Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hejjhó!
Mi a különbség pl egy szobába becsukott szemmel vagy, és van 2-3 (több) hangrendszer. Honnan lehet tudni ha egyszerre csak egy szólal kb ugyan olyan hangerőn hogy az PA -rendszer HI-FI rendszer vagy Hi-End? (Milyenek vannak még most hirtelen nem jut eszembe?) Valaki elmagyarázná nekem részletesen, hogy értsem is?
Szerintem más a hangzása.MEghát minden erősítőre legyen az hifi vagy végfok gondolom nem ugyan azon hangfal van kötve.És minden hangfalnak más a hangja.
Honnan tudod, hogy "igen ez PA-hangzás" ha csak 20 watton megy, mint a másik pl HI-FI az is 20 w...???
Tehát egy terembe van 3x2 darab (sztereó elrendezésbe) 3bal baloldalt 3 jobb jobb oldalt elrendezve. Ezeknek a hangfalaknak külön-külön sztereó bekötéssel 1-1 erősítő a hozzá való van rákötve. Azaz a hifi erősítő a 2 hifi hangfalra stb. Mind a 3 erősítő úgy van beállítva, hogy azok teljesítménye például egyforma tehát a kimeneti hangerő megegyezik 20Watt. Középen az erősítők egy emberkével (mind a 3 be van kapcsolva csak ő lesz az aki kapcsolgatja és a hallgatónak meg kell különböztetni melyik rendszer szól) Hogy lehet megkülönböztetni? Mi az a dolog ami az egyik hangzása számottevően megkülönböztethető a másik felsorolt 2 hangrendszerről? Azért írtam a példába 3 hangrendszert mert csak most ennyi jutott eszembe. Ám van még?
Ez egy olyan téma, amit nem lehet pár mondatban leírni. De minél élethűbb, annál jobb egy rendszer. És általában a HIFI rendszerek közel állnak az élethű hangzáshoz. (Ennyi a különbség.) Csak akkor tudod eldönteni, ha van mihez hasonlítani. pl. előtte azt a számot hallottad élőben is. Ennyi. Az meg már egy másik dolog hogy kinek mi tetszik. (szubjektivitás)
Hali
Lenne egy kérdésem. Van e különbség a cd 4017, és a hcf 4017 között?
Csak a gyártójuk más, belül ugyanaz van.
Azért kérdeztem, mert szerettem volna csinálni egy olyan kapcsolást ami 10 ledet kapcsolgat sorba. Amikor bekapcsoltam, elkezdet szaladni a ledsor, majd ha megnyomtam a nyomót, megállt.
És nem sikerült megcsinálni, vagy mi a baj?
Én azt szerettem volna hogy amikor megnyomom a nyomót egyet ugorjon a led, a következő nyomásnál a következő világítson stb.
PA széria - a legélethűbb pedig szerintem egy élő zenei koncerten annak van a leghamisabb hangja (mint ahogy stúdióban felvették lemezre) Vagy csak az itthoni-mások által vissza hallgatott HI-FI rendszerek miatt tűnik "hamisnak" a valódi zene? Pedig annak úgy kéne szólnia, csak hát ugye nekünk az hamis? Ezenkívül még ott van a Hi-End stúdió hangzás. Arról mit tudtok? Oké, hogy szép, meg csiricsáré kinézet és 1 pár kis hangfal félmillió Forint, de attól függetlenül. Nos nem értem
Üdv!
Alapvető műveleti erősítő számításnál elakadtam sajnos. Bővebben: Link Meg tudná valaki mondani hogy a pozitív visszacsatolásnál miért 1\2*1\2 a feszültség osztó u'-re? Az első 1\2 az roXrv de mi a második 1\2? És ezek után (1+rv\ro) rv miért 2 miért nem 1?
Elrontottam a linket, itt van a kapcsolás:Bővebben: Link
Vannak ott meglepetések... mindenesetre én stúdióban úgy gondolkodom hogy szerintem mi szól jól, esetleg másokat is megkérdezek erről. mindenesetre a nap kérdése már nem az hogy a csöves vagy a germánium szól jobban esetleg a d osztályos bóvlik... hanem hogy melyik hangfal ad életűt. Szerintem "annyi hangszóró ahány hangszer" persze sokan arra esküsznek hogy 1 hangszóróból minden...
Sziasztok!
Kértek tőlem egy digitális órát, ami nagy (31 LED / szegmens, közös katódos) kijelzőkkel működne, 12V-ról. A problémám az lenne, hogy BC337-es tranzisztorokat szeretnék használni a szegmensek működtetésére (ez bírja a szükséges áramot), viszont a bázisellenállást akárhogy módosítom, az emitterén 4.5V van. (A kollektoron kb. 12.3V van, a bázist AVR-rel működtetem). Esetleg valaki tudna valami ötletet mondani, hogy mi lehet a baj? Külön működik mind a vezérlő, mind a kijelző, de együtt nem. Az elméletem alapján a baj a tranzisztoros vezérlés körül van, de nem találtam meg, micsoda. A bázisellenállást változtattam már elég széles skálán, de az emitteren a feszültség kb. 4.5V volt mindig.
Én lusta vagyok ebből a képből kihámozni a betűket, de az alap szabály.
Invertáló er.: Au: -(Rv/Rbem) Nem inv.: Au: 1+(Rv/Rbem) Rv: visszacsat. ell. Rbem: az aktuális bemeneten lévő ellenállás.
Rakd a LED-eket a kollektorba, az emittert földeld.
Szia!
Köszi a gyors választ! Kép Jelenleg úgy vannak összekötve, mint a képen az 1. ábra jelzi. 7 szegmens, közös föld. Úgy jó lesz a módosítás, ahogy a 2. ábra van? A kijelzők multiplexelve üzemelnének.
Jobbnak tűnik, mint az első verzió. Földelt kollektoros (emitterkövető) kapcsolás csak lemásolja a bázisfeszültséget, ezért lesz kicsi a feszültség a terhelés sarkain.
Értem, köszönöm a segítséget! Amint lesz lehetőségem, kipróbálom.
trudnai: Utánanéztem az emitterkövetőnek, ha jól értem akkor akkor feszültséget enged át mint amivel vezérelve van. (De nem vagyok benne biztos). Viszont akkor nem értem, minek az MCP1703, ha mindegy, milyen 5V-ot kap, akkor nem jó sima feszstab? Rajzoltam egy próbát, az az érzésem, hogy nem lesz jó, de hát először próbálkozok ilyennel. Ha nem jó ahogy a mellékelt képen, van, akkor hogy kell?
Hogy lehet 2.0 ból 2.1 egyet készíteni? Rajz nem kell csak hogy oldják meg?
Sziasztok!
Most kezd igazán érdekelni az elektronika. Szeretnék erősítőt építeni. Ha a leírások alapján szeretném végigvezetni hogyan számoltam Egy 50watt teljesítményű erősítőt szeretnék építeni. Kapcs rajz szerint 35 v tápfesz kell neki.(elnézést az óvodás módszerek miatt csak szeretnék mindent alaposan tudni) Ezután ki szeretném számolni hogy a táphoz mekkora trafó kell: p=50 watt . U=35 V . I= ? . P=U*I/2 --> I= 2,85A Most jön a trafó: trafó=U*I=99,75 VA Leírások alapján, kicsit nagyobb trafó kell a szükségesnél tehát egy 120VA trafó kell. Viszont egyes helyeken odaírják pl 2x12/15V, valahol áramerősséget írnak, ezeknek mik a jelentőségük? Üdv: Barna
Hogyan jött ki az a 2,85A? Szerintem egy 100W-oa trafó biztosan elég.
A ledek miért termelnek feszültséget?
Van egy ledes lámpám (32db led). Hallottam, hogy valamennyi feszültség van rajta, rámértem. Nagyot néztem, azthittem lesz rajta pár mV és kész, de fel kellett raknom a műszert nagyobb méréshatárba, 3V-ot mutatott. Ha eltakartam a fénytől akkor egyre kevesebbet.
Bármely pN átmenet termel ÁRAMOT, ha fény éri. A legtöbb tokozás fényvédő, de például ha egy fémtokos transzitékot felbontasz, fototranzisztékot kapsz.
A leD-nél még trükk, hogy arra a színre érzékeny, amivel egyébként világít. Vigyázz, a fehéret fényporral keveri. Gábor, a HG9IEG hívójelű rádióamatőr állomás kezelője.
Nekem ezek piros ledek, és egy piros hátsó lámpában vannak benne, ami ugye mindig piros fényt ereszt át. Itt csak pár mA van jelen, igaz?
Mérd meg. Különböző típusú és távolságú fényforrékokkal, például izzéklámpa, fénycsövék, más színű leD, Nap. Áramtermelésre nyilván a fényelemék jó hatásfokú, de mérésre, jelzésátvitelére a leD is szóba jöhet.
Bővebben: Link Gábor, a HG9IEG hívójelű rádióamatőr állomás kezelője.
Közösítik a két csatorna jelét két ellenállással, ezt rávezetik egy aluláteresztő szűrőre majd innen a jel megy a végfokra és a hangszóróra.
Hello!
Nem néztem utána miből ered a problémád. De.. - A MCP1703 nem kapcsolóüzemű, de valószínűleg azért ajánlották, mert kicsi az önfogyasztása. Telepes üzemnél ez nem mellékes.. (Az AVR-nek viszont mindegy miből állítod elő az 5V feszültséget) - Az emitterkövető (vagy közös kollektoros) kapcsolás, valóban követi a vezérlő feszültséget. De a tranzisztor nyitófeszültségével kisebb lesz a kimeneti feszültség. Sima tranyónál, ez kb. 0,6V, de egy Fet esetében a küszöbfeszültségével lesz kevesebb, vagy is 2..6V között, típustól és terhelőáramtól függően. - A rajzod viszont semmire sem jó. Itt Q1 egy közös Drain (kollektoros), ami meghajtja a Q2 közös Source (emitteres) kapcsolást. Vagy is Q1 az 5V Gate feszültségre kinyitja Q2-őt (ha a küszöbfeszültségük 2,5V-nál kisebb). Így a kimeneten 12V lesz mérhető. (Ráadásul Q2 Gate-je "nem lóghat a levegőben", ott a Gate-Source között, egy ellenállást kellene tenni, ha lenne egyéb értelme..) De szimuláld le a TINA-ba, akkor meglátod mekkora vaktöltény ez.. üdv! proli007
Hello!
Hozzá kell adni a kettőhöz egy tizedet. De erős a gyanúm, hogy ez egy elég bénán feltett erősítős kérdés. Akkor miért nem ott tetted fel? (Az, hogy neked ezen téma körül forog az eszed, még nem feltételezi azt, hogy más is csak erre tud gondolni..) üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |