Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Azt meg el tudom kepzelni, hogy a potira teszek egy tarcsat, ami kilóg a résen, és azt forgatom, az meg stilusos lenne azt hiszem.
itt a HE forumon a bemutatott fesszabalyzo nem jo? az eleg egyszerunek tűnik es hasonlit a te megoldasodra.
Megkérdezhetem, hogy milyen tipusú motor van benne? (pl. asszinkron)
Tyűha! Én meg elárultam egy titkot a titokhoz
![]()
SZia, hat, jo kerdes
![]() azt tudom, hogy nagyon egyszerű a bekötése. A lassabb fokozat a keramia hengerrel es az ellenallashuzallal az egyik szenkefe foglalataba van kötve, es a direktbe kötött ág is ugyanoda. a masik ága a kapcsolónak a masik szenkefe foglalatába. kb ennyi a fokozat kapcsolása. igy a két polusra 3 szál drót megy es a kapcsoló állástól függően hol az egyik hol a masik kap áramot. gondolom az ellenállás huzal sorba van kötve mint egy plusz fogyasztó, es emiatt csökken a fordulatszam. ebből gondolom, hogy a fesszabalyzonak mukodnie kellene.
Ha szénkefés, akkor jó az ajánlott rajz, építsd meg. Lehet potival, lehet ellenállások kapcsolgatásával, annyi fokozatban ahányban csak akarod. Csak a potit kell helyettesíteni egy ellenállás lánccal.
Akkor az egy univerzálisnak nevezett motor. A fesz. szabályzóval biztosan fog működni.
Hello!
Van egy led villogtató kapcsolás: Bővebben: Link Ha 5V helyett 12V-n szeretném működtetni akkor mekkora ellenállásokat tegyek? Azt tudom, hogy a led előtét ellenállása 820R körül. Én mondjuk BC547, BC557 párt fogok használni, de a 100R helyett mekkora ellenállás kellene? Köszi.
Sziasztok.
Egy kis segítséget kérnék. A mellékelt zéneres megoldás működhet? Egy PWM szabályozóba kellene, mert a táp ill. a motor 20 voltos, de az 555 IC 16 voltnál kinyúvad az adatlap szerint. A kapcsolást is mellékeltem amibe bele szeretném applikálni.
Sok lesz oda az 1k. Szerintem 100 ohm körül lenne jó. Kéne áramfelvételt mérni és akkor pontosan lehetne számolni.
Köszönöm.
Akkor gyorsan átvágom a nyákot és mérek egy áramfelvételt.
Már meg is mértem.
6-18mA az ic áramfelvétele. (jelenleg 12voltos akku a tápja) Minimum motorfordulatnál 18mA, maximum fordulatnál 6mA.
Akkor számoljunk maximális 20mA árammal. Így 266 ohm jött ki. Tehát egy 220/1W-os ellenállással kéne indulni- meglátásom szerint.
Itt egy kis segítség: Bővebben: Link
Köszönöm a segítséget. Holnap kipróbálom. Remélem működni fog a szabályozó.
Üdv!
Nem akarok kötekedni de ha a kiszámolt ellenállásérték nem szabványos akkor nem felfele kel kerekíteni a biztonság érdekében?
Sziasztok ! Ehhez a kapcsoláshoz kéne adnotok nekem egy olyan ütemet, ami percenként hajtja a kijelzőt, tehát 999 percig menjen. A lényeg, hogy pontos legyen, mert ha jól hallottam, akkor 555-nem tud olyan pontos jeleket adni 1 percnél.
![]() ![]()
Egy CD4060, és egy 32.768 kHz kvarc (órakvarc) és a kimenetén ott a kristálypontos 1 Hz. Ezután még egy 60 -as számláló és megvan a kristálypontos 1 perc.
Köszi! Ezt egy kapcsoláson tudod ábrázolni?
![]()
Az adatlapokból össze tudod csipegetni, nem bonyolult.
Picit kezdj el tanulni. Adjuk az ötletet, de kivitelezni neked kell(ene).
60-as osztót készíthetsz egy 10 -es, és egy 6 -os osztó sorba kapcsolásával, mindkét helyre használhatsz CD4017 -et, vagy bináris osztók sorba kapcsolásával elszámolsz 60 -ig, és akkor reset -elsz.
Ez nekem magas. Nem is értem most mit akartál mondani, azaz hogy hogyan kell kivitelezni. Ne haragudj.
![]()
Akkor előlről. Az 1 Hz (1 sec) előállításával nem lehet gond, A kristályt rákötöd a 4060 megfelelő lábára. a kimeneten ott van az 1 s -os jel. (adatlap) Azután szükséged van egy 60 -as számlálóra, mert 1 perces impulzusokra van szükséged. Ezt az osztót előállíthatod 2 db 4017 -es 10 -es számlálóval. (szintén adatlap) Nézz meg több féle adatlapot is, vannak rajta mintakapcsolások.
Ha magas, akkor fel kell nőni ![]()
Szia.
Igazad van, ezt nem tudom, egyenlőre még csak elmélkedem, méricskélek. De a + ágba dolgozom én is, csak a rajz lett forditva valamiért. Azzal a problémával szembesültem,hogy a tápfesz emelésnél rohamosan több áramot vesz fel az áramkör valamiért. Még el sem értem a 20Volt tápfeszt, de már közel 200mA-re felszaladt az áramfelvétel. Most elakadtam mert nem tudom milyen korlátozó ellenállást és zénert tegyek be. Meg fog sülni a zéner. (?)
Hello!
Mert nem az egész áramkör feszültségét kell stabilizálni csak az IC-nek. üdv! proli007
Csak abban az esetben, amennyiben, a zéner max. áramára számítod ki az ellenállást. Mivel itt csak 20mA-re számoltak. És gondolom 0,5W-os a zener. Ezért a max. áram: 0.5/12=41mA (Úgyhogy az áramnak (20mA) majdnem a dupláját elviseli. Vagyis feleakkora előtét ell.-ig is működik.) Így 266 helyett 220 megfelel. De azért jobb utánaszámolni a saccolt értékkel is.
![]()
Sziasztok!
Van egy kérdésem remélem nem hülyeség. Adott egy relé amit állítólag 40W-al kell terhelni különben nem működik (index relé) mivel csak 20W terhelés van rajta (2x10W izzó) ezért 2-3 villanás után folyamatosan világít. Mekkora ellenállást tegyek az izzók elé, hogy jó legyen a terhelés? Tápfesz. 12VDC.
Elé semmiképpen, azzal csak csökken a terhelés. (nő az ellenállás) Rakj párhuzamosan annyi ellenállást, hogy meglegyen a 2*21 W, de legjobb ha ilyen égőket használsz
Igen. Bocs elírtam. Tehát párhuzamosan! mekkora ellenállás kellhet?
Sajnos ilyen izzó nincs ami oda jó lenne. Bár én még ilyennel sem találkoztam, hogy egy relét minimum le kell terhelni.
Ez nem közönséges relé, hanem autóba kifejlesztett direkt erre a célra. Az indexlámpák átfolyó árama felmelegít egy bimetállt, és amikor felmelegedett, bontja az áramkört. Mikor kihűlt újra zárja, megint égnek az égők. A mechanikai konstrukcióval van beállítva a kapcsolási idő, amit egy csavar állításával módosítani lehet. (némelyiknél) Ha kiég egy égő, akkor ezt szaporább, összevissza villogással jelzi.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |