Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia! Köszönöm a segítséget. Sajnos nem találtam hozzá adatlapot, ezért kérdeztem. Még egyszer köszönöm!
Sziasztok!
Most készülő kapcsolásomnak működni kell áramkimaradás esetén is ezért teszek bele egy akkut. Tápfesz 12VDC, Fogyasztás 60-90 mA között. Néztem egy 12V 1,2Ah zselés akkut. Még nem ismerem az akkuk lelkivilágát így kérdezem, hogy az 1,2Ah ebben az esetben azt jelenti, hogy 10 órán keresztül képes az akku üzemeltetni a kapcsolást?
90mA esetén körülbelül 13 órát működne.
Én azért írtam a 10 órát mert azt gondoltam biztosnak.
Tehát, ha az akku 1,2 Ah az annyit jelent, hogy 1,2A terhelést egy órán keresztül bir? Eddig nem esik le a kimenő feszültség?
Sziasztok,
Terveim szerint egy 32V/2,2A-es kapcsolóüzemű dugasztáp (valami HP nyomtató tápja volt) lenne a tápegysége egy kísérleti hangerősítőmnek aminek 27V/700mA-re van szüksége. Szerintetek mekkora puffert lehet-érdemes használni a soros R tag után amivel a "felesleges" 5V-ot ejtem? Gondolok itt arra hogy nehogy a túl nagy puffer bekapcsoláskor tönkre tegye a dugasztápot... Köszönöm.
Ez csak egy elméleti szám. Azt jelenti általában, hogy 0,12A-rel terhelve 10 óra alatt merül le teljesen feltöltött állapotból. De 1,2A rel terhelve már nem valószínű, hogy bírná az egy órát. Általában az amperóra kapacitást 10 óra üzemre adják meg a gyártók. Eltérő áramokkal terhelve különböző eredményekre juthatunk. Az akku adatlapján talán van róla grafikon, ami a pontos terhelésekhez tartozó kapacitásokat mutatja.
Szia!
Semmiképpen sem passzív soros taggal kell egy tápegység kimeneti feszültségét állítani, mert akkor a terheléstől függően változna az erősítőd tápfeszültsége. Inkább az erősítődet kellene megnézni, hogy ezt a 32V-ot elviseli-e.
Szia,
Itt fix az áramfelvétel (2x300mA fűtés, 2x 33mA anód).
Csak a fűtéskörbe építs be egy kis értékű ellenállást aminek segítségével beállíthatod a 300mA-es fűtőáramot vagy a 27V-os fűtőfeszültséget. Az anódtápfeszültségnek maradhat a 32V.
...cserébe emeljem meg a kimenő primer impedanciáját (27V/0,033A= kb. 800ohm-ról) 32V/0,033A= kb. 950ohm-1Kohm-ra?
Ne emelj meg semmit, mert a PL504 elviseli ezt a megnövekedett nagyobb anódáramot.
Köszönöm, egy próbát ez is megér természetesen!
Üdv!
Egy olyan kérdésem vóna, hogy hogy tudok arra saccolni, vagy kiszámítani azt, hogy bizonyos fogyasztót meddig tud egy adott akksi meghajtani? A konkrét példa: van egyszer párhuzamosan kötve 4 db nagy fényerejű fehér és ugyanígy 4 nagy fényerejű piros LEDem, amiket külön kéne táplálni. (Bicajra szánom). A fehér 3 db 1,2 V-os 2250 mAh akksiról menne, a piros 2 db-ról, egy 8,2 ohmos ellenállattal. fehérnél 3,5 V nyitófesszel és 20 mA árammal számoltam, pirosnál 1,8V és szintén 20 mAh. Másik kérdés: Érdemes a fehéret inkább 4 akksival és ellenállással hajtani? kösz a választ...
Ha csak egy kicsit visszább olvasol ott is felmerült ez a kérdés. No meg a válasz is. Egyébként az amperórában megadott kapacitást elosztod a fogyasztók által felvett árammal és már meg is kaptad mennyi ideig világít.
Talán amatőr a kérdés, de sokszor olvasom világítástechnikai témában az """Intelligens- és robotlámpák "" kifejezést. Szóval az érdekelne, hogy mi a kettő között a gyakorlati külömbség? Mivel ezek DMX vezérlésű lámpák, és a DMX program szerint müködnek de akkor mitől Intelligens, vagy épp Robot?
Szia!
Szerintem robotnak a mozgófejest, intelligensnek meg a tükröst, más néven scannert nevezhetik... De jó a kérdés, ezen még én sem gondolkodtam el... Az újak közt van (ez a régiekről nem mondható el) olyan is, ami tud vezérlő nélkül is üzemelni, nekem volt két kis Martinom, aminek volt olyan funkciója, hogy zenére randomban váltogatta a gobokat, meg színeket és kaszált össze-vissza. De ha nagyon érdekel látogass el ide, itt majd a szaktársak kiokosítanak! Üdv: enree
Üdv
Szeretnék érdeklődni,hogy melyik témában kérdezzek MIDI vezérléssel kapcsolatban? Lenne egy DMX fényvezérlőm,de csak MIDI bemenete van...nekem meg csak analóg hangkimenetem. Őket szeretném összekötni valamivel. Köszönöm
Ezekkel a paraméterekkel nem!
Hello!
Vannak ugye a feszültségszabályzók, és azt szeretném megkérdezni,hogy egy MC7805-el meg lehetne-e azt csinálni,hogy nem 5V-ra szabályozzon,hanem csak 3-ra? Mert még a múltkor megcsináltam a ventillátor szabályozást (LM317-el) és gondolom ezzel is ugyanezt meg lehet csinálni,hogy kevesebb feszültséget adjon le igaz?Vagy azt csak némelyikkel lehet megcsinálni?
Szia!
Nem igazán lehet megcsinálni a csökkentéses dolgot 78-as IC-vel. Ezt csak a kifejezetten szabályozható fajtájú típusokkal lehet elérni.
Helló. Ha jól tudom meg lehet oldani ha a GND lábát a kimeneti feszültségből egy feszültségosztón keresztül visszacsatoljuk. Namot ezzel csak növelni fogod tudni a kimenetén levő feszültséget. Ha viszont negatív referenciafeszültséget juttatsz a GND lábra akkor kisebb feszültségre is le tudsz menni. De ez a sok macera nem éri ezt meg inkább vegyél egy LM317-est vagy vegyél egy 3V-os stabilizátor-t.
Egyre jobban sikerült elmélyednem a kvízgépes témában. Egy Tina nevű programmal megcsináltam azt a kapcsolást, amit tőled kaptam, és szimuláció közben rájöttem egy apró bökkenőre. Az a baja annak a kapcsolásnak, hogy amíg az első gomb (leggyorsabb játékos) benyomva marad, addig a többi játékos is be tudja kapcsolni a saját lámpáját, vagyis egyszerre több lámpa is kigyulladhat. Agyaltam egy kicsit, és rájöttem, hogy a kapcsolón visszafolyó áram okozza a zavart. Beraktam még 4 diódát a kapcsolók után, és tökéletesen működik 12V-on, de 3-on már nem húzott meg a relé a szimulációban. Vagyis lemerült elemekkel szintén pislákolhat mindenki lámpája, mert a LED kevesebb árammal is beéri, mint a relé. Ez valóban lehetséges? Ha igen, akkor létezik-e alacsony fogyasztású 3-4,5V-os relé, mert 5voltos volt a legkisebb, amit láttam, és a 3V behúzó feszültség lehet, hogy kicsi lenne neki. És a végére lenne még egy kérdés. Ez a 35ft-os BT149D tirisztor 0,5A-val terhelhető, ha minden igaz...Saccolásom szerint egy kisebb zseblámpaizzót el kellene neki bírni, de nagyon határeset. (szerintem marad a LED)
Csak azért szerettem volna ezt használni,mert ez volt itthol és nem akartam most ez az egy dolog miatt a Lomex-be menni,de akkor muszály
Meg lehet oldani csak kell hozzá negatív feszültség. Az alábbi képen ezt egy táppal oldottam meg.
[OFF]
Fel tudod rakni a képeket még egyszer? mert nálam ez bugos. Ja és azt is megtudod mutatni,hogy 9V-ot hogyan tudok csinálni 12V-ból ezzel az IC-vel?
TDA 2003-as ic alkalmas 6 voltból 12-őt készíteni. Ez nem kérdés valahol találtam rajzot is.
Bővebben: Link :google:
|
Bejelentkezés
Hirdetés |