Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 7 szegmenses LED kijelző
 
Témaindító: Sonic-182, idő: Szept 21, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 22
(#) Dempsey válasza lalca hozzászólására (») Jan 6, 2011 /
 
Lenne még egy kérdésem! A 7447-es utáni ellenállások milyen értékűek legyenek? Vagy az is marad úgy ahogy van?
(#) janocsi válasza Dempsey hozzászólására (») Jan 7, 2011 /
 
Szia!
Ha elfogadod. akkor azt mondanám, nem lesznek jók azok a munkaellenállások, 5V-ra vannak méretezve a szegmensek felől. Nagyobbra növelném az értékeket, legalább (220-330) Ohm-ra. Annyit még érdemes talán megjegyezni, hogy mind a hat digit szegmens-árama ezeken az ellenállásokon folyik a 7447 felé. (Ha 20mA folyna egy szegmensen, akkor egy "időpillanatban" az hatszor annyi áram is lehet a multiplex meghajtás miatt !)
(#) lalca válasza Dempsey hozzászólására (») Jan 7, 2011 /
 
Először is rosszul mondtam,a pnp bázisosztója 2k2-10k legyen(2k2 az npn kollektoráról a pnp bázisára).A 7447-eshez csatlakozó ellenállások,hát kijelzőfüggő is,100 Ohm-nál kisebb ne legyen,ha megépítetted meglátod mekkora a fényereje,próbáld ki először 150 Ohm-mal.(A multiplex meghajtás miatt egyszerre csak 1 szegmens árama folyik rajta. )A tizedesponthoz,ha kell,470 Ohm-1k.Lehetőleg stabil 12V-ról járasd.
(#) janocsi válasza lalca hozzászólására (») Jan 7, 2011 /
 
Szia!
Én is rosszul írtam, most gondolva végig. Valóban, egyszerre csak csak egy szegmens árama folyhat egy időpillanatban, éppen a "multiplex" vezélés miatt.
(#) proli007 válasza janocsi hozzászólására (») Jan 7, 2011 /
 
Hello!
Most már teljesen eltévedtél. Egy anódon folyhat egyszerre áram a multiplex miatt. Szegmenseken egyidőben folyik az áram.
Tehát kiteszed a számot, amit a 47-es dekódol, majd bekapcsolod az anódot. vársz, kikapcsolod az anódot, és kiteszed az új számot...
üdv! proli007
(#) janocsi hozzászólása Jan 7, 2011 /
 
Szia!
Így már világos lett ez a fajta meghajtás is. Hiába vannak ilyen működő eszközök a "kezemben", sokszor már én sem látom a "fától az erdőt"...
Kösz a helyreigazítást, ez valóban téves eszmefuttatás volt.
(#) Dempsey válasza lalca hozzászólására (») Jan 7, 2011 /
 
Oké köszi!
(#) gabi20 hozzászólása Jan 8, 2011 /
 
Sziasztok egy CD lejátszóban találtam egy NSM4202 típusú 4 digites LED modult. Nem találtam róla semmi dokumentációt, ha valaki már találkozott vele kérem hogy segítsen. Előre is kösz

85451984.jpg
    
(#) Dempsey válasza gabi20 hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Szia!
Esetleg a CD lejátszó típusát is írd meg hátha úgy könnyebb lesz beazonosítani. De akár ki is forraszthatod a panelből a LED kijelzőt és akkor simán fel tudod használni. Multimétert dióda vizsgáló módba rakod és szépen kiméred hogy közös anódos, esetleg katódos és a szegmenseket is egyenként hogy melyik melyik.
(#) gabi20 válasza Dempsey hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Szia nem ilyen egyszerű a helyzet ugyanis a kijelző hátlapján van valamilyen IC aminek a típusa persze le van csiszolva. Szerintem valamilyen soros porton keresztül lehet a kijelzőre adatot írni. Egyébként a lejátszó típusa TESLA MC902. Bővebben: Link
(#) Dempsey válasza gabi20 hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Találtam egy szervízkönyvet! De 911 es típushoz van, meg elég rossz a minősége de innen le tudod tölteni.
(#) gabi20 válasza Dempsey hozzászólására (») Jan 8, 2011 /
 
Köszi megnézem
(#) Joohhnyyxx19 hozzászólása Jan 18, 2011 /
 
Üdv lenne egy olyan kérdésem hogy én egy régi típusú autóba az üzemanyag mutatót ki szeretném cserélni digitális kijelzőre azt valaki tudja hogy hogyan lehet és esetleg van is hozzá kapcsolása? köszi előre is üdv
(#) ferencz_marton hozzászólása Feb 17, 2011 /
 
Van egy LED kijelzőm, (4×14 mm) ami szépen nyákon van megcsinálva... Azt szeretném megtudakolni hogy ha labortápra rászeretém kötni akkor érdemes megcsinálni vagy vegyek egy analóg ampermérőt Bővebben: Link ? nem tudom melyiket lenne érdemesebb megvalósítani ( pénzben is)
(#) shield válasza janocsi hozzászólására (») Márc 14, 2011 /
 
Szia!

Érdeklődöm, hogy áll a projekt? Várható mostanában a cikk?
(#) shield válasza shield hozzászólására (») Máj 5, 2011 /
 
Behalt a topik? Nagyon várom a cikket, gondolom kb. olyan tudású lesz mint a most közzé tett Mule v2. Várható mostanában?
(#) janocsi válasza shield hozzászólására (») Máj 7, 2011 /
 
Szia Shield!

Végre publikus lett az a Mulev2 cikk, amely alapján korábban már elkészült néhány változata LED- kijelzős kivitelben is. A program tökéletesen megfelel, csak a hardverhez kell a főpanelen megfelelő változtatásokat eszközölni. Ez ugyan már lassan fél éve elkészült, éppen ezért kicsit módosítani kell a legfrissebb változathoz, kapcsolástechnikához igazítva. Erről hamarosan beszámolok, és fel is rakom a rajzot, nyáktervet. A kijelző panelt célszerű lesz egyedileg elkészíteni hozzá, hiszen alig van otthon mindenkinek ugyanolyan típusú ezekből. Kis változtatásokkal lehet közös katód, vagy közös anódos kijelzőkkel szerelni.
Most néhány kép a tudásában mindenben megegyező Mulev2 LED- kijelzős változatáról.
(#) janocsi válasza shield hozzászólására (») Máj 9, 2011 /
 
Szia Shield!

Egy olyan normál méretű 7 szegmenses LED- kijelzőre készítettem el a Mulev2 rajzát, nyákterveit, amely stab 5V-os tápfesszel működik. Ezen még sokat lehet javítani, de a nyáktervek teljes mértékben megegyeznek a fentebb látható óra felépítésével. A PIC16F628(A)-hoz a kezelőprogram a Mulev2 Nixie clock megjelent és publikus cikkében szerepel, azzal tökéletesen működik minden funkciója. Ott szerepel a működés teljes leírása is, mindent az szerin lehet majd programozni, ill. beállítani. Én nem szereltem be a két kezelő nyomógombot, csak a táp bemenet és DCF77 modul van kivezetve,, így mindent a táviról kezelek. A DCF-et csak havonta egyszer kapcsolom rá a szinkronizáláshoz ha szükséges.
(#) sportsboypaper hozzászólása Jún 9, 2011 /
 
SZiasztok,

vajon meg lehet oldani azt, hogy egy CDrom meghajtó (önállóan működik PC nélkül) egy ilyen LEDes kijelzőn kiirja hogy hanyadik track-nél jár?

azaz kiad ez a meghajtó ilyen jelet magából, és ezt össze lehet kötni egy ilyen kijelzővel?


Köszönöm!
(#) _JANI_ válasza sportsboypaper hozzászólására (») Jún 9, 2011 /
 
(#) sportsboypaper válasza _JANI_ hozzászólására (») Jún 9, 2011 /
 
köszi, ott mar jartam "kicsit bonyolult" ezert erdeklodtem mas modszer utan.

Ugy tunik nem megkerulhető akkor ez a programozósdi.
(#) AccessDenied hozzászólása Jan 31, 2012 /
 
Srácok, van egy csomó 4 digites 7 szegmenses(mátrix vezérlésű vagy mi, 12 lábú) kijelzőm, de úgy 30-50db, nem tudtok hozzá valami jó kis kapcsolást kevés alkatrésszel? Pic is jöhet. Feszültség/áram/hőmérséklet/kapacitás/induktivitás mérő, minden érdekel. Szétnéztem, de így 15 perc keresgélés után nem találtam nagyon semmi értékelhető kapcsolást hozzá. Debrecenben bárkinek adok belőle ha kell...

kb ilyenek
(#) silencezozo hozzászólása Aug 20, 2012 /
 
Sziasztok.

Az a kérdésem, hogy miként lehet, 5 digites bináris értéket kijelezni egy 2*7szegmenses kijelzőn. Eddig nem találtam ilyen kapcsolást és kellene egy kicsi segítség. Már egy speciális súlyozású kóddal (1-2-4-8-10-20) már meg csináltam, de ez 6 digites, és nem bináris.

Előre is köszönöm a segítséget

Silencezozo

Kijelző.jpg
    
(#) Kera_Will válasza silencezozo hozzászólására (») Aug 20, 2012 /
 
Kissé zavaros a fogalmazásod.
Miaz hogy a 5 digites bináris érték ?
Lehet inkább, hogy 5 bites bináris tartományra gondolnál?
Akkor 5 biten 0-31 ig (00000b-11111b)összesen 32 állapot különböztethető meg.

Ezt 7 szegmenses kijelzőn nehéz binárisan kijelezni.
Leginkább decimálisan vagy hexadecimálisan lehet.
Binárisan elég lenne 1 kijelző is mivel 7+1 állapot jelző van benne.Csak akkor jó lenne a szegmensek bináris súlyozását megadni.Így akár 255ig lehet vele számot ábrázolni.

Szóval akkor miként is szeretnéd ábrázolni az 5 bitedet 2 kijelzőn ?
(#) silencezozo válasza Kera_Will hozzászólására (») Aug 21, 2012 /
 
Szia!

Tehát kell egy áramkör amibe bemegy 5 biten valamilyen érték (00000-11111). És ezt az értéket kéne decimális formában kijelezni a 7 szegmenses kijelzőn.

Semmiképp sem szeretném PIC, vagy valamilyen eprom segítségével megoldani.

Pl.:

Bejövő adat: 00101
kijelzett adat: 5 (és nem 05)

Másik példa:

Bejövő adat: 01111
Kijelzett adat: 15
(#) _vl_ válasza silencezozo hozzászólására (») Aug 21, 2012 /
 
Bináris-BCD konvertálásra volt régen olyan, hogy SN74185, talán LS még volt belőle, de már azt sem gyártják, úgyhogy csak elfekvő készletekből, vagy bontásból lehet szerezni. És persze a sima TTL verziót fűt vagy fél Wattal...
Össze lehet ugyanezt csillió kapuból is rakni (lesz vagy 4-5 IC a vége), vagy egy kis PAL-lal összeütni a kombinációs hálózatot egyetlen IC-ben.
A BCD-7szegmens dekódolásra meg létezik még most is a CD4511, abból ide nyilván kettő fog kelleni.
(#) proba válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 21, 2012 /
 
Egyszer régen valahol volt valami frekvencia mérő ,amiben két darab három digites cd45... sorozatú számláló volt. (Itt a fórumon is megvan valahol ,de most nem találtam.) Ezzel,meg egy párhuzamos beírású soros kimenetű shift regiszterrel,és egy számlálóval ,akár 3 karakteren 8 bemenetet tudsz kezelni.(emlékeim szerint talán még a nulla kioltást is tudta az ic.
(#) proli007 válasza silencezozo hozzászólására (») Aug 21, 2012 /
 
Hello!
Pedig ha nem PIC, akkor egy mezei Eprom a legegyszerűbb megoldás. Csak bosszantás képen..
üdv! proli007
(#) Stadi válasza silencezozo hozzászólására (») Aug 21, 2012 /
 
Tegnap agytorna gyanánt végiggondoltam, hogyan is nézne ki a probléma megoldása kapuáramkörökkel, aztán egy 49x19 cellás Excel tába felskiccelése után arra jutottam, hogy ez túl bonyolult. Lényegében kell egy 4-to-16 demultiplexer, és ezzel, valamint a megfelelő logikai kapukkal lehet generálni a szükséges kimenő jelszinteket. De a 4-5 IC-t én erősen alsó becslésnek gondolom, szerintem a végére kellene belőlük legalább 10. (Ha valakinek van kedve rajzolni, megadom a logikai képleteket a 0-ás, 1-es, 2-es, 3-as számmal kezdődő esetekhez, amiket lehet optimalizálni és összekapcsolni, aztán a végén kijönne, hány IC is kellene pontosan.)

Illetve a másik út az (ezt nem gondoltam teljesen végig), hogy úgy próbálod kiszámítani a kimeneteket, ahogy emberként is tennéd: a bemenethez 10 fölött hozzáadsz 6-ot, 20 fölött 12-t, 30 fölött pedig 18-at, és az eredmény mehet a kijelző meghajtókra. De ez is eléggé IC temetőnek tűnik.

A feladatot én egyébként mikrokontrollerrel oldanám meg: 5 bemenet, 8 kimenet, az összesen 13 I/O láb; ez pl. egy 18 lábú tokban el is fér. A program meg halál egyszerű, az előző bekezdésben le is írtam.
(#) _vl_ válasza proli007 hozzászólására (») Aug 21, 2012 /
 
Vagy egy Xilinx CPLD, ha már haladni akarunk a korral
Következő: »»   10 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem