Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Belenyúltál a szekunderbe és csodálkozol, ha szikrázik az ujjad? Jóreggelt, mivel is dolgozol? Nagyfesz, nagyfreki?
![]() Miért kéne a kitörési pontnak középen lennie? Most nekem is a szélen van, a tekercselés végén és működik. De találtam egy kerámia idomot és azt fel fogom erősíteni egy kartonlapra, azt egy papírcsőcsonkra ragasztom (valamikor ragasztószalag volt rajta) és dugóként beteszem a tekercs tetejébe, rá a fémcsúcsot. Akkor középen lesz ![]()
Egy sima Gu50-es alapkapcsolást csináltam meg, jelenleg 300 voltról (egyutasan egyenirányított) hajtom és a primer és a vcs tekercsel kisérletezgetek (primer van fölül). Az eddigi legjobbnak a 18-11-es menetarány tűnik (viszont a primer kondi értékét megdupláztam) ,ilyenkor ha sötétbe nézem olyan 2 cm-es korona van. De hétfőn kapok egy 120 voltos variakot ezt fogom rárakni a 120 voltos tápomra és erre megy majd a MOT. GU81 csövet hol lehet szerezni? Szóval menetszámot nem lehet számolni?
Mekkora a primer tekercsed és legalább sejtésed van arról, mekkora az induktivitása?
A 18 menet szerintem kevés, de ki tudod számolni, legalább irányadóan. Keress sima, egyréteges hengeres tekercs induktivitását kiszámító weboldalt, van egy rakat. Én is linkeltem már be ide, de a "single layer coil calculation" vagy hasonló kifejezésre elédomlik a fél gugli, lehet szemezgetni ![]() Amit vegyél alapul, hogy mennyi a GU50 belső ellenállása (katalógusadat). És azt vedd figyelembe, hogy a párhuzamos rezgőkör rezonanciaellenállását az induktív tag növelése növeli, a kapacitív tag növelése csökkenti, azonos rezonanciaérték mellett. Azaz nagyobb tekercs és kisebb kondi kell. Gondolom az XL = ωL nem idegen, ez az impedancia, a tekercs induktivitását meg kiszámolja neked a kiválasztott weblap a tekercsméretek megadásából (átmérő, hossz, menetszám). Az a lényeg, hogy a cső belső ellenállásához illeszd minél jobban az LC kör rezonanciaellenállását, ezen belül a tekercs impedanciáját. Ha ez megvan, akkor az átrendezett Thomson képlettel kiszámolod a kondi értékét a rezonanciához. Gondolom, azért a szekundered rezonanciáját ismered, és azzal megegyezően méretezed a primert. Így nem a csövön fog megjelenni a kiküldött teljesítmény nagyja, hanem a rezgőkörön. Mindjárt nem fog annyira izzadni a cső. Nekem akár 100pF alá is mehettem a rezgőköri kondival, mert a primerem 30 menet, sőt, most több is. Bár előnyöm az, hogy forgókondi a primer kapacitás, így könnyű hangolnom ![]() GU81 talán a Vaterán is van, de a Gigatechnik tulajánál (keress rá, van weboldala) is talán még van. De erről is írtam már itt.
A primerem 1.5-ös villanyszerelési huzalból van 18 menet de most tekerem át 30 menetesre , a szekunderem frekije 498 khz. A primer tekercs induktivitása kb 69.375uH
Tehát akkor a legjobb, amikor cső belső ellenállása (én erre 8 kohmot találtam egy táblázatban) egyezik az Xl-el?
(Ami 2×pi×f×L)
Bocsi, kicsit szétszórtan fogalmaztam.
Pontosítok: az jó, ha a rezgőkör rezonanciaellenállása közelíti, de ezt az XL növelése tudja növelni (plusz a rezgőkör Q-ja is fontos tényező). Önmagában az XL nemigazán fogja elérni, mert ahhoz jóval nagyobb tekercs kéne (nem célszerű az egyéb veszteségek miatt sem), vagy nagyobb frekvencia - emez meg nem lehetséges, mert a szekunderé adott.
Lehet hogy nagyon elszúrtam de 216 ohm lett az eredmény.
Kiszámoltam a primer köri kondi ajánlott értéket 1,46 nano lett tehát nem jó oda a forgókondim (160pF-os).
Ma megnéztem egy másik 2 motos konstrukciót. 90nF kondi, egy 4-es rézcsőből készült 4 menetes primer, és egy régebbi fél méteres szekunderrel, illetve a nagyobb teslámból 2 trafó. Előzőleg kb 80 centis szikrát értem el 2 trafóval, most viszont ez inkább 1,1-1,2méter, és nincs is normálisan összerakva. Bár ez inkább tesla toronyra hasonlít, mint tekercsre
![]() Ezzel már érdemes komolyabban is foglalkozni, félreteszem a nagyobb változat fejlesztését, és inkább ezt rakom össze rendesen. A képeket látván csoda, hogy minden alkatrész túlélte a mutatványt, tekintve, hogy nincs védő szikraközöm sehol sem. Egy videó: Bővebben: Link
Ja, és a kapacitást az nyeli magába. Szerintem még ezeken felül is elbírt volna, de már így is instabil volt, a széles nagy kapacitást nem akartam rátenni, mert balra inverteres hegesztő, jobbra egy köszörű/polírozó, előtte meg a szabályzódoboz. A térerő meg akkora volt körülötte, hogy nem tudtam megfogni semmilyen fémtárgyat, mert a kezemről is szikrák pattogtat.
Sziasztok!
Az mitől lehet hogy a vttc-m nem olyan szikrákat ami a vttck-nél megszokott hanem inkább pamacsszerűt, és ha közel viszem a kezem a koronához leáll a rezgés? Collector, mekkora szekundert használtál?
A kis plazma a folyamatosüzem miatt van, nincs szaggatás.
A szekundert eredetileg egy 900W-os neontrafós teslához csináltam még 7 éve. 100-as csövön 0,5-ös huzallal kb 1000 menet. Csak már eléggé megviselt, így tekerni fogok egy újat valószínű jövő héten, vagy jövő hét után.
Hol tudnék ilyen vezetéket venni? Szerinted annak mi oka ha közelítek a kezemmel a 4 cm-es koronához akkor leesik 2-4mm-esre? Hogy lehetne szakaszos üzemben működtetni?
Zománchuzalt a villértnél lehet venni. A kezed elhangolja a tekercset. Szaggatáshoz a legegyszerűbb, ha nincs szűrve a táp.
A szaggatott üzemmód többekközt szűretlen táppal idézhető elő,ami kétutas egyenirányító esetén 100Hz-es búgást kölcsönöz a plazmának,egyutas egyenirányítással pedig 50Hz-eset.
Idézet: „A térerő meg akkora volt körülötte, hogy nem tudtam megfogni semmilyen fémtárgyat, mert a kezemről is szikrák pattogtat.” Az az izzó a képen kb milyen messze volt a tekercstől?
Az égő kb 1,5-2métere van tőle... De mikor néztem a körülötte levő fém tárgyakról is szikrák pattogtak.
![]()
Inkább csak 1,5m, vagy annyi se. A nagy, magas kapacitás miatt nagyon nagy a térerő, és ez meg is látszik, főleg élőben.
Ha komolyabban kezelhető szaggatást szeretnél én nem sajnálod a munkát-időt, akkor keress rá a neten a "staccato" szóra, persze a VTTC-vel együtt
![]()
Ezt lehet kipróbálom nem tűnik olyan bonyolultnak és az alkatrészköltség se nagy. Szegény 2A-es variakom nem nagyon bírja a rajta átpumpált 6 Ampert, remélem ez leviszi a terhelést is.
Szia!
Most, hogy végre újra van szabadidőm nekikezdtem a 4xgu50es vttcnek. Most jobban beleástam magam és próbáltam megérteni az egész elméletét. Új primert, vcs-t és szekundert tekerek. A primer és alatta vcs (a vcs a szekunder és a primer alatt lesz) 11 cm átmérőn lesz az előbbi 40 menet (így 127 uH jött ki induktivitásra), az utóbbi 25-30 menet (gondolom ez elég lesz vezérelni a 4 csövet). A szekunder 0,09es huzallal készül majd (63 mm-es pvc-n), 1800 menetes és kb 306 kHz-es lesz. Lehet ez kicsit sok menet.... A primer kondi 2 nF plusz ehhez jön még egy 20-250 pF-os forgókondi, 5 kVos. (tudok majd szerezni olyan forgókondit is, mit a tied ![]() A tekercs feszkétszerezőről fog járni, ahogy eddig is. Úgy próbálom majd belőni az egészet, hogy a csövek ne folyamatos üzemben menjenek. Így valamivel nagyobb szikrákat kapok, meg a csöveket is kímélni fogom. A segédrács ellenállás csövenként 18 kOhm-ra jött ki, de valamivel kisebb értékűt fogok használni (mivel te is írtad, hogy ha nem folyamatos üzemben megy, akkor lehet csökkenteni). Igyekszem haladni a projekttel, mert már egy ideje porosodik a szekrény tetején.... ![]() Pisti Idézet: „A szekunder 0,09es huzallal készül majd” Szerintem ne erőltesd ezt a hajszálat, nagyobb teljesítményeknél egyszerűen szétég az egész szekunder. Normális vastagságú huzalt használj inkább, pl. 0,3mm.
Abból indultam ki, hogy Skori 24 voltos teslájánál ilyet használtam, ott 15 centis szikrák voltak. Igaz nem folyamatos üzemben, de a potit feltekerve sem voltak gondok. A lényeg az lenne, hogy meg tudjam tartani a 63 mmes átmérőt és hogy minél kisebb legyen a rezonanciafrekvencia. A mostani szekunder 0,4-es huzalból készült, de 1,4 mHz volt a rezonancia frekvenciája. Megpróbálok valamit keresni a neten, mert sajnos nincs most lehetőségem elmenni a Villértbe.
Elektroncsöves teslánál mekkora a minimum menetszám? Ha növeljük a menetszámot (persze a rezonancia megtartásával) nagyobb szikrákat kaphatunk?
Idézet: „A lényeg az lenne, hogy meg tudjam tartani a 63 mmes átmérőt és hogy minél kisebb legyen a rezonanciafrekvencia.” Akkor nem inkább minél nagyobb? A rezonanciád éppen azért fog csökkenni, mert 1800 menetes a szekundered. Ellenben 0,3mm-esből egy 1000 menet vagy kevesebb is elég, majdnem fele akkora lesz az induktivitása, ezáltal nagyobb a frekvencia.
Nem is tudom miért nem jutott ez hamarabb eszembe, pedig _BiG_ is írta, hogy volt, hogy csak a forgókondit használta primer kondinak. A mostani szekunderem ugye 1,4 MHz-es, a tervezett primerem induktivitása meg 127uH, így a 20-250 pF-os kondi tökéletes lenne, 100 pF-nál meg is lenne kb a szekunder rezonancia frekvenciája. Így viszont nem kell újat tekernem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |