Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   987 / 1319
(#) zoz11 válasza zoz11 hozzászólására (») Jún 21, 2011 /
 
Sehogy nem tudom rávenni arra, hogy egy bizonyos ideig csináljon valamit, és utána lépjen ki onnét.
Valakinek valami ötlete?
Üdv: Zoltán
(#) trudnai válasza marek hozzászólására (») Jún 21, 2011 /
 
Fel kellene ismernie -- de ehhez nyilvan programozoban levo PIC-be be kell egetni a PICkit2 firmware-jet is -- ami egy kicsit tyuk vagy a tojas esete.
(#) kissi válasza zoz11 hozzászólására (») Jún 21, 2011 /
 
Bizonyos ideig csináljon valamit -- > az adott részleted csináld meg pl. 100-szor ( ez biztosít egy időtartamot, ha nem elég akkor többször! ). Ha a porton jött jel --> minden számláláskor megnézed, hogy jött-e jel, ha igen, akkor ezt megjegyzed egy flag-ban és a végén ezt ellenőrizve kiugrasz a megfelelő helyre. Figyelni kell, hogy eg-egy ellenőrzési idő közben nem szűnhet meg a jel ( ha igen, akkor pl. hardveres figyelés kell, vagy rövidebb ciklus ) ! A lényeg: gondolkodj a problémán és próbáld "favágó módon" megoldani, mert a PIC is csak úgy tudja!

Sok sikert!

Steve
(#) watt hozzászólása Jún 21, 2011 /
 
Sziasztok!
Az történt, hogy ma kb. két órám ráment egy olyan hibára(?) amiről nem értem, hogyan lehet így!
Egy 18F4523 config bitjei közül a DEBUG be volt kapcsolva. Minden működött a PIC-ben, kivétel, hogy nem volt megszakítás! Miután a DEBUG bitet töröltem a konfigban, helyreállt a rend.

Mitől van ez? Normális?
(#) marek válasza trudnai hozzászólására (») Jún 21, 2011 /
 
Igen, fel is programoztam, le is ellenőriztem, a firmware rendben van szerintem. De ha hozzákötöm a géphez, akkor csak a zöld lámpa világít, más nem történik. Hol érdemes keresni a hibát?
(#) watt válasza marek hozzászólására (») Jún 21, 2011 /
 
Nézd át újra, hogy mindenhová azt ületted-e amit kell és hogy nincs-e szakadás, vagy zárlat valahol! Javaslom a PICKit2 topicot, ahol számtalan élesztés le van jegyezve, érdemes elolvasni! Amúgy is oda vágó a téma nem ide... Bővebben: Link
(#) zoz11 válasza kissi hozzászólására (») Jún 21, 2011 /
 
Hello
Végül is jogos a dolog, úgy néz ki, hogy beválik a dolog.
Köszi!

Egy kérdésem még lenne. Most belső oszcillátorral dolgozom, megy is nagyon szépen, ez mennyire megbízható? Esetleg 50-60fokos környezetben nem fog fagyni a PIC?

Üdv: Zoltán
(#) potyo válasza zoz11 hozzászólására (») Jún 21, 2011 /
 
Fagyni nem fog, csak az oszcillátor akár több százalékkal eltérő frekvenciát adhat. Ha a feladathoz nem kell a pontos órajel, akkor nincs vele probléma a PIC hőmérséklettartományán belül.
(#) zoz11 válasza potyo hozzászólására (») Jún 21, 2011 /
 
Értem, végül is nem óra megy róla, hanem egy léptető motoros szelepet fog nyitni zárni, ha ott elmegy a freki egy kicsit az meg nem érdekes.
Köszi!
Üdv: Zoltán
(#) kissi válasza zoz11 hozzászólására (») Jún 21, 2011 /
 
Szia !

Örülök, hogy jól értetted, amit mondani akartam ! Szerintem jól működik a belső oszci mosógépben is , de az adatlapban meg tudod nézni az erre vonatkozó karakterisztikát ( adott hőmérséklet tartományban mennyit változik a freki ) !
Steve
(#) janikukac hozzászólása Jún 21, 2011 1 /
 
Sziasztok! Mi annak a proginak a neve, amivel egy .hex vagy .asm fájlból le szimulálja. Ja, és hogyan kell használni? :yes:
(#) zoz11 válasza kissi hozzászólására (») Jún 21, 2011 /
 
Igen, pl. mosógép panelokon is sokszor azt nézem, hogy nincs külön kvarc mellette.

Kb. -5-7foktól, kb. 50-60fokig kell neki üzemelni, ahogy adatlapon nézegettem, az még aránylag elfogadható lesz, és stabilan menni fog.

Üdv: Zoltán
(#) watt válasza janikukac hozzászólására (») Jún 21, 2011 1 /
 
Idézet:
„Mi annak a proginak a neve, amivel egy .hex vagy .asm fájlból le szimulálja.”

Ennek nincs semmi értelme!
(#) janikukac válasza watt hozzászólására (») Jún 21, 2011 1 /
 
Miért? Hallottam van valami simulator..
(#) watt válasza janikukac hozzászólására (») Jún 21, 2011 1 /
 
Elolvastad mit írsz? Ha még írni(vagy beszélni?) sem tudsz, hogy akarsz ilyen bonyolult dolgokkal foglalkozni? Kicsit kezded kiverni a biztit nálam, úgy hogy jobb ha én ebből kiszállok, átadom a lehetőséget másnak, hogy megfejtse az értelmetlen mondataidnak vélt jelentését! Ja és már lett szólva, hogy a kezdő kérdéseidet a kezdő PIC-es topicba írd!
(#) Hp41C válasza janikukac hozzászólására (») Jún 21, 2011 /
 
Szia!

Forrrásból betölthetőt a fordítók készítenek, a betölthető állományból "forrást" a visszafordítók (ez a forrás elég alacsony szintű...).

Pic esetében:
asm -- hex :MpAsm az Mplab csomagból.

hex -- asm: MpLab, Config/Select device, File/Import hex, View/Program memory, Symbolic mode, jobb gomb - Output to file

Szimulátor programmal a forrás és a hex is szimulálható... Debugger/Select tool/MpSim.
(#) janikukac válasza watt hozzászólására (») Jún 21, 2011 /
 
Bocsánat, tényleg hülyeséget írtam, ne haragudj.. Tudok értelmesen írni , csak az agyamon van már minden, ide meg "piheni" meg "szórakozni" járok. Üdv.

hp4IC : Köszönöm, erről már hallottam részletesebben is, ám én arra gondoltam,amivel nem csak PIC-eket, hanem minden egyebet le lehet szimulálni..
(#) watt válasza janikukac hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Ha itt akarsz tanulni, próbálj felnőni a feladathoz fiatal korod ellenére!
Szerintem ezt keresed. Proteus topic
(#) cape-t válasza Hp41C hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Szia!

Köszönöm a válaszod és a linkeket. Elszórakozok vele és előbb-utóbb csak sikerül.

Üdv:
Gy
(#) cape-t válasza vilmosd hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Köszönöm Neked is! Nézelődök itt is. Mivel hobbiból csinálom, ráérek és biztos lesz sok számomra is hasznos anyag.

Üdv:
Gy
(#) trudnai válasza janikukac hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
A Proteus nem ingyenes es sajnos eleg borsos az ara, de itt van egy ingyenes cucc ami szinten jo lehet sokmindenre:

VirtualBreadboard

UI: Anno a Wikipediara ossze irtam egy csomo fejlesztoi kornyezetet, linkeket stb, erdemes talan azt is atbongeszni hatha talalsz valami hasznosat: Bővebben: Link
(#) 3080 hozzászólása Jún 22, 2011 /
 
Üdvözletem! Ez egy digitális alacsony frekvenciájú oszcillátor. Minden paramétere feszültségvezérelt (0-5V), illetve egy nyomógomb kétszeri lenyomásával beállítható az oszcillátor sebessége. Le kéne méretezni az interface-t, ezért pár funkciót át kéne írni.

Két poti maradna (13 és 12 lábakon) ezek kettős funkciót kapnának, illetve a nyomógomb (a 4-es lábon).

Alap helyzetben a 12-es lábhoz csatlakozó potival lehetne szabályozni a kimeneti intenzitást (az eredetiben ezt a 10-es lábhoz csatolakozó poti teszi), a 13-as lábhoz csatlakozó potival pedig a sebesség multipliátor értékek között lehetne lapozni (az eredetiben ezt a 11-es lábhoz csatolakozó poti teszi), a nyomógombbal pedig továbbra is a sebesség lenne állítható.

A nyomógomb nyomva tartásával a potik új funkcióba váltanának. Tehát amíg nyomva tarjuk a nyomógombot (vagyis 0V-ot kap a PIC 4-es lába) a 12-es lábhoz csatolakozó potival lapozni tudnánk a kimeneti jelalakok között (ahogy ezt az eredetiben tenné a 12-es lábra cstolakozott poti), majd a gomb elengedésével az visszaállna intenzitás szabályzó üzemmódba, ám a kimeneti jelalakot továbbá nem változtatná (a következő lenyomott gombbal történő szabályzásig).

A másik (13-as lábhoz csatolakozó) poti (nyomógomb nyomva tartása esetén) az oszcillátor sebességét szabályozná (az eredetiben ezt a 13-as lábhoz csatolakozó poti teszi). A gomb felengedés esetén az így megadott sebesség nem változna míg a nyomógombbal vagy az így alaphelyzetbe visszakerülő, 13-as lábhoz csatlakozó potival újat meg nem adunk.

Továbbá még annyi változtatást szeretnék, h a 6-os lábon az 5-ös lábon megjelenő kimeneti PWM jel inverze jelenjen meg.

Valaki tudna segíteni ebben az átalakításban?

TAPLFO2D.ASM
    
(#) 3080 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Oké. Akkor vess egy pillantást ebben a kiemelt témában a #1012779 számú hozzászólásomra. A törlés után döntöttem úgy, hogy nyitok újat.
(#) watt válasza 3080 hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Hol akadtál el? Mi a kérdésed?
Ha arra gondoltál, hogy valaki megírja helyetted, akkor ismét nem jó helyen jársz, (még akkor sem, ha újra idehelyeztek), ezt a szándékodat a korábbi hozzászólásodban konkrétan le is írtad. Itt segítségadás folyik ha valahol elakadtál, nem bérmunka!
(#) 3080 válasza watt hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Ott akadtam el, hogy egy ismerősöm sincs aki hozzáértő a témában és hát hol keressek szakembert, ha nem ilyen fórumokon. Tehát természetesen kápé fejébe valaki elvállalná? Vagy ha nem itt... akkor hol tegyem fel ezt a kérdést?
(#) trudnai válasza 3080 hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Itt elsosorban egymasnak szoktunk tanacsokat adni mit hogyan erdemes csinalni -- ha fizetos munkara keresel embert, akkor azt a hirdetesek rovatba kellene feltenni.
(#) Brienter hozzászólása Jún 22, 2011 /
 
Üdv!
Adott egy 16f628-as PIC RA4-es lábát használnám digitális bemenetként (TRISA beállítva komparátorok letiltva),a láb tápfeszre 10k-s ellenállással felhúzva, a kapcsoló a lábat földre húzza, no de itt a gond hogy ha le van húzva földre akkor bizony melegszik a PIC és 40mA áram folyik a kapcsolón. Az összes többi lábon nincs ilyen problémám. Mi lehet a baj? Programba még valami perifériát le kéne tiltani esetleg?
(#) potyo válasza Brienter hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Húzd le a lábat GND-re 1k-val, és mérj rajta feszültséget. Ha közel 5V-ot mérsz, akkor bizony a láb kimenet és magasra van húzva. Hogyan állítottad be a TRISA-t? Pontos kódrészletet mutass.
(#) Brienter válasza potyo hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
1v közeli feszültséget mérek rajta.
  1. MOVLW   B'11111111'
  2. MOVWF   TRISA  
  3.  
  4. MOVLW   0x07
  5. MOVWF   CMCON
(#) watt válasza Brienter hozzászólására (») Jún 22, 2011 /
 
Ott valami nagy gáz van, mert az a láb egy OPD kimenet, azaz nem tud aktívan magasat adni. Ha te testre húzod, nem folyhat semmitől áram. Sanszos, hogy valami elszállt, vagy nem a testre húzod a lábat!
Következő: »»   987 / 1319
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem