Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Death of Zen (DoZ) 20W-os A osztályú erősítő
Lapozás: OK   49 / 72
(#) zozz12 hozzászólása Máj 19, 2011 /

Sziasztok!
Most kezdtem elméletben foglalkozni a DoZ -zal, úgyhogy szeretnék még megtudni ezt-azt:
- Mekkora trafó kell neki? Csatornánként 40V 2A -es toroid jó volna? Vagy egy kapcsolóüzeművel olcsóbban jönnék ki? (jó lenne egyátalán?)
- Mekkora hűtés kell neki, hány cm2?
- Milyen a hangja?
- Kb. mennyibe kerül egy komplett sztereo DoZ, a hűtést és a dobozolást leszámítva?
- Nehéz elkészíteni?

Köszi
(#) kefe13 válasza zozz12 hozzászólására (») Máj 19, 2011 / 1

Ezekre a kérdésekre az előző 49 oldalon megtalálod a minden igényt kielégítő választ
(#) kistotti01 válasza zozz12 hozzászólására (») Máj 20, 2011 / 1

Hello!
Írok pár dolgot a DOZ-zal kapcsolatba. Magát az erősítő paneleket elkészítteni nem nagy dolog. De ami azután következik az már nem semmi...
A 40V 2A-es trafó kevés lenne neki. Nekem 400VA-es trafót is "leizzasztja" rendesen hosszútávon 2 csatorna. A 35A-es egyenírányító híd is eléggé melegedik, tehát az is hűtésre szorúl. A DOZ hűtése... nem egyszerű dolog. Valami iszonyatossan fűttenek a 2N3055 tranzisztorok. Hűtőbordából a lehető legnagyobbat szerezdd be amit csak tudsz. (Lehet, hogy még az is kevés lesz) Igazából a legcélszerűbb megoldás a hűttésre a ventilátor+hatalmas hűtőborda megoldás jelen esetben. A hangja nagyon szép és tiszta. Egy TDA IC-hez nem hasonnlítható, teljesen más kategória a 2 dolog. A pufferkondenzátorokat se sajnáldd tőle. Én a 2 csatornára 60000µF puffert szántam. A dobozolás az a legnehezebb dolog. Mindenképpen nagyon nagy dobozba lehet csak belehelyezni, mivel nagyon nagy hűtést igényel. A doboz mindenképpen legyen jól szellőzött, a hűtőbordát célszerű a doboz külső részére elhelyezni. (Télen akár még melegedni is lehet rajt, annyira fűtt ) Az elkészítésnél a jelentős költséget nem a panelba forrasztandó alkatrészek jelentik, hanem az azon kívüli dolgok: pufferkondik, trafó, hűtőborda, doboz stb...
Szóval nagyvonalakban ennyi, sok sikert az építéshez ha nekiálsz.
(#) kanoc86 hozzászólása Jún 4, 2011 /

Üdv. mindenkinek!
Gondolom emlékeztek még az erösitömre aminek nem volt kész a teteje... Na most (végre) kész van.
Ide töltöttem fel a képeket.
(#) kistotti01 válasza kanoc86 hozzászólására (») Jún 4, 2011 /

Hello!
Nem semmi kivitelezés. Gratulálok hozzá. Nagyon jó lett! Az én Dozomnak is elkelne egy ilyen esztétikus doboz, csak idő hiánya miatt nem nagyon jön össze. Ha szabad érdeklődnöm a festést és a feliratozást milyen technikával készítetted?
(#) CIROKL válasza kanoc86 hozzászólására (») Jún 4, 2011 /

Nagyon szép lett gratulálok hozzá , egyébként milyen rendszerességgel hallgatod ezt az erősítőt és a hangjával mennyire vagy megelégedve?
(#) kanoc86 válasza kistotti01 hozzászólására (») Jún 4, 2011 /

A feliratozás vasalással készült aztán pedig egy lakkot kapott. A teteje pedig alapos csiszolás után ezüst szinü hammerite aluminium festéket kapott.
(#) kanoc86 válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 4, 2011 /

Köszönöm!
Amikor az idöm engedi, abból meg aztán mostanában igencsak kevés van. de hetente 2-3 szor.
A hangja meg tökéletes!!! Imádom!
(#) steelbird válasza kanoc86 hozzászólására (») Jún 5, 2011 / 1

Tényleg nagyon szép lett! Jó sokmunkád lehetett vele. Az eredmény viszont kárpótol érte. Ezt nyugodtan mutogathatod bárkinek!
Érdekes viszont, hogy annak ellenére, hogy egy nagyon jó hangú erősítőről van szó, szimulátorban nagyon rossz adatokat kaptam. Frekimenet, fázismenet, THD, mind rosszak.
(#) psuser hozzászólása Jún 11, 2011 /

Milyen kondikat használtok a kimeneten ?
(#) bence192 válasza psuser hozzászólására (») Jún 11, 2011 /

4700µF 80V és egy 10µF MKT párhuzamosan,
jó párosítás!
Az elko-m az Nipon Chemi-com
MKT-m WIMA

de ízlés szerint lehet többet is rakni..... több darabból, de egy kis kapacitású MKT szépen kiterjeszti a magas tartományt...
(#) CIROKL válasza bence192 hozzászólására (») Jún 11, 2011 /

Érdemes kipróbálni nagyobb kondenzátorral is pl -ul 6800-10000uf -al
(#) bence192 válasza CIROKL hozzászólására (») Jún 11, 2011 / 1

Igen, az biztos, én kipróbáltam még 10000u-val de az nem volt jobb minőségű kondim és a hangján se vettem észre drasztikus javulást, sőt valahogy kicsit néha középfrekvencián nem volt olyan testes...

de megéri kísérletezni ha jobb minőségű a kondim és fiatal is, lehet ki se szedtem volna a 10e.µF-ot

CIROKL a találkozón sikerült megnéznem az erősítőid! Nagyon tetszettek és örülök, hogy végre élőben is láthattam őket! Megadtad a nekem a kedvet és az ihletet az újabb építésekhez.
(#) martin96 hozzászólása Okt 2, 2011 /

Sziasztok!
Szeretnék én is egy ilyen erősítőt építeni.Lenne egy pár kérdésem.Van két ilyen hűtőbordám.Ez elég lenne 2 csatornának, vagy vegyek még kettőt és tegyem rá egy alumínium lapra?Egy 190w-os trafó elég lenne egy sztereo-nak?2db 28VAC tekercse van.Illetve melyik végtranzisztorral lehet szebb hangja?BD249C vagy 2SC5200.
(#) CIROKL válasza martin96 hozzászólására (») Okt 2, 2011 /

Hűtőborda ügyben tudok mondani neked javaslatot , javaslom olvasd át a topikot és sok -sok mindenre fény derül !
Bővebben: Link
Trafó ügyben is szintén ezt javaslom , de elöljáróban mondom sajnos lehetne egy kicsit nagyobb is az a trafócska.
A tranzisztorokkal kapcsolatosan meg csak annyit hogy meg kell hallgatni ezzel és azzal és majd eldöntöd hogy melyik ami tetszik a fülednek .
(#) kanoc86 válasza martin96 hozzászólására (») Okt 2, 2011 / 1

Abból a bordából vedd meg mind a 30 darabot ami a raktáron van és akkor talán elég lesz...
A trafóból meg szerezz még egy ugyan olyat és akkor jó lesz.
Üdv.
(#) martin96 hozzászólása Okt 2, 2011 /

Akkor így úgy néz ki, hogy nem lesz megépítve.
(#) CIROKL válasza martin96 hozzászólására (») Okt 2, 2011 /

Sajnos a DoZ az nem az a kategória amit a semmiből össze lehetne hozni , erre áldozni kell de szépen minden téren .
(#) kanoc86 válasza martin96 hozzászólására (») Okt 3, 2011 / 1

Ha jól emlékszem nekem csak a bordák kerültek kb. 15000 Ft-ba. Így akkor már el tudod képzelni hogy menyi kell belöle.
Üdv.
(#) martin96 hozzászólása Okt 3, 2011 /

Egy 3 ventilátoros arctic cooling videókártyahűtő sem lenne elég neki?
(#) CIROKL válasza martin96 hozzászólására (») Okt 3, 2011 /

Az attól függ az a hűtő mekkora hő eltüntetésére alkalmas?
A DoZ -nak , már sokszor leírtuk itt csatornánként 68 Watt amit el kell vezetni hidegebb környezetbe , nem tünik oly soknak de elhiheted egy-két óra után azért szépen fűt ám az aranyos ,
(#) martin96 válasza CIROKL hozzászólására (») Okt 3, 2011 /

Elírtam.Nem 3 ventilátoros, hanem 2 ventilátorosra gondoltam.Ez lenne az.
(#) CIROKL válasza martin96 hozzászólására (») Okt 3, 2011 /

Elméletileg elég mert ott vagyon írva 120Watt , a kérdés már csak hogy mekkora zajjal teszi ezt ?
Egy házi erősítőnél azért ventilátor zaj nagyon kellemetlen tud lenni , ja és az az 50 Dollár -os ár az elrettentő annyiért már itt egy félelmetes hűtőbordát lehet vásárolni .
(#) martin96 válasza CIROKL hozzászólására (») Okt 3, 2011 /

Két darab ilyen borda elég lenne sztereonak?De lehet, hogy inkább VF2-őt vagy egy másik 60w-os tranzisztoros erősítőt csinálnék ehelyett.
(#) Alkotó válasza martin96 hozzászólására (») Okt 3, 2011 / 1

Mit értesz "elég" alatt?
Éppen arra próbálnak itt rávezetni, hogy van egy adott hőmennyiség, amit valahová ki kell vezetni. Ha a borda kisebb, akkor melegebb lesz, ha meg nagyobb akkor hűvösebb. Bizonyos határok között ez rád van bízva, mert ha túl kicsi, akkor annyira felmelegszik, hogy már károsodnak a félvezetők, ha meg indokolatlanul nagy, akkor feleslegesen foglalja a helyet.
Nagyjából, "A" osztályú erősítőnél, ventilátor nélkül, 600-1000cm2/tranzisztor felülettel szokás számolni. Mivel itt 2-2 tranyó van csatornánként, ezért nagyjából 1500-2000cm2 felület kell csatornánként.
Ha kényszercirkuláció is van (ventilátor), akkor ennek fele, sőt harmada is elég lehet, a légáramlás intenzitásától függően, de minél nagyobb a "huzat", annál nagyobb a zaj is, tehát ezzel csak nagyon óvatosan lehet duhajkodni.
(#) Pigi válasza martin96 hozzászólására (») Okt 3, 2011 /

Valóban elég karcsúak az általad említett alkatrészek ehhez az erősítőhöz.
(#) Pigi válasza martin96 hozzászólására (») Okt 3, 2011 /

Ez a borda is karcsú lesz. :S
(#) martin96 válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 3, 2011 /

Az "elég" szó alatt azt értettem, hogy ne legyen túl forró pár után se.
(#) Alkotó válasza martin96 hozzászólására (») Okt 3, 2011 /

Ez nem jó így se, mert most meg a "túl" a kritikus szó.
De már megmondtam, ha sokat akarsz, akkor 1000cm2/tranyó, ha meg keveset akarsz, akkor 600cm2/tranyó a kívánt mennyiség. Ez elég egyértelmű.
(#) Kovácsgabi hozzászólása Feb 20, 2012 /

Sziasztok!

Arra lennék kíváncsi hogy a tervező (Rod Elliot) által meghatározott 1,7 A nyugalmi áram vajon mi alapján lett belőve? Láttok ebben valami számítást vagy csak a maximális teljesítményt próbálta kihozni kapcsolásából biztonságos kereteken belül? Csak azért kérdezem mert hangzásbeli különbséget nem nagyon véltem felfedezni, természetesen a kisebb teljesítményt leszámítva. Gondolkodom a nyugalmi csökkentésén mert jelentősen csökkentené a melegedést. De hangminőség javára nem akarok lejjebb menni az árammal. Valakinek van tapasztalata ezzel kapcsolatba? Előre köszi!
Következő: »»   49 / 72
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem