Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1367 / 3998
(#) danelnagy95 hozzászólása Jún 15, 2011 /

Üdv, mindenkinek!

Bele tudnátok rajzolni az alábbi kapcsolási rajzba, hogy ha szeretném szabályozni a hangerőt, hova, hogyan, és mekkora potmétert kell bekötnöm. köszi előre is.
(#) janikukac hozzászólása Jún 15, 2011 /

Sziasztok!
Hogyan kell leolvasni az SMD ellenállásokról az értéket?
(#) MaTe193 válasza janikukac hozzászólására (») Jún 15, 2011 /

Szia!
Ügyesen! Egyébként hasonlatos a kondenzátorhoz.(Három karakter van rajta?) Bővebben: Link
(#) janikukac válasza MaTe193 hozzászólására (») Jún 15, 2011 /

Hehe. Hát nálam három szám van rajta.
(#) Panhard válasza danelnagy95 hozzászólására (») Jún 15, 2011 /

Így, mindig a csúszkáról kell "levenni" a hangot. 10K vagy 22K teljesen jó, és logaritmikus (B-s) poti legyen.

poti.PNG

(#) danelnagy95 válasza Panhard hozzászólására (») Jún 15, 2011 /

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ.
(#) clyde hozzászólása Jún 15, 2011 /

Sziasztok!

Tudna nekem valaki segíteni power led-ekkel kapcsolatban? főleg általános kérdéseim lennének. esetleg msn: ddclyde@freemail.hu
(#) MaTe193 válasza janikukac hozzászólására (») Jún 15, 2011 /

Nézd meg a linket, minden ott van ami csak kellhet!
(#) deadlyroberta hozzászólása Jún 15, 2011 /

Most gondolkodjunk visszafelé! 12000 uFes kondit mekkora teljesítményű erősítőbe raknak bele? AB-B osztályú erősítő működhet 85%ban? 460wattos transzformátornak mekkorának kéne lennie?
(#) zoka hozzászólása Jún 15, 2011 /

Sziasztok!

Mellékeltem egy képet, amin egy pici alumínium hűtőborda méretei láthatók.

Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudnám én azt kiszámolni (hozzávetőlegesen), hogy mekkora az a hőteljesítmény (W), amitől még a borda nem melegszik 60°C fölé. (A környezeti hőmérséklet legyen 25°C, ventilátoros hűtés nincs).

Úgy is feltehetném a kérdést, hogy hogyan lehet meghatározni, mekkora disszipációt visel el, úgy, hogy deltaT ne legyen több 35°C-nál.

Tudna valaki segíteni?
Előre is köszönöm.

zoka

borda.JPG

(#) zoka válasza zoka hozzászólására (») Jún 15, 2011 /

Lényegében 3W hőt kellene elvezetnie. (60°C-nál nem lehet melegebb) Szerintetek arra elég?
(#) proli007 válasza zoka hozzászólására (») Jún 15, 2011 / 1

Hello!
Két kézenfekvő megoldás adódik.
- Megnézed hasonló felülettel rendelkező hűtőborda katalógusában mi van leírva, hány K/W értékű.
- Megméred. Felszerelsz egy TO220-as tranyót a bordára, és hozz csavarozol egy TO220-as Shottky diódát. Megméred a műszer dióda állásában, hány mV a feszültség a szobahőmérsékleten.
A tranyónak valami kollektor ellenállást teszel (nehogy tönkretedd) majd megtáplálod egy labortápról. Egy potin keresztül akkora bázisáramot adsz neki, hogy kollektor feszültségét és kollektor áramát mérve, mondjuk 1-3W disszipáció legyen a tranyón. (Kollektor áram, a kollektor ellenálláson mért feszültségből kiszámolható)
Ahogy fűti a tranyó a bordát, méred a dióda feszültségét, és figyeled mikor áll be a hőegyensúly. Vagy is mikor már nem csökken a diódán a feszültség.
Ekkor ismét ellenőrzöd a tranyóra eső teljesítményt, majd a diódán mért mV értéket levonod a szobahőmérsékleten mért értékből. Ezt elosztod 2,2mV-al (mert a dióda hőegyütthatója kb. -2,2mV/°C), így megkapod a hőmérséklet emelkedést a bordán.
Ha ezt a hőmérséklet emelkedést elosztod a tranyón mért teljesítménnyel, megkapod az egy Wattra eső hőmérséklet emelkedési értéket, vagy is a katalógus szerinti K/W értéket.
- Kicsit macerásnak tűnik, de így akár a beépítési helyén is megmérheted a bordát. De saccolásom szerint ez a kis borda, valahol 15..20K/W érték körül lesz.
üdv! proli007
(#) zeusz-23 hozzászólása Jún 15, 2011 /

Sziasztok!
Már régóta olvasója vagyok a fórumnak, és most elérkezett az idő az első hozzászólásomra.
Egy AVR-es órát szeretnék utánépíteni, a problémám csak azzal lenne, hogy a gyári 7 szegmenses kijelző helyett egy nagyméretű általam "összebarkácsolt" kijelzője lenne.
Egy ismerősömtől kaptam jó pár darab 1cm széles, 10cm hosszú nyákot, amin 6db SMD LED van, kettesével sorbakötve, a kettes csoportok előtt előtétellenállásokkal (bankjegyautomata pénzkiadó világítás). Ilyenekből lett összeállítva a kijelző rész, viszont ezek 12V-ról üzemelnek, az AVR meg 5V-ot igényelne, a Vcc-re a BC556-nál köthetek 12V-ot? Meg rögtön egy másik probléma, ha az anódnál vannak tranzisztorok (gondolom az AVR kimenete nem bír nagy áramokat), a katódok és a kontroller közé nem kell még valamit beépíteni? Sajnos elég kezdő vagyok a témában, és nem igazán tudom, hogy lehetne ezt megoldani. Kapcs. rajz pdf-ben mellékelve.
Segítségeteket előre is köszönöm: Zeusz
(#) zoka válasza proli007 hozzászólására (») Jún 15, 2011 /

Hello!

Köszönöm a részletes választ
Egyenlőre inkább az első megoldást választom, megpróbálok egy hasonló méretű bordát keresni, és az adatait megnézni.
Már az is jó kiindulásnak, hogy megsaccoltad
A 15 k/W gondolom azt jelenti, hogyha a környezet pl 25°C akkor 1W esetén 40°C körüli lesz a borda, 2W-nál 55 stb...

Tulajdonképpen egy 3W LED-et kellene hűtenie, ami 100lm/W hatékonyságú. Akkor egy 2 - 2,5W disszipáció biztos van, de talán még belefér Csak akkor kezd érdekessé válni, amikor műanyag házba zárom a bordát.

zoka
(#) blackdog hozzászólása Jún 15, 2011 /

Sziasztok!

A CD4050 IC mire szolgál pontosan?
Ez ugye egy Hex Inverter Buffer.
Nos ebből csak annyit értek, hogy inverter. Mit jelent és mire szolgál a Hex és Buffer?
Több IC-nél is láttam ezeket a tulajdonságokat, de nem értem.
(#) qvasz2 válasza blackdog hozzászólására (») Jún 15, 2011 /

A hex = 6db van benne. A buffer = meghajtó.
Amit legutóbb kérdeztél, hat jelet akarsz messzire vinni, na oda kell az ilyen. Ha nagyon messzire kell, akkor több állomást is kell csinálni, ahol pótolja a vezeték veszteségeit.
(#) elektro95 hozzászólása Jún 15, 2011 /

hali
valaki tudja hogy ezt a tranzisztort mire használják
2n4401
(#) blackdog válasza qvasz2 hozzászólására (») Jún 15, 2011 /

Király. Bár mit jelent a messzire? Max. 50 méter.
Ezek szerint a két végére teszek egy-egy 4050-et vagy 4049-et (ez nem invertál) és megoldódik a veszteség?
Én most úgy terveztem, hogy 40106 -on keresztül küldöm ki a jelet és 40106-on keresztül fogadom. Az érzékelők (mozgás) pedig optokapun keresztül jönnek a panelre.
Így azt gondolom, hogy mind veszteség mind zaj szempontjából jó leszek, ha nem is a legjobb. Vagy?

Idézet:
„A buffer = meghajtó.”

Ez oké, de van valami különösebb jelentősége? Vagy miért használják a buffer szót? 4011 pl. nem használja és az is logikai kapu.
(#) blackdog válasza blackdog hozzászólására (») Jún 15, 2011 /

Idézet:
„4050-et vagy 4049-et (ez nem invertál)”

Bocs!
Fordítva!
(#) qvasz2 válasza blackdog hozzászólására (») Jún 15, 2011 /

Hogy milyen messzire jó, azt ki kell próbálni. Van, hogy már 4-5 m is gond.
Az árnyékolt kábel az mindenképp kell hozzá. A legjobb az UTP, mert az érpáronként össze van sodorva, ezzel is csökkentve a zavarérzékenységet.
A meghajtó az nem sima kapu, hanem erősítő és kapu egyben. Jobban terhelhető, mint egy mezei kapu.
(#) blackdog válasza qvasz2 hozzászólására (») Jún 15, 2011 /

Természetesen árnyékot vezetéket használok és az egyik vége a GND-n van.
A 40106-al alapból mind a 4 kimenet magas szinten van alacsony helyett így gondolom zajból is kevesebbet vesz fel és azért forgatom vissza a másik végén 40106-al mert az mégis csak schmitt trigger. Még nem próbáltam ez csak az elméletem.
(#) B.I hozzászólása Jún 15, 2011 /

Sziasztok. Az lenne a kérdésem, hogy a hálózatról működő kézi furókban hogyan oldják meg a fordulatszám szabályzást, mert szét szedtem de csak egy két lábú alkatrészt találtam benne és fogalmam sincs, hogy hogy működhet.
(#) qvasz2 válasza B.I hozzászólására (») Jún 15, 2011 /

A kapcsolóban van egy kis okosság Bővebben: Link
kb. ez van benne
(#) proli007 válasza elektro95 hozzászólására (») Jún 15, 2011 /

Hello!
Ugyan arra, mint bármelyik más kis jelű tranzisztort. Kicsit nagyobb a kollektorárama a megszokott tranyóknál, de kb. a BC639-el azonos..
üdv! proli007
(#) clyde hozzászólása Jún 15, 2011 /

üdv!

Az lenne a kérdésem, hogy 1 db 1 wattos power ledhez az itteni kalkulátor által megadott ellenállást kötöttem rá, annyi kivétellel, hogy a min. érték amit a progi megadott, az 2,97 Watt teljesítményű ellenállás volt, én pedig 5 wattosat használtam. A lényeg, hogy az ellenállás rettentő hamar forról ett, ez gond?
(#) proli007 válasza zoka hozzászólására (») Jún 15, 2011 /

Hello!
Jól látod a dolgot. De egy hűtőborda legfőképpen konvekcionálisan (a levegő áramlás által) adja le a hőt. Zárt dobozban nem igazán van helye. ebben az esetben álltában a készülék házát fémből készítik, és ezt esetleg bordázva javítják a hőleadást. (Ha a hermetikusság alapfeltétel a készüléknél)
üdv! proli007
(#) storm válasza clyde hozzászólására (») Jún 15, 2011 /

Elsőnek számold ki te is, hogy az eldisszipálandó teljesítmény tényleg annyi-e. Ha 5W alatt van az már jó. Ha nagyon melegszik, akkor valahogy meg kell oldani, hogy ne érjen hozzá semmihez, de azért a levegő járjon körülötte.
(#) SKY hozzászólása Jún 15, 2011 /

Valaki elmondaná hogyan működik a hegesztőtrafó? Légrés vagy sönt kell bele ahhoz, hogy az ív létrejöttekor leessen a kimeneti feszültség és nagy legyen az áram?
(#) B.I válasza qvasz2 hozzászólására (») Jún 16, 2011 /

Köszönöm a választ, de nincs benne triak csak egy két lábú akármi ami hasonlit egy kicsit egy tokozás nélküli diódára. Láttam már olyan kapcsolót is amelyiket linkelted, de ez nem az.
(#) SKY válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 16, 2011 /

És az elméletileg megoldható, hogy egy nagyáramú rész, mondjuk 2-5V 200A és egy magasfeszültségű ~800V tekercs diódákkal közösítve legyen a hegesztő elektródán? Így lehetne sokkal kisebb teljesítménnyel is hegeszteni?
Következő: »»   1367 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem