Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztőtrafó egyenirányítása
Lapozás: OK   21 / 45
(#) frank tibor válasza pityesz001 hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Hello
Volt szerencsém találkozni e pozdorja dobozolt, sárkányosan tekercselt trafóval, és a hirdetéssel is. Ami hozzámkerült áttekercselésre, oszloptrafóból bontott lemezekből készült alu huzalból tekercselve. A szigeteléshez a madzagtól a spirálfüzet borítón át a rongyig mindent felhasználtak. A trafót fa-stafnik fogták össze, menetes szálakkal. Így nem volt mágneses rövidzár . Ha ingyen adják fogadd el!
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Ami még kimaradt:
A kész tekercset le kell lakkozni. Jó hozzá a kétkomponensű parkettalakk.
(#) kzsolt88 válasza erbe hozzászólására (») Jan 29, 2011 /

Helló!

Valóban nem valami fényes a trafó.
Sok fele jár a gondolatom, kifáradtam máról!
Lehet hogy a trafót kellene újratekernem, de az is lehet hogy mikró trafó lesz a vége (kérdés hogy az hány ampert hajlandó nekem csinálni?)
Arra gondolsz hogy szedjem le a műanyag szigetelést az összes kábelről? Szerintem akkor inkább veszek lakkhuzalt és abból tekerem újra. (a primer amúgy lakk huzal most is).
Én is gyanakodtam hogy valami ilyesmi oka lehet a nagy feszültség esésnek. Nagyon elszomorít
Sok mindenre gondolok, nem tudom mi legyen, pénzt sokat már nem akarnék rákölteni. Van egy másik trafóm is, de annak is pvc szigetelt a szekundere van.
Azon kívül van
- egy mikró trafóm
- van egy 600 VA-s 24 voltos régi magyar kis trafóm
- és van egy toroid vasmagom 12x3-as keresztmetszet, az ablak kb. 12 cm átmérőjű.
ez van.
(#) Ati79 hozzászólása Jan 30, 2011 /

sziasztok.van egy kérdésem van egy bácsinak egy 20-25éves trafoja valami fojtotrafot emlitet hogy az volt gyári.rá van kötve egy 220-as kábel meg egy testkábel és egy pálca fogo.azt mondta a jövöhéten kiprobálja mükődik e és üzletelhetünk.nenhasználta 10éve.a mérete sacra 30-35cm x 20-25cm a tekercs zárt bakelitbe van.hátha felismiri valaki igy is .a kérdés hogy lehet e belöle normális hegesztöt késziteni vajon?és menyit adhatov érte max? ja és kb.10-15kg
(#) jóbi81 válasza Ati79 hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

Üdv! Ha legalább egy képet látnánk róla! Ha gyárilag van rajta a testkábel és a munkakábel akkor csak hegesztő lehet!
(#) pityesz001 hozzászólása Jan 30, 2011 /

Helló!
Van egy olyan heggesztő trafó ami HETRA tipusu és akkumlátor töltő is van benne, szerintetek abban van valami egyenirányitó?? vagy 2 trafó van benne?
(#) mpisti válasza pityesz001 hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

A HETRA 101 az,amelyikben van töltő. A primer menetszáma van megemelve annyira,hogy a kimeneti feszültsége akkutöltésre alkalmas lesz. Egy üzemmód váltó kapcsoló segítségével lehet átkapcsolni akkutöltő üzemmódra. Az akku töltésére külön kivezetések vannak rajta, és kétutas egyenirányítón keresztül adja ki az egyenáramot.
(#) pityesz001 válasza mpisti hozzászólására (») Jan 30, 2011 /

értem köszi a segitséget
(#) Csilicsanga válasza _Peti_ hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Üdv!
Alumíniumot csak kokányolni lehet egyenárammal!!!
És itt nem mindegy hogy milyen elektródát használsz!(Awi-nál a szűrke a legjobb alumíniumra)
A váltóárammal felmelegítés nélkül szépen lehet hegeszteni az alut!
Üdv!
Byasno
(#) mpisti válasza Csilicsanga hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Nem csúsztál meg kicsit a válasszal?
(#) mpisti válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /

Alut lehet egyenárammal is hegeszteni AWI technológiával,de a pálcának bevonatosnak kell lenni. Tehát bevonatos alu elektródával ugyanúgy meghegeszthető bármi mint ahogy váltóárammal. A váltóáram előnye hogy csupasz elektródával is lehet vele hegeszteni. Persze más előnye is van,de itt csak a kivitelezhetőségről van szó.
(#) lidi hozzászólása Ápr 18, 2011 /

Adott egy házi (bazi nagy, régi, nehéz) hegesztőtrafó. Nem látok benne egyenirányítást. Majd rámérek még műszerrel is. Amatőr kérdés: ha egyenirányítanám, az előnyére válna ? Úgy értem, könnyebb lenne hegeszteni, jobb minőségű varrat keletkezne , stb. És hová kéne kötni a + polúst ? A pálcára, vagy a munkadarabra ?
(#) kzsolt88 válasza lidi hozzászólására (») Ápr 18, 2011 /

Nekem szebb a varratom vele.
Vasnál: fém+ páca-
Alunál: fordítva: fém- páca+ ,de ehhez alu páca kell, meg ügyesnek lenni.
(#) velkey hozzászólása Ápr 28, 2011 /

Sziasztok!
Arra gondoltam hogy van egy trafóm ami 3 voltot ad szekunder feszként (Ezen viszont 400 Ampert!) és ezt szeretném egyenirányítani. Van valami jó ötletetek?
(#) erbe válasza velkey hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /

Milyen célra?
(#) velkey válasza erbe hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /

Vizet szeretnék vele nagyüzemben bontani (HHO-hegesztés)
(#) mex válasza velkey hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /

Volt szerencsém egy ilyen Taiwan-i ipari géphez. Melegíteni, és vágni lehet vele, de a lánghegesztés nem az erőssége. A gyári égőfejekkel sem tudtam elfogadható varratot készíteni, porózus lett minden beállításban.
(#) velkey válasza mex hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /

Igen vágni szeretnék vele rosszul írtam bocsi.
(#) bodgabo válasza kzsolt88 hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /

Acéloknál is van olyan eset hogy fordított polaritást (az elektróda a pozitív) alkalmaznak pl. ha kisebb hőbevitel szeretnének (öntvényeknél és vékony lemezeknél). Valamint a bázikus elektródák is fordított polaritással alkalmazandók. (ja, az alumínium elektródák is többnyire bázikusak). De ki hegeszt még alumíniumot bevont elektródával?
(#) erbe válasza velkey hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /

Nagyáramú diódákon névleges áramon ~2 V feszültség esik. Hídegyenirányítónál ez 2x2, azaz 4 V. Honnan veszed a maradék 1 voltot?
Shottky diódáknál ilyen terhelésen 1-1,4 V esik, jó esetben marad 0,2-1 voltod a vízbontásra. Amihez ugye kellene kb 2 V.
Hagyd meg azt a trafót ponthegesztőnek!
(#) velkey válasza erbe hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /

Át tudom tekerni akár 8 voltosra is szóval ez nem probléma.Lenne valami ötleted arra hogy milyen diódákat használjak?
(#) erbe válasza velkey hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /

Ha le tudod vinni az áramigényedet, akár PC tápokból bontott Shottky-kat is használhatnál a jó hatásfok érdekében. 5 voltos ágban 30-40 A-esek is akadnak. Ezekből 4-4 párhuzamosan, de akár többet is lehet. Javaslom legalább 2x12 voltos tekercsek készítését. Kétutas egyenirányításnál kisebb a diódákon eső veszteség. Talán többet nyersz vele, mint ami a dupla tekercselésen esik. A bontó meg többrétegű soros, erre találsz útmutatót a "Durranógáz..." topicban.
(#) bodgabo válasza erbe hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /

Diódákat és bipoláris tranzisztorokat "nem illik" párhuzamosan kötni. Hiába egyforma típusúak, a szórás (és az esetleges hőmérséklet különbségek) miatt jelentős különbségek lehetnek a rajtuk folyó áramok közt.
(#) erbe válasza bodgabo hozzászólására (») Ápr 29, 2011 /

Ennek ellenére érdekes módon már évtizedek óta a legtöbb gyártó 24-36... besajtolt "generátordiódát" párhuzamosan kötve szórja ki a hegesztőgépeit, 4-6 mackósabb darab helyett. Ott pedig gyötrik rendesen.
Próbáld meg párhuzamosítás nélkül kihozni a 30000 A-t! (pl. galvanizálókád)
A névleges terhelés 50-60%-án még elég egyenletes az eloszlás azonos típusúak között. De válogatni is lehet ilyen speciális célra.
(#) Frenki007 hozzászólása Jún 2, 2011 /

Sziasztok
Épp csinálgatok egy hegesztőtrafót, egyenirányítani szeretném csak az a kérdésem, hogy a В П 50 orosz dióda kibírja e a 140ampert, de 100A minimum. Válaszotokat köszönöm előre is.
(#) erbe válasza Frenki007 hozzászólására (») Jún 2, 2011 /

..50 az általában 50 A-t jelent. Ez hídban 100 A. Jókora hűtőbordán ventillátoros hűtéssel az alkalmi 140 A nem jelent problémát.
A diódákkal párhuzamosan köss be 47-100 nF-os kondikat, a kimenetre meg köss egy ugyanilyen diódát ellentétes polaritással! Megvédi a diódáidat a feszültséglökésektől, ami több gondot okozhat, mint az áram.
(#) Frenki007 válasza erbe hozzászólására (») Jún 2, 2011 /

A kondenzátor fólia vagy elektrolit legyen és hány voltos?
A diódahíd után a + vagy a - kivezetésre kössem a diódát megfordítva?
(#) erbe válasza Frenki007 hozzászólására (») Jún 3, 2011 /

A fóliakondenzátorok legalább 250 V-osak legyenek, de nem baj, ha több. A diódát a + és a - közé kell kötni záróirányban.
(#) steve25 hozzászólása Jún 9, 2011 /

Sziasztok.
Van egy hegesztő trafóm, szeretném egyenirányitani 220v és 150A, mi szükséges hozzá? esetleg milyen diodák kellenek milyen teljesitményü?
köszi a segitséget
(#) mpisti válasza steve25 hozzászólására (») Jún 9, 2011 / 1

200V 200A-es Graetz híd kell hozzá. Ha nem nyúzod mindig maximumon,akkor a 150A-es híd is elég.
Ilyen egyenirányítót hegesztéstechnikai szaküzletekben tudsz beszerezni, tizenegynéhány ezer forintért. Vagy valamilyen aukciós portálon keresel neked megfelelőt.
Következő: »»   21 / 45
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem