Fórum témák
» Több friss téma |
Hűűha. Le van ez írva valahol részletesen? Elég hiányosak az ismreteim.
Cimopata cikke, skory oldala, skory féle számoló táblázat, és egy kics gondolkodás.
Próbálj ne csak vaktában durrogtatni (mert különben a FETjeit fognak durrogni ), hanem tervezz, számolj, szimulálj. Az nyilvánvaló, hogy a rezonáns tápok működését még nem érted, szerintem skory oldala jobban magyarázza, részletesebben kitérve pl a rövidzár és a ZVS esetére.
Akkor ellátogatok skorihoz a durrogtatás helyett köszi a segítséget
Köszönöm szépen! Még az elején járok, de lassacskán haladok majd a dologgal Az IC-t kitaláltad! Bár nem tudom hogy mennyire jó döntés...
Én is most csinálok egy TAS5630-at. Én a PHD tokot választottam a könyebb nyákterv miatt, és most azzal szenvedek, hogy egy bordaalátétek csináljak, mert laposabb mint a 1812-es tokú kerámia szűrőköndi, aminek ráadásul marha közel kell lennie hozzá.
Javaslom osszuk meg majd a tapasztalatokat a PWM erősítős topicban.
Sziasztok
Lehet, hogy rosszul mérek valamit A szórási induktivitás mérésnél rövidre kel zárni a segédtápot is?
Külső FET-tel step-upra, flybackre. Külső meghajtó transzformátorral másokra is...
Igazából azt akarod hgoy a fő szekunered legyen rövidzárálló, arra méretezel, szóval azt zárd rövidre.
Szia
Jól sejtetem, mert ha a segéd tápot is rövidre zárom, akkor nagyon leesik a szórása Akkor a fő szekunder csapom rövidre rendben Köszönöm
Hali megint én vagyok.HÁt mint irtam az előzőekben melegedett a tv tápjábol kibányászot mag.Ezt megoldottam a primer menetszám duplázásával ami most 20 menet.Egyáltalán nem melegszik a mag akármekkora terhelést is akasztok rá.Viszont egy ujabb problémába ütköztem mégpedig abba hogy ugye van egy 14 és egy 28 voltos szekunderem.14 voltos az szépen leadja a ráméretezet 15-20 ampert viszont a 28 voltos szekunder nemigazán akar erölködni.2db 24v/50w-os izzót megvilágit de a feszültség leesik 20voltra ha pedig nagyobb fogyasztot kötök rá akkor meg a trafo elkezd cincegni.Ez a 14 voltos szekundernél nincs ha rövidre is zárom a kimenetetét akkor is inkáb elkezdenek a fetek melegedni meg a diodák mintsem a trafo kezdjen cincegni(ami ugye a freki leesését jelenti)100khz-en ketyek jelenleg a cucc.Mi lehetne szerintetek a megoldás hogy a 28 voltos kimenet is leadja a ráméretezett áramot?
Megjegyzem:a 14 voltos szekunder 16db 0.6-os huzalbol van a 28 voltos pedig 15db 0.6-os huzalbol. Valakinek esetleg valami ötlete?
Mérd meg külön külön a szórt induktivitásokat. Attól függően, hogy milyen trafó modellben gondolkodsz a szórt indutkvitást felbonthatod primer és szekunder oldalira, vagy úgyis számolhatsz hogy csatolási tényező van, és az mindig tekercspárosra vonatkozik.
A 14V-os és priemr között a szórt induktivtás kicsi, így ott nagyobb terhelést enged meg, amíg a rezonáns tag bekorlátozna. Azonban a 28 voltos tekercs és a primer között nagyobb a szórt induktivitás, így az túl hamar bekorlátoz. Ha ügyesen állítod be a két tekercs szórt induktivtiást (a priemrhez képest), akkor jól látható, hogy akár külön-külön is beállíthatod a megengedett terhelést a kimenetekn (itt is ez történt csak nem ügyesen). Persze ez vagy rendszerű, ha egyiken eléri a beállított terhelést, akkor a másik is esik. Csináld azt meg, hogy mérd meg a primer indutkivtiástát, úgy hgoy csk a 14V aztán csak a 28V-os tekrcset zárod rövidre. Amelyiket rövidre zárod, annak megkapod a primerhez képest szórt induktivitását. De ha te nem rezonáns tápot csinálsz, akkor ezt tekintsd semmisnek és légy szíves mond el a teljes sztorit (mellékelj kapcsolást, képeket a mérési berendezésről stb...), hogy tudjunk segíteni.
Egyértelműen az a baj amit lorylaci ír.
Mérd meg a szórást a 14V-os részhez képest. Ha kisebb akkor helyezd távolabb a primertől ha nagyobb akkor pedig közelebb. Egy kérdés mellékesen: Ugye nem 14V a fesz? mert azzal nem fogsz tudni tölteni, mint már korábban levezettem.
Bár kapcsolóüzemű szempontból OFF, de Sly építését segítheti a két csatolmány, amit fizkém laboron mértem, és ólomakkumulátor vizsgálatáról szól.
Szóval a 14,0V töltőfeszültség kevés, inkább legyen több. És az áramot úgy sorba kapcsolt ellenállások változtatásával is állíthatod.
Szia.Szoval akkor nincs meg a rezonancia a 28voltos tekercsen.Megprobálom áttekerni valahogy bár lehet hogy picit macerás lesz mert ahogy most megvan tekerve ugy épp elfér a magon a két tekercs.Majd megnézem a induktivitást és meglátom hogy mi a helyzet.Egyébként a primer (20menet) egy sorba épp kifért.Szoval a szekunder meg szintén egy sort foglal a kettő együttesen.Ebböl az következik hogy a két szekunder ugyanannyira van a primer felett...De majd kiderül ha mérem...És még mindig a cimo kapcsitáppal dolgozom (hogy tiszta legyen a kép) és nemis szeretnék másikkal még ez tökéletes nem lessz. Mérek azután tekerek ha birok és irok addig is ezer köszönet az eddigi segitségért.
Szia.A 14 és 28 voltot az egyenirányitás+szürés után értetem.Ha nem elég akkor majd kalibrálok rajta a frekivel 15-16 voltig megy fel 130khz-en.
Sziasztok
Meg tekertem a magot szekunderral és a segédtáppal együtt A primer oldalra 40W izzót raktam aztán rá kapcsoltam a hálózatra Eredetileg csak fel kelet volna villannia az izzónak, amíg feltöltődik a kondi, de e helyett sűrű villogás van és az egyen irányi tás előtt 20V-van Az egyenirányító után 15V mérhető Az IC-nél 15V helyet 8.3V mérek Nem tudom, merre induljak el Az izzót nem merem ki venni előle
Szia.Én leellenörizném a panelt (nincs e elkötés) valamint az egyenirányitó diódák biztosan jok?Nem ütötek át vagy szakadtak meg?A fetek jok?Jolvannak bekötve?
Szia
Eredetileg még sosem voltak használva az alkatrészek, de atoll még rossz is lehet valami Akkor kezdem az egyenirányításnál aztán tovább
Sziasztok.Hát nagynehezen ráeröszakoltam a két szekundert ugy hogy egyiket a másikára tehát alul a 28 volt 4 menet és rajta a 14 volt 2 menet.Valami gond igy is van mivel a 28 voltots szekunder 15uH a 14 voltos pedig 30uh.Pedig mindkettö ugyanazon a helyen van csak az egyik a másikon.Hogy lehetne ugy tekerni hogy közel egyforma legyen a szorás?Megjegyzem azelott amikor a két tekercs egymás melett volt akkor is szinte ugyanezek a szorási indiktivitások voltak mérhetöek....Esetleg a primert is átkellene tekerni 2 fél sorra?De akkor arra meg már biztosan nemférne rá kivülröl a két szekunder mivel igy is majdnem a maghoz és a tekercs....
Sziasztok
Végig néztem a nyákot és jó Az alkatrészek is jók De annyit módosítottam a kapcsolásban hogy a BZX85-C15 helyet 78L15 raktam az előző tápomban is így van, de az jól működik De akkor is valami lerántja a primer feszt, de nem tudom Az IRF740 gyanakszom, mert halványan melegebbek a szobahőmérsékletnél A primer kondit is ki próbáltam 310V-ra puferol
Ki vetem a Felső oldali IRF740-et így viszont jó
Feltölti a kondit rendesen és csak egyet villan az izzó Lehetséges, hogy az a FET nem volt jó?
Felteszem a nyák tervet több szem többet lát
Szia!
Kapcsolási rajz is van hozzá? Viszont ezen a nyákrajzolaton lehetne egy-két dolgot optimalizálni, főleg a hálózati pufferkondi körül.
Szia.Esetleg a vézérlésnél nincs valami hiba?Mert ugytudom hogy ha nincsenek meghajtva a fetek 740-esek akkor azok rövidrezárják a +,- és azért világit az égö amikor nincs vezérlés és azért nem,amikor kiveszed az egyik fetet...Javitsatok ki ha tévedtem...
Szia
Most néztem a vezérlést és nem tudom, hogy mi történhetett vele, de elég bonyolult jelalak mérhető Az indítás előtt bemértem a vezérlést és teljesen jó volt Ki cseréltem az IC-t, de nem lett jó Ez a kapcsolás a kondikat dupláztam meg és a BZX85-c15 van kicserélve 78L15-re És az áram váltó tekercset hagytam ki Bővebben: csapcsi A puffereknél mit kellene változtatni, mert szerintem se jó még
Hát majd átfutom a nyákot de én annyira nemszeretem az ilyen összekombinált dolgokat.Mért hagytad ki az áramváltot?Ha meg kihagytad akkor megcsinálhattad volna cimo 1.1-es kapcsitápját abban eleve benne sincs és egyszerübb is kicsit a kapcsolás.Az áramválto tekercs viszont hasznos valamenyire véd rövidzár ellen is ha ügyesen állitod be.A tápfesz megvan az ic-n?Esetleg külső tápegységgel adj rá 15 voltot és nézd meg mi történik.A7805-nek nemárt a visszafelé jövö fesz?Mármint ami a segédtápbol jön mikor beindul.Az irf 730nem melegszik?Mert az szokott ha kicsi a segédtáp feszültsége.
Kivetem a vezérlő nyákot és külön adtam neki 15V-ot
Rá mértem a fűrészjelre szelem képes, de ha letekerem majdnem teljesen a Freit 32Khz, akkor meg szűnik a zaj, de az 5, 7, lábakon még így is szörnyű a jel Melyik az 1.1 verzió?
A módosítást csatoltam. A cikk leírása szerint éleszted a tápot?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |