Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   215 / 966
(#) llaci56 válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 5, 2012 /
 
Ebben az esetben nem áll fenn az a kitétel, hogy arról a 0 -ról ne műkodjon egyetlen fogyasztó sem.
(#) zoliaaa válasza fulcsii hozzászólására (») Máj 5, 2012 /
 
Ezt a figyelmedbe ajánlanám.

http://www.vgt.bme.hu/okt/bsc_ele/erintesv.pdf

Sok okosságok vannak benne aki nem tanult róla legalább is annak.
(#) _vl_ válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 5, 2012 /
 
De azt csak Te feltételezted, hogy nem működik róla egyetlen fogyasztó sem (arra alapozva, hogy le van kapcsolva a kismegszakító). A valóságban egy normálisan kivitelezett társasházban ezt csak úgy biztosíthatod, ha a főelosztóban kapcsolod le az áramot az egész házban.
(#) zoliaaa válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 5, 2012 /
 
Kíváncsiságból megkérdezném hogy mi a szakmád ha nem probléma ?
Csak úgy kíváncsiságból.Ha le van kapcsolva a fő biztosíték akkor nem fog neked semmi se működni. De már az elébb ezt leírtam úgy gondolom csak nem ezekkel a szavakkal.
Ha nincs feszültség az Fi ben akkor hiba áram sem jön létre.
Én mikor elolvastam röktön tudtam mire gondol proba. Ezt szerintem nem kell nagyon magyarázgatni.
(#) zoliaaa hozzászólása Máj 5, 2012 /
 
A földelés alkalmazása
(#) karaszbandi válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 5, 2012 /
 
Ha a FI utáni kismegszakító mind le van kapcsolva és valahol a lakásban összefogod a nullát meg a földet, akkorát csattan a FI, mint a fene. Persze a FI bemenetén ott a villany. És semmi fogyasztó nincs rajta. Tehát kéretik nem kételkedni benne, hanem kipróbálni.
(#) zoliaaa hozzászólása Máj 5, 2012 /
 
Itt is van egy két példa
(#) zoliaaa válasza karaszbandi hozzászólására (») Máj 5, 2012 /
 
Hát igen próbálkozni kell
(#) fulcsii válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 5, 2012 /
 
méghozzá az a baj, hogy a védővezető vagy nem nullázott csak föld, vagy kötés hiba van valahol!
(#) zoliaaa válasza fulcsii hozzászólására (») Máj 5, 2012 /
 
Ha nincs össze kötve a nulla meg a védőföld akkor is működik az fi. Mivel a nulla is le van földelve a transzformátoroknál.Csak az nem szabájos úgye hogy nem hozza össze a * a védőföldet meg a nullát meg a földelést.
(#) dumboo válasza zoliaaa hozzászólására (») Máj 5, 2012 /
 
Szia! Az egy dolog hogy belinkeltél egy 2008-as .pdf-et valahonnan.... DE! Ha elolvasod még egyszer, látni fogod hogy "nem használható EPH vezetőként!" A földelőként való használatról ebben szó sem esik! Sokáig a KLÉSZ tárgyalta a földelők típusát, ami meghatározta hogy mikor is lehet a vízvezeték földelő (pl. 10 ohm alatti érték kellett!) Az előbb leírt MSZHD szabvány leváltotta ezt, és erősen könnyített a feltételeken, olvasd el a szabványt és "tisztábban fogol látni talán.. "
(#) dumboo válasza proli007 hozzászólására (») Máj 5, 2012 /
 
Szia! Természetesen én sem csinálnék olyan földelőt ami a vízhálózat maga! De, nincs igazad hogy nem létezik jó földelő, pl. betonalap földelő, a mai napig a legjobb földelő! Természetesen megfelelően szerelve! Aminek ma már szabványi előírása van!
(#) zoliaaa válasza dumboo hozzászólására (») Máj 5, 2012 /
 
Hát erről írtam én is de mindegy.
(#) Sword hozzászólása Máj 6, 2012 /
 
Sziasztok!

Lenne egy (egyelőre) elméleti kérdésem.
Későbbiekben szeretnék a kertbe kihúzni egy vagy több vezetéket részben a kerti szerszámos kamra világítása miatt, részben pedig az öntöző szivattyú miatt, hogy ne kelljen minden alkalommal kihúzni a hosszabbítót.
Jó lenne kapcsolótáblával megoldani, hogy bentről is lehessen kapcsolni a szivattyút, stb. Mire kell figyelni?
Nem szeretnék sokat ásni. Megoldható, hogy gégecsőben vezetem és felerősítem a kerítésre olyan 20-30 cm magasságban a vezetéket? Szükséges valami extra védelem, villámvédelem vagy hasonló?
Természetesen kültéri konnektorokkal, tömszelencés szerelődobozzal szeretném majd megvalósítani.
(#) _vl_ válasza Sword hozzászólására (») Máj 6, 2012 /
 
1. Kültérre kültéren használatos kábelt rakjál. Több paramétere is van a kábelnek, aminek stimmelnie kéne. Az egyik a vízállóság, a másik a nap/UV-állóság. Az utóbbit kompenzálhatja egy jó védőcső. A sima fehér MT kábel viszont védőcsővel sem lesz jó, idővel be fog ázni.
2. Ha rám hallgatsz, klasszikus gégecsövet semmire nem használsz (orbitális cumi bármit belehúzni). A helyes választás a KPE cső.
3. Ha van a házban Fi-relé (egyébként legyen, ha még nincs), akkor a kültérre menő kábeleket ne akard rákötni ugyanarra a Fi-relére, mint amin a benti dolgok vannak. Tehát külön Fi-relé a kinti fogyasztóknak.
(#) Sword válasza _vl_ hozzászólására (») Máj 6, 2012 /
 
Az időjárásálló gégecső sem jó?
Volt egy olyan terv először, hogy leásom, akkor mindenképpen KPE csőre gondoltam, mert olcsó, meg az tényleg véd. Ásóval nem tudok belevágni és víztömör is.
Viszont szabadon szerelve vajon tudok rajta annyit hajlítani, hogy egyenes legyen és kövesse a kerítés vonalát?
(#) llaci56 válasza karaszbandi hozzászólására (») Máj 6, 2012 /
 
Most már azt is el fogom hinni, hogy a 3 fázisú FI attól is le tud oldani, ha feszültségkülönbségek vannak az egyes fázisok között.

Magyarázd el légyszíves, hogy mitől old le a FI, ha a mellékelt ábrán a 0 és F pont összeér a főkapcsoló bármilyen állapotában!

Fi-pelda.jpg
    
(#) zoliaaa válasza Sword hozzászólására (») Máj 6, 2012 /
 
Hali én ezt a kábelt ajánlanám neked
http://www.foby-cc.com/start/kabelkat/adatok/adatlap.php?cikk_szam=...at=YES

Beásod a kerítés mentén vagy 10-20 centire és kész. Ha akarod akkor bele húzhatod kpm csőbe is. Mondjuk szerintem jobb ötlet a földbe elásni szebben néz ki meg nem is szúr szemet senkinek hogy el lopja.
(#) zoli_varga válasza Sword hozzászólására (») Máj 6, 2012 /
 
A mü I cső tökéletesen megfelelő kültérre, idomok is vannak hozzá, bilincselhető. Benne meg valamilyen 1kV os kiskábelt viszel.
(#) proba válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 6, 2012 /
 
Látom mint téma indító eléggé hosszúra nyúló vitát indítottam.Az alap amiből kiindultam az csak egy automata lekapcsolása volt, és nem a fő kismegszakítóé .Így szinte tetszés szerinti lakásnál leold a FI 0 és test zárlatra (a többi ágon valószínűleg van fogyasztó.)
A jelen kérdésedre válaszolva egy kb 20-25m hurokban indukálódott annyi feszültség néha néha hogy egy érzékenyebb jelfogó behúzott róla.(a kapucsengő áramkörével játszadoztam) Így már csak az a kérdés számomra milyen nyomvonalú és milyen hosszú vezetékkel kötöd össze a két sínt.
Ahogy a rajzot elnéztem így a két sín közvetlen összekötésével gyorsan el lehet dönteni a nulla és a védővezető közösítettségét a FI előtt közvetlenül.(kérdés van e értelme?)
(#) zoliaaa válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 6, 2012 /
 
Szia
Először is nem mindegy hogy zárt a főkapcsoló vagy nyitott.
Ha nyitott állapotban van akkor a Fi nem kap feszültséget,tehát nem lesz meg a zárt hurkod.Nem kap áramot nem is fog működni sem.
*
Ha zárva van viszont akkor megint más a helyzet.
Ha a Fi-be befolyó áram és a kifolyó áram. Kifolyón a nullát értem. Nem nulla lesz hanem x akkor hiba áram lép fel.
PL a földelésen folyik el az áram. Vagy rosszabb esetben az emberen. akkor is meglesz a zárt hurkod ugye csak nem az Fi-n folyik az áram vissza hanem a védővezetőn földelésen.Ha folyik áram az Fi-n akkor lehet hiba is ugye.
Ha nem folyik akkor nem lehet. Ha feszültség alatt össze zárod a nullát meg a fázist Az Fi után akkor nem fog neked az Fi lekapcsolni mivel nincs hiba áram csak túl áramod van, azon meg a kismegszakító segít.Tehát ha az fi után össze kötöd a nullát meg a védővezetőt akkor két lehetőség van. Ha folyik az Fi-n áram akkor hiba áramnak észleli mivel visszafele nem a nullán folyik Az Fi-n keresztül, hanem a földelésen.Ekkor lekapcsol.
De ha te úgy csinálod hogy az fi után kiveszed az elmenő fázist és úgy érinted össze a a nullát és a földelést akkor nem fog lekapcsolni. Elméletileg mondjuk így még nem próbáltam. Majd ha egyszer otthon leszek Rakok egy fit össze és felveszem videora hogy lássa mindenki hogy megyen meg nem.
(#) kameleon2 válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 6, 2012 /
 
Pedig igaz. Nálam is lement már többször, amikor véletlenül összeért kötés közben a nulla és a föld. Sőt volt egy komoly hibám is amit az okozott, hogy a szigetelés megnyomódott a 0 vezetőn és szivárgott a föld felé.
(#) llaci56 válasza kameleon2 hozzászólására (») Máj 7, 2012 /
 
De fogyasztó volt kapcsolva arra a nullára, másképp nem kapcsolhatott le!
("arra nullára", - a föld és nulla közöspont után értendő!)
Ha nincs fogyasztó a nullán, akkor nem jöhet létre hibaáram.
(#) ötfelezős válasza dumboo hozzászólására (») Máj 8, 2012 /
 
Bocsánat, ki kell, hogy igazítsalak.
A KLÉSz-t nem tudja egy szabvány könnyíteni, a KLÉSZ ma is érvényes (a netes jogtár szerint).
A KLÉSz a földelők típusát nem tárgyalja, csakis az önállóan is számottevő földelő fogalomnak megfelelő "objektumokat" definiálja, amely meghatározásoknak általában az az értelme van, hogy az bizonyosan elég lesz. A definíciók között tényleg van olyan is, hogy ha megméred, és 10 ohm alatti, akkor nem kell a méreteit nézni.
Az önállóan is számottevő földelés azok a földelések, amelyek a házba való becsatlakozáskor nullázás (TN, NU, NEFH, ki mit akar) esetén szükségesek.
A vízcső nem volt sosem alkalmazható földelésnek, de lehet, hogy csak pongyolán fogalmazol. A vízcső házon belüli védővezetőnek volt használható a villamos felújításig. Nullázásra való áttérés esetén a nullázáshoz is, meg védőföldeléses rendszer (TT, vagy régen VF) kialakításánál is. De mindkét érintésvédelmi rendszert elvileg méretezni kell, nullázásnál ugye hurokimpedanciát meghatározni, védőföldelésesnél meg a földelési ellenállást mérni - és ennek a 10 ohmhoz ritkán lehetett köze a kapualji mackós betétek miatt. VF esetén tehát nem önállóan is számottevő földelés kell a kapualjba, hanem a betétekhez méretezett védőföldelés.
(#) zoliaaa válasza llaci56 hozzászólására (») Máj 8, 2012 /
 
És ha háromfázisú motor van rákötve akkor nincs a nulla bekötve? :S
(#) mps válasza zoliaaa hozzászólására (») Máj 8, 2012 /
 
Igaz nem nekem szólt. Tehát mint már én is írtam visszább, a nulla és a föld közösítése után kell olyan fogyasztó ami be van kötve a nullára, és folyik is áram a nullán, csak akkor tud a föld felé kerülni (párhuzamosan kapcsolódik a nulla vezetővel, a másik oldali nulla-föld kör, és itt már az sem baj, ha csak a nulla van bekötve a relébe).
(#) karaszbandi válasza ötfelezős hozzászólására (») Máj 8, 2012 /
 
A TT rendszer nem hivatalos 0,4kV-on magyarországon.
(#) zoliaaa válasza mps hozzászólására (») Máj 8, 2012 /
 
Szerintem te sem tudod hogy mit írsz. Milyen másik oldal?
Túlvilág vagy mi? Ne nekem magyarázd meg én már kötöttem be elég Fi-t már szedtem is szét.Meg már Láttam eleget összerakás közben is.
(#) zoliaaa válasza zoliaaa hozzászólására (») Máj 8, 2012 /
 
A rajz lemaradt.

Névtelen.png
    
(#) mps válasza zoliaaa hozzászólására (») Máj 8, 2012 /
 
Nem tudok fogalmazni Ne háborogj, én is bekötöttem párat.Bővebben: Link Ha megnézed a rajzom láthatod a két kört. Na az a "túloldal". Amúgy is jól eltértünk mert onnan indult a dolog, hogy az volt a kérdés, átvágta e a villanyszerelő, mert lemegy a relé akkor is ha a nulla föld kerül zárlatba és le van kapcsolva a bizti.
Következő: »»   215 / 966
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem