Fórum témák
» Több friss téma |
Elektrolit kondenzátor élesztéseÜdv mindenkinek! lenne egy olyan kérdésem, hogy a használaton kívül sokat állt elektrolit kondenzátorokat hogy kell éleszteni/formázni? Próbáltam rákeresni, de csak kondenzátor működése, készítése, és kondenzátor robbantása volt a találat. Illetve az lenne a kérdésem, hogy mire tudom használni a házi készítésű olaj papír kondenzátorokat (úgy értem, melyik típust lehet/szabad ezzel helyettesíteni)? Végül megkérdezném, hogy siketült -e már bárkinek működőképes elektrolit kondenzátort építeni, ami nem szivárog?(eddig bármilyen összetételű elektrolitot használtam, pl. szóda-bikarbónás víz, citromsavas víz, mindegyiket képtelenség lezárni)
Változtatható egyenfeszültségre kötni. Kb. az üzemi fesz. tizedével kezdeni a formázást. Mérni az áramot. Ha nem szalad meg, nem melegszik és csökken az áram, akkor fél óránként emelni a feszültséget. 3-4 fokozatban elérni az üzemit, amennyiben nem melegszik és mindig lecsökken az árama. A témában le van írva részletesebben, de nem tudom hol.
A házi elektrolit kondenzátoraid alufóliával készültek? Nem marta szét a sav vagy lúg?. A JLH erősítő kimeneti kondija például lehet olaj-papír kondenzátor, de szerintem sok másra is használható.
Múzeális, vagy csak annyi a keresőben, hogy "formázás".
Láttam már kézzel tekercselt kondenzátort, sok örömöm nem volt benne...
A gyári elkókban is alumínium a fegyverzet, nincs azzal semmi baj. Az elektrolit a nedves elektrolitkondenzátoroknál glikol vagy bórax, ami nem bántja az oxidált alufóliát.
Ezt tudom, de amiket használt elektrolitnak azok szerintem oldják.
Ez nem jutott eszembe, pedig a fejemben motoszkált, hogy van témája.
Nem marta szét a fegyverzetet(alufólia) a szóda-bikarbónás víz, youtube videón láttam azt a módszert, de ott nem zárták le(én meg bármit csináltam vele, nem lehet lezárni, légmentes műanyag tégelyből is szivárog a trutyi, és nagyon csúnya, amikor lerakódik a szóda-bikarbóna). Ennél jobb volt némileg a citromsavas víz, egy 22µF kondenzátort csináltam, zacskóztam, csak a kivezetés vezeték lógott ki, és ezt egy konzervdobozba tettem, majd réz lap kivezetést kapott(valami szabványos méret, de nevét nem tudom), és végül kétkomponensű ragasztóval zártam le. A sikerélmény sajnos nem tartott sokáig, mert kb. egy hónap múlva látom, hogy szivárog a réz kivezetésnél. mára kiszáradt a kondenzátor, a kapacitást is elvesztette. Csináltam volna még egyet, de mivel éjszakára lekapcsoltam a feszültséget róla, reggelre megette az elektrolit a (valószínűleg alumínium) lemezt, amire rásajtoltam a vezetéket, ami a réz kivezetéshez ment.
Nem könnyű kézzel tekercselni, meg nem is helytakarékos, de mégis csak saját készítésű.
Az elektrolit kondenzátort egy youtube videóban láttam, az alapján csináltam én is az első verziót, amit nem lehet lezárni. Bővebben: Link
pedig a fejemben motoszkált
Ne piszkáld, az tart életben, és adja a gondolatokat.
Szép dolog amikor az elektronika hobbi, na de ez már beteg...
Egy korrektebb videó.
Szerintem az volt a baj, hogy nem Pepsit használt elektrolitnak.
Annak idején egyszerű gumi tömítést is használtak az alumínium serleg lezárásra. Esetleg valami kétkomponensű öntő szilikon a lezárásra? A műanyagok sajnos porózusak. Talán a polietilének egy része használható egy ideig.
Köszönöm a válaszokat!
A kétkomponensű ragasztó is elég erősnek bizonyult, a szivárgás oka valószínűleg az lehetett, hogy a réz kivezetés minimális mértékben oxidált volt a beszerelésnél (nem lett külön tisztogatva), és a citromsavas víz feloldotta ezt az oxid réteget, vagy pedig magát a rezet kezdte megenni. Valószínűleg nem volt jó, hogy oxidáló mellékhatású az elektrolit, amit használtam. Egyébként csak kísérleti jelleggel próbálkoztam az elektrolit kondenzátorral, inkább az olaj-papír kondenzátor sikerült. Végül csatoltam képet a legutolsó elektrolit kondenzátorról (ez a 22µF volt kapacitású kondenzátor, jelenleg kb. 50pF kapacitása van, teljesen kiszáradt). TantálkondiAdott néhány SMD, fekete alapszínű, kb. 1206 méretű, (feltehetően) tantál kondenzátor, aminek a felirata mindössze annyi, hogy: 225. Semmilyen más jelölést nem látok rajta (a pozitív oldalt jelölő csíkon kívül). Megérve a kapacitást: 2,2µF1db-ot "feláldoztam", lassan növeltem rajta a feszültséget, 45V körül megnőtt a nyugalmi/szivárgó árama, még pár V-ot emelve átütött. Vajon mekkora lehet a tényleges feszültségtűrése, amit biztonsággal és hosszú távon elvisel? A hozzászólás módosítva: Vas, 21:50
Hali!
Én úgy tapasztaltam, a tantáloknál elég jellemző a kapacitás+feszültségértékre a méret. Szerintem ha megnézel egy katalógust, a tiéddel egyező mérettel, jó közelítéssel megkapod |
Bejelentkezés
Hirdetés |