Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hegesztőtrafó egyenirányítása
Hello
Volt szerencsém találkozni e pozdorja dobozolt, sárkányosan tekercselt trafóval, és a hirdetéssel is. Ami hozzámkerült áttekercselésre, oszloptrafóból bontott lemezekből készült alu huzalból tekercselve. A szigeteléshez a madzagtól a spirálfüzet borítón át a rongyig mindent felhasználtak. A trafót fa-stafnik fogták össze, menetes szálakkal. Így nem volt mágneses rövidzár ![]() ![]()
Ami még kimaradt:
A kész tekercset le kell lakkozni. Jó hozzá a kétkomponensű parkettalakk.
Helló!
Valóban nem valami fényes a trafó. Sok fele jár a gondolatom, kifáradtam máról! Lehet hogy a trafót kellene újratekernem, de az is lehet hogy mikró trafó lesz a vége (kérdés hogy az hány ampert hajlandó nekem csinálni?) Arra gondolsz hogy szedjem le a műanyag szigetelést az összes kábelről? Szerintem akkor inkább veszek lakkhuzalt és abból tekerem újra. (a primer amúgy lakk huzal most is). Én is gyanakodtam hogy valami ilyesmi oka lehet a nagy feszültség esésnek. Nagyon elszomorít ![]() Sok mindenre gondolok, nem tudom mi legyen, pénzt sokat már nem akarnék rákölteni. Van egy másik trafóm is, de annak is pvc szigetelt a szekundere van. Azon kívül van - egy mikró trafóm - van egy 600 VA-s 24 voltos régi magyar kis trafóm - és van egy toroid vasmagom 12x3-as keresztmetszet, az ablak kb. 12 cm átmérőjű. ez van.
sziasztok.van egy kérdésem van egy bácsinak egy 20-25éves trafoja valami fojtotrafot emlitet hogy az volt gyári.rá van kötve egy 220-as kábel meg egy testkábel és egy pálca fogo.azt mondta a jövöhéten kiprobálja mükődik e és üzletelhetünk.nenhasználta 10éve.a mérete sacra 30-35cm x 20-25cm a tekercs zárt bakelitbe van.hátha felismiri valaki igy is .a kérdés hogy lehet e belöle normális hegesztöt késziteni vajon?és menyit adhatov érte max?
![]()
Üdv! Ha legalább egy képet látnánk róla! Ha gyárilag van rajta a testkábel és a munkakábel akkor csak hegesztő lehet!
Helló!
Van egy olyan heggesztő trafó ami HETRA tipusu és akkumlátor töltő is van benne, szerintetek abban van valami egyenirányitó?? vagy 2 trafó van benne?
A HETRA 101 az,amelyikben van töltő. A primer menetszáma van megemelve annyira,hogy a kimeneti feszültsége akkutöltésre alkalmas lesz. Egy üzemmód váltó kapcsoló segítségével lehet átkapcsolni akkutöltő üzemmódra. Az akku töltésére külön kivezetések vannak rajta, és kétutas egyenirányítón keresztül adja ki az egyenáramot.
értem köszi a segitséget
![]()
Üdv!
Alumíniumot csak kokányolni lehet egyenárammal!!! És itt nem mindegy hogy milyen elektródát használsz!(Awi-nál a szűrke a legjobb alumíniumra) A váltóárammal felmelegítés nélkül szépen lehet hegeszteni az alut! Üdv! By ![]()
Nem csúsztál meg kicsit a válasszal?
![]()
Alut lehet egyenárammal is hegeszteni AWI technológiával,de a pálcának bevonatosnak kell lenni. Tehát bevonatos alu elektródával ugyanúgy meghegeszthető bármi mint ahogy váltóárammal. A váltóáram előnye hogy csupasz elektródával is lehet vele hegeszteni. Persze más előnye is van,de itt csak a kivitelezhetőségről van szó.
Adott egy házi (bazi nagy, régi, nehéz) hegesztőtrafó. Nem látok benne egyenirányítást. Majd rámérek még műszerrel is. Amatőr kérdés: ha egyenirányítanám, az előnyére válna ? Úgy értem, könnyebb lenne hegeszteni, jobb minőségű varrat keletkezne , stb. És hová kéne kötni a + polúst ? A pálcára, vagy a munkadarabra ?
Nekem szebb a varratom vele.
Vasnál: fém+ páca- Alunál: fordítva: fém- páca+ ,de ehhez alu páca kell, meg ügyesnek lenni.
Sziasztok!
Arra gondoltam hogy van egy trafóm ami 3 voltot ad szekunder feszként (Ezen viszont 400 Ampert!) és ezt szeretném egyenirányítani. Van valami jó ötletetek?
Vizet szeretnék vele nagyüzemben bontani (HHO-hegesztés)
Volt szerencsém egy ilyen Taiwan-i ipari géphez. Melegíteni, és vágni lehet vele, de a lánghegesztés nem az erőssége. A gyári égőfejekkel sem tudtam elfogadható varratot készíteni, porózus lett minden beállításban.
Igen vágni szeretnék vele rosszul írtam bocsi.
Acéloknál is van olyan eset hogy fordított polaritást (az elektróda a pozitív) alkalmaznak pl. ha kisebb hőbevitel szeretnének (öntvényeknél és vékony lemezeknél). Valamint a bázikus elektródák is fordított polaritással alkalmazandók. (ja, az alumínium elektródák is többnyire bázikusak). De ki hegeszt még alumíniumot bevont elektródával?
Nagyáramú diódákon névleges áramon ~2 V feszültség esik. Hídegyenirányítónál ez 2x2, azaz 4 V. Honnan veszed a maradék 1 voltot?
![]() Shottky diódáknál ilyen terhelésen 1-1,4 V esik, jó esetben marad 0,2-1 voltod a vízbontásra. Amihez ugye kellene kb 2 V. Hagyd meg azt a trafót ponthegesztőnek!
Át tudom tekerni akár 8 voltosra is szóval ez nem probléma.Lenne valami ötleted arra hogy milyen diódákat használjak?
Ha le tudod vinni az áramigényedet, akár PC tápokból bontott Shottky-kat is használhatnál a jó hatásfok érdekében. 5 voltos ágban 30-40 A-esek is akadnak. Ezekből 4-4 párhuzamosan, de akár többet is lehet. Javaslom legalább 2x12 voltos tekercsek készítését. Kétutas egyenirányításnál kisebb a diódákon eső veszteség. Talán többet nyersz vele, mint ami a dupla tekercselésen esik. A bontó meg többrétegű soros, erre találsz útmutatót a "Durranógáz..." topicban.
Diódákat és bipoláris tranzisztorokat "nem illik" párhuzamosan kötni. Hiába egyforma típusúak, a szórás (és az esetleges hőmérséklet különbségek) miatt jelentős különbségek lehetnek a rajtuk folyó áramok közt.
Ennek ellenére érdekes módon már évtizedek óta a legtöbb gyártó 24-36... besajtolt "generátordiódát" párhuzamosan kötve szórja ki a hegesztőgépeit, 4-6 mackósabb darab helyett. Ott pedig gyötrik rendesen.
Próbáld meg párhuzamosítás nélkül kihozni a 30000 A-t! (pl. galvanizálókád) A névleges terhelés 50-60%-án még elég egyenletes az eloszlás azonos típusúak között. De válogatni is lehet ilyen speciális célra.
Sziasztok
Épp csinálgatok egy hegesztőtrafót, egyenirányítani szeretném csak az a kérdésem, hogy a В П 50 orosz dióda kibírja e a 140ampert, de 100A minimum. Válaszotokat köszönöm előre is.
..50 az általában 50 A-t jelent. Ez hídban 100 A. Jókora hűtőbordán ventillátoros hűtéssel az alkalmi 140 A nem jelent problémát.
A diódákkal párhuzamosan köss be 47-100 nF-os kondikat, a kimenetre meg köss egy ugyanilyen diódát ellentétes polaritással! Megvédi a diódáidat a feszültséglökésektől, ami több gondot okozhat, mint az áram.
A kondenzátor fólia vagy elektrolit legyen és hány voltos?
A diódahíd után a + vagy a - kivezetésre kössem a diódát megfordítva?
A fóliakondenzátorok legalább 250 V-osak legyenek, de nem baj, ha több. A diódát a + és a - közé kell kötni záróirányban.
Sziasztok.
Van egy hegesztő trafóm, szeretném egyenirányitani 220v és 150A, mi szükséges hozzá? esetleg milyen diodák kellenek milyen teljesitményü? köszi a segitséget
200V 200A-es Graetz híd kell hozzá. Ha nem nyúzod mindig maximumon,akkor a 150A-es híd is elég.
Ilyen egyenirányítót hegesztéstechnikai szaküzletekben tudsz beszerezni, tizenegynéhány ezer forintért. Vagy valamilyen aukciós portálon keresel neked megfelelőt. |
Bejelentkezés
Hirdetés |