Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   161 / 581
(#) Dániel X hozzászólása Máj 29, 2011 /

Üdv!

A képen látható rádióról szeretnék többet megtudni. A képnél több információval nem rendelkezem róla.

Kép063.jpg

(#) MaTe193 válasza Dániel X hozzászólására (») Máj 30, 2011 /

Sza!
Orion Néprádió. Talán 313 vagy 115A. Rajzuk egyezik, csak utóbbinál lehetséges finomhangolás. Olvasd végig ezt az oldalt, sokmindent megtudhatsz. Ráadásképp a gugli is sok találatot dob fel. Nekem is vagy egy ilyen készülékem,működőképesen. A kossuth tisztán jön rajta.
(#) rockersrac hozzászólása Máj 30, 2011 /

Sziasztok! Helyzet a következő: hozzájutottam egy Videoton RA 2103 típusú rádióhoz, a képen látható állapotban. Ami a képen nem látszik, hogy sajnos a forgókondi totálisan be van állva, nem hajlandó mozdulni, csak fogóval, de azzal is csak nehezen, és mivel igen csak jó állapotú a belseje a forgókondit leszámítva, szeretném rendbetenni, de a forgókondiról kb semmit nem tudok! Érdeklődnék hogy hol, és mennyiért kapok bele való forgókondit?
(#) hatvanasjocó válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 30, 2011 /

Üdv. Ha a forgókondenzátor lemezei láthatóan nem görbék (tehát nem emiatt szoros) akkor szereld ki mert csak a tengely perselyében állt össze a zsír. Húzd le a kis műanyag skálazsinórt tartó dobot a tengelyről és a forgót áztassad be lakkbenzinbe vagy aromás higítóba. Néha mozgasd meg a tengelyt. Ha már működik akkor egy csepp műszerolajjal teheted még könnyebb járásúvá.
(#) MaTe193 hozzászólása Máj 30, 2011 /

Üdvözletem!
Fejlemény a Badacsonnyal kapcsolatban: Megtettem, amit tennem kellett, a megfelelő helyeken tapiztam. A következő a tapasztalat: az ECL-t piszkálva halk zümmögés hallatszott, míg az EBF-et piszkálva hangos búgás és háttérben, halkan bár, MEGSZÓLALT A KOSSUTH! (Tudom, hogy kiabálást jelent, annak is szánom, örömből ) Mármost, fordulok a tapasztaltabbak felé: Mit jelent ez?
Köszönettel:Máté.
U.I.:És csak nem is rázott.
(#) rockersrac válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Máj 30, 2011 /

Az a baj, hogy ez csak részben oldaná meg a gondot, mert sajnos a középső lemeze a kondi házának el van picit ferdülve! Hogy miért, azt nem tudom! Mindenesetre köszönöm a tippet! Másik: A KH-RH váltó kapcsoló is cserére szorul, mert hol kapcsol, hol nem!(és emellé egy darab le is van törve belőle a nyomógomb felőli oldalon :S) Hol és mennyiért kapni ilyen kapcsolót, és forgókondit? Most elmegyek itthonról picit, de majd ha hazajöttem megnézem hogy a hangerő poti mennyire kontaktos, meg mérek feszt a csövek foglalatán!
(#) Dániel X válasza MaTe193 hozzászólására (») Máj 30, 2011 /

Köszönöm. Egész jó leírás.
(#) MaTe193 válasza Dániel X hozzászólására (») Máj 30, 2011 /

Szívesen. Ha bármilyen hasonló jellegű gondod/kérdésed lenne, kérdezz nyugodtan!
(#) Dániel X válasza MaTe193 hozzászólására (») Máj 30, 2011 /

Hát majd elválik. Lehet hogy enyém lesz a szóban forgó rádió.
(#) gkari válasza MaTe193 hozzászólására (») Máj 30, 2011 /

Na ez már valami, mert a hangfrekis rész ezek szerint működ(-ik), ahogy leírtad, úgy már detektoros rádióként egy kicsit megy(az EBF diódája demodulál). Szerintem mérni kellene, hogy az ECL triódája tényleg működik-e-ehhez át kellene vizsgálni a katód- és rácskomplexum alkatrészeit, megkapja-e a szükséges anódfeszt, forgókondi nem zárlatos-e, trimmerkondik, stb. Ha ez mind OK, jöhet a hangolás- a 2. KF trafótól hátra haladva(korábbi hsz.-ek is említik ezt!). Már többször javasoltam:Rádió hibakeresés c. művet, letölthető:innen "elektronika" mappából
(#) rockersrac hozzászólása Máj 31, 2011 /

Nos, mértem feszt a rádióban, hááát elszomorító amit tapasztaltam! 160V váltó jön le a secunderen, amivel nem lenne baj, hanem a gond az, hogy egyenben is csupán 195V van! Bekapcsolásnál felugrik 210V-ra, de pár mp után lecsökken egészen 195V-ig. Kikapcsolásnál meg kb 3 mp alatt lecsökken 6v-ra! a forgókondi talán még menthető, majd megnézem mit tehetek ezügyben!
(#) bmajor válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 31, 2011 /

Ez nem tűnik komoly hibának, tápelko csere segíthet. A forgót lehet javítani, ha nincsenek nagyon keresztbeállva a lemezei, de a vaterán lehet venni forgókat, van rá esélyed hogy találsz egy ugyanolyat, csak jót
(#) rockersrac válasza bmajor hozzászólására (») Máj 31, 2011 /

Tudom hogy nem komoly táphiba, csak kicsit rosszul esett hogy elkot is kell cserélni! De sebaj! Megoldom!
(#) MaTe193 válasza gkari hozzászólására (») Máj 31, 2011 /

Köszönöm! Haladok a lejtőn felfelé. Leghamarabb jövőhéten tudok majd foglalkozni vele, akkor viszont nagyon. Közben találtam két ugyanolyan feszültségű trafót, ha ezeket úgy kötném, hogy: primer/szekunder-szekunder/primer, akkor elvileg egy leválasztót kapnék, nem? A könyvet pedig szoktam olvasgatni, az ELKO-s ötlet is onnan jött.
Máté.
(#) teknikus válasza MaTe193 hozzászólására (») Máj 31, 2011 /

Üdv! Ilyen leválasztós dolgot már én is csináltam egyszer egy csöves előerősítőhöz, jól működik, csak a teljesítménye legyen elegendő a rádiónak!
(#) teknikus válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 31, 2011 /

Üdv! A 195V egyen feszültség elég, ha elkót cserélsz, vagy forrasztasz rá két 47µF/400v-osat párhuzamosan meg lesz a 200V legalább, ami ennél a rádiónál a gyári megadott feszültség érték!
Ha már így szóba került a "Szatmár" bemutatom az enyémet. Sikerült a vaterán lőnöm 600 Ft-ért egyet anno (ma is járt le egy ilyen aukció 400Ft-ért , de mind1).
Képek: amikor megérkezett, hálózati kábel csere. A doboz szétszedésénél érdemes vigyázni, mert ha nincs beforgatva a forgó, a fakeret merevítése megnyomoríthatja a lemezeket!
(#) teknikus válasza teknikus hozzászólására (») Máj 31, 2011 /

Alapos tisztítás, nálam is forgó javítás, pár lemez zárlatos volt félig beforgatott állásnál, de egy jó óra szöszmötölés után ismét jó lett (ide jegyezném még meg, hogy a végső összeszerelésnél vettem azt is észre, hogy itt hozzáér az előbb említett merevítés a lapok éléhez, ezért ezt is kicsit meg kellett faragni).

Az eredeti kapcsolásban nincs a hálózati transzformátor primer körében szűrő kondi, érdemes berakni egyet párhuzamosan a kapcsokra (pár tíz nF-osat), mert meglepően nagy javulást eredményez magas frekvenciás zajszűrésben.
A skála háttér megvilágítását egyedire csináltam ledekkel, az antenna kábele kb. 4-5 m, ez elegendő, hogy kellő érzékenységgel működjön mindkét hullámhosszon, hosszabbat nem érdemes rákötni mert csak a zaj lesz nagyobb.

Szóval kész:
(#) rockersrac válasza teknikus hozzászólására (») Máj 31, 2011 /

Szép lett! Gratulálok hozzá!
(#) rockersrac válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 31, 2011 /

Forgókondihoz tengelyt lehet kapni szerinted? Mert próbáltam azt, hogy levettem helyéről, kivettem a gyűrűt ami tartja, és megpróbáltam kiütni, de csak félig jött ki, azt is csak nagy szenvedés útján! Annyira be van rohadva, hogy mozdulni sem hajlandó!
(#) teknikus válasza rockersrac hozzászólására (») Máj 31, 2011 /

Szerintem csere az egész nézd meg ezt: http://www.vatera.hu/muszaki_cikk_elektronika/ipari_gep_berendezes/...3.html, nem az a kialakítás, de nem sokkal nagyobb ez is VT forgó, valahogy be lehet applikálni!
(#) zolika60 válasza teknikus hozzászólására (») Máj 31, 2011 /

Ez már nincs. :yes:
(#) teknikus válasza zolika60 hozzászólására (») Máj 31, 2011 /

(#) rockersrac válasza teknikus hozzászólására (») Jún 1, 2011 /

Csak az a baj, hogy akkor pont fordítva lesz hangolva a rádió, mivel itt a kondi egy fogaskerék áttétellel van hajtva! Egyébként mértem kapacitást a kondin, egyik felén 52 másik felén meg 51,5uf van!
(#) hatvanasjocó válasza rockersrac hozzászólására (») Jún 1, 2011 /

Ezek a forgókondenzátorok 2x 500 pikofarádosak(pF), tehát valami nem stimmel a méréssel. Az eltérés meg nem számottevő.
(#) rockersrac válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Jún 1, 2011 /

Én az elkoról(ami 50+50uf-es 350V darab) beszéltem, nem a forgókondiról!
(#) sportsboypaper hozzászólása Jún 2, 2011 /

Sziasztok!

Örülök, h ilyen topic is van a forumban. En egy öreg ventilatort szeretnék felújítani. Szerencsére a motor működik, es viszi a 220V-is, uh ahhoz nem kell nyulnom.
A gondom azonban a kapcsoló. Sztem legalabb 60-70 eves lehet a venti, es a fokozat kapcsolójan 2 állás van, egy direktbe kötött és egy, ami egy ellenallashuzallal sorba kötött.
Ezzel van a bajom. Egyrészt ez nekem nagyon veszélyes érintésvédelmileg, másrészt szakadt, harmadrészt az egesz alaplap törött-égett, igy halalra iteltem.
A kapcsoló nyelve egy vizszintes lapka, mely a lábon egy vizszintes résen keresztul kandikál kifelé, hogy meg lehessen fogni. mivel en egy modernebb es biztonsagosabb megoldast kerestem, a Kapcsolasok kozt talalt fesszabalyzot fogom bekotni. ezt ugy kepzelem el, hogy az eddigi rest epoxival beragasztom, es a lábba furok egy lyukat a potinak. ahhoz, hogy a gomb egyenesen álljon, kell csinalnom egy gallért neki, mert a láb íves. Ezzel nincs gond, hisz az egesz ujra lesz fenyezve.

A kerdesem inkabb az lenne, hogy hol talalok hozza korhű alkatrészeket? a conrad ugyan árul bakelitnek kinéző gombot, többet is, nem is lenne rossz, de az mennyire korhű?
http://conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=183671
http://conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=183566
http://conrad.hu/conrad.php?name=Products&pid=718041

A masik kerdesem, hogy ugyanitt ugyan lehet kapni szövetbevonatú kéteres kábelt, de 1500 Ft egy méter belőle.
Van esetleg tippetek, hogy hol lehetne beszerezni ilyet olcsobban? régi vasalózsinórban is gondolkodtam, de egyelőre nem talaltam ilyet, csak fehéret.
Az utolso kerdesem a villasdugó, abból rengeteg létezik, de egyik sem régi fajta.
Van esetleg valami ócskapiac, ahol ilyenek közt lehet turkálni? Budapest közeleben gondolkodom elsősorban.

Előre is köszi a segitsegetek!
(#) kadarist válasza sportsboypaper hozzászólására (») Jún 2, 2011 /

Szia!
Ha indukciós motor hajtja ezt a ventilátort akkor nem a legszerencsésebb triakos teljesítményszabályzóval állítani a fordulatszámot, mert ezek a motorok nem mindig tolerálják a feszültségcsökkentésen alapuló szabályzást. Hány wattos a motor?
(#) hatvanasjocó válasza rockersrac hozzászólására (») Jún 2, 2011 /

Egy mondattal előbb még a forgóról írtál, így félreérthető.
Következő: »»   161 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem