Fogadd meg Bassmester tanácsát, mind trafó és greatz ügyben, nekem a stereó hidamnál oldalanként volt egy-egy 25A-es Pentium1-es hütő bordával és ha meg volt hajtva úgy igazán nem ment 50 fok alá a borda. A 220V-ból meg folyamatosan 500W fölött jelzett a fogyasztásmérő. Egy oldalnak minimum kell egy 250-es trafó, nekem két 320-as ról ment, most egy öt csatornásom van öt 320-al, öt greatz plusz ötször 20 000 uF, féllelmetes tartalékkal. Szerintem mégegy ugyan ilyen trafó kéne neked a buffer elegendö, ha azok 10 000 µF amik be vannak épitve, a greatz meg mindenképp csere.
(#) Zosi válasza lobbooo hozzászólására (») Jan 2, 2011 /
 
Értem a Greatz min hány amperes legyen? Van még egy 200VA-os toroidom a másik ugye 300VA-os úgy jó ha egyik oldalt egyikkel a másikat a másikkal hajtanám vagy 1trafóról kéne mennie vagy baj hogy nem egyforma a kettő?
(#) Bassmester válasza Zosi hozzászólására (») Jan 2, 2011 /
 
A Graetz-ed sajnos eléggé rizikós. A 300VA-es trafóval kb 2x100W szinuszt tudsz elérni 8 Ohm-ra. Bár a híd, teljesítmény leadás szempontjából jobban tűri a feszültségesést mint a szimpla, de a 300-as trafót alaposan le fogja rántani a két híd. Ha ki akarod használni a végfok adottságait, akkor szerezz be még egy ilyen toroidot és csinálj csatornánként külön tápot, 35A-es Graetz-cel (nem fog melegedni) és 2x10.000 µF pufferrel. Az úgy már nagyon OK lesz
(#) Zosi hozzászólása Jan 2, 2011 /
 
Rendben.
(#) ODU válasza Zosi hozzászólására (») Jan 2, 2011 /
 
Valamint akkor hasonlő hűtőtönkös megoldást mint Bassmester (szükség lesz rá és ha lehet akkor rézből)
Következő: »»   206 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem