Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Üdv, mindenkinek!
Bele tudnátok rajzolni az alábbi kapcsolási rajzba, hogy ha szeretném szabályozni a hangerőt, hova, hogyan, és mekkora potmétert kell bekötnöm. köszi előre is.
Sziasztok!
Hogyan kell leolvasni az SMD ellenállásokról az értéket?
Szia!
Ügyesen! Egyébként hasonlatos a kondenzátorhoz.(Három karakter van rajta?) Bővebben: Link
Hehe. Hát nálam három szám van rajta.
Így, mindig a csúszkáról kell "levenni" a hangot. 10K vagy 22K teljesen jó, és logaritmikus (B-s) poti legyen.
Nagyon szépen köszönöm a gyors választ.
Sziasztok!
Tudna nekem valaki segíteni power led-ekkel kapcsolatban? főleg általános kérdéseim lennének. esetleg msn: ddclyde@freemail.hu
Nézd meg a linket, minden ott van ami csak kellhet!
Most gondolkodjunk visszafelé! 12000 uFes kondit mekkora teljesítményű erősítőbe raknak bele? AB-B osztályú erősítő működhet 85%ban? 460wattos transzformátornak mekkorának kéne lennie?
Sziasztok!
Mellékeltem egy képet, amin egy pici alumínium hűtőborda méretei láthatók. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudnám én azt kiszámolni (hozzávetőlegesen), hogy mekkora az a hőteljesítmény (W), amitől még a borda nem melegszik 60°C fölé. (A környezeti hőmérséklet legyen 25°C, ventilátoros hűtés nincs). Úgy is feltehetném a kérdést, hogy hogyan lehet meghatározni, mekkora disszipációt visel el, úgy, hogy deltaT ne legyen több 35°C-nál. Tudna valaki segíteni? Előre is köszönöm. zoka
Lényegében 3W hőt kellene elvezetnie. (60°C-nál nem lehet melegebb) Szerintetek arra elég?
Hello!
Két kézenfekvő megoldás adódik. - Megnézed hasonló felülettel rendelkező hűtőborda katalógusában mi van leírva, hány K/W értékű. - Megméred. Felszerelsz egy TO220-as tranyót a bordára, és hozz csavarozol egy TO220-as Shottky diódát. Megméred a műszer dióda állásában, hány mV a feszültség a szobahőmérsékleten. A tranyónak valami kollektor ellenállást teszel (nehogy tönkretedd) majd megtáplálod egy labortápról. Egy potin keresztül akkora bázisáramot adsz neki, hogy kollektor feszültségét és kollektor áramát mérve, mondjuk 1-3W disszipáció legyen a tranyón. (Kollektor áram, a kollektor ellenálláson mért feszültségből kiszámolható) Ahogy fűti a tranyó a bordát, méred a dióda feszültségét, és figyeled mikor áll be a hőegyensúly. Vagy is mikor már nem csökken a diódán a feszültség. Ekkor ismét ellenőrzöd a tranyóra eső teljesítményt, majd a diódán mért mV értéket levonod a szobahőmérsékleten mért értékből. Ezt elosztod 2,2mV-al (mert a dióda hőegyütthatója kb. -2,2mV/°C), így megkapod a hőmérséklet emelkedést a bordán. Ha ezt a hőmérséklet emelkedést elosztod a tranyón mért teljesítménnyel, megkapod az egy Wattra eső hőmérséklet emelkedési értéket, vagy is a katalógus szerinti K/W értéket. - Kicsit macerásnak tűnik, de így akár a beépítési helyén is megmérheted a bordát. De saccolásom szerint ez a kis borda, valahol 15..20K/W érték körül lesz. üdv! proli007
Sziasztok!
Már régóta olvasója vagyok a fórumnak, és most elérkezett az idő az első hozzászólásomra. Egy AVR-es órát szeretnék utánépíteni, a problémám csak azzal lenne, hogy a gyári 7 szegmenses kijelző helyett egy nagyméretű általam "összebarkácsolt" kijelzője lenne. Egy ismerősömtől kaptam jó pár darab 1cm széles, 10cm hosszú nyákot, amin 6db SMD LED van, kettesével sorbakötve, a kettes csoportok előtt előtétellenállásokkal (bankjegyautomata pénzkiadó világítás). Ilyenekből lett összeállítva a kijelző rész, viszont ezek 12V-ról üzemelnek, az AVR meg 5V-ot igényelne, a Vcc-re a BC556-nál köthetek 12V-ot? Meg rögtön egy másik probléma, ha az anódnál vannak tranzisztorok (gondolom az AVR kimenete nem bír nagy áramokat), a katódok és a kontroller közé nem kell még valamit beépíteni? Sajnos elég kezdő vagyok a témában, és nem igazán tudom, hogy lehetne ezt megoldani. Kapcs. rajz pdf-ben mellékelve. Segítségeteket előre is köszönöm: Zeusz
Hello!
Köszönöm a részletes választ Egyenlőre inkább az első megoldást választom, megpróbálok egy hasonló méretű bordát keresni, és az adatait megnézni. Már az is jó kiindulásnak, hogy megsaccoltad A 15 k/W gondolom azt jelenti, hogyha a környezet pl 25°C akkor 1W esetén 40°C körüli lesz a borda, 2W-nál 55 stb... Tulajdonképpen egy 3W LED-et kellene hűtenie, ami 100lm/W hatékonyságú. Akkor egy 2 - 2,5W disszipáció biztos van, de talán még belefér Csak akkor kezd érdekessé válni, amikor műanyag házba zárom a bordát. zoka
Sziasztok!
A CD4050 IC mire szolgál pontosan? Ez ugye egy Hex Inverter Buffer. Nos ebből csak annyit értek, hogy inverter. Mit jelent és mire szolgál a Hex és Buffer? Több IC-nél is láttam ezeket a tulajdonságokat, de nem értem.
A hex = 6db van benne. A buffer = meghajtó.
Amit legutóbb kérdeztél, hat jelet akarsz messzire vinni, na oda kell az ilyen. Ha nagyon messzire kell, akkor több állomást is kell csinálni, ahol pótolja a vezeték veszteségeit.
Király. Bár mit jelent a messzire? Max. 50 méter.
Ezek szerint a két végére teszek egy-egy 4050-et vagy 4049-et (ez nem invertál) és megoldódik a veszteség? Én most úgy terveztem, hogy 40106 -on keresztül küldöm ki a jelet és 40106-on keresztül fogadom. Az érzékelők (mozgás) pedig optokapun keresztül jönnek a panelre. Így azt gondolom, hogy mind veszteség mind zaj szempontjából jó leszek, ha nem is a legjobb. Vagy? Idézet: „A buffer = meghajtó.” Ez oké, de van valami különösebb jelentősége? Vagy miért használják a buffer szót? 4011 pl. nem használja és az is logikai kapu. Idézet: „4050-et vagy 4049-et (ez nem invertál)” Bocs! Fordítva!
Hogy milyen messzire jó, azt ki kell próbálni. Van, hogy már 4-5 m is gond.
Az árnyékolt kábel az mindenképp kell hozzá. A legjobb az UTP, mert az érpáronként össze van sodorva, ezzel is csökkentve a zavarérzékenységet. A meghajtó az nem sima kapu, hanem erősítő és kapu egyben. Jobban terhelhető, mint egy mezei kapu.
Természetesen árnyékot vezetéket használok és az egyik vége a GND-n van.
A 40106-al alapból mind a 4 kimenet magas szinten van alacsony helyett így gondolom zajból is kevesebbet vesz fel és azért forgatom vissza a másik végén 40106-al mert az mégis csak schmitt trigger. Még nem próbáltam ez csak az elméletem.
Sziasztok. Az lenne a kérdésem, hogy a hálózatról működő kézi furókban hogyan oldják meg a fordulatszám szabályzást, mert szét szedtem de csak egy két lábú alkatrészt találtam benne és fogalmam sincs, hogy hogy működhet.
A kapcsolóban van egy kis okosság Bővebben: Link
kb. ez van benne
Hello!
Ugyan arra, mint bármelyik más kis jelű tranzisztort. Kicsit nagyobb a kollektorárama a megszokott tranyóknál, de kb. a BC639-el azonos.. üdv! proli007
üdv!
Az lenne a kérdésem, hogy 1 db 1 wattos power ledhez az itteni kalkulátor által megadott ellenállást kötöttem rá, annyi kivétellel, hogy a min. érték amit a progi megadott, az 2,97 Watt teljesítményű ellenállás volt, én pedig 5 wattosat használtam. A lényeg, hogy az ellenállás rettentő hamar forról ett, ez gond?
Hello!
Jól látod a dolgot. De egy hűtőborda legfőképpen konvekcionálisan (a levegő áramlás által) adja le a hőt. Zárt dobozban nem igazán van helye. ebben az esetben álltában a készülék házát fémből készítik, és ezt esetleg bordázva javítják a hőleadást. (Ha a hermetikusság alapfeltétel a készüléknél) üdv! proli007
Elsőnek számold ki te is, hogy az eldisszipálandó teljesítmény tényleg annyi-e. Ha 5W alatt van az már jó. Ha nagyon melegszik, akkor valahogy meg kell oldani, hogy ne érjen hozzá semmihez, de azért a levegő járjon körülötte.
Valaki elmondaná hogyan működik a hegesztőtrafó? Légrés vagy sönt kell bele ahhoz, hogy az ív létrejöttekor leessen a kimeneti feszültség és nagy legyen az áram?
Köszönöm a választ, de nincs benne triak csak egy két lábú akármi ami hasonlit egy kicsit egy tokozás nélküli diódára. Láttam már olyan kapcsolót is amelyiket linkelted, de ez nem az.
És az elméletileg megoldható, hogy egy nagyáramú rész, mondjuk 2-5V 200A és egy magasfeszültségű ~800V tekercs diódákkal közösítve legyen a hegesztő elektródán? Így lehetne sokkal kisebb teljesítménnyel is hegeszteni?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |