Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   192 / 782
(#) storm válasza lorylaci hozzászólására (») Jún 2, 2011 /

Hűűha. Le van ez írva valahol részletesen? Elég hiányosak az ismreteim.
(#) lorylaci válasza storm hozzászólására (») Jún 2, 2011 /

Cimopata cikke, skory oldala, skory féle számoló táblázat, és egy kics gondolkodás.
Próbálj ne csak vaktában durrogtatni (mert különben a FETjeit fognak durrogni ), hanem tervezz, számolj, szimulálj.
Az nyilvánvaló, hogy a rezonáns tápok működését még nem érted, szerintem skory oldala jobban magyarázza, részletesebben kitérve pl a rövidzár és a ZVS esetére.
(#) storm válasza lorylaci hozzászólására (») Jún 2, 2011 /

Akkor ellátogatok skorihoz a durrogtatás helyett köszi a segítséget
(#) zoly15 válasza lorylaci hozzászólására (») Jún 2, 2011 /

Köszönöm szépen! Még az elején járok, de lassacskán haladok majd a dologgal Az IC-t kitaláltad! Bár nem tudom hogy mennyire jó döntés...
(#) lorylaci válasza zoly15 hozzászólására (») Jún 2, 2011 /

Én is most csinálok egy TAS5630-at. Én a PHD tokot választottam a könyebb nyákterv miatt, és most azzal szenvedek, hogy egy bordaalátétek csináljak, mert laposabb mint a 1812-es tokú kerámia szűrőköndi, aminek ráadásul marha közel kell lennie hozzá.
Javaslom osszuk meg majd a tapasztalatokat a PWM erősítős topicban.
(#) storm hozzászólása Jún 2, 2011 /

KA3842 IC jó nekem valamire?
(#) (Felhasználó 56240) hozzászólása Jún 2, 2011 /

Sziasztok
Lehet, hogy rosszul mérek valamit
A szórási induktivitás mérésnél rövidre kel zárni a segédtápot is?
(#) lorylaci válasza storm hozzászólására (») Jún 2, 2011 /

Külső FET-tel step-upra, flybackre. Külső meghajtó transzformátorral másokra is...
(#) lorylaci válasza (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Jún 2, 2011 /

Igazából azt akarod hgoy a fő szekunered legyen rövidzárálló, arra méretezel, szóval azt zárd rövidre.
(#) (Felhasználó 56240) válasza lorylaci hozzászólására (») Jún 2, 2011 /

Szia
Jól sejtetem, mert ha a segéd tápot is rövidre zárom, akkor nagyon leesik a szórása
Akkor a fő szekunder csapom rövidre rendben
Köszönöm
(#) Sly hozzászólása Jún 3, 2011 /

Hali megint én vagyok.HÁt mint irtam az előzőekben melegedett a tv tápjábol kibányászot mag.Ezt megoldottam a primer menetszám duplázásával ami most 20 menet.Egyáltalán nem melegszik a mag akármekkora terhelést is akasztok rá.Viszont egy ujabb problémába ütköztem mégpedig abba hogy ugye van egy 14 és egy 28 voltos szekunderem.14 voltos az szépen leadja a ráméretezet 15-20 ampert viszont a 28 voltos szekunder nemigazán akar erölködni.2db 24v/50w-os izzót megvilágit de a feszültség leesik 20voltra ha pedig nagyobb fogyasztot kötök rá akkor meg a trafo elkezd cincegni.Ez a 14 voltos szekundernél nincs ha rövidre is zárom a kimenetetét akkor is inkáb elkezdenek a fetek melegedni meg a diodák mintsem a trafo kezdjen cincegni(ami ugye a freki leesését jelenti)100khz-en ketyek jelenleg a cucc.Mi lehetne szerintetek a megoldás hogy a 28 voltos kimenet is leadja a ráméretezett áramot?
Megjegyzem:a 14 voltos szekunder 16db 0.6-os huzalbol van a 28 voltos pedig 15db 0.6-os huzalbol.
Valakinek esetleg valami ötlete?
(#) lorylaci válasza Sly hozzászólására (») Jún 3, 2011 /

Mérd meg külön külön a szórt induktivitásokat. Attól függően, hogy milyen trafó modellben gondolkodsz a szórt indutkvitást felbonthatod primer és szekunder oldalira, vagy úgyis számolhatsz hogy csatolási tényező van, és az mindig tekercspárosra vonatkozik.
A 14V-os és priemr között a szórt induktivtás kicsi, így ott nagyobb terhelést enged meg, amíg a rezonáns tag bekorlátozna. Azonban a 28 voltos tekercs és a primer között nagyobb a szórt induktivitás, így az túl hamar bekorlátoz.
Ha ügyesen állítod be a két tekercs szórt induktivtiást (a priemrhez képest), akkor jól látható, hogy akár külön-külön is beállíthatod a megengedett terhelést a kimenetekn (itt is ez történt csak nem ügyesen). Persze ez vagy rendszerű, ha egyiken eléri a beállított terhelést, akkor a másik is esik.
Csináld azt meg, hogy mérd meg a primer indutkivtiástát, úgy hgoy csk a 14V aztán csak a 28V-os tekrcset zárod rövidre. Amelyiket rövidre zárod, annak megkapod a primerhez képest szórt induktivitását.

De ha te nem rezonáns tápot csinálsz, akkor ezt tekintsd semmisnek és légy szíves mond el a teljes sztorit (mellékelj kapcsolást, képeket a mérési berendezésről stb...), hogy tudjunk segíteni.
(#) cimopata válasza Sly hozzászólására (») Jún 3, 2011 /

Egyértelműen az a baj amit lorylaci ír.
Mérd meg a szórást a 14V-os részhez képest. Ha kisebb akkor helyezd távolabb a primertől ha nagyobb akkor pedig közelebb.

Egy kérdés mellékesen: Ugye nem 14V a fesz? mert azzal nem fogsz tudni tölteni, mint már korábban levezettem.
(#) lorylaci válasza Sly hozzászólására (») Jún 3, 2011 /

Bár kapcsolóüzemű szempontból OFF, de Sly építését segítheti a két csatolmány, amit fizkém laboron mértem, és ólomakkumulátor vizsgálatáról szól.
Szóval a 14,0V töltőfeszültség kevés, inkább legyen több. És az áramot úgy sorba kapcsolt ellenállások változtatásával is állíthatod.
(#) Sly válasza lorylaci hozzászólására (») Jún 3, 2011 /

Szia.Szoval akkor nincs meg a rezonancia a 28voltos tekercsen.Megprobálom áttekerni valahogy bár lehet hogy picit macerás lesz mert ahogy most megvan tekerve ugy épp elfér a magon a két tekercs.Majd megnézem a induktivitást és meglátom hogy mi a helyzet.Egyébként a primer (20menet) egy sorba épp kifért.Szoval a szekunder meg szintén egy sort foglal a kettő együttesen.Ebböl az következik hogy a két szekunder ugyanannyira van a primer felett...De majd kiderül ha mérem...És még mindig a cimo kapcsitáppal dolgozom (hogy tiszta legyen a kép) és nemis szeretnék másikkal még ez tökéletes nem lessz. Mérek azután tekerek ha birok és irok addig is ezer köszönet az eddigi segitségért.
(#) Sly válasza cimopata hozzászólására (») Jún 3, 2011 /

Szia.A 14 és 28 voltot az egyenirányitás+szürés után értetem.Ha nem elég akkor majd kalibrálok rajta a frekivel 15-16 voltig megy fel 130khz-en.
(#) (Felhasználó 56240) hozzászólása Jún 3, 2011 /

Sziasztok
Meg tekertem a magot szekunderral és a segédtáppal együtt
A primer oldalra 40W izzót raktam aztán rá kapcsoltam a hálózatra
Eredetileg csak fel kelet volna villannia az izzónak, amíg feltöltődik a kondi, de e helyett sűrű villogás van és az egyen irányi tás előtt 20V-van
Az egyenirányító után 15V mérhető
Az IC-nél 15V helyet 8.3V mérek
Nem tudom, merre induljak el
Az izzót nem merem ki venni előle
(#) Sly válasza (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Jún 3, 2011 /

Szia.Én leellenörizném a panelt (nincs e elkötés) valamint az egyenirányitó diódák biztosan jok?Nem ütötek át vagy szakadtak meg?A fetek jok?Jolvannak bekötve?
(#) (Felhasználó 56240) válasza Sly hozzászólására (») Jún 3, 2011 /

Szia
Eredetileg még sosem voltak használva az alkatrészek, de atoll még rossz is lehet valami
Akkor kezdem az egyenirányításnál aztán tovább
(#) Sly hozzászólása Jún 3, 2011 /

Sziasztok.Hát nagynehezen ráeröszakoltam a két szekundert ugy hogy egyiket a másikára tehát alul a 28 volt 4 menet és rajta a 14 volt 2 menet.Valami gond igy is van mivel a 28 voltots szekunder 15uH a 14 voltos pedig 30uh.Pedig mindkettö ugyanazon a helyen van csak az egyik a másikon.Hogy lehetne ugy tekerni hogy közel egyforma legyen a szorás?Megjegyzem azelott amikor a két tekercs egymás melett volt akkor is szinte ugyanezek a szorási indiktivitások voltak mérhetöek....Esetleg a primert is átkellene tekerni 2 fél sorra?De akkor arra meg már biztosan nemférne rá kivülröl a két szekunder mivel igy is majdnem a maghoz és a tekercs....
(#) (Felhasználó 56240) hozzászólása Jún 4, 2011 /

Sziasztok
Végig néztem a nyákot és jó
Az alkatrészek is jók
De annyit módosítottam a kapcsolásban hogy a BZX85-C15 helyet 78L15 raktam az előző tápomban is így van, de az jól működik
De akkor is valami lerántja a primer feszt, de nem tudom
Az IRF740 gyanakszom, mert halványan melegebbek a szobahőmérsékletnél
A primer kondit is ki próbáltam 310V-ra puferol

Sziasztok
Kivetem a vezérlést az IRF730-at és az IRF740 maradtak bent és akkor is világit az izzó
Az IRF740-esek et lemértem és jók voltam
Hát nem tudom, még egyszer át nézem, a nyákot lehet, hogy valami elkerülte a figyelmemet

Ki vetem a Felső oldali IRF740-et így viszont jó
Feltölti a kondit rendesen és csak egyet villan az izzó
Lehetséges, hogy az a FET nem volt jó?

Felteszem a nyák tervet több szem többet lát
(#) kadarist válasza (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Jún 4, 2011 /

Szia!
Kapcsolási rajz is van hozzá? Viszont ezen a nyákrajzolaton lehetne egy-két dolgot optimalizálni, főleg a hálózati pufferkondi körül.
(#) Sly válasza (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Jún 4, 2011 /

Szia.Esetleg a vézérlésnél nincs valami hiba?Mert ugytudom hogy ha nincsenek meghajtva a fetek 740-esek akkor azok rövidrezárják a +,- és azért világit az égö amikor nincs vezérlés és azért nem,amikor kiveszed az egyik fetet...Javitsatok ki ha tévedtem...
(#) (Felhasználó 56240) válasza Sly hozzászólására (») Jún 4, 2011 /

Szia
Most néztem a vezérlést és nem tudom, hogy mi történhetett vele, de elég bonyolult jelalak mérhető
Az indítás előtt bemértem a vezérlést és teljesen jó volt
Ki cseréltem az IC-t, de nem lett jó
Ez a kapcsolás a kondikat dupláztam meg és a BZX85-c15 van kicserélve 78L15-re
És az áram váltó tekercset hagytam ki
Bővebben: csapcsi

A puffereknél mit kellene változtatni, mert szerintem se jó még
(#) Sly válasza (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Jún 4, 2011 /

Hát majd átfutom a nyákot de én annyira nemszeretem az ilyen összekombinált dolgokat.Mért hagytad ki az áramváltot?Ha meg kihagytad akkor megcsinálhattad volna cimo 1.1-es kapcsitápját abban eleve benne sincs és egyszerübb is kicsit a kapcsolás.Az áramválto tekercs viszont hasznos valamenyire véd rövidzár ellen is ha ügyesen állitod be.A tápfesz megvan az ic-n?Esetleg külső tápegységgel adj rá 15 voltot és nézd meg mi történik.A7805-nek nemárt a visszafelé jövö fesz?Mármint ami a segédtápbol jön mikor beindul.Az irf 730nem melegszik?Mert az szokott ha kicsi a segédtáp feszültsége.
(#) (Felhasználó 56240) válasza Sly hozzászólására (») Jún 4, 2011 /

Kivetem a vezérlő nyákot és külön adtam neki 15V-ot
Rá mértem a fűrészjelre szelem képes, de ha letekerem majdnem teljesen a Freit 32Khz, akkor meg szűnik a zaj, de az 5, 7, lábakon még így is szörnyű a jel
Melyik az 1.1 verzió?
(#) kadarist válasza (Felhasználó 56240) hozzászólására (») Jún 4, 2011 /

A módosítást csatoltam. A cikk leírása szerint éleszted a tápot?
Következő: »»   192 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem