Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   71 / 164
(#) kulzol60 válasza mrgrassy hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

Szia

Vedd vissza egész kb : 40% fokig , az irányváltáshoz nincs köze .

A vezérlö melegszik ? Hány A kell a léptetödnek/fázis ?
(#) kulzol60 válasza pifu85 hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

Szia

Ha teheted hajtsd öket bipolban ( kb : 40%-al több a nyomatéka ugy ) de az unipolárt kicsit könnyebb szerelni és olcsobb valamivel mint a bipolár és esetleg könnyebb a javitása ( de erre nekerüljön sor ) .
Ha cél IC-t használsz a vezérlöhöz szinte mindig bipolban hajtják öket .
(#) mrgrassy válasza kulzol60 hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

0.8A-os de már meg oldottam a melegedési problémát túl nagy áramot kapott levettem 0.5A-ra így nem melegszik csak használat közben megy fel de nem túlságosan.
hála Sir-Nyeteg-nek már minden megy rendesen.
(#) kulzol60 válasza mrgrassy hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

Használd nyugodtan 0,8A -al , jo kis vezérlö az .
40fokig mehet a motor az abszolult normális , de ha igy is ad elég nyomatékot akkor hagyd igy .
(#) mrgrassy válasza kulzol60 hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

még nem tudom hogy elég nyomatékod add e majd kiderül meg még csak a motorokat próbáltam le a vezérlővel nincs még semmibe beszerelve
(#) dinokal válasza mrgrassy hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

Szia! Ha a léptecset a megengedett árammal és feszültséggel hajtod természetes hogy melegszik. Egyszerű vezérlővel simán lehet 40 - 50 fokos is. A többet tudó vezérlők PWM-el működnek, itt lehetséges a feszültséggel való túlhajtás, az áramot ugyan csökkentik, a motor teljesítménye viszont nő. Az egyszerűbbek az álló motorra is ugyan azt a feszültséget és áramot kapcsolják, mint amit forgás közben kap, ilyenkor a motor kicsit jobban melegszik, ez nem hiba, erre van méretezve. Az áramfogyasztás ilyenkor a legnagyobb. A jobb vezérlőknél ilyenkor PWM-el kb felére, harmadára csökkentik az áramerősséget, a motor nem fogyaszt annyit, kevésbé melegszik, viszont a pozíció tartásához ennyi bőven elég. A teljes meghajtás nem csak az induláshoz és forgatáshoz, hanem a fékezéshez is szükséges. Többen ezért használnak mikrokontrollert. PL a PIC kontrollerek között is vannak kifejezetten motormeghajtásra tervezettek. Ezeknél úgy állítod a PWM-et ahogy neked tetszik. Az én vezérlőm az egyszerűbb fajtákhoz tartozik. Bekapcsolom, búg mint állat, a léptecs melegszik, pedig csak áll egyhelyben. Viszont tökéletesen működik
(#) mrgrassy válasza dinokal hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

akkor az a 60fok nem volt sokk ezek szerint de mindegy már lejjebb vettem az áramot így nem melegszik annyira csak forgás közben én a minibee-vezérlőt használtam
tökéletesen működik csak mikor be kötöttem akkor 1A ra volt állítva a motorjaim pedig csak 0.8A-osak most hogy vissza vettem nem is melegszik annyira.
de ha tudtam volna, hogy az a 60 fok nem sok akkor nem ijedtem volna meg kezdő vagyok még ezen a téren ézért is kérdeztem nagyon nagyon sokat
(#) kulzol60 válasza mrgrassy hozzászólására (») Jún 20, 2011 /

Szia

A vissza szabályzás jogos volt az ijedség nem annyira , jobb a névleges áram.
(#) dinokal válasza mrgrassy hozzászólására (») Jún 20, 2011 /

Elméletileg ha a megengedett feszültséggel hajtod, tök mindegy mekkora a vezérlő áramáteresztő képessége, akkor is csak a megfelelő áramot fogja felvenni. Gyakorlatilag viszont jogos az áramkorlát. Nem tudhatod előre mikor lesznek olyan körülmények, amikor megnőhet az áramfelvétel, pl ha nem stabilizált tápról hajtod meg, a hálózati feszültség változásaira a tápfeszültség is változik. Ha nem tudod a léptecs pontos feszültségét, mert ezt általában nem mindig adják meg csak a megengedett áramot és a max rákapcsolható feszültséget, akkor az áramerősségből és tekercs ellenállásból kiszámíthatod. A felvett teljesítmény a lényeg. Ha kisebb feszültséggel hajtod a kelleténél, még a névleges áramot sem veszi fel, teljesítményt vesztesz. Ha nagyobb feszültséggel hajtod, akkor az áramot kell lekorlátoznod a kiszámított teljesítmény függvényében, így szerintem a korlátozás mindig kötelező! Nagyobb feszültséggel hajtva megnő a léptecs teljesítménye is. A korlátozás megvédi a tönkremeneteltől.
(#) lazsi válasza kulzol60 hozzászólására (») Jún 20, 2011 /

Sziasztok!

Csak most olvastam vissza pár nap termését, igyekszem több dologra is reagálni...
Idézet:
„ugyan olyan terhelhetöségü vezérlö P és N fettekkel komoly hütöbordát igényel mig csak N fettel megépitve nem is biztos hogy szükséges a hütés .”

Akkor nem jó az a vezérlő... Ha jól ki van nyitva egy FET, akkor az ellenállása n x 0.1 ... 0.01 Ohm nagyságrendű. Valóban, a P csatornásra inkább az n x 0.1, míg az N csatornásra inkább az 0.01 Ohm jellemzőbb. De 1 A áram esetén is tized W körüli a vesztesége a P-snek is. Én csináltam olyan vezérlőt, amiben FR024 - FR9024 SMD FETek voltak, a hűtés mindössze a nyáklap forrasztási felülete volt, és egyáltalán nem melegedtek, a P-sek sem...

Idézet:
„A vezérlö üzemeltetéséhez elég is lenne ( talán ) a fesz de mikor a tekercs egyikfele aktiv akkor a másikfele feszültséget termel amit a fetnek ki kell birni .Forgass meg egy léptetöt kb 700-1000fordulattal és mérj”

Ezért van szükség védődiódákra! Megfelelően megválasztott diódák alkalmazása olcsóbb és biztonságosabb, mint kétszeres (vagy még többszörös) feszültségtűrésű FETek használata. A keletkező feszültség nagysága függ a léptetés sebességétől is. Ha véletlenül (valami hiba folytán) a vezérlés sokkal nagyobb sebességgel működne, a motor ugyan nem bírná követni, de a FET-ek kapcsolgatnának és így túl nagy feszültség keletkezne, amitől a FET-ek tönkre mennének, a diódák viszont tudnák kezelni..

Idézet:
„Olyan nagyon sosem értettem hogy miért kell PIC-el vezérlést hajtani”

Ennek is rengeteg oka lehet... Pl. PC-től független berendezésben lesz az áramkör (pl. robot), vagy mert érdekli a uC programozása, stb...

A tartóáramot a legegyszerűbben úgy lehet megoldani, hogy két tápfeszültséged van, amik között átkapcsolsz. Pl. a magasabbat egy P-FET-tel, a kisebbet egy diódával. Ez az elv működik az uni- és a bipoláris motorok/vezérlők esetén egyaránt. Ezt a FET-et lehet vezérelni pl. uC-vel vagy automatikusan egy újraindítható monostabillal: Ha nincs több lépés, akkor x idő múlva lekapcsol, ha van, akkor azonnal bekapcsolja a magasabb tápfeszt. A tartóáram nagyságát a felhasználás határozza meg. Ha a motornak súlyt kell tartania, akkor is lehet tartóáramra kapcsolni, csak kisebb mértékben lehet csökkenteni az áramot. Ha nem kell ilyesmitől tartani (pl. vízszintes menetes szárat mozgat a motor), akkor akár a felére is le lehet csökkenteni. Ezt minden esetben a gyakorlatban kell kipróbálni, hogy mekkora csökkentést bír el a rendszerünk.
(#) mrgrassy hozzászólása Jún 20, 2011 /

sziasztok lenne egy kis problémám a létetőmotorjaimmal
vezérlés meg akad 2-5 lépés után tud valaki segíteni hogy ez mitől lehet?

Szia

Van valami hangja mikor megakad ?
Miröl hajtod ? Mach3?
(#) mrgrassy válasza kulzol60 hozzászólására (») Jún 20, 2011 /

igen van hangja és mach3-al hajtom de ezt mind a 3 tengelyen meg csinálja

az elejénmég csak akkor csinálta amikor a motorokat lefogattam de már folyamatosan meg akad lefogás nélkül is
(#) kulzol60 válasza lazsi hozzászólására (») Jún 20, 2011 /

Szia

Attol még tizszer akkora az ellenállása nyitásnál és ez nagyöbb höt termel ugyan akkora áramfelvételnél ( igaz biztos nem 1A a határ ) .

Egy 24Voltos léptetöhöz és 30V-os FET hez milyen tipusu Shotky diodát ajánlanál ami nem több mint 50nS alatt képes kapcsolni és ebböl 8db-ra van szükség és ennek mennyi az ára ?

A meghajto IC-nek fogalmi nincs arrol hogy PC vagy valami más hajtja attol teljesen független , viszont ha a uC fejlesztés vagy kisérletezés a lényeg akkor aláirom hogy az használhato .

Személyes véleményem a tartoáramra szükség van mert egy rezonancia is tud forgomozgást generálni és akkor elmászik a tengely .Minden gépnek van valamilyen szinten rezonanciája és ne keverjük most ide a több tonnás gépeket .

Ha lehet küld már el a Mach3 gyökérböl a Mach3Mill .xml filet .

Lehet beállitási gond van .
Tápok rendben vannak , föleg az 5volt .
Milyen sebességen probáltad ?

amint tudom elküldöm a kért fájlt de másik gépen van amugy még nagyon kezdő vagyok azért furcsálkodok mindenen
milyen 5 volt?
25000hz-el remélem ez a sebesség

Tessék amit kértél remélem csak beállítási gond van

Mach3Mill.xml

A 25000hz a kernel frekid az most lényegtelen , a beállitáskra vagyok kiváncsi amit az xml file tartalmaz , betöltöm az én gépembe és igy tudok könnyen segiteni .

Az 5 Volt a MiniBee belsö digit tápja ( inkább hagyd egyenlöre ) .Milyen tápfeszröl megy most a vezérlö ?

Ha álnak a léptetök lehet érezni hogy van tartoáram rajtuk ? Kézzel kicsit nehéz elforgatni ?

Ha a hiba mind a három tengelyen egyidöben jelenkezik nagyon nagy esély van a helytelen Mac3 beállitásra esetleg a Mach3 más verzioja lenne a jo .
Sokszor jeleztük a fejlesztöknek hogy vannak dolgok amik nem tökéletesek a Mach3-ban és olyankor mindig kihoztak egy másik verziot . Általában egy ujra telepités egy másik ( régebbi ) verzioval jo szokott lenni ( de még várjunk ezzel ) küld az xml-t .

Mindenki volt valamikor kezdö ez igy van rendben .

Megyek nézem

24V labortápról megy most még
a motor áram az 0.5A-ra van beállítva 0.8-as a motor
ha össze rakom a motort a vezérlővel és még nincs a gépbe dugva a printport akkor a motorok össze vissza járnak ha már rádugtam akkor meg állnak és elégé erősen tartanak

köszi

Az ugy jo lessz de LPT kábel nélkül ne inditsd a vezérlöt .

Használsz LPT kártyát ?

Alul az uj xml ( másold oda vissza ezen a néven és a Mach3 loader-el töltsd be ezt a konfigot ( válaszd a Mach3Milluj xml-t ) .

A motor beállitások nem voltak egyáltalán meg ( 200lépés/ körre állitottam és 500mm/minre a sebességet , igy ha elinditod akkor 500-as fordulattal fog menni az 1.8fokos ( 200lépés ) motorod .Ezeken késöbb maj finomitunk

köszi nem használok ltp kártyát alaplapit használok

Bocs rosszul fogalmaztam .

LPT illesztö kártyára gondoltam a PC és a MiniBee között .
(#) mrgrassy válasza kulzol60 hozzászólására (») Jún 21, 2011 /

ja nem közvetlenbe kötöttem rá
(#) mrgrassy válasza kulzol60 hozzászólására (») Jún 21, 2011 /

szia be töltöttem amit küldtél és szerintem furcsán akadozva meg a motor
(#) Sir-Nyeteg válasza mrgrassy hozzászólására (») Jún 21, 2011 /

Vedd le a gyorsulást pl 50-re, a motorsebességet meg kb 500, később 1000, aztán egyre feljebb állítsd. Ha elindítod, szépen kell gyorsulnia, nem rángatnia, és egy ponton megakad, ahol már nem tud forogni a motor.
Milyen összekötést alkalmaztál az LPT-re?
Mekkora áramot engedélyezel a labortápról?
Mekkora áramot tud max kiadni a táp?
Mekkora feszültségen járatod?
(#) vindi válasza kulzol60 hozzászólására (») Jún 21, 2011 /

"Személyes véleményem a tartoáramra szükség van mert egy rezonancia is tud forgomozgást generálni és akkor elmászik a tengely "

A motort egy távcső mozgatásához tervezem használni, aminek a mechanikája úgy van kitalálva, hogy mikor nem mozgatom a csövet, akkor fixen marad.
(#) kulzol60 válasza vindi hozzászólására (») Jún 21, 2011 /

Szia

Igazad van mert ott valoszinü csiga kerék és csiga orso van .
(#) mrgrassy válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Jún 22, 2011 /

kiválógattam az lpt porton az adat vezetékeket és bekötöten sper dir helyére

a labortápnál maximum 2 A-ert tudok ki adni
használatkor 1re vettem a 3motornak
24V on járattam mivel 24V-os a motor
Következő: »»   71 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem