Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   118 / 227
(#) gaben62 válasza pcroland hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Sok mindenre jó az FBS paszta, de tekercs rögzítéshez szigeteléshez a menetek közé, sokkal jobb az epoxigyanta.
(#) pcroland válasza gaben62 hozzászólására (») Feb 21, 2011 /

Ki beszélt arról, hogy menetek közé kell? A mikró trafó rögzítéséhez kell, hogy ne mozogjanak az olajban.
(#) havranarpi hozzászólása Feb 22, 2011 /

sziasztok!
szeretném megtudni ,hogy a 6.8 µF-es MKS kondinak van-e polaritása??
(#) Frenki007 hozzászólása Feb 22, 2011 /

Sziasztok

Egy motos teslához elég 1db GU50-es elektroncső vagy 2db kell hozzá??
(#) velkey válasza Frenki007 hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Van olyan kapcsolás, amibe egy kell és van amelyikbe 2.1 GU50
(#) pcroland válasza havranarpi hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Nincs. Fólia és váltóáramon is működik.
(#) BULL1988 válasza Frenki007 hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

A mot sok lesz neki. Viszont, ha variakkal leszabályozod, akkor úgy mehet.
(#) velkey válasza BULL1988 hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Szerintem az is jó hogyha alacsonyabb feszről járatod a motot. Amúgy én már láttam olyat hogy ráengedik 230-ról a motot és olyan 10-15 cm-es szikrákat ad.
(#) Frenki007 válasza BULL1988 hozzászólására (») Feb 23, 2011 /

Akkor kell a mothoz egy szabályozó? pl:egy szabályozható troid?
(#) Collector hozzászólása Feb 26, 2011 /

Ez frankó:
Bővebben: Link
(#) _BiG_ válasza Collector hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Zeusz, Palpatine császár...

Amikor meg összeszikráznak, az meg az Ádám teremtése...
(#) Collector válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Még lehetne tetőzni ezt nitrogénlézerekkel száloptikán, és akkor akár 10 méteres szikrákat is produkál amerre épp irányítják.
Ha lenne támogató ilyet én is összehoznék, és akkor lehet turnézni. Bár támogató nélkül is megy, csak jóval lassabb lesz.
(#) _BiG_ válasza Collector hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Nem rossz ötlet Csak sajnos én legfeljebb lelkesedéssel tudok támogatni...
(Bár a haverommal szeretnénk összehozni egy SGTC-t, kicsit nagyobbat. De ez se lesz gyors meló.)

Impulzusüzemű lézerrel lehetne kisebb mobil ionizáló egységet csinálni és megspórolni a száloptikát? Hátipakkban akksiról mehetne...
Nem tudom, mekkora egy ilyen lézer. Csak ara gondoltam, hogy nem kell annak folyamatosan mennie, elég egy pillanatnyi ionizálás.
(#) Collector válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 26, 2011 /

Hát a nitrogénlézer az csak impulzusüzemben működik, megawattos tartományban. Az alatt nem ionizálja a levegőt kellő mértékben. Ez nem fér el egy emberen.
(#) velkey válasza Collector hozzászólására (») Feb 27, 2011 /

Sziasztok!
Az a problémám az egy GU50-es vttc-vel, hogy 300voltról 2-3 millis szikrát ad csak, és mikor 1100 voltról próbáltam hajtani (egy MOT 110 Volt primer fesszel) elkezdett vörösen izzani az egész, és csak 1cm-es koronát adott. Tudnátok erre magyarázatot adni? (a szekunder 1500 menet 63-as pvc csövön a primer 10/12 menet 110mm-es csövön)Bővebben: Link
(#) _BiG_ válasza velkey hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Szervusz!

Kevés a primer menetszám. kétszer - két és félszer ennyit is elbírna. A visszacsatoló is lehet 15-20 menet. A szekundered nem túl nagy frekvenciás, de számold ki a huzalhosszát és az legyen a lambda/4 és arra hangold be tetőkapacitással. A tekercs méretezése akkor jó, ha a kívánt lambda/4-hez csökkenteni kell a szekunder rezonanciafrekijét egy tetőkapacitással, a sajátfrekvenciájához képest (ez például a wintesla megmondja a méretekből, de ki is lehet mérni egy jelgenerátorral és egy szkóppal). Ehhez az kell, hogy a sajátkapacitása kicsi maradjon, legyen mihez hozzátenni.

A másik, hogy a primer és a vcs. elhelyezése sem mindegy, a primer legyen a szekunder aljához közel, a vcs. meg inkább az egész alatt, vagy körülötte. A 110 mm-es primer is csökkenthető, olyan 90 mm körülire.

Üdv!
(#) velkey válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Köszi a választ! De az a lambda? A primer és a vcs milyen vastag huzalból legyen?
(#) havranarpi válasza velkey hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

szerintem a lambadára gondolt

Lambda a hullámhossz jele. Lambda / 4: a hullámhossz negyede.
A frekvenciából meg a fénysebességből (c) számolható. Képlet: lambda= c / f. Ne felejtsd el a c értékét megfelelő mértékegységgel behelyettesíteni.

A huzalvastagság olyan 1-1,5 mm. Nem kell több.
(#) _BiG_ válasza havranarpi hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

:whistle:
(#) velkey válasza _BiG_ hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Jó, bocs hülye vagyok most jövök rá. Így leírva még sose láttam

Na, akkor ösmerős jelölés, tessék: λ (remélem jól jelenik meg, ha elküldöm)

λ = c / f.

Váljék egészségedre
(#) prokoptamas hozzászólása Feb 28, 2011 /

Sziasztok!

Felvetődött bennem a gondolat, hogy kéne építsek egy tesla tekercset. Igazából elsődleges cél az az lenne, hogy tudjam zenélésre bírni.
Elmondok egy nagyon fontos dolgot: annyira értek az elektronikához, hogy tudom mi az a páka, meg fogtam a kezembe rézdrótot. Ezen felül slussz.
Szóval nem tudom mi az a primer, szekunder tekercs, IC, vttc, stb-stb-stb. Semmit nem tudok, ezért kerestem meg ezt a leírást: Bővebben: Link

Még ez is egy picit bonyolult, de úgy ahogy elmegy. Viszont láttam, hogy a zenélő tekercs sokkal bonyolultabb. ***
(#) _BiG_ válasza prokoptamas hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

A mellékelt linken levő akármi (én nem nevezném tesla tekercsnek) ÉLETVESZÉLYES! Azt soha se próbáld ki!

Ha nem értesz az elektronikához, akkor nagyon nehéz feladat elé nézel. Ez több, mint forrasztgatás. Ha visszaolvasgatsz (javaslom), akkor láthatod, mennyi kérdés (még triviálisak is) vetődik fel.
Ha akad vállalkozó segedelem, akkor vedd igénybe. Építsétek együtt
(#) Collector válasza prokoptamas hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Ebayon biztosan van komplett DIY DRSSTC szett, ha nagyon sok pénzed van, csak akkor ajánlom.
(#) prokoptamas hozzászólása Feb 28, 2011 /

Az a probléma, hogy én ugyan visszaolvasgattam egy 5-6 oldalt, de nekem ez teljességgel kínai.

Lenne egy haverom, aki segítene, de ő se ért hozzá, csak annyit, mint én kb, vagy még annyit se.

Áldozok rá olyan 30.000ft körül, többet sajnos nincs miből válságos időkben...
(#) _BiG_ válasza prokoptamas hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

Akkor marad neked az építőkit. Jó ötlet.

Tudjuk, hogy ez így olyan mint a kifestőkönyv a portréfestészethez képest, de mégis sikerélményed lenne és nem csesznél el egy rakat drága alkatrészt - meg időt és pénzt.
Viszont szépen szikrázni fog és a leírás alapján csak forrasztgatnod kell.

Ezt nem csak neked mondom: a teslázáshoz is kutatni és olvasni, tanulni kell. Rá kell szánni az időt, hogy a neten található elég bőséges információhalmazból felépítsük azt a tudást, amivel egy ilyen szerkezet jól megépíthető.

Nem mindenki megy ejtőernyőzni sem, de lehet tandemet ugrani és ahhoz nem kell tanfolyam (és orvosi alkalmasság), meg a kezdeti botladozás (nekem se ment elsőre a stabil testhelyzet és nem volt senki velem a levegőben, hogy segítsen...).
De az élmény tulajdonképpen ugyanaz.

(Mielőtt egy moderátor szól, megemlítem, hogy használd kérlek a "válasz" gombot. Érthető marad vele a fórum.)
(#) Fritzi91 válasza prokoptamas hozzászólására (») Feb 28, 2011 /

prokoptamas ha nagyon semmit nem értel az elektronikához, akkor ajánlom neked ezt az oldalt átolvasni, és értelmezni, hátha gyarapodik vele a tudásod.
Bővebben: Link
(#) joseyy hozzászólása Márc 1, 2011 /

Jó napot!
Egy kis segítséget szeretnék kérni önöktől. Elkészítettem a Skory féle 24V-os tesla tekercset, teljesen jól működik. Ezzel nincs is gond. Megcsináltam hozzá a szalagkábeles primert is. Skory tesla tekercs frekvencia számítójával kiszámoltam a rezonanciafrekit, ami kijött nekem 439kHz-re ( tekercs adatai : hossz : 300mm átmérő: 50mm huzal vastagság: 0,15mm ) beletettem L4 C4 nek egy 50uH-s induktivitást, és egy 3,3nF-os kapacsitást ennek 391kHz a rezonancia frekije. működött ezzel is, de ha mellé tettem egy fénycsövet, akkor az világított de a szikrázás megszűnt. Így hát kivettem belőle L4-et. Így igencsak combosabb szikrákat kaptam, de csak úgy ha feltettem a primert a szekunder kb felső egyharmadába. És ez ügyben szeretnék segítséget kérni, hogy hogyan kerülhetne vissza a primerem a szekunder alsó részére, ugyanezen szikrák mellett, mint amit fentebb produkált. Köszönöm előre is
(#) Collector válasza joseyy hozzászólására (») Márc 1, 2011 /

Valószínűleg úgy, hogy nagyobb átmérőjű primert használsz, és közelebb teszed a szekunderhez. De ott már érdemes valami szigetelést betenni a primer szekunder közé.
Következő: »»   118 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem