Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Sehogy nem tudom rávenni arra, hogy egy bizonyos ideig csináljon valamit, és utána lépjen ki onnét.
Valakinek valami ötlete? Üdv: Zoltán
Fel kellene ismernie -- de ehhez nyilvan programozoban levo PIC-be be kell egetni a PICkit2 firmware-jet is -- ami egy kicsit tyuk vagy a tojas esete.
Bizonyos ideig csináljon valamit -- > az adott részleted csináld meg pl. 100-szor ( ez biztosít egy időtartamot, ha nem elég akkor többször! ). Ha a porton jött jel --> minden számláláskor megnézed, hogy jött-e jel, ha igen, akkor ezt megjegyzed egy flag-ban és a végén ezt ellenőrizve kiugrasz a megfelelő helyre. Figyelni kell, hogy eg-egy ellenőrzési idő közben nem szűnhet meg a jel ( ha igen, akkor pl. hardveres figyelés kell, vagy rövidebb ciklus ) ! A lényeg: gondolkodj a problémán és próbáld "favágó módon" megoldani, mert a PIC is csak úgy tudja!
Sok sikert! Steve
Sziasztok!
Az történt, hogy ma kb. két órám ráment egy olyan hibára(?) amiről nem értem, hogyan lehet így! Egy 18F4523 config bitjei közül a DEBUG be volt kapcsolva. Minden működött a PIC-ben, kivétel, hogy nem volt megszakítás! Miután a DEBUG bitet töröltem a konfigban, helyreállt a rend. Mitől van ez? Normális?
Igen, fel is programoztam, le is ellenőriztem, a firmware rendben van szerintem. De ha hozzákötöm a géphez, akkor csak a zöld lámpa világít, más nem történik. Hol érdemes keresni a hibát?
Nézd át újra, hogy mindenhová azt ületted-e amit kell és hogy nincs-e szakadás, vagy zárlat valahol! Javaslom a PICKit2 topicot, ahol számtalan élesztés le van jegyezve, érdemes elolvasni! Amúgy is oda vágó a téma nem ide... Bővebben: Link
Hello
Végül is jogos a dolog, úgy néz ki, hogy beválik a dolog. Köszi! Egy kérdésem még lenne. Most belső oszcillátorral dolgozom, megy is nagyon szépen, ez mennyire megbízható? Esetleg 50-60fokos környezetben nem fog fagyni a PIC? Üdv: Zoltán
Fagyni nem fog, csak az oszcillátor akár több százalékkal eltérő frekvenciát adhat. Ha a feladathoz nem kell a pontos órajel, akkor nincs vele probléma a PIC hőmérséklettartományán belül.
Értem, végül is nem óra megy róla, hanem egy léptető motoros szelepet fog nyitni zárni, ha ott elmegy a freki egy kicsit az meg nem érdekes.
Köszi! Üdv: Zoltán
Szia !
Örülök, hogy jól értetted, amit mondani akartam ! Szerintem jól működik a belső oszci mosógépben is , de az adatlapban meg tudod nézni az erre vonatkozó karakterisztikát ( adott hőmérséklet tartományban mennyit változik a freki ) ! Steve
Sziasztok! Mi annak a proginak a neve, amivel egy .hex vagy .asm fájlból le szimulálja. Ja, és hogyan kell használni? :yes:
Igen, pl. mosógép panelokon is sokszor azt nézem, hogy nincs külön kvarc mellette.
Kb. -5-7foktól, kb. 50-60fokig kell neki üzemelni, ahogy adatlapon nézegettem, az még aránylag elfogadható lesz, és stabilan menni fog. Üdv: Zoltán Idézet: „Mi annak a proginak a neve, amivel egy .hex vagy .asm fájlból le szimulálja.” Ennek nincs semmi értelme!
Miért? Hallottam van valami simulator..
Elolvastad mit írsz? Ha még írni(vagy beszélni?) sem tudsz, hogy akarsz ilyen bonyolult dolgokkal foglalkozni? Kicsit kezded kiverni a biztit nálam, úgy hogy jobb ha én ebből kiszállok, átadom a lehetőséget másnak, hogy megfejtse az értelmetlen mondataidnak vélt jelentését! Ja és már lett szólva, hogy a kezdő kérdéseidet a kezdő PIC-es topicba írd!
Szia!
Forrrásból betölthetőt a fordítók készítenek, a betölthető állományból "forrást" a visszafordítók (ez a forrás elég alacsony szintű...). Pic esetében: asm -- hex :MpAsm az Mplab csomagból. hex -- asm: MpLab, Config/Select device, File/Import hex, View/Program memory, Symbolic mode, jobb gomb - Output to file Szimulátor programmal a forrás és a hex is szimulálható... Debugger/Select tool/MpSim.
Bocsánat, tényleg hülyeséget írtam, ne haragudj.. Tudok értelmesen írni , csak az agyamon van már minden, ide meg "piheni" meg "szórakozni" járok. Üdv.
hp4IC : Köszönöm, erről már hallottam részletesebben is, ám én arra gondoltam,amivel nem csak PIC-eket, hanem minden egyebet le lehet szimulálni..
Ha itt akarsz tanulni, próbálj felnőni a feladathoz fiatal korod ellenére!
Szerintem ezt keresed. Proteus topic
Szia!
Köszönöm a válaszod és a linkeket. Elszórakozok vele és előbb-utóbb csak sikerül. Üdv: Gy
Köszönöm Neked is! Nézelődök itt is. Mivel hobbiból csinálom, ráérek és biztos lesz sok számomra is hasznos anyag.
Üdv: Gy
A Proteus nem ingyenes es sajnos eleg borsos az ara, de itt van egy ingyenes cucc ami szinten jo lehet sokmindenre:
VirtualBreadboard UI: Anno a Wikipediara ossze irtam egy csomo fejlesztoi kornyezetet, linkeket stb, erdemes talan azt is atbongeszni hatha talalsz valami hasznosat: Bővebben: Link
Üdvözletem! Ez egy digitális alacsony frekvenciájú oszcillátor. Minden paramétere feszültségvezérelt (0-5V), illetve egy nyomógomb kétszeri lenyomásával beállítható az oszcillátor sebessége. Le kéne méretezni az interface-t, ezért pár funkciót át kéne írni.
Két poti maradna (13 és 12 lábakon) ezek kettős funkciót kapnának, illetve a nyomógomb (a 4-es lábon). Alap helyzetben a 12-es lábhoz csatlakozó potival lehetne szabályozni a kimeneti intenzitást (az eredetiben ezt a 10-es lábhoz csatolakozó poti teszi), a 13-as lábhoz csatlakozó potival pedig a sebesség multipliátor értékek között lehetne lapozni (az eredetiben ezt a 11-es lábhoz csatolakozó poti teszi), a nyomógombbal pedig továbbra is a sebesség lenne állítható. A nyomógomb nyomva tartásával a potik új funkcióba váltanának. Tehát amíg nyomva tarjuk a nyomógombot (vagyis 0V-ot kap a PIC 4-es lába) a 12-es lábhoz csatolakozó potival lapozni tudnánk a kimeneti jelalakok között (ahogy ezt az eredetiben tenné a 12-es lábra cstolakozott poti), majd a gomb elengedésével az visszaállna intenzitás szabályzó üzemmódba, ám a kimeneti jelalakot továbbá nem változtatná (a következő lenyomott gombbal történő szabályzásig). A másik (13-as lábhoz csatolakozó) poti (nyomógomb nyomva tartása esetén) az oszcillátor sebességét szabályozná (az eredetiben ezt a 13-as lábhoz csatolakozó poti teszi). A gomb felengedés esetén az így megadott sebesség nem változna míg a nyomógombbal vagy az így alaphelyzetbe visszakerülő, 13-as lábhoz csatlakozó potival újat meg nem adunk. Továbbá még annyi változtatást szeretnék, h a 6-os lábon az 5-ös lábon megjelenő kimeneti PWM jel inverze jelenjen meg. Valaki tudna segíteni ebben az átalakításban?
Oké. Akkor vess egy pillantást ebben a kiemelt témában a #1012779 számú hozzászólásomra. A törlés után döntöttem úgy, hogy nyitok újat.
Hol akadtál el? Mi a kérdésed?
Ha arra gondoltál, hogy valaki megírja helyetted, akkor ismét nem jó helyen jársz, (még akkor sem, ha újra idehelyeztek), ezt a szándékodat a korábbi hozzászólásodban konkrétan le is írtad. Itt segítségadás folyik ha valahol elakadtál, nem bérmunka!
Ott akadtam el, hogy egy ismerősöm sincs aki hozzáértő a témában és hát hol keressek szakembert, ha nem ilyen fórumokon. Tehát természetesen kápé fejébe valaki elvállalná? Vagy ha nem itt... akkor hol tegyem fel ezt a kérdést?
Itt elsosorban egymasnak szoktunk tanacsokat adni mit hogyan erdemes csinalni -- ha fizetos munkara keresel embert, akkor azt a hirdetesek rovatba kellene feltenni.
Üdv!
Adott egy 16f628-as PIC RA4-es lábát használnám digitális bemenetként (TRISA beállítva komparátorok letiltva),a láb tápfeszre 10k-s ellenállással felhúzva, a kapcsoló a lábat földre húzza, no de itt a gond hogy ha le van húzva földre akkor bizony melegszik a PIC és 40mA áram folyik a kapcsolón. Az összes többi lábon nincs ilyen problémám. Mi lehet a baj? Programba még valami perifériát le kéne tiltani esetleg?
Húzd le a lábat GND-re 1k-val, és mérj rajta feszültséget. Ha közel 5V-ot mérsz, akkor bizony a láb kimenet és magasra van húzva. Hogyan állítottad be a TRISA-t? Pontos kódrészletet mutass.
1v közeli feszültséget mérek rajta.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |