Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Még valami. Ha egy dobozba, vagy fiókba belerakom a kész nyákot, és esetleg még a fóliát is ráhuzom, akkor holnap is kimarhatom?
![]()
Szerintem igen. Csak fényt ne nagyon kapjon és ne dörzsölődjön.
Okés, nem tudom mi legyen most. Köszi.
Ha előhívtad, akkor utána már elrakhatod, akár fényt is kaphat. Addig kell UV fénytől védeni, amíg nem hívtad elő.
Most már mindegy, már megy a technika.
![]() Lesznek később képek, ígérem! ![]()
Ez butaság. Ilyet ne is mondj. Nem fóliával dolgozik, hanem gyári lakkossal. Az uv hatására szétesik. A fóliás az bekeményedik, ott nem baj ha előhívás után fényt kap, de a p20 meg a gyári lakkos panelnál a lakkréteg kötései uv hatására szétbomlanak.
Sziasztok!
Régóta készítek nyomtatott áramköröket általában vasalásos technikával de egy valamire még nem jöttem rá illetve nem találtam leírást se. Hogyan lehet a nyák lemez alkatrész oldalára a feliratokat felvinni? Pl a hestore-os kit-eknél ez egy fehér színű felirat. Itt van róla egy kép
Szitázással, tampoprint eljárással. Otthon te is tudsz rávasalni, igaz feketével...
Szia!
Fekete rajzolatot ugyan úgy vasalhatsz rá, mint a forrasztási oldalt csinálod. Egy lakkozással tartósabbá lehet tenni.
Na és hogyan lehet fehérrel nyomtatni? Én ilyet még nem hallottam.(persze sok mindent nem hallottam, de ez nagyon furcsán hangzik)
ha mondjuk simán műnyomó papírról rávasalom és leáztatás után lefújom egy szintelen lakkal akkor látszódik majd h papírról lett vasalva?...amikor nyákot vasalok az áztatás után a festék teteje kissé fehéres a papírtól...
Én úgy tudom, hogy sósavba szokták tenni kis időre a nyákot és az szépen eltünteti a papírmaradványokat.
Szerintem színes nyomtató kikeveri. Kell pl köré egy fekete keret lásd hol van a nyomtatott rész.
A fehér az alapból a papír. Azt nem keverik. A nyomtató az szubtraktív(kivonó) keveréssel állítja elő a színeket. Ily módon fehér színt nem lehet előállítani.
Nem baj az ha fekete a felirat.
Fehéret szitázással fehér erre alkalmas festékkel lehet felvinni vagy tampoprint eljárással "ahogy vicsys írta" ez egy speckó tamponáló géppel történik! A szitázáshoz is egyedi szita kell nem olcsó nyomdában lehet csináltatni szitát 5000.-Ft alatt bele sem kezdenek az kicsit drága, csak azért hogy fehér legyen a felirat az alkatrész oldalon.
Tampos nyomathoz már készítettem klisét. Érdekes módon, nagyon hasonlóan készül, mint a fotózott panel. Az előhívott klisén egy kés teríti el a festéket, majd egy alkalmas méretű szilikon gumitömb veszi fel a festéket és nyomja át a céltárgyra. Bővebben: Link Az otthoni reprodukálása, szerintem nem lenne egyszerű feladat, a gép miatt. A szita még talán jobban járható, ha lehetne szerezni fotorezisztív emulzióval előkezelt szitavásznat...
![]()
Sziasztok fiúk!
Igértem a képeket, az új csővel készült nyákjaimról. Az egyik szép, ám a másiknak az alja picit rossz lett. Büszkének érzem magam, hiszen csak 14 vagyok, és csak 7 hónapja elektrózok. Köszönet: kaqkk, karaszbandi, vicsys, Ricsi89 ![]()
Szia!
Le a kalappal, csak így tovább. ![]() Büszke is lehetsz, én régebb(van vgy 1,5 év) óta foglalkozom elektronikával és mégis csak vasalok. ![]() Máté.
Na ez már tényleg valami. Ügyes vagy!
![]()
Szinessel sárgában, vagy zöldben, bár gőzöm sincs azt hogy lehet vasalni, vasalható e egyáltalán.
Az a kérdés, hogy tömény elöhivó leoldja-e a festéket. Mert ha nem akkor dry folival is lehete festö maszkot csinálni.
Igen, én is ezért írtam, mert kétlem, hogy lehet ilyet. Én örülök a sima feketének is, mindig úgy szoktam.
Ez a dry fóliás takarás akár használható is lehet ,ugyanis
a nátrium karbonát (sőt még a lúg sem oldja ) a festéket De milyen festékre gondoltál ?? ![]()
Üdv mindenki, legutóbbi ötletemet tovább fejlesztve: ugye alkoholos filcel lehet panelt rajzolni, persze kézzel és ez nem tul szép(bár van akinek sikerül) arra gondoltam egy nyomtató ám a festék helyett egy alkoholos filc lenne rárögzítve és síkba menne a nyák, így gyors lenne a rajzolás és persze szebb. Ez még talán(egy hibajavítóval a filc helyett) jó lehet arra amit fentebb olvasatam, az alkatrészek bejelölésére("szitázásra"). Elkészítés elméletben: nyomtató szétszedve teljesen síkban vinné a nyákot(hiszem nem hajlik) a patronok gondolom kapnak jelet hogy mikor jöjjön belőlük a festék(kell lennie valami jelnek) ezt egy elektromágnesre cseréljük ami a filcet(vagy amit belerakunk) mozgatja így rányomva a nyákra. Mi a váleményetek erröl az ötletröl, egyáltalán lehetséges?
Szerintem te most feltaláltad a plottert !
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |