Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Üdv
Nem tudom mi lenen jó szilo helyett. Nálam is volt párásodás amikor lémentesen zártam le sziloplasztal. Anyira párás volt hogy szellőzőfuratokat kellett rajta csinálni és süritet levegővel kiszáritani.
Sziasztok!
Én műgyantával öntöttem le a hátát :eeknoes: . Kb.3-4mm lett a vastagsága olyan 1kg körüli mennyiséget kevertem be. Ezt öntöttem 36 cellára 110×50cm-es a tábla. Néhány helyen befolyt a panelek alá, kíváncsi leszek milyen hatással lesz ez a táblára. Tulajdonképpen én is a hátára keresem a megfelelő anyagot.
Dettó! A legjobb vákuum lenne némi szárító-nedv szívó anyaggal a két lap közt. Most végül is hogy van megoldva neked, gondolom más módszerrel készítettél már panelt? üdv.
A vákuum ide nem jó. Ez a legjobb hőszigetelő, itt pedig fontos a jó hőelvitel, mert hűteni illik a cellákat amennyire lehet.
Vákuumban a lágyforrasztás a túlmelegedés miatt biztosan leolvad.
És ha leszigetelnénk a napelemek peremét? Akár ragasztószalag is lehetne. Ezután már bátran lehetne öntögetni.
Milyen keménységű a műgyanta? Reméljük együtt mozog majd a napelemekkel, ill hordozóval.
Amit én használok műgyanta annak olyan 5-10%-os a zsugorodása. Tehát óvatosan kell vele dolgozni hiszen könnyen elrepesztheti a cellákat.
Illetve nem 100%-osan átlátszó sem így max a hátuljához lehetne felhasználni. (hangsúlyozom, ezek a tapasztalatok az általam használt műgyantára vonatkoznak, ettől lehet illetve biztos van is jobb/rosszabb)
Szia!
Amit meg én használok, az állítólag (ez egy jó tv műsor ) uv álló, számomra teljesen átlátszó, és nem vettem észre, hogy zsugorodna. Direkt erre a célra kértük a gyantásoknál, és ezt ajánlották. Egy biztos, most még nincs különbség, a gyantanélküli/meg a gyantával kiöntött változat teljesítménye között. Bár az is igaz, hogy direkt hagytam kicsit puhára (kevesebb edzőt tettem bele) nehogy megrepedjen. De szép lassan megkötött, most már kemény, és szépen lezárja a táblát.
Így azért kicsit más, hogy "speciális" gyantát használsz. Mennyibe kerül kilója annak a spec fajtájú gyantának?
Üdv
No én is lassan elkészülök a legujabb panelem hardverével. Még hátra van a festés és a vezetékezés véglegesitése. 40 db 1.8 W os cellából áll, valós telyesitménye olyan 40 W. Ragasztással készült, egy átlátszó állitólag uv és minden egyébb álló öntapadós izével Imhol 3 fotó róla. Előre szólok a keret nem derékszögű, mert ilyen volt az üveg, és ugye 20 éves 6mm es üveget kiigazitan.......
Erről az öntapadós izéről mondhatnál még valamit...
Üdv
Mit mondjak, elég a neve? Úgy hivják hogy oracal, papiripari nagykerben vettem Szegeden. 2.5 m hosszú 50 cm széles csik volt olyan 700 forintnyi.
nekem ezzel csak egy aggályom van. Mégpedig az, hogy ha a cellák közt hagysz 2-3mm-t akkor a fólia hogy fog tapadni az üveghez? Mert szerintem kicsi a felület. Merthogy a cellákhoz hozzátapad, az egy dolog, de az üveghez csak a szélén fog rendesen ragadni. Vagy valamit nem jól gondolok?
Üdv
Ha megfigyeled a képen 2 cella között van 2-3 mm hézag, a következőnél már olyan 2 centi. Pont azért hogy ott legyen hely a tapadásra. Az oszlopok között megint csak van jópár cm szabad hely. Tavaly óta müködik már egy ilyen technikával készitett, de még nem engedte el a ragasztás.
Egy forgató nekem is jól jönne,de lusta vagyok az elektronikájával foglalkozni
Üdv
Hát ne légy lusta......... Mondhatnak bármit a statisztikák, nem mindegy ám hogy egész nap a "szemébe" süt a nap vagy csak pár órát. Kipróbáltam, amikor surolófényt kap alig termel valamit, amikor meg ráforditom a napra nyomja rendesen. Nálam napkövető van, 2 LED és egy PIC, de lehet időre is forgatni, vagy ha csak kézzel odébbtaszigálod napont 2-3 x az is sokat ér.
A PIC-es követő leírása merre található?
Kézzel szoktam taszigálni.
Órás utánállítást lehet egyszerűen kivitelezni? A mechanikus részt (mozgató villanymotor) megoldom könnyen.
Üdv
A PIC es megoldás a fejmeben van . Nem nagy durranás. 2 LED érzékeli a fényt, AD átalakitó megméri mindkettőt és a nagyobb fele fordit. Plusz 1-2 apróság, hogy mondjuk este visszamenjen keletre, a relék ne legyenek állandóan behuzva sötétben, kézi mozgatás. Az órás állitásnál, valójában szinkronmotorosra gondoltam. Annak már csak megfelelően kiszámolt áttétel kell és anyi. Persze nem elfelejteni este viszállitani a keleti irányba.
Uraim!
Ehhez mit szólnak? RAIS PV Kapcsolás napelemekhez jobb hatásfokért Én szerintem működik a dolog. ** Rányomtuk MPPT-s Szabályzóra, és elég szépen hozta a delejt... * Törölve ! Nem reklámozunk és nem üzletelünk az oldalon ! A fenti link is kéretlen reklám !
Szia!
Szerintem nem speciális ez a gyanta, csak talán alkalmas erre a célra. Elmondtuk nekik, hogy mire szeretnénk használni, és áldásukat adták rá. Eddig úgy néz ki, hogy jó. gyanta
Szia!
igen , gondolj a régi hidágba kapcsolt relés vezérlésekre......Pl;wservo motor vezérlés..
Üdv
Ugy tünik itt a felét hozza az elvi beépitett telyesitménynek.
Közben beugrott a legegyszerűbb megoldás órával
mikrokapcsoló a forgatótengelyen,és a tengellyel egytengelyűen felszerelt óra! Az óramutató ahogy halad,néha megnyomja a mikrokapcsolót,és az indítja a szervó motort.Ezáltal elmozdul a tengely,és elhúzza a mikrokapcsolót a "mutatótól" Ezt meg lehet oldani úgy,hogy 12 óra múlva ellenkező irányba forog,és a másik oldalon lévő mikrokapcsoló hátramenetbe kapcsolgatja a szervót! Ezáltal reggelre visszaér a kiindulópontba. Ez a legegyszerűbb,néhány alkatrész az egész.
A legegyszerűbb egy mikrokontrolleres vezérlés lenne inkább. A mikrokapcsolós ötlet szerintem azért nem jó, mert az óramutató inkább fennakad a kapcsolón, minthogy megnyomja... meg nem is túl elegáns. Ha már mindenképpen ilyen megoldást akarsz akkor inkább használj rés-opto párt (pl.), hogy mechanikai érintkezés nélkül érzékelje a mutatót. Esetleg reflexiós optocsatolót.
Egy fénysorompó.Ez tényleg gond nélkül működhet. ***
*Törölve, itt nem lehet üzletelni !
A cucc nem nekem kell, én csak ötletként írtam. Mellesleg tök fölösleges ide egy fénysorompó, bőven megfelel egy 100 Ft-os résopto.
Üdv
Megoldható még egy sima mechanikus kapcsolóórával. Olyan tipusra gondolok a minek a peremén kis "füleket" lehet ki és betolni. Azl kb egy negyedórány felbontást ad. Azzal vezérelni egy időzitőt ami megadott rövid ideig feszültséget ad a mocinak. Az áttételt meg úgy megvalósitani, hogy az üzemidő alatt forduljon anyit a napelem hogy nagyjából a napra nézzen. Ennél már egyszerűbben tényleg csak a mikroprocival lehet megoldani Nálam az első BS1 -el volt megoldva azzal ment majd fél évig.
Sziasztok!
Talán még ez is, egy egyszerű megoldás. Bár ha már ennyi alkatrész kell a megépítéséhez, akkor inkább a fotoellenállásos megoldást érdemes megépíteni. Az még egyszerűbb is, és nem kell az áttételekkel variálni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |